بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: دیدار رئیس اطلاعات مصر با رهبران گروههای فلسطینی در غزه، نامه علی اکبر صاالحی به مدیرکل آژانس اتمی، بیانیه مشترک اربیل و بغداد علیه اقدامات ترکیه در شمال عراق، ابراز نگرانی وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ با لبنان و مهلت دو هفتهای نبیه بری به حریری برای تشکیل دولت لبنان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دیدار رئیس اطلاعات مصر با رهبران گروههای فلسطینی در غزه
منابع خبری از دیدار و گفتوگوی رئیس اطلاعات مصر با رهبران گروههای فلسطینی در نوار غزه درباره بازسازی این باریکه و پرونده آشتی ملی خبر دادند.
خبرگزاری الشرق الاوسط مصر اعلام کرد یک هیات بلند پایه مصری به ریاست عباس کامل، رئیس دستگاه اطلاعات این کشور با رهبران جنبش حماس به ریاست یحیی السنوار، رئیس این جنبش در نوار غزه و رهبران دیگر گروههای فلسطینی در نوار غزه دیدار کرد.
طبق این گزارش، در این دیدار درباره تثبیت آتشبس و بازسازی مناطق متضرر شده غزه از جنگ اخیر گفتوگو شد.
الشرق الاوسط در ادامه گزارش داد که عباس کامل به دستور عبد الفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر به غزه سفر کرد و رهبران گروههای فلسطینی را در جریان تلاشهای قاهره برای تثبیت آتشبس و بازسازی غزه قرار داد و با آنها درباره پرونده آشتی ملی فلسطین نیز رایزنی کرد.
طبق این گزارش، رهبران گروههای فلسطینی نیز در جریان این دیدار، از نقش تاریخی مصر در حمایت از حق و حقوق ملت فلسطین و عبدالفتاح السیسی به دلیل تلاش در راستای حمایت از حقوق فلسطینیها تشکر و قدردانی کردند.
نامه علی اکبر صالحی به مدیرکل آژانس اتمی
«کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان های بین المللی در وین، از ارسال نامه «علی اکبر صالحی» معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی به «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد.
غریب آبادی افزود: در این نامه که در واقع پاسخ به نامه هفته قبل آقای گروسی است و بخش کوتاهی از آن در گزارش اخیر مدیرکل نیز آمده، به گفتگوی تلفنی دو طرف درخصوص سرنوشت تفاهم فنی مشترک که در سوم خردادماه منقضی شد، اشاره شد و آمده است: «همان گونه که گفتم، ایران این بار تصمیم گرفت تا تفاهم فنی مشترک را تمدید نکند؛ اما با هدف تمهید فرصت بیشتر برای ایجاد پیشرفت و به نتیجه رساندن گفتگوهای فنی ایران و آژانس، ثبت و نگهداری داده ها را برای یک ماه دیگر ادامه دهد.»
نماینده دائم کشورمان همچنین گفت که این نامه به تعاملات موجود فیمابین ایران و آژانس در حوزه پادمان نیز پرداخته و در آن آمده است: «ایران تاکنون حداکثر تلاش خود را در همکاری با آژانس به شیوه ای محتوایی و با ارائه توضیحات و پاسخ های ضروری به عمل آورده است. ما از آمادگی آژانس برای تعامل فعالانه و متمرکز با ایران با هدف حل و فصل چند موضوع پادمانی، بدون تاخیر، استقبال می کنیم و به طور جدی انتظار داریم که این تعامل متقابل، بزودی منجر به نتیجه عملی در این زمینه شود.»
به گزارش فارس، ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی سوم خرداد ماه تفاهم سه ماهه اسفند ماه ۱۳۹۹ را برای یک ماه دیگر تمدید کردند و براساس اظهارات غریب آبادی، دادههای دوربینها در سه ماه گذشته به آژانس داده نمیشود و دادههای یک ماه پیش روی هم نزد ایران میماند.
در همین خصوص «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد آژانس اظهار داشت: دادههای سه ماه گذشته همچنان در اختیار سازمان انرژی است و به آژانس منتقل نمیشود و دادههای یک ماه پیش روی نیز صرفا نزد ایران خواهد ماند. در رابطه با حذف یا انتقال دادهها، همان شرایط تفاهم مشترک سه ماهه همچنان حاکم خواهد بود.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در نشستی خبری ضمن تایید تمدید یک ماهه تفاهم مزبور تا ۲۴ ژوئن (سوم تیرماه) اعلام کرد: اطلاعات دوربینها تا یک ماه آینده نیز تحویل آژانس نخواهد شد و در خصوص تأثیر روند انتخابات ریاستجمهوری ایران بر تداوم همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: «من نگرانی ندارم، اطمینان دارم دولت بعدی ایران نیز به همکاری با آژانس ادامه خواهد داد. این به نفع همه خواهد بود.»
بیانیه مشترک اربیل و بغداد علیه اقدامات ترکیه در شمال عراق
«بیگه رد طالبانی» وزیر کشاورزی و منابع آبی دولت کردستان عراق و «محمد کریم الخفاجی» همتای او در دولت مرکزی عراق در بیانیه ای، اقدام نیروهای ترکیه در قطع درختان شمال عراق را محکوم کردند.
بر اساس گزارش بامدادی خبرگزاری «ناس»، در بیانیه مذکور آمده است: «مدتی است که اخباری در رسانهها درباره اقدام تعدادی از شرکتهای ترکیه با کمک نیروهای این کشور در قطع درختان جنگلهای مناطق "بادینان" در منطقه کردستان عراق و انتقال این درختان به خاک ترکیه برای تجارت در رسانهها منتشر شده است که ما این اخبار را پیگیری کردیم.»
