به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سیما از سی ان ان، کارشناسان و پزشکان برزیلی وضعیت گسترش همه گیری عفونت ویروسی کووید-۱۹ را در این کشور به «میدان جنگ» تشبیه کرده میگویند «مردم دارند جان شان را از دست میدهند».
برزیل یکی از مرگبارترین روزها و ماههای پس از گسترش همه گیری ویروس کرونا در سال گذشته را پشت سر میگذارد، اما بولسونارو، رئیس جمهور این کشور همچنان افزایش چشمگیر تلفات و شمار مبتلایان به عفونت ویروسی کووید-۱۹ را دست کم میگیرد.
ماه مارس در برزیل مرگبارترین ماه در دوران گسترش عفونت ویروسی کرونا بوده و بحران همه گیری فروکش نکرده است. شمار مبتلایان و تلفات عفونت ویروسی همچنان رو به افزایش است. روز سه شنبه نزدیک به چهار هزار و ۲۰۰ نفر دیگر در برزیل جان باختند؛ روز چهارشنبه هم شمار قربانیان عفونت ویروسی به سه هزار و ۸۰۰ نفر رسید و بیش از ۹۲ هزار نفر دیگر نیز مبتلا شدند. میزان بستری بیماران مبتلا به عفونت ویروسی در بخشهای آی سی یو در همهی ایالتهای برزیل بیش از ۸۰ درصد است. با این وجود تنها هشت و نیم درصد از کل جمعیت برزیل دست کم یک دوز واکسن کووید-۱۹ دریافت کرده اند.
گونهی تازه و عفونیتر بیماری سبب شده شمار مبتلایان به عفونت ویروسی افزایش یابد. بنیاد فیوکروز در برزیل اعلام کرده: «تنها با اعلام تعطیلی ملی به مدت دست کم دو هفته میتوان گسترش پرشتاب موارد ابتلا به عفونت ویروسی کرونا را در برزیل متوقف کرد.»
اما بولسونارو، رئیس جمهور بار دیگر روز چهارشنبه گفت: «ما هرگز سیاست ماندن در خانه و تعطیلی سراسری کشور را نمیپذیریم. این ویروس ناپدید نخواهد شد. این ویروس هم مانند دیگر ویروسها تا آخر عمر میماند و ریشه کن کردن آن غیرممکن است!»
استاد زیست شناسی اعصاب در دانشگاه دوک، وضعیت گسترش کرونا در برزیل را «فوکوشیمای بیولوژیکی» نامگذاری کرده و گفته شمار تلفات عفونت ویروسی تنها در ماه مارس به یکصد هزار نفر خواهد رسید.
دکتر میگل نیکوللیس در گفتگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان و در پاسخ به این پرسش که با این فاجعه و مصیبت واقعی انسانی که هم اکنون در برزیل جریان دارد چه باید کرد گفت: «مسلما این بزرگترین و شدیدترین مصیبت و فاجعه انسانی است که تاریخ برزیل تاکنون به خود دیده است. اما اگر دولت برزیل به خود بیاید و قرنطینهی سراسری در کشور برقرار سازد و رفت و آمد مردم را در خیابان ها و حریم هوایی کشور محدود سازد و نیز واکسیناسیون سراسری را تا دو سه برابر در کشور گسترش بدهد آنگاه شاید بتوان کاری کرد. اما دو روز پی در پی ما در برزیل نزدیک به یا بیش از چهار هزار نفر تلفات داشتیم. چنین وضعیتی در یک ماه گذشته اصلا تصور نمیشد. این احتمال وجود دارد که در چند روز آینده شمار تلفات تا ۵ هزار نفر در هر روز هم افزایش یابد.»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا وضعیت جاری در برزیل به علت گسترش گونهی تازهی عفونت ویروسی بوجود آمده است گفت: «ترکیبی از چندین عامل و همزمان شدن رویدادهای مهم سبب شد وضعیت کنونی را شاهد باشیم. پاییز سال گذشته انتخابات سراسری برگزار شد سپس تعطیلات و مراسم سال نو میلادی را داشتیم و رویدادهای فرهنگی که در سراسر کشور اتفاق افتاد سبب شد موارد ابتدا به طور همزمان افزایش یابد. سپس گونهی آمازونی ویروس کرونا در سراسر کشور پخش شد و درصد بسیار بزرگی از مردم را مبتلا کرد. از این رو ترکیبی از عناصر یاد شده سبب شد در ۴۰ تا ۴۵ روز گذشته میزان ابتلا به عفونت ویروسی کووید-۱۹ در برزیل افزایشی شود و در نتیجه شمار قربانیان نیز به شدت بالا رفت. دستگاه پزشکی درمانی برزیل هرگز با چنین وضعیتی روبرو نشده بود و به همین علت در سراسر کشور فرو پاشید.»
استاد عصب شناسی دانشگاه دوک گفت شمار بیمارستانها در برزیل بیشتر از آمریکاست و نظام پزشکی این کشور نیز چهار پنج برابر بزرگتر از نظام پزشکی انگلیس است. با این وجود دوستانم میگویند وضعیت کنونی همچون میدان جنگ است. یکی از بهترین دوستانم میگفت مثل این است که در دوران جنگ دوم جهانی قرار داریم؛ تجهیزات مان دارد تمام میشود؛ دشمن (عفونت ویروسی) از هر سو محاصره مان کرده است؛ مردم چپ و راست دارد میمیرند و لحظهای باید تصمیم گیری کرد کدام بیمار زنده میماند و باید به بخش آی سی یو منتقل شود و کدام بیمار دستگاه تنفسی میخواهد و یا دیگر کار از کار گذشته است. از این رو کارشناسان حرفهای بخش بهداشت و درمان به شدت در تنگنا قرار دارند و با این مقایسه موافقم که میگفت میدان جنگ است.
وی وضعیت برزیل را با اوضاع آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ مقایسه کرد و گفت مدیریت در برزیل از همان ابتدا صفر بود. از همان ابتدای گسترش همه گیری ویروس کرونا، دولت برزیل میگفت این هم یک سرماخوردگی کوچک یا آنفلوآنزای فصلی جزئی است. بسیاری از مردم، آنچه را که رئیس جمهور میگفت باور کردند. خیلی طول کشید تا مردم پی ببرند این همه گیری بسیار بسیار شدیدتر و بدتر از آن چیزی است که رئیس جمهور هر روز دارد میگوید. هنگامی که او از تلاش برای تهیه و خرید واکسن در بازارهای بین المللی خودداری میکرد مردم کم کم به چشم خود دیدند که دارند عزیزان و بستگان شان را از دست میدهند. با این وجود هنوز هم بین ۲۰ تا ۲۵ درصد مردم برزیل، شدت و قدرت بیماری زایی عفونت ویروسی را برخلاف همهی تصاویر و اطلاعاتی که هر روز داریم میبینیم انکار میکنند.