چالش رئیس‌جمهور آینده با قیمت بنزین؛ آزادسازی تا مرز ۲۰ هزار تومان امکان پذیر است؟

مسلما رئیس‌جمهور آینده ایران باید برنامه ویژه و حساب شده‌ای برای مدیریت مصرف و بهای انرژی در دستور کار داشته باشد؛ موضوعی که می‌تواند یکی از چالش‌های مهم و حساس دولت آینده تبدیل شود.
کد خبر: ۱۰۵۲۳۳۵
|
۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۶ 16 May 2021
|
49934 بازدید
|
بنزین
قیمت بنزین و یارانه پرداختی به این ماده سوختی، همواره در دولت‌های مختلف مورد بحث بوده است. پرداخت یارانه و عدم سهمیه بندی آن هم موجب افزایش مصرف بی رویه و هم موجب افزایش قاچاق آن به کشور‌های همسایه می‌شد.

به گزارش تابناک اقتصادی، از این روی دولت از آغازین دقایق بامداد ۲۴ آبان ماه ۱۳۹۸ رسماً موضوع افزایش قیمت بنزین و سهمیه بندی آن را کلید زد.

شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران در همین رابطه طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد که بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا از ساعت صفر بامداد ۲۴ آبان سهمیه بندی بنزین برای همه وسایل نقلیه بنزین سوز به شرح زیر خواهد بود: قیمت بنزین معمولی سهمیه‌ای هر لیتر ۱۵۰۰ تومان، قیمت بنزین معمولی غیرسهمیه‌ای هر لیتر ۳ هزار تومان و قیمت بنزین سوپر هر لیتر ۳۵۰۰ تومان.

با افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی در دو سال گذشته، اما این افزایش قیمت بنزین عملا بی فایده و باز هم قیمت بنزین ایران در مقایسه با کشور‌های همسایه کمتر شد. همین موضوع باعث شد تا روند قاچاق سوخت دوباره بازگردد و البته افزایش قیمت بنزین به یک عمر طبیعی تبدیل شده و میزان مصرف بنزین به روال قبل باز گردد.

هم اکنون با توجه به اطلاعات موجود در سایت globalpetrolprices قیمت بنزین در ایران ۰.۰۶۸ دلار عنوان شده است. با این قیمت بنزین، ایران بعد از ونزوئلا دومین کشور عرضه کننده ارزان‌ترین بنزین در دنیاست.
 
قیمت بنزین به دلار در ایران و کشور‌های همسایه (جز ارمنستان) را در نمودار زیر مشاهده می‌کنید؛

بنزین
به هر صورت این ارزانی قیمت بنزین و بازگشت دوباره قاچاق بنزین از مرز‌های کشور، دوباره زمزمه‌های افزایش قیمت بنزین را مطرح کرد و حتی به وعده یکی از کاندیدا‌های انتخاباتی تبدیل شد! رامین مهمانپرست در وعده‌های انتخاباتی خود گفت: سهمیه فعلی سوخت عادلانه نیست و ممکن است فردی صاحب ده ماشین باشد و فرد دیگر، حتی یک ماشین هم نداشته باشد. بنابراین، بهتر است بر اساس کد ملی، به افراد بالای ۱۸ سال ماهیانه ۳۰ لیتر بنزین و ۳۰ لیتر گازوییل پرداخت شود و در آخر ماه، مقدار باقی‌مانده را لیتری ۲۰ هزار تومان از مردم بخریم.

وعده انتخاباتی که روز گذشته سخنگوی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی به آن واکنش نشان داد. فاطمه کاهی گفت: یک کاندیدا آمده و برنامه احتمالی آینده خود را اعلام کرده است. به نظر من، درباره این موضوع فقط باید با همان فرد صحبت شود، چون ما در این سازمان تا به حال چنین طرحی نداشته‌ایم. سخنگوی شرکت پخش فرآورده‌های نفتی همچنین ادامه می‌دهد: وعده بنزین ۲۰ هزار تومانی تنها یک وعده انتخاباتی است و ارزش دیگری ندارد. او تاکید می‌کند: اصلا طرحی درباره بنزین ۲۰ هزار تومانی نبوده که بخواهیم آن را تکذیب کنیم و این موضوع حتی در قالب طرح هم ارایه نشده بود. سخنگوی شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی همچنین توضیح می‌دهد که فعلا بنا نیست هیچ گونه تغییری در قیمت یا سهمیه بنزین رخ دهد.

