کیوسک بین الملل تابناک: تمدید توافق میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی، بیانیه شورای عالی امنیت ملی درباره تمدید یک ماهه تفاهم ایران و آژانس، هشدار روسیه به ترکیه در خصوص افزایش همکاری نظامی با اوکراین، حمله موشکی به پایگاه عین الاسد و ابراز نگرانی پامپئو از احتمال رفع تحریمها علیه ایران از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
تمدید توافق میان ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه در نشست خبری از تمدید تفاهم درباره تداوم بازرسی و راستی آزمایی آژانس درخصوص برنامه هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی به مدت یک ماه دیگر( تا سوم تیر ماه) خبر داد.
رافائل گروسی در ابتدای نشست بابت تاخیر برگزاری جلسه که قرار بود دیروز برگزار شود عذرخواهی کرد و افزود طی مذاکرات مفصلی که امروز با علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی داشته دو طرف درباره تفاهمی که اسفند ماه گذشته حاصل شد به توافقهایی رسیدهاند.
به گفته وی، دو طرف توافق کردند که بازرسیها و راستی آزمایی که در ماه اسفند تفاهم شد تا سوم تیر ادامه پیدا میکند و اطلاعات جمعآوری شده توسط تجهیزات فنی آژانس در مراکز مختلف هستهای ایران ذخیره شود.
مدیرکل آژانس عنوان کرد که اگر رسیدن به تفاهم با ایران در اسفند گذشته مهم بود، تمدید آن اکنون با توجه به گامها و تدابیر جبرانی ایران در برجام مهمتر است. وی با بیان اینکه از فوریه (اسفند) گذشته تاکنون فعالیتهای زیادی هم از نظر کیفی و هم کمی در ایران صورت گرفته است افزود؛ به جز پارامترهای کلی که در بیانیه مشترک ماه فوریه ارائه دادم، تعدادی اسناد فنی داریم که جزئیاتی از مکانهای را دارد که ما دوربینها و فلومترها و سیستمهای الکترونیک آنلاین در آنجا نصب کردهایم تا غنیسازی که در آن مکانها صورت میگیرد را ضبط کند.
بیانیه شورای عالی امنیت ملی درباره تمدید یک ماهه تفاهم ایران و آژانس
دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی امروز (دوشنبه) در خصوص پایان موعد بیانیه مشترک ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی توضیحاتی ارائه کرد.
دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در این بیانیه اعلام کرد: امروز سوم خردادماه ۱۴۰۰ فرصت سه ماهه در خصوص نگهداری دادههای دوربینهای نظارتی نصب شده در تاسیسات هستهای ایران به پایان میرسد.
شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر تداوم توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران بر اساس قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» در مورد نحوه ادامه کار پس از انقضای زمان توافق قبلی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصمیم گرفت؛ «با توجه به در جریان بودن مذاکرات فنی پیرامون حل و فصل موضوعات پادمانی بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی که به موازات مذاکرات وین در جریان است، حفظ دادههای دوربینهای نظارتی را به مدت یک ماه از تاریخ سوم خردادماه ۱۴۰۰ ادامه دهد تا از این طریق فرصت لازم برای پیشرفت و به نتیجه رسیدن مذاکرات فراهم شود.»
لازم به ذکر است، کاظم غریب آبادی سفیر و نماینده دائم ایران امروز با بیان اینکه تصمیم ایران برای ادامه ضبط دادههای دوربینها حداکثر به مدت یک ماه دیگر به اطلاع آژانس رسید، گفت: دادههای سه ماه گذشته همچنان در اختیار سازمان انرژی اتمی است و به آژانس منتقل نمیشود و دادههای یک ماه پیش رو هم صرفا نزد ایران خواهد ماند.
هشدار روسیه به ترکیه در خصوص افزایش همکاری نظامی با اوکراین
وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه به ترکیه در زمینه افزایش همکاری نظامی با اوکراین هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری انگلیسی «رویترز» «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه دوشنبه در یک مصاحبه مطبوعاتی گفت: «اکیداً توصیه میکنیم که همکاران ترکیهای ما شرایط را به دقت تجزیه و تحلیل کرده و مانع احساسات نظامیگری کییف شوند.»
وی گفت که تشویق اقدامات تهاجمی اوکراین در قبال انضمام کریمه به خاک روسیه به معنای تجاوز به تمامیت ارضی کشور روسیه است. لاروف افزود: «ما امیدواریم آنکارا رویکرد خود را براساس نگرانیهای مشروع ما تنظیم کند.»
