بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: نخستین واکنش بایدن به آغاز غنی سازی ۶۰ درصد توسط ایران، نشست سه جانبه دیپلماتهای ایران، روسیه و چین در وین، ارائه لایحه محدودیت فروش اف-۳۵ به امارات در کنگره آمریکا، دعوت عراق از ۷۵ سازمان و کشور برای نظارت بر انتخابات زودهنگام و پیام تبریک سلطان عمان به بشار اسد، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
نخستین واکنش بایدن به آغاز غنی سازی ۶۰ درصد توسط ایران
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا بامداد شنبه گفت که اقدام ایران در غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد، بر خلاف توافق هستهای (برجام) است.
وی که در کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر ژاپن در کاخ سفید صحبت میکرد، در پاسخ به سوال خبرنگار رویترز گفت: «ما از این اقدام (غنی سازی ۶۰ درصد) حمایت نمیکنیم و فکر نمیکنیم که حرکت به سوی غنی سازی ۶۰ درصد مفید باشد اما خرسندیم که ایران به توافق در مورد مذاکرات ادامه داده است.»
بایدن با اشاره به این که غنی سازی اورانیوم ۶۰ درصد توسط ایران، به مذاکرات وین کمک نمیکند گفت: هنوز زود است درباره این مذاکرات قضاوت کرد.
«جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید نیز جمعه گفت که واشنگتن گام تحریک برانگیز ایران در غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد را جدی میگیرد.
وی که در کنفرانس خبری کاخ سفید صحبت میکرد، افزود: «گام اخیر ایران در جدیت این کشور در مذاکرات تردید ایجاد میکند و طرفهای توافق هستهای باید آن را رد کنند.»
نشست سه جانبه دیپلمات های ایران، روسیه و چین در وین
روسای هیاتهای مذاکره کننده روسیه و چین با حضور در محل اقامت سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و رئیس هیات مذاکره کننده جمهوری اسلامی ایران، در نشستی سهجانبه به بحث و رایزنی پرداختند.
امروز همچنین هیات های سه کشور اروپایی عضو برجام با عراقچی دیدار و گفت و گو کردند.
عراقچی و انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز امروز دیدار و رایزنی کردند.
گفتنی است با ادامه گفتوگوها در وین، تجمعات اعضای گروهکهای ضدانقلاب از جمله گروهکهای منافقین و سلطنتطلب در برابر گرندهتل وین ادامه دارد. حاضران در این تجمعات، با سر دادن شعارهای هتاکانه، خواستار توقف گفتوگوها و خودداری از رفع تحریمهای ایران شدهاند.
همزمان با دیدارهای دو و چندجانبه در سطح روسای هیأتها، نشستهای فنی در سطح کارشناسی در دو حوزه تحریمها و مسائل هستهای نیز ادامه دارد.
در پی برگزاری نشست روز پنجشنبه کمیسیون مشترک برجام، مقرر شد که گفتوگوهای فنی در نشستهای کارشناسی در دو حوزه رفع تحریم ها و مسائل هستهای، ادامه یابد. نتایج نشستهای این دو گروه کارشناسی به کمیسیون مشترک اعلام میشود.
از سه شنبه تاکنون، سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت مذاکرهکننده کشورمان با روسای هیأتهای چینی و روسی و همچنین «انریکه مورا» معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفتوگو کرده است.
عراقچی سه شنبه ۲۴ فروردین ماه در رأس هیأتی از سازمان انرژی اتمی، بانک مرکزی و وزارت نفت وارد وین شد. قرار بود نشست کمیسیون مشترک برجام روز چهارشنبه ۲۵ فروردین در وین برگزار شود که به دلیل ابتلای یکی از اعضای هیأت اتحادیه اروپا، این نشست روز گذشته در وین برگزار شد و حدود دو ساعت به طول انجامید. عراقچی قبل از این نشست در اظهاراتی گفت که هیأت ایرانی به دنبال مذاکرات فرسایشی نیست.
معاون وزیر امور خارجه ایران همچنین در پایان این نشست، آن را بسیار جدی و چالشی خواند و بار دیگر بر رفع همه تحریم ها تأکید کرد و گفت: اروپایی ها باید جدیت را در مذاکرات نشان دهند.
ارائه لایحه محدودیت فروش اف-۳۵ به امارات در کنگره آمریکا
باب منندز، سناتور دموکرات ایالت نیوجرسی در بیانیه ای اعلام کرد: من نگران تبعات فروش پیشرفته ترین جنگنده خودمان و تبعات بر ثبات منطقه از جمله پارامترهای حقوقی مرتبط به برتری کیفی توان نظامی اسرائیل هستم؛ منندز رئیس کمیته روابط خارجی سناست و این لایحه را با همراهی دایان فینستاین سناتور دموکرات کالیفرنیا ارائه کرد.
این دو سناتور سال گذشته نیز لایحه ای در مخالفت با مذاکرات دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا برای فروش اف-۳۵ به امارات ارائه کردند.
به دنبال اقدام امارات در عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی، دولت ترامپ در روزهای پایانی خود با فروش یک بسته تسلیحاتی به امارات موافقت کرد.
این بسته فروش تسلیحاتی که به ارزش ۲۳ میلیاردو ۳۷۰ میلیون دلار است، شامل تجهیزات ساخت شرکت های آمریکایی «جنرال اتومیکس» (General Atomics)، «لاکهید مارتین» و «ریتوئن تکنولوژی» (Raytheon Technologies Corp) است؛ بنا بر این طرح، قرار است آمریکا ۵۰ فروند جنگنده اف-۳۵، ۱۸ فروند پهپاد «ام کیو» (MQ-۹B)، سامانه های هوایی و مهمات هوا به هوا و هوا به زمین به امارات فروخته شود.