هر چند افزایش قیمت بنزین تکذیب شد و تنها یک وعده انتخاباتی بود، اما افزایش قیمت بنزین چه پیامد‌هایی می‌تواند داشته باشد؟

همان گونه که در بالا اشاره شد، قیمت بنزین در ایران به قدری ارزان است که کشور ما در بین همه کشور‌های جهان، دومین بنزین ارزان را در اختیار شهروندان قرار می‌دهد. ارزانی قیمت بنزین در مقایسه با کشور‌های همسایه باعث شده است تا قاچاق بنزین افزایش یابد؛ بنابراین، اولین فایده افزایش قیمت بنزین می‌تواند جلوگیری از قاچاق آن به کشور‌های حوزه خلیج فارس و همسایگان ایران باشد. دومین فایده این است که مصرف تا حدودی کنترل خواهد شد؛ هر چند این افزایش قیمت ممکن است بعد از مدت‌ها طبیعی شود و دوباره میزان مصرف به دوران قبل باز گردد.

اما در شرایطی که اقتصاد کشور دچار تورم بسیار بالا به خصوص در کالا‌های اساسی است، شوک افزایش قیمت بنزین می‌تواند قیمت کالا‌ها را دوباره صعودی‌تر کند و این باعث خواهد شد که فشار به مردم جامعه دو چندان شود؛ بنابراین پیامد منفی افزایش قیمت بنزین تورم افسار گیسخته است؛ هرچند برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند، با توجه به اینکه در حال حاضر، یارانه بنزین صرفاً به نصف مردم جامعه تعلق دارد، دولت آینده می‌تواند با کاهش یا لغو یارانه های انرژی، منابع لازم جهت کمک به اقشار ضعیفی که عموماً وسیله نقلیه شخصی ندارند را فراهم کند.
 

طرح واریز بنزین به حساب هر ایرانی چه شد؟

با افزایش قیمت بنزین و واریز مابه التفاوت آن به عنوان یارانه معیشتی به حساب ۶۰ میلیون ایرانی، آن گونه که باید مجلسی‌ها را راضی نکرد و نمایندگان به فکر جایگزین کردن طرحی جهت عدالت بیشتر در زمینه یارانه بنزین افتادند.

یکی از این طرح‌ها واریز بنزین به حساب هر ایرانی بود. مالک شریعتی نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس یازدهم درباره این طرح گفت: انتظار داریم با تصویب و اجرای طرح مبتنی بر تخصیص سهمیه بنزین به هر خانوار به ازای هر کدملی، کاهش آثار تورمی در دهک‌های پایین‌تر و کاهش فاصله طبقاتی و ضریب جینی در اقتصاد ملی از نتایج مهم طرح "سهمیه بندی بنزین سرانه خانوار" باشد.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: اگر روزانه به هر فردی ۷ دهم لیتر بنزین تعلق بگیرد به طور مثال به  یک خانواده ۵ نفره ماهیانه ۱۰۰ لیتر بنزین تعلق می‌گیرد.

شریعتی با اعلام اینکه در این طرح برای هر فرد ماهیانه ۲۰ لیتر بنزین در نظر گرفته شده است، افزود: در این طرح پیش بینی شده تا سامانه‌ای برای فروش بنزین افرادی که خودرو ندارند پیش بینی شود.

قرار بود براساس این طرح، اگر صاحب خودرویی تمام سهمیه خانوار خود را استفاده نکند، سهمیه باقیمانده از طریق سامانه‌های بانکی، قابل واگذاری به دیگران باشد یا در پایان هر ماه به شرکت پالایش و پخش بازگردد و معادل قیمت متوسط ماهانه آزاد بنزین در کارت بانکی صاحب خودرو شارژ شود تا بتواند کالای ایرانی خریداری نماید که این خود کمک به جهش تولید داخلی خواهد بود.

