در چند روز گذشته، چندین رسانه منطقهای و بین المللی به انتخابات ریاست جمهوری ایران پرداختند و هر کدام تحلیلها و گمانه زنیهای مختلف و متفاوتی پیرامون کاندیدا و رقابتهای انتخاباتی مطرح کرده اند.
در همین راستا، در یک هفته گذشته، چهار رسانه بین المللی به افزایش شانس محسن رضایی در انتخابات ۱۴۰۰ پرداختند و رضایی را یکی از کاندیدایی دانسته اند که میتواند شگفتی ساز باشد.
روزنامه اروپایی neweurope که به امور مرتبط با اتحادیه اروپا می پردازد و مقر آن در بروکسل بلژیک است، در مطلبی به حضور محسن رضایی در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ایران پرداخت و نوشت که این فرمانده سابق سپاه پاسداران به دلایل عمده ای از جمله نداشتن پرونده فساد، شانس زیادی برای پیروزی در انتخابات دارد.
این روزنامه اروپایی مدعی شد: رضایی برای رای دهندگانی که به دنبال یک رییسجمهور عملگرا و قابل اعتماد هستند؛ گزینه مناسبی است. رضایی بر خلاف سایر رقبای انتخاباتی اش، هرگز با فساد ارتباطی نداشته و این مزیت، حمایت عمومی از وی را افزایش داده است.
در ادامه این مطلب آمده است: محسن رضایی، فرمانده اسبق سپاه و سیاستمداری باتجربه است. وی از رابطه نزدیک و خوبی با رهبر ایران برخوردار است. این طور به نظر میآید که رضایی در پی شکوفایی و توسعه ایران بدون از دست رفتن ریشههای مذهبی آن است.
این رسانه به نقل از رضایی گفت: برای ایران باید به دنبال ایجاد ثبات، پیشرفت، تحکیم موفقیتها و استقلال کشور و رشد و عدالت باشیم.
روزنامه العرب چاپ لندن نیز در گزارشى با تیتر «آيا محسن رضايى همان رهبر [رئیس جمهور] عمل گرايى است كه ايران در انتظار اوست؟» به انتخابات آينده رياست جمهورى در ايران پرداخته است.
این روزنامه نوشته است: سوابق سیاسى محسن رضایى فرمانده جالب توجه است، زیرا او در سالها از افراد نزدیک به نظام بوده و در ایران به عنوان فرد شاخص نسل انقلاب شناخته شد که به ارزشها و نگرش انقلاب نه تنها ایمان دارد، بلکه آنها را نمایندگى مى کند.
به ادعاى روزنامه العرب، رضایى در صورت پیروزى در انتخابات، در تعامل با غرب و کاهش تنش در برنامه هاى منطقه اى ایران موفق خواهد بود و این فرصتى استثنایى براى ترمیم روابط با ایران پس از سالها چالش بر سر برنامه هسته اى و حوادث منطقه اى خواهد بود.
همچنین "مايا نلسون" تحليلگر سياسى در «میدل ایست انلاین» مى نويسد كه رضايى آمادگى دارد، راه حل هاى عملگرايانه ترى را در تعامل با اروپا و آمريكا در پيش گيرد و به نظر مى رسد كه مواضع معادلاته تر او عملا بر سياست هاى ايران در بالاترين سطوح اثرگذار باشد، زيرا او به عنوان دبير مجمع مسئول تدوين سياست هاى كلى است كه به تاييد رهبرى نظام مى رسد.
روزنامه الدقائق از رسانههای منتقد در جهان عرب نیز در گزارشی با تیتر «محسن رضایی، به ریاست جمهوری نزدیک میشود»، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام را پدیده انتخابات ۱۴۰۰ دانست و از شانس بالای وی در پیروزی خبر داد.
الدقائق نوشت: «محسن رضایی، فرمانده سابق سپاه پاسداران و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، احتمالاً برای کاندیداتوری به میدان میآید. کاندیداتوری محسن رضایی، اولین بار نیست. محسن رضایی، عضو دائمی لیست نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری است؛ اما این بار، وضع او متفاوت است.»
الدقائق، چهار عامل را برای متفاوت بودن وضعیت رضایی در انتخابات ۱۴۰۰ برشمرده و اولین عامل را «شناخته شده بودن به عنوان منتقد دولت ها» دانسته و نوشته است: «از یک سو، محسن رضایی پس از اینکه چندین بار در برخی موضوعات، خود را به عنوان منتقد دولتهای نهم و دهم (مناظرههای سال ۸۸) و دولتهای یازدهم و دوازدهم (مناظرههای سال ۹۲) مطرح کرد، موقعیت اجتماعی خود را ارتقا داد و اکنون محبوبیت بیشتری دارد.»
