اگر تصمیم گرفته باشید که نوزادتان را با شیر خشک تغذیه کنید، حتماً سؤالات گوناگونی در این باره دارید. بهترین شیر خشک از میان برندهای موجود در بازار کدام است؟ استفاده از شیر خشکهای معمولی ایرادی ندارد؟ آیا شیر خشک بر پایه سویا بهتر از شیر خشک تهیه شده از شیر گاو است؟ در این مقاله نکات مهمی را درباره تغذیه نوزاد با شیر خشک میخوانید.
شیر خشکهای تجاری باید به تأیید سازمان غذا و دارو و سازمان بهداشت رسیده باشد. شیر خشک دارای سه نوع کلی است:
همچنین شیر خشکهای ویژه نیز برای نوزادان نارس یا مبتلا به عارضههای خاص در دسترس است.
شیر خشکها بر حسب روش آمادهسازی به سه نوع زیر تقسیمبندی میشود، میتوانید بهترین گزینه را با توجه به بودجه و راحتی مصرف انتخاب کنید:
حتماً دستها را قبل از آمادهسازی شیر خشک بشویید، شیر خشک را دقیقاً طبق دستورالعمل تهیه کنید و توصیههای مربوط به روش نگهداری شیر خشک را رعایت کنید.
خرید شیر خشکهای غنی شده با آهن مهم است، چون اکثر نوزادان، به ویژه در هفتههای اولیه زندگی برای رشد و نمو به آهن نیاز دارند. اگر فرزندتان از شیر مادر تغذیه نمیکند، مصرف شیر خشک غنی شده با آهن آسانترین روش برای تأمین مواد مغذی مورد نیازش است.
بعضی شیر خشکها با افزودن اسید دوکوزاهگزائنوییک (DHA) و اسید آراشیدونیک (ARA) اصلاح شدهاند. این ترکیبات اسیدهای چرب امگا ـ 3 هستند که در شیر مادر و بعضی مواد غذایی مانند ماهی و تخم مرغ وجود دارند. نتایج بعضی مطالعات حکایت از آن دارد که افزودن DHA و ARA به شیر خشک به رشد مغز و بینایی نوزاد کمک میکند، اما پژوهشهای دیگر چنین فوایدی را درباره شیر خشکهای اصلاح شده اثبات نکرده است.
به علاوه بسیاری از شیر خشکهای نوزادان حاوی پریبیوتیکها و پروبیوتیکها است ـ این ترکیبات به حضور باکتریهای سالم و مفید در روده کمک میکند. تولیدکنندگان سعی میکنند با افزودن پریبیوتیکها و پروبیوتیکها نوزادان را از مزایای ایمنی که از مصرف شیر مادر به دست میآید، برخوردار کنند. مطالعات اولیه نویدبخش است، اما مزایای بلندمدت مصرف این ترکیبات هنوز مشخص نیست.
اگر از مناسب بودن مصرف شیر خشکهای اصلاح شده مطمئن نیستید، با پزشک اطفال مشورت کنید.
شیر خشکی را که تاریخ مصرفاش گذشته است به هیچ وجه نخرید و مصرف نکنید، چون نمیتوانید از کیفیت شیر خشک تاریخ مصرف گذشته مطمئن باشید.
معمولاً توصیه میشود که شیر خشک تا یک سالگی مصرف شود و پس از آن مصرف شیر کامل تا دو سالگی ادامه داده شود ـ با این حال بهتر است از متخصص اطفال در این باره راهنمایی بگیرید. مصرف شیر کمچرب یا بدون چربی قبل از دو سالگی توصیه نمیشود، چون فاقد چربی یا کالریهای کافی برای کمک به رشد مغز در ماههای اولیه زندگی است.
منظور از کمکاری تیروئید این است که غده تیروئید مقدار کافی از چند هورمون مهم را تولید نمیکند، در نتیجه بدن انرژی را آهستهتر مصرف میکند و فعالیت شیمیایی یا متابولیسم سلولها کند میشود. نشانههای اولیه کمکاری تیروئید مادرزادی در نوزادان به شرح زیر است:
کودکان مبتلا به کمکاری تیروئید مادرزادی در صورت درمان نشدن، دچار ناتواناییهای ذهنی دائمی خواهند شد. این کودکان بیاشتها هستند و از مشکلات تنفسی رنج میبرند.
برای درمان کمکاری تیروئید در نوزادان بسیار مهم است که هورمون تیروئید را طبق دستور پزشک به فرزندتان بدهید.
اگر کودک کوچکتر از آن است که بتواند قرص را ببلعد یا بجود، قرص را پودر کنید و آن را با مقدار کمی آب، شیر خشکی که بر پایه سویا نباشد یا شیر مادر ترکیب کنید. دقت کنید که کودک تمام مخلوط را بخورد. بعضی قرصهای هورمون تیروئید راحتتر از بقیه در مایعات حل میشود، بنابراین اگر حل کردن قرص برایتان سخت بود، از پزشک بخواهید که قرصی با حلالیت بهتر را تجویز کند.
بعضی شیر خشکها، به ویژه شیر خشکهای بر پایه سویا، داروها و مکملهای معدنی مانند کلسیم و آهن از جذب شدن داروی تیروئید جلوگیری میکند. با پزشک درباره روش و زمان دادن مکملها یا داروها به نوزاد در زمان مصرف هورمون تیروئید مشورت کنید.
منبع: سایت دکتر نسرین دوامی متخصص نوزادان و کودکان https://drdavami.com
انتهای رپرتاژ آگهی/