به گزارش تابناک، خبرآنلاین، حمعیت میلیونی سهامداران حالا در عرصه سیاست و اقتصاد ایران به حدی اهمیت یافتهاند که کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری درباره مواضع خود در خصوص بورس نیز صحبت کنند.
حتی دفاعیات همتی از عملکرد بانک مرکزی با پاسخهای صریح وزیر امور اقتصادی و دارایی روبرو میشود انجا که وی تاکید کرد اختلاف و و وزیر نفت عامل اولیه ریزش بورس نبود. کارشناسان معتقدند ریسک سیستماتیک حاکم بر بورس اوراق بهادار، میتواند پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کاهش یابد. از این رو دو راه پیشروی بورس خواهد بود. راه اول کاهش ریسک سیستماتیک بورس و قرارگیری شاخص در وضعیت پایدار و رشد بطئی و آرام و راه دوم رفع بحران سیستماتیک بورس و قرارگیری شاخص در رشدی پایدار و ادامهدار است.
علی حیدری، کارشناس بازار سرمایه، با تاکید بر اینکه هیجان منفی بورس در حال تخلیه است، گفت: با دولت بعد اگر همسو با سیاستهای حاکمیتی باشد، سیگنالی که به بازار میرسد از بین رفتن تنشهای زاید است، ولی دولت بعد، نقشی در مسائل اقتصادی نمیتواند داشته باشد. زیرا عمدهی سیاستهای کلان اقتصادی توسط حاکمیت نوشته میشود و دولت تنها اجراکننده است.
حیدری در خصوص آینده بازار سهام گفت: اگر آینده کوتاه مدت بازار را تا اواسط مرداد ماه بدانیم، بازار با همین شیوه کج دار و مریز ادامه خواهد داشت و تابع شایعات داخلی و خارجی نوسان خواهد کرد.وی افزود: اگر هم به آینده بلندمدت بازار نگاه کنیم، بازار تا بهمن ماه وارد یک خنثی بودن میشود و بیشتر مواقع نیز منفی خواهد بود، گرچه به نوع سهام و سرمایهگذاری هم بستگی دارد.
حیدری با بیان این که خلاف گفته دیگر کارشناسها در حال حاضر سهمها اصلا ارزنده نیست، گفت: سهمها دقیقا همان قیمتی است که باید باشد؛ نه بیشتر و نه کمتر.همچنین فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه نیز با تاکید بر اینکه به نظر میرسد تا پایان سال، بورس روند متعادلتری را نسبتبه دو ماه ابتدایی سال تجربه کند، گفت: ابهامهای سیاسی و اقتصادی ناشی از انتخابات ریاستجمهوری و احیای برجام در هفتههای آینده زدوده میشود، بهطوریکه دولت جدید از مرداد مستقر شده، برجام نیز براساس آخرین تحلیلها بهزودی احیا میشود.
وی افزود: در چنین وضعیتی انتظار میرود بورس دیگر بهاصطلاح قفل صف فروش نشود و نمادها متعادل، معامله شوند و مهمترین رکن بازار سرمایه یعنی نقدشوندگی نیز تا حدودی جاری خواهد بود.
هر چند پیش از میلیونی شدن لشگر سهامداران، افکار عمومی با حساسیت بالایی شاخص را دنبال نمیکرد اما همواره انتخابات تاثیری مستقیم بر روند بازار سرمایه به جا گذاشته است.
بررسیها نشان میدهد شاخص بورس در شش اتخابات گذشته چهار دوره با تغییر مثبت و دو دوره با تغییر منفی همراه بود است. در سال ۱۳۷۶، شاخص بورس، در فاصله ماههای اردیبهشت تا شهریورماه که زمان استقرار دولت جدید است منفی ۱۴.۵ درصد عقب نشست اما در انتخابات سال ۱۳۸۰ که به انتخاب مجدد سید محمد خاتمی منجر شد، شاخص در فاصله ماههای اردیبهشت تا شهریور رشدی برابر با ۷.۵ درصد را تجربه کرد.
واکنش شاخص بورس به انتخاب احمدینژاد در سال ۱۳۸۴منفی بود و کاهشی ۱۹.۵ درصدی در شاخص اتفاق افتاد اما در سال ۱۳۸۸ بورس رشدی ۳۱.۵ درصدی را شاهد بود. در سال ۱۳۹۲ و ۱۳۹۶ نیز شاخص در حدفاصل اردیبهشت تا شهریور به ترتیب رشدی برابر با ۴۶ درصد و ۹ درصد را تجربه کرد. این بار اما تحولات شاخص از پس ریزش یک میلیون واحدی شاخص کل بورس اوراق بهادار بسیار مهمتر از قبل شده است.
بورس به کدام سمت میرود؟
در حالی که بسیاری از کارشناسان بر این عقیدهاند که بورس در وضعیتی متناسب با اقتصاد قرار دارد و قیمت سهمها واقعی است میتوان انتظار رشد بورس را پس از برگزار انتخابات داشت. بورس در شرایط کنونی تحتتاثیر دو عامل بزرگ قرار دارد. اول انتخابات و دوم مذاکرات وین. دادههای بینالمللی و داخلی نشان از بیتاثیر شدن تحریمها در ساختار اقتصادی ایران دارد. از این رو میتوان انتظار داشت که در یک سال پیشرو اقتصاد ایران به مدار ثبت بازگردد. این امر سبب میشود شاخص بورس که در وضعیت عادی قرار دارد نیز متناسب با مثبت شدن شرایط اقتصادی، پذیرای رشد خواهد بود. به این ترتیب میتوان انتظار داشت بورس از پس ۱۰ ماه تاریخی بار دیگر به مدار پایداری بازگردد؛ هر چند این بار رشد شارپی شاخص دور از انتظار است.