قیمت دوم و آزاد بنزین در این طرح به صورت شناور و معادل ۹۰درصد قیمت بنزین فوب خلیج فارس با نرخ تسعیر سامانه نیما بود. بیشتر منابع حاصل از این طرح به اصلاح و گسترش سیستم حمل و نقل عمومی اختصاص می‌یافت و بخشی نیز صرف دوگانه سوز کردن خودرو‌های عمومی و تاکسی‌های اینترنتی می‌شد.

همچنین در این طرح هرگونه افزایش نرخ خدمات حمل و نقل عمومی توسط دولت، شورا‌های شهر و روستا و شهرداری‌ها ممنوع بود و وزارت صمت نیز مکلف شده بود سهم خودرو‌های پایه گازسوز با موتور داخلی را به ۳۵درصد افزایش دهد.

این طرح در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ برای حضور در بودجه پیشنهاد داده شد. مالک شریعتی نیاسر به عنوان پیشنهاد دهنده الحاق یک بند به تبصره (۱) توضیح داد: در حال حاضر سهمیه بنزین یارانه‌ای بین افرادی توزیع می‌شود که دارای خودرو هستند، اما نیمی از خانواده‌ها که خودرو ندارند، از این سهمیه بی‌بهره هستند.

نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی گفت: در پیشنهاد مطرح که گام اول است گفته می‌شود، ۵۰ درصد جامعه که از سهمیه یارانه‌ای بنزین ۳ هزار تومانی بی‌بهره هستند، به ازای هر عضو خانواده ۱۵ لیتر بنزین ۳ هزار تومانی دریافت کنند. این ایده باعث رعایت مساله جمعیت که مورد اهمیت است نیز می‌شود.

وی ادامه داد: حتی می‌توان بازاری ایجاد کرد تا مردمی که خودرو ندارند، اما سهمیه بنزین یارانه‌ای دریافت می‌کنند، بنزین خود را خرید و فروش کنند. حتی تاکید شد که ممکن است دولت کنونی توان اجرا نداشته باشد؛ از این روی، اجرای آن را به ابتدای مهرماه موکول کرده‌ایم.

نمایندگان مجلس با ۸۴ رأی موافق، ۱۴۵ رأی مخالف و ۲ رأی ممتنع از مجموع ۲۳۷ نماینده حاضر در جلسه با این طرح مخالفت کردند.

بعد از آن هم دیگر این طرح پیگیری نش،د تا این که همان گونه که عنوان شد، مهمانپرست به عنوان یکی از کاندیدا‌های کرسی ریاست جمهوری به نوعی مشابه با این طرح، وعده انتخاباتی داد.
 
مسلما رئیس‌جمهور آینده ایران باید طرح و برنامه ویژه و حساب شده ای برای مدیریت مصرف و بهای انرژی در دستور کار داشته باشد؛ موضوعی که می‌تواند به یکی از چالش های مهم و حساس دولت آینده تبدیل شود.
 
