به گزارش سایت یک پزشک؛ ال کازئی (L-Casei) از قابل توجه ترین پروبیوتیک های شناسایی و بررسی شده در ساختار ایمنی بدن است که قابلیت بسیار زیادی در نفوذ ناپذیر کردن رودهها و کاهش التهاب آنها دارد. در این مقاله به اثرات و فواید آن در احیای بدن بعد از استفاده از داروهای آنتیبیوتیک پرداخته شده است.
هشدار دربارهی مصرف آنتی بیوتیکها
هشدارهای مکرر سازمان بهداشت جهانی درباره سرانه مصرف آنتی بیوتیک در جهان و شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی در نسل بشر و احراز رتبه دوم ایران (بعد از مغولستان) در مصرف آنتی بیوتیک و حضور سه آنتی بیوتیک مشهور در میان پرمصرف ترین داروهای کشور، از جمله نشانههایی است که خطر سبک زندگی سرشار از آنتی بیوتیک در جامعه ما را گوشزد میکند.
البته آنتی بیوتیکها در سطح جهان هم جزو داروهای بسیار پرمصرف هستند و تقریبا از زمانی که در سال 1940 میلادی این داروی مفید به جامعه پزشکی جهان معرفی شد و مرگ و میر ناشی از عفونتها و ویروسها به شدت کاهش داد، نگرانیهای مربوط به مصرف آنتی بیوتیکها، به یکی از مباحث مهم جامعه پزشکی جهان تبدیل شد.
این دارو، بویژه در دهههای 1940 و 1950 جان میلیونها انسان را نجات داد، اما از آن زمان مقاومت آنتی بیوتیکی در برابر باکتریها و جهشهای ویروسی که ناشی از به روز رسانی خود به خودی نقشه ژنتیکی این ویروسهاست، خود به مساله ای حاد تبدیل شد. این مساله در کشور ما که گفته میشود مصرف بی رویه آنتی بیوتیک 16 برابر استاندارد جهانی است، اهمیت بالاتری دارد.
ال کازئی: یک پروبیوتیک خاص برای تقویت سیستم ایمنی بدن
نگاهی به باورهای پزشکی، سلامت و سبک زندگی قدما نشان میدهد که مصرف ماست یکی از روشهای مرسوم برای تقویت سیستم ایمنی بدن و مقابله با برخی از بیماریهای مرسوم از جمله بیماریهایی با منشاء ویروسی و باکتریایی بوده است. مثلا اعتقاد راسخ به درمان اسهال که عمدتا منشاء باکتریایی و ویروسی دارد، به وسیله ماست، تقریبا به قدمت تاریخ تغذیه بشر است.
مطالعات پیشرو و توسعه یافته اخیر نشان میدهد که این باورها کاملا صحیح بوده و منشاء اثر ماست به عنوان یک عامل درمانگر و تقویت کننده سیستم ایمنی بدن به خاطر وجود پروبیوتیکها و مواد موثر در استحکام سیستم بدنی انسان از جمله Lactobacillus casei یا به اختصار «اِل کازئی» است.
به این سبب بعد و قبل از یک دوره مصرف آنتی بیوتیکها، که گاهی اوقات اجتناب ناپذیر است، گفته شده است استمرار در مصرف برخی از مواد غذایی سرشار از پروبیوتیکها و اِل کازئی (L-Casei) میتواند در بازسازی و احیای ارگانیزم دفاعی بدن موثر باشد. رمز و راز توصیه اکید پزشکان و دانشمندان به مصرف لبنیات از این حقیقت علمی سرچشمه میگیرد،خوشبختانه این روزها با تولید و ارائه محصولات هدفمند و سلامت محور که سرشار پروبیوتیک و اِل کازئی است، بهره مندی از این واقعیت علمی در برنامه تغذیه خانوادهها بسیار موثرتر و قابل دسترس تر از گذشته شده است.
با مصرف مداوم لبنیات غنی شده با پروبیوتیکها، میتوان از میکروبیوم روده حمایت کرده و به طور موثر از سلامت جسمانی افراد و عملکرد سیستم ایمنی افراد خانواده پشتیبانی به عمل آورد. البته پروبیوتیکها در منابع دیگری هم یافت میشوند که میتوان به نوشیدنیهای حاوی مخمر بویژه نوشیدنیهایی مانند کفیر که با استفاده از فناوری EM تولید می شوند، اشاره کرد.
به هرحال، با توجه به اثرات تخریبی آنتی بیوتیکها بر بدن از جمله نابسامان کردن فلور طبیعی بدن، در حال حاضر پروبیوتیکها در زمینه از بین بردن باکتریهای پاتوژنی هم از نظر ارزان بودن و قابل دسترس بودن و هم از نظر میزان اثرگذاری بسیار مورد توجه پژوهشگران و جامعه پزشکی قرار گرفته است. به باور پزشکان مصرف مستمر محصولات لبنی غنی شده با پروبیوتیک ها، هم از نظر پیشگیری و هم با اهداف درمانی بسیار موثر است.
پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیکها در واقع باکتریهایی هستند که میلیاردها واحد از آنها در دستگاه گوارشی انسان زندگی میکنند و برخلاف باکتریهای مضر، حضورشان باعث تقویت سیستم ایمنی بدن است. وظیفه پروبیوتیکها مقابله با باکتری های مضر و بیماریهایی با منشاء ویروسی است. پروبیوتیکها به نحو بارزی نشان دهنده دوگانه خیر و شر در نظام آفرینش هستند و محصولاتی که سرشار از پروبیوتیکها هستند، به این جمعیت مفید یاری میرسانند.