ترکیه، به همراه سایر اعضای ناتو از انضمام کریمه در سال 2014 توسط مسکو انتقاد کرد و ترکیه در سال 2019 نیز هواپیماهای بدون سرنشین به اوکراین فروخت. «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه ماه گذشته در بحبوحه تجمع نیروهای روس در مرزهای خود با اوکراین، متعهد به حمایت از کییف شد.
روابط مسکو با غرب از زمان انضمام کریمه به پایین ترین سطح پس از جنگ سرد رسیده است که منجر به تحریم های زیادی علیه این کشور شد.
در سال 2019، اوکراین چند فروند هواپیماهای بدون سرنشین «بیرقدار» ترکیه را خریداری کرد. اوکراین بعدا اعلام کرد که علاقهمند به تولید مشترک هواپیماهای بدون سرنشین بیرقدار در اوکراین است و ارتش اوکراین قصد دارد 48 پهپاد از این نوع را خریداری کند.
چندی قبل رسانهها گزارش دادند که ارتش اوکراین برای اولین بار از پهپاد ترکیهای «بیرقدار تی بی-2» برای ماموریت شناسایی در منطقه «دونباس» استفاده کرد. این پرواز در تاریخ 9 آوریل 2021 انجام و از سوی وزارت دفاع اوکراین تایید شده است.
نیروی هوایی اوکراین با وجود تمام هواپیماهای جنگنده خود که مربوط به دوران اتحاد جماهیر شوروی است، به تجهیزات پیشرفته نیاز مبرم دارد. در جریان الحاق کریمه به روسیه در سال 2014، این کشور 45 فروند از جنگندههای «میگ-29 » خود را از دست داد.
حمله موشکی به پایگاه عین الاسد
خبرنگار شبکه روسیا الیوم در عراق تاکید کرد: پایگاه عین الاسد در استان الانبار در غرب عراق ظهر امروز، دوشنبه هدف حملات موشکی قرار گرفت.
به گزارش شبکه، پایگاه عین الاسد هدف سه موشک قرار گرفت که یکی در داخل پایگاه و دو موشک دیگر به اطراف آن اصابت کردند.
وی افزود: تاکنون مشخص نیست که آیا خسارات و تلفاتی به دلیل این حملات به جا مانده است یا نه.
این اولین حمله به پایگاه بعد از بیانیه شدید اللحن هیئت "هماهنگی مقاومت عراق" است که طی آن تشدید حملات به نیروهای آمریکایی در عراق را اعلام کرد.
چند روز قبل نیز این پایگاه هدف حمله پهپاد بمبگذاری شده قرار گرفت که هیچ خسارتی برجای نگذاشت.
ابراز نگرانی پامپئو از احتمال رفع تحریمها علیه ایران
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه سابق آمریکا در پیامی در توییتر روز دوشنبه از رفع احتمالی تحریمها علیه ایران ابراز نگرانی کرد.
پامپئو که یکی از طراحان سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه ایران بود مدعی شده رفع تحریمها در سال ۲۰۱۵ کارساز نبوده و اکنون هم کارساز نخواهد بود.
او در توییتر نوشت: «رفع تحریم، معادل ارسال پالتهای پول نقد است و دادن میلیاردها دلار به ایران تنها تروریسم را جسور خواهد کرد. این اقدام در سال ۲۰۱۵ کارساز نبود و الان هم کارساز نخواهد بود.»
دولت «جو بایدن» مدعی است قصد دارد از طریق مذاکرات جاری در شهر وین، پایتخت اتریش زمینههای لازم برای بازگشت کشورش به توافق هستهای برجام را فراهم کند.
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهدات آن کشور از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد و سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را در دستور کار قرار داد.
مقامهای دولت جو بایدن بارها به صراحت به شکست سیاست فشار حداکثری اعتراف کردهاند اما تا کنون از انجام اقداماتی که برای بازگشت به این توافق لازم هستند سرباز زدهاند.
واشنگتن میگوید تنها در صورتی که دو طرف به برجام بازگرداند حاضر است تحریمها علیه ایران را رفع کند. این ادعای واشنگتن در حالی مطرح میشود که تعهدات ایران به صورت کمی قابل راستیآزمایی هستند، اما راستیآزمایی رفع تحریمها به دستکم ۳ تا ۶ ماه زمان نیاز دارد.
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.
دولت آمریکا از زمان اجرایی شدن برجام در دوران ریاستجمهوری «باراک اوباما» کارشکنیها را برای به حداقل رساندن منافع ایران از این توافق آغاز کرد.
دولت اوباما علیرغم ادعای رفع تحریمها سیاستهای مختلفی از جمله هراسافکنی در بانکها و موسسات مالی بینالمللی را برای از بین بردن آثار عملی رفع تحریمها در دستور کار قرار داد.
جمهوری اسلامی ایران با توجه به این تجربه خواستار راستیآزمایی برای رفع تحریمها است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.