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳۹
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۴۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
وقتی نمیتونی مساله ای رو حل کنی راحترین کار پاک کردن صورت مساله هست.حالا شده حکایت روسای جمهور ایران و کارشناسان نون به نرخ روز خور اقتصادی.چون دولت توان کنترل مرزها رو نداره پس بهترین راه این که قیمت رو بالا ببره اینجوری دیگه قاچاق کم میشه.این بدترین فرضیه ای است که سالهای متمادی است تو ایران اجرا میشه ولی هیچ تاثیری هم نداشته تو کاهش قاچاق جز خالی کردن جیب مردم وگرانتر شدن سایر کالاها به سبب افزایش بنزین.شماها چرا عادت دارین همیشه خودتون رو با بدبختها وبیچاره ها مقایسه کنید ایران دومین کشور ارزان بنزین چرا نمیگید درامد هر ایرانی نسبت به مثلا امریکا کانادا سوئیس یکصدمم نیست.چرا دولت نمیاد برا این قضیه فکر کنه ولی سریع میتونه به فکر افزایش قیمت باشه.تنها میتونم بگم این به دلیل نداشتن سواد اقتصادیه همین
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۱۰:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۸
داداش مرز رو دولت كنترل نمي كنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۸
داداش جان ، نيروي انتظامي زير نظر وزارت كشور موظف به كنترل مرزهاست.
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
خوب قطعا اقتصاد کشور ما ورشکست شده. مجبورید به قیمت بنزین و اب و برق و گاز و گازوئیل و... یارانه بدیت چون حقوق مردم واقعی نیست و حقوق مردم جهانی نیست یعنی نهایت 200 دلار حقوق می گیرند و کالاها و مواد قطعا خیلی از قیمت واقعی اون فاصله داره و مطمئنا موادی که قابلیت داشته باشند مثل گازوئیل و بنزین قاچاق خواهند شد و با قاچاق هر روز کشور ضعیف تر و ضعیف تر میشه. جالب اینجاست حداقل نصف مردم ماشین ندارند یارانه ای که دولت برای بنزین میده که کم هم نیست میره تو جیب 50 درصد مردم و این تبعیض شدید هست. به نظرم بهتره بنزین یارانه ای به هر نفر تعلق بگیره و قیمت بنزین مثل کشورهای همسایه بشه به علاوه اینکه حمل و نقل عمومی مثل مترو و اتوبوس هم ارزان تر و گسترده تر و بهتر بشه و به کارخانجات تولیدی که اشتغال ایجاد می کنند مواد سوختی ارزان داده بشه تا کالا ها افزایش قیمت نداشته باشند.
پاسخ ها
خرامان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
لطفا میزان حقوق ما رو هم. به دلار حساب کنید و با کشورهای همسایه مقایسه کنید.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
چشم توسعه میدیم
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
سلام کره شمالی . دولت نمی تواند کالاها و خدمات خودش را جهانی خساب کند و به مردم با ریال توهمی حقوق بدهد . الان خیلی از مردم با ماشین کار میکنند و یکی از مولفه های قیمت کالای در مغازه قیمت حمل و نقل است . الان یارانه را همه می گیرند یک بخش کوچک اشراف هم از ان بعرعمند می شوند . درست فکر کنیم
تورج
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
کسی رو میشناسید که ماشین سوار نشه !!!! بالارفتن قیمت بنزین و گازوییل رو زندگی همه تاثیر میزاره بطی به صاحب ماشین بودن نداره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
آفرین مشقهات تموم شد برو یه کم بازی کن بذار بزرگترها صحبت کنن
کامنتت رو میخوندم یاد این کارتون ها که آخرش همه چی به خوبی و خوشی تموم میشه و همه دارن میخندن افتادم
انگار میخواد 2+2 رو حل کنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
آیا دفعه قبل دولتها به قول و وعده ای که دادند ، عمل کردند ؟
بنزین تا ۳ هزار تومان بالا رفت و هیچ تفاوتی در یارانه ۴۵ هزار تومانی نشد
و یارانه عده زیادی از جمله اینجانب که یک بازنشسته حداقل بگیر هستم
و خیلی از دوستام و فامیل که مثل من و بد تر از من بودند را قطع کردند
شخصا هیچ اعتمادی به قول هیچ مسولی در این نظام ندارم
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
دولتها حقوق و مزایا و امکانات رفاهی و قیمت خودرو را جهانی کنند بعد قیمت بنزین را هم جهانی کنید!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! متاسفم برای کسانی که فقط قیمت بنزین را مقایسه می کنند و کاری به سایر پارامترها ندارند!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