دولت بایدن در روزهای آغازین خود دستور بازنگری در این قرارداد را صادر، ولی هفته گذشته اعلام کرد که این قرارداد را عملی خواهد کرد.
دعوت عراق از ۷۵ سازمان و کشور برای نظارت بر انتخابات زودهنگام
کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق روز جمعه از ۷۵ کشور و سازمان دعوت کرد بر انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق که قرار است در دهم اکتبر ۲۰۲۱ برگزار شود، نظارت کنند.
در همین پیوند، «جمانه الغلای»، سخنگوی کمیساریای انتخابات عراق ضمن تاکید بر هماهنگی با وزارت خارجه، در گفت وگویی افزود که ۷۵ دعوت نامه به مقصد سفارتخانه های کشورهای عربی و خارجی و سازمان های بین المللی برای نظارت بر فرآیند انتخابات عراق ارسال شده است.
وی گفت که برخی از سفارت خانه ها در عراق، اقدام به تنظیم برنامه هایی برای دیدار از کمیساریای عالی انتخابات می کنند.
الغلای افزود: کمیته ناظران بین المللی به ریاست رئیس اداره انتخابات درخواست هایی برای پاسخ به درخواست های برخی از سازمان های بین المللی و سفارت های عربی و خارجی دریافت می کند.
وی با اشاره به اینکه کمیساریای عالی انتخابات گام بلندی در خصوص آمادگی برای انتخابات برداشته، توضیح داد که این نهاد کار خود را با نوسازی کارت های رای دهندگان، ثبت نام، توزیع کارت رای دهندگان، پذیرش فهرست نامزدها، نام نویسی ائتلاف های سیاسی و احزاب، تنظیم برگه رای، برنامه ریزی دستگاه ها، بازسازی و نگهداری از دستگاه های الکترونیکی و فرستنده ها آغاز کرده است.
الغلای با بیان اینکه کمیساریای انتخابات آماده رای گیری است، افزود: این کمیساریای درخواستی در خصوص امکان برگزاری انتخابات شورای استان ها با انتخابات پارلمانی دریافت کرد که این موضوع به جوانب فنی و مالی نیاز دارد و کار ساده ای نیست.
دولت و بخشی از پارلمان عراق که بر لزوم نظارت بین المللی تأکید دارند، معتقدند این امر می تواند به مشروعیت نتایج انتخابات در خارج از این کشور کمک کند، در حالی که بسیاری نیز با این امر مخالفت می ورزند.
گفتنی است، از آنجایی که «فؤاد حسین»، وزیر خارجه عراق در ۲۷ ژانویه، اعلام کرد درخواستی را در زمینه نظارت بر انتخابات به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارسال کرده است، برخی گروه های سیاسی عراق، اقدام به رویارویی با دولت در خصوص درخواست نظارت بین المللی بر انتخابات زودهنگام کردند.
دولت عراق دی ماه ۱۳۹۹ در نشستی به ریاست «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر این کشور با حضور اعضای کمیساریای عالی انتخابات عراق با تعیین روز دهم اکتبر آینده (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) به عنوان زمان برگزاری انتخابات پارلمانی زودهنگام این کشور موافقت کرد.
کمیساریای عالی انتخابات عراق پیش از این نشست در نامه ای به الکاظمی پیشنهاد داد، انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق در روز شانزدهم ماه اکتبر سال جاری میلادی (۲۴ مهرماه آینده) برگزار شود.
پیش از این نخست وزیر عراق روز ششم ژوئن آینده (۱۶ خرداد ۱۴۰۰) را به عنوان روز برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی این کشور تعیین کرده بود.
رایزنیها و گامهای احزاب و جریانهای سیاسی مختلف عراق و تغییر آرایش نیروهای سیاسی از نزدیک به شش ماه پیش برای ورود به این انتخابات آغاز شده است.
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد نیز دی ماه ۹۹ اعلام کرد که «اینگبرگ سولرون گشلادوتیر» از ایسلند را به عنوان نماینده جدید در امور سیاسی و انتخاباتی هیات این سازمان در عراق تعیین کرده است.
طرح موضوع تعویق زمان برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق پیشتر با واکنش های متفاوتی در بین جریان های سیاسی این کشور روبه رو شد و همین امر کمیساریای عالی انتخابات عراق را ناچار کرد در بیانیه دیگری هدف از پیشنهاد خود را برگزاری انتخابات سالم عنوان کند.
در بیانیه کمیسیون عالی انتخابات عراق آمده است که درخواست این کمیسیون برای تعویق زمان برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی با هدف برگزاری انتخاباتی سالم و گسترش ثبت نام کارت هوشمند (بیومتریک) صورت گرفته است.
پیام تبریک سلطان عمان به بشار اسد
«هیثم بن طارق» سلطان عمان روز جمعه در پیام تلگرافی به «بشار اسد» عید ملی سوریه معروف به «یوم الجلاء» را به وی تبریک گفت.
بن طارق در این پیام ضمن تبریک سالروز خروج آخرین سرباز فرانسوی از سوریه معروف به «یوم الجلاء» (روز خروج)، از خداوند متعال خواست که همه آرزوها را برای ملت برادر سوریه در جهت ثبات، پیشرفت و شکوفایی تحقق بخشد.»
سالگرد خروج یا استقلال سوریه، روزی است که سوریها در ۱۷ آوریل هر سال به مناسبت خروج آخرین سرباز فرانسوی از سرزمینهای سوریه (در ۱۷ آوریل ۱۹۴۶) آن را جشن میگیرند.