در ادامه آمده است: «ما چنین اقدامات غیرتمدنی را محکوم میکنیم. این کار، نه تنها اقدامی خصمانه علیه طبیعت و محیطزیست عراق و منطقه کردستان است، بلکه عملی خصمانه علیه انسانیت، طبیعت، محیطزیست منطقه و تمام جهان به شمار میرود چراکه محیط زیست حد و مرز ندارد.»
وزیران کشاورزی دولت اربیل و بغداد ضمن درخواست از آنکارا برای متوقف کردن این اقدامات، از بغداد و اربیل خواستند که به سرعت، اقدامات مناسبی در این خصوص اتخاذ کنند.
در پایان این بیانیه همچنین از سازمان ملل متحد و نمایندگی کشورها و سازمانهای بینالمللی خواسته شده تا برای «چنین اقدامات غیرمسئولانه و غیرانسانی علیه محیط زیست» راهحلهایی ایجاد شود و کامل به آن پایان داده شود.
در عین حال، خبرگزاری رسمی عراق «واع» نیز در این خصوص گزارش داد که «جوتیار عادل» سخنگوی دولت منطقه کردستان عراق در بیانیهای اقدام ترکیه در قطع درختان در مناطق مرزی شمال عراق را «غیرقابل قبول» خوانده و این خصوص گفته است: «به ترکیه اعلام شد که ما قطع درختان در مناطق مرزی منطقه کردستان را نمیپذیریم.»
جوتیار عادل در ادامه با بیان اینکه «حضور افراد مسلح حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) در اراضی منطقه [کردستان] سبب حضور نیروهای ترکیه و جنگ میان آنها شده است»، از آنکارا خواست: «به خاک عراق احترام بگذارد، به شهروندان منطقه تعرض نکند و به آنها آسیب نرساند.»
او در پایان این بیانیه همچنین از شبهنظامیان پ.ک.ک خواست به حاکمیت اراضی عراق و منطقه کردستان احترام بگذارند.
ترکیه مدتهاست با ادعای مقابله با پ.ک.ک در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق است. پ.ک.ک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته میشود. ترکیه میگوید که شبهنظامیان حزب کارگران کردستان، مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار تن از شهروندان ترکیه از جمله زنان و کودکان هستند.
ترکیه اخیرا عملیات جدیدی را علیه شبهنظامیان پ.ک.ک در شمال عراق آغاز کرده که این عملیات در ۲۴ آوریل (شنبه ۴ اردیبهشت) در «دهوک» (شمال عراق) آغاز شده است.
آنکارا مدعی است، این عملیات پایگاه های نظامی حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) را هدف قرار میدهد، با این حال روستاییان در منطقه از هدف قرار گرفتن شهرکهای غیرنظامی خبر دادهاند.
ابراز نگرانی وزیر جنگ رژیم صهیونیستی از جنگ با لبنان
«بنی گانتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی روز دوشنبه با هشدار نسبت به عواقب درگیری با لبنان گفت: جنگ با لبنان خطرناکتر از آنچه با غزه روی داد، خواهد بود.
به گزارش تارنمای «i۲۴» رژیم صهیونیستی گانتس گفت: آنچه در غزه دیدیم ده برابر آن در لبنان خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به موشک های شلیک شده از غزه به سرزمین های اشغالی گفت: اگر گنبد آهنین نبود، صدها نفر در اسرائیل زخمی می شدند و خسارات بسیاری وارد می شد.
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی همچنین در خصوص بازسازی غزه نیز شرط گذاشت و گفت: بازگشت سربازان اسرائیلی و آتش بس طولانی مدت بخشی از شروط بازسازی غزه است.
گانتس افزود: من با آمریکایی ها، مصری ها و دیگر نمایندگان جهان صحبت کردم و برای آنها توضیح دادم که علاوه بر ورود کالاهایی مانند غذا و دارو و اقلام اساسی به غزه، ما خواهیم خواست که بازسازی غزه با آرامش طولانی مدت و بازگشت سربازان ما همراه شود.
وی همچنین گفت که رژیم صهیونیستی برای تقویت روابط با تشکیلات خود گردان فلسطین اقدام خواهد کرد.
مهلت دو هفتهای نبیه بری به حریری برای تشکیل دولت لبنان
منابع خبری از دیدار رئیس پارلمان لبنان و نخستوزیر مکلف این کشور و گفتوگوی آنها درباره موضوع تشکیل دولت جدید لبنان خبر دادند و اعلام کردند فضای این گفتگوها مثبت بود.
به گزارش العهد، سعد حریری، نخست وزیر مکلف لبنان دوشنبه با نبیه بری، رئیس پارلمان این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
طبق این گزارش، این دیدار دو ساعت به طول انجامید و دو طرف در آن درباره آخرین تحولات سیاسی لبنان و به ویژه موضوع تشکیل دولت جدید رایزنی کردند.
العهد در ادامه گزارش داد که دو طرف در این دیدار روند و مسیر تشکیل دولت و مراحل طی شده در این زمینه را بررسی کردند و جو حاکم بر دیدار مثبت بود.
منابع مطلع درباره جزئیات این دیدار گفتند که بری چندین پیشنهاد را درباره حل و فصل موضوع تعیین وزرای مسیحی و وزرای کشور و دادگستری مطرح کرد.
این منابع همچنین اعلام کردند که نبیه بری دو هفته دیگر به سعد حریری برای آغاز دور جدید مذاکرات تشکیل دولت فرصت داد.
از هشت ماه پیش، اختلافات میان میشل عون، رئیس جمهور لبنان و سعد حریری بر سر تشکیل دولت جدید ادامه دارد.
ماموریت حریری برای تشکیل دولت جدید لبنان پس از آن آغاز شد که دولت دیاب در پی وقوع انفجار مهیب در بندر بیروت در ۴ اوت استعفا کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.