ال کازئی، معجزه ای که طبیعت پیشنهاد میکند
اخیرا مطالعات نوینی در زمینه نقش و سازوکار میکرو فلور روده در سیستم ایمنی بدن انجام شده و نشان داده است که در میان این شبکه شگفت انگیز ایمنی بدن که متشکل از میکروارگانیسمهای متنوعی مانند باکتری، مخمر و حتی ویروس است، یکی از قابل توجه ترین پروبیوتیک های شناسایی و بررسی شده در سازمان ایمنی بدن (الکازئی) است که قابلیت بسیار زیادی در نفوذ ناپذیر کردن رودهها و کاهش التهاب آنها دارد. در حقیقت باکتریهای دوست از جمله Lactobacillus paracasei CASEI 431 با تنگ تر کردن فضاهای اتصال بین سلولی، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشند.
این مساله باعث میشود ساختار ایمنی بدن از گسترش عفونتها در سراسر بدن ممانعت به عمل آورده و به گونه حیرت آوری میکروبوتای بدن، تولید آنتی بادیها و دیگر سلولهای دفاعی را تحت تاثیر قرار دهد. گونههای پروبیوتیک مانند L. paracasei CASEI 431 مانع از رشد پاتوژنها شده، تولید آنتیبادیها را تقویت میکنند و ترشح سیتوکین را متعادل میکنند.
ال کازئی، کرونا ویروس و ماست پروبیوتیک
اگرچه مطالعات جدی در زمینه ویروس کرونا در مراحل اولیه قرار دارد؛ اما دانشمندان در تحقیقات قبلی خود دریافته اند که برخی از انواع پروبیوتیکها از جمله ال.کازئی واکنشهای متنوعی را در مقابله با ویروس های مشابهی مانند آنفولانزا و سایر زیرگونههای این ویروس در بدن ایجاد کرده است، بدیهی است که برای تقویت این پروسه و ارگانیزم ایمنی مستقر در روده، راهی موثرتر از خوردن مواد غذایی سرشار از پروبیوتیک از جمله ال کازئی وجود ندارد و از آن جایی که حفظ یک میکروبیوم سالم و قوی در روده در تمام طول زندگی لازم است، داشتن یک رژیم غذایی سرشار از پروبیوتیک (که ساده ترین آنها لبنیات غنی شده با پروبیوتیکها و ال-کازئی است) در تمام زندگی لازم است.
صنایع غذایی بازوی حمایت شبکه بهداشت و سلامت
با توجه به موارد پیش گفته، در حال حاضر صنایع غذایی و تولید کنندگانی که در فرهنگ و رفتار غذایی جامعه موثرند، از چند منظر مختلف میتوانند به عنوان بازوی کمکی بهداشت و سلامت جامعه عمل کنند.
منظر اول مقوله مسئولیت مدنی برندها و شرکتهاست که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. ایجاد موسسات خیریه عظیم و کنشهای اجتماعی و حمایتی حتی با ابعاد جهانی به خوبی نشان دهنده اهمیت این مساله از دیدگاه برندسازی در فرهنگ کسب و کارهای جهان است.
منظر دوم مقوله رقابت در مسیر مشتری مداری است. مشتریان با تجزیه و تحلیل عملکرد برندهای محبوب خود انتظار دارند که برندهای مواد غذایی با رویکردی حمایتگرانه و مسئولانه به مسائل بهداشتی و سلامت مصرف کنندگان خود توجه نمایند.
به این خاطر برندهای بزرگ مواد غذایی در کشور ما در سالهای اخیر که موضوع مقاومت آنتی بیوتیکی و گسترش ویروسهای جدید و جهشهای ویروسی گوناگون بسیار مشکل ساز شده، تلاش میکنند با توسعه پژوهش محور به سمت تولید محصولاتی بروند که از دو منظر فوق پاسخ طبیعی به جامه مخاطب بدهد، تولید محصولات بر پایه پروبیوتیکها و ال کازئی که محصولات پیشرویی مانند ماست سون کم چرب کاله در دستور کار خود قرار داده اند، از این منظر بسیار حائز اهمیت است.
از سوی دیگر استقبال مصرف کنندگان از محصولات نوین سلامت محور بر پایه ال کازئی (L-Casei) و سایر پروبیوتیکها به خوبی از نیازها و مطالبات موجود در جامعه حکایت دارد. نیازی که در چند سال اخیر برندهایی چون کاله به خوبی بدان پاسخ گفته اند و محصولاتی که به وسیله این برند در قفسههای فروشگاهی کشور حضور دارند، در واقع داروخانههای نامحسوسی هستند که تقویت نظام سلامت جامعه را هدف قرار داده اند.
References:
1. CRC Press (2003), USA, pp. 94–107.
2. Human Health Handbooks No: 6 (2013), Wageningen Academic Publishers, pp. 719–731.
3. Osteoporosis International 26 (2015), 589–599.
4. Osteoporos Int. 2015; 26(2): 589-99.
5. Clinical Lymphoma Myeloma 13 (2013), 367.
6. Cancer Management Research 3 (2011), 39–47.
7. Nutrition and Cancer 44 (2002), 182–187.
8. Dtsch Tierarztl Wochenschr 115 (2008), 15–19.
9. British Journal of Nutrition on 109 (2007), 280–290.
10. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 53 (2013), 422–43