چندین سال است عده‌ای از مردم را با همین حرف‌ها فریب می‌دهند. آخرین دفعه‌ای که سوخت گران شد چند درصدش واقعا صرف صنعت شد. آیا صنعت پاک است؟‌آیا رانتی در سوبسید‌های این نوعی وجود ندارد؟ ...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
این چیزی که شما گفتی درست ولی فقط در یک کشور پیشرفته اروپایی قابلیت اجرا داره .اینجا توسعه حمل ونقل عمومی خیلی سخته و ملاک تعیین ایجاد اشتغال مشخص نیست .تازه این یه قسمت ماجراست،فرمودید سوخت ارزان جهت جلوگیری از افزایش قیمت کالاها و نگفتید هزینه حمل مواد اولیه به کارخانه و حمل کالا از کارخانه به عمده فروشی و بعد به خرده فروشی وچطوری جبران بشه یا وقتی سوخت گرون بشه چطور میشه کارخونه رو کنترل کرد تا گرونفروشی نکنه ،خلاصه یه کم فکر کن بعد خودت تا تهش متوجه میشی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
سه برابر شدن بنزین 1500 نفر
هفت برابر بنزین ....
بیابید پرتغال فروش را
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
بجای تلاش برای لغو تحریم کاری می کنند که بدتر ابرتورم ایجاد شود!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
اینا همش بازی هست . قیمت بنزین به هیچ وجه نباید زیاد شود
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۹:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
هر وقت حقوق کارگر و کارمند به بالای ۲ هزار دلار رسید ناهیانه، بفرمایید بنزین رو ۲۰ هرگزار تومان بکنید این کلک شما نخ نماست که حقوق به رئال باشد و مخارج به دلار
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
چشم چون شما دستور دادی نمیشه
بینام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
دولت هم سطح درآمد مردم را در حد مردم کویت بکنه
اصلا قیمت بنزین را دو برابر کویت بده به مردم ایران
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
افغانستان هم قیمتش چندین برابر ایرانه
ناشناس
| France |
۱۰:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۸
ايكيو افغانستان چاه نفت نداره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
نگران نباشید 20تومن هم بشه اون بدبختی که زیر خط فقر هست نابود میشه اون مایه دار چهار تا ماشین دار باز بنزینشو میزنه و تازه خیابون چون خلوت میشه بیشتر حال میکنه.تو هر حالت بدبختی مال قشر ضعیف هست
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۷
عزیز چرا فکر میکنی این منطق ایراد داره؟مگر اون فرد بالاتر که امکانات بیشتر داره چشم ،گوش و مغز بزرگتر داشته؟نه برادر عرضه بیشتر داشته و در جایگاه بالاتر قرار گرفته است کل نظامات دنیا از آدم تا قیامت همین است پس شما هم برای بهتر شدن تلاش کن اگر نشد به هرچه هست راضی باش حتی رانت خواری هم عرضه می خواهد.
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
همه ی گرفتاری‌های ناشی از قیمت بنزین رو طرح تثبیت قیمت‌های مجلس اصولگرا با ریاست حداد عادل در دولت خاتمی میبینم. اگه با همون شیب منطقی سالیانه درصدی به قیمت بنزین اضافه میشد اصلا شوک قیمتی زمان احمدی نژاد و بلوای 98 رو نداشتیم و با ادامه طرح دولت خاتمی الان رسیده بودیم به همون درصد مصوب فوب خلیج فارس. ولی افسوس که هدیه ی شب عید هنوز مردم رو داره میسوزونه، امان از پوپولیست و پوپولیسم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
حالا شما تابناک اینقدر بنویس تا یه چیز نشد بشد بشه ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
اقای شریعتی بجای این طرح های عجیب و غریب،راه چاره اینه که با دنیا تعامل کنید و جلوی کاسبان تحریم گرفته شود تا از افزایش قیمت ارز جلوگیری شده و تورم کم شود تا قیمت فوب خلیج فارس متعادل شود.باقی روش ها هر دو سه سال درمیان دوباره تکرار میشه و همین اش و همین کاسه
بینام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۲۶
الان حقوق یک کارگر که زیاد شده کمتر از ۲۰۰ دلار هست اونوقت می خواهید با کشور های همسایه که حقوق چند هزار دلاری دارن مقایسه کنید؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