به گزارش بورس تابناک، بازار سهام همچنان در تب و تاب اعتماد کردن و اعتماد نکردن است؛ روز سه شنبه سیاستگذاران تصمیم گرفتند یک بسته حمایتی 10 ماده ای را به اجماع برسانند که 7 مورد آن ها به نظر مثبت سران سه قوا بستگی دارد و سه بند آن نیز به تصویب ستاد هماهنگی اقتصادی دولت رسید.
اگرچه جلسه امروز دولت را تحلیلگران و کارشناسان به فال نیک گرفتند اما بورس بازان و آماتورها همچنان نسبت به قول و قرار دولتی ها بی اعتماد هستند و نمیتوانند باور کنند این اقدامات میتواند مرهم دردها و زخم هایشان باشد. رفتار سال گذشته دولت در فریفتن سرمایه گذاران و ترغیب آنان به بازار و خالی کردن پشت آنان تجربه تلخی است که از نگاه بورس بازان و آماتورهای بازار، اطمینان آنان را کم رنگ کرده است. در تایید این گزاره باید به رفتار امروز حقوقی ها اشاره کرد که با وجود تقویت سمت تقاضاها، صف های فروش امروز هم در ساعات پایانی پابرجاماند.
از دید فعالان بازار فردا به احتمال زیاد عرضه ها به دلیل روز پایانی هفته ممکن است تشدید یابد و ورود شاخص به کانال 1.2 میلیون واحد از امروز دوباره متوقف شود. با این وصف بازار ظرف روزهای آینده ممکن است دستخوش اتفاقات دیگری شود.
همه چیز به رفتار بورس بازان و واکنش آنان به تصمیمات سیاستگذاران بستگی دارد، چرا که سیاستگذار تاکید کرده اراده برداشتن محدودیت ها در سمت تقاضا را ضروری میداند و در این راستا گام بر میدارد.
از دید سیاستگذار گام های جدی تر در راهند، اما نباید فراموش کرد هر اشتباه سیاستگذار میتواند بی اعتمادی به بورس را ریشهای تر کند. از این رویکرد و نگاه، سیاستگذار نباید دچار خطای محاسباتی در آستانه انتخابات باشد و بهتر است بازار در مسیری گام بردارد که اعتمادها دوباره به بازار برگردد.
امیرحسین واعظ | کارشناس بازار سرمایه
شاخصکل به لطف صف خرید و سبزپوشی برخی نمادهای شاخصساز توانست رشد بیش از یک درصدی را به ثبت برساند و بار دیگر به کانال 1.2 میلیون واحد باز گردد. حجم و ارزش معاملات هم نسبت به روزهای گذشته افزایش یافت، به گونهای که حجم معاملات «خساپا» دوباره از مرز یک میلیارد سهم فراتر رفت.
با این حال بعد از اعلام تصمیمات ده گانهای که در شورای هماهنگی اقتصادی دولت تصویب شد، حجم عرضهها افزایش یافت. این مسئله بار دیگر نشان از بیاعتمادی سهامداران به تصمیمات و اقداماتی است که فقط جنبه رسانهای پیدا میکند. برای مثال از شهریور ماه سال گذشته تا کنون بارها تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی برای حمایت از بازار وعده داده شده است و حالا در اردیبهشت 1400 بار دیگر این وعده تکرار میشود.
در این شرایط بازار همچنان باور ندارد که اجماعی بر سر حمایت از بازار صورت گرفته و پایداری صف فروش روی بیش از 400 نماد، موید این مطلب است. برای این که اعتماد سهامداران جلب شود باید در روزهای آینده باز هم شاهد افزایش ارزش معاملات و بهبود ضریب نقدشوندگی بازار باشیم. اما اگر این اتفاق رخ ندهد، بی اعتمادی در بورس عمیقتر خواهد شد.
علیرضا عزیزالهی | کارشناس بازار سرمایه
بازار روز سهشنبه با افزایش حجم معاملات و قیمت سهمهای شاخص ساز همراه بود. شاخص کل با افزایش 15،600 واحدی به لبه کانال 1میلیون 200هزار واحد برگشت. طبق روال 2-3 ماه اخیر تحرکات مثبت سهمها بیش از 2-3 روز دوام نداشته و به سرعت با افزایش عرضهها سرکوب میشوند که یکی از علل این اتفاق را میتوان وجود دامنه نوسان نامتقارن دانست.
افزایش تقاضایی که از روز دوشنبه در نمادهای شاخص ساز شکل گرفت روز سه شنبه با عرضههای زیادی مخصوصا از سوی حقوقیها رو به رو شد تا جایی که بخشی از فروشها در نمادهای فولاد، فملی، وبملت و شپنا ابطال شدند. پیشبینی میشود عرضه ها در بازار فردا شدیدتر شود.
دیروز 10 مصوبه از سمت هیات دولت در جهت حمایت از بازار سرمایه توسط ریاست سازمان بورس اعلام شد که 7 مصوبه آن قرار است در جلسه مشترک سران سه قوه که دوشنبه هفته آینده برگزار میگردد جهت بحث و موافقت مطرح شوند.
هر زمان حداقل به مدت یک هفته سهمهای شاخص ساز بتوانند به صورت روان و متعادل با حجمهایی بالاتر از میانگین ماهیانه خود معامله شوند، میتوان امیدوار بود که صفوف فروش سایر نمادها نیز برچیده شده و بازار به حالت عادی بازگردد.
منبع: اقتصادنیوز