الدقائق دومین عامل تاثیرگذار را «سلامت اقتصادی رضایی در چشم مردم ایران» دانسته و نوشته است: «از سوی دیگر، بسیاری از کاندیدا متهم به فساد مالی هستند، ولی رضایی تقریباً تنها کسی است که نامش با اتهامات فساد ارتباط ندارد.»
این رسانه در ادامه میافزاید: «این ویژگی رضایی میتواند منجر به افزایش حمایت مردمی از وی شود.»
این رسانه عربی، سومین عامل پیروزی احتمالی رضایی را انتساب وی به رهبر معظم انقلاب دانسته، مینویسد: «از طرف دیگر، رضایی یکی از مهمترین چهرههای نظام و نماینده رهبر انقلاب در جایگاه دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است و از همسویی و حمایت متقابل مقام علی رتبه نظام برخوردار است».
این رسانه در ادامه میافزاید: «رضایی دارای مهارتهای نظامی، سیاسی و اقتصادی است و این ویژگیها، او را قادر به ایجاد هماهنگی بین دولت و نهادهای تابعه رهبری و غلبه بر هر رقابت درونی میکند.»
الدقائق چهارمین عامل را «توانایی و اراده رضایی برای سالم سازی امنیتی و مبارزه با نفوذ» دانسته مینوشته است: «از طرفی، محسن رضایی به عنوان یک سپاهی و فرمانده سابق سپاه در دوران جنگ هشت ساله عراق و ایران و رئیس سابق واحد اطلاعات سپاه، به نظر میرسد، همان فردی است که قادر است به نواقص اخیر در سیستم امنیتی (ترور فخری زاده، انفجار نطنز و غیره) پایان دهد.»
این رسانه میافزاید: «محسن رضایی، کارت مهمی دارد که چند بار در مورد آن با عنوان "پاکسازی سرویسهای امنیتی از آلودگی و نفوذ" صحبت کرده و اهمیت آن پس از یک ترورها و انفجارهای اخیر بیشتر شده است.»
الدقائق با مروری بر زندگینامه رضایی مینویسد: «رضایی به محض تأسیس سپاه پاسداران به این نهاد پیوست و آیت الله خمینی به سرعت او را به عنوان رئیس بخش اطلاعات خود منصوب کرد. با تشدید پیچیدگیهای سازمانی و مدیریتی در طول سال اول جنگ ایران و عراق، محسن رضایی در ۱۱ سپتامبر ۱۹۸۱، هنگامی که ۲۷ ساله بود، به عنوان فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران عهده دار شد و به عنوان یکی از جوانترین رهبران نظامی در جهان شناخته شد.»
الدقائق، رضایی را شخصیتی بنیانگذار و ارتقادهنده دانسته و مینویسد: «محسن رضایی، سپاه را از گردانها به تیپها و یگانهای رزمی توسعه داد. وی سه نیروی زمینی، دریایی و هوایی را ایجاد کرد. او همچنین واحد اطلاعات سپاه را تاسیس کرد. وی دانشگاه امام حسین و دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله و دانشکده فرماندهی سپاه پاسداران را تأسیس نمود. در همان زمان، وی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا را تاسیس کرد و فرماندهی آن را برعهده گرفت که صدها پروژه عمرانی و غیرنظامی از جمله سد کرخه را انجام میداد.»
الدقائق در ادامه گزارش، زیر تیتر «آمیزهای از اقتصاد و جنگ»، نوشته است: «جنگ به پایان رسید و محسن رضایی تحصیلات دانشگاهی خود را ادامه داد، اما این بار رشته مهندسی مکانیک را تمام نکرد بلکه رشته خود را به رشته اقتصاد تغییر داد و در آن دوره دکترای خود را از دانشگاه تهران گرفت... رضایی در سپتامبر ۱۹۹۷ استعفای خود را از فرماندهی سپاه به رهبر انقلاب تقدیم کرد. رضایی در آن زمان گفت که برای شروع اصلاحات اقتصادی و فرهنگی در جامعه از سپاه خارج شده است و تاکید کرد که ابزارهای نظامی برای دستیابی به آن هدف (توسعه اقتصادی و فرهنگی) کافی نیست.»
رضایی در انتخابات سال ۲۰۰۵ ثبت نام کرد و انصرف داد. سپس در انتخابات ۲۰۰۹ و ۲۰۱۳ تلاش خود را تکرار کرد، اما دو بار ناکام ماند. او اکنون در زمره کاندیداهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۱ قرار دارد. درست است که دو بار ناکام شده، اما میزان رأی خود را هر بار تقویت کرده است. در آخرین حضور، او حدود ۴ میلیون رای کسب کرد و پیش بینی میشود این بار هم تحت تاثیر چهار عامل پیشگفته، رأی او افزایش یابد.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.