اراضی بکر مازندران پر!!

آنچنان اراضی جنگلی و کشاورزی مازندران در حال تغییر است که به گفته کارشناسان تا چند سال آینده اراضی بکر در این استان، وجود نخواهد داشت، فقط کافی است که سری به ارتفاعات مازندران بزنید، قد کشیدن انواع و اقسام ویلاهای لاکچری و گران‌قیمت را خواهید دید که به گفته منابع محلی تنها برای چند روز در سال، افرادی در آن حضور می‌یابند.
کد خبر: ۱۰۶۰۴۷۲
|
۰۶ تير ۱۴۰۰ - ۱۲:۳۹ 27 June 2021
|
37684 بازدید

به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، از سویی دیگر اراضی کشاورزی بسیار بکر و مناسب که تا دو سال گذشته برنج در آن کشت می‌شد خشک شده و با دیوارکشی و قطعه‌بندی کردن آن، با قیمت‌های گزاف به فروش می‌رسد.
بنرهای "این زمین با متراژ مختلف به فروش می‌رسد" در حالی در بسیاری از روستاهای این استان دیده می‌شود که بسیاری از کشاورزان معتقد هستند هیچ حمایتی برای ادامه کار کشاورزی از آنها نشده و فروش به مراتب بهتر از درآمد ناچیز فعالیت ۶ ماهه است.
این خرید و فروش اراضی کشاورزی و جنگلی به نوعی بر مهاجرت‌ها نیز تاثیر گذاشته به طوری که حتی ویروس کرونا نیز نتوانسته بر سفر برخی افراد غیربومی به این استان ممانعت ایجاد کند، جالب اینجاست وقتی از این افراد سوال می‌پرسید که آیا سفر در روزهای کرونایی، لازم است می‌گویند که ما سفر نمی‌رویم بلکه به ویلای شخصی خودمان می‌رویم و هرچه هم که فکر می‌کنیم می‌بینیم راهکاری برای جلوگیری از این طرز تفکر وجود ندارد.

*پیامد تغییرکاربری اراضی در مازندران

تغییر کاربری ها و انبوه سازی در جنگل و ساحل به بهانه توسعه گردشگری نه تنها این صنعت را در شمال کشور توسعه نداد، بلکه ضررهای جبران ناپذیری بر منابع آبی و منابع طبیعی آن وارد آورد.

بیش از یک دهه است که اراضی مرغوب شمال به شکلی غیر اصولی مورد بهره برداری قرار گرفتند. زمین هایی که با رکود کشاورزی و بی توجهی به این صنعت پردرآمد جهان بدل به شهرک های ویلایی و مجتمع های مسکونی شدند تا پذیرای گردشگران و مسافران باشند؛ هجوم چندین ساله انبوه‌سازان و افرادی متمول و حتی بعضا سرشناس به چشم‌انداز سبز مازندران، به جای توسعه گردشگری و اشتغال‌زایی عوایدی به جز تخریب منابع طبیعی به دنبال نداشته و آنچه به سوغات آورده است نابودی اقتصاد بومی و نابرابری در سطوح مختلف اجتماعی است؛ چه بسا که اگر کشاورزی و کشاورز مورد حمایت قرار می گرفت هرگز این فاجعه برای محیط زیست در شمال کشور رقم نمی خورد.
چندی پیش اسماعیل طلوعی در گفت‌وگو با ایسنا گفته بود که تخریب جنگل به واسطه ایجاد سکونتگاه و برداشت های بی رویه از مراتع، سبب سست شدن زمین های بالادست و کوهپایه ای شده و علاوه بر ویرانی پوشش گیاهی موجب بروز سیلاب در سطوح پائین تر خواهد شد.
همچنین وی اعطای مجوزهای غیر اصولی برای ساخت و سازها در دامن طبیعت و استحصال بی رویه جنگل ها را سبب لخت شدن زمین و مسبب بروز جریان های سیلابی دانست و گفت که زمین به دلیل وجود چنین عارضه هایی مانع از وقوع سیل و ایجاد روان آب در سطوح پائین است و در غیر این صورت بارش ها غیر قابل مهار خواهند بود که این عوامل در کیفیت رودخانه ها تاثیرگذار بوده و بر تغذیه آبزیان نقش خواهد داشت.
استاد دانشگاه آزاد تنکابن در رشته منابع آب و سازه های آبی، با اشاره به اینکه جنگل حکم چرخ لنگر برای منابع طبیعی را دارد خاطرنشان کرد که جنگل ها نقش بسزایی در کیفیت خاک و آب عهده دار هستند و دفع زباله در جنگل ها با ایجاد شیرابه ها و آلودگی آب های زیرزمینی ضربه بزرگی به منابع آبی و محیط زیست وارد خواهد آورد.

*ویلا سازی در شمال هم‏چون تیغ دولبه است

چندی پیش فاطمه دیلمی کارشناس گردشگری در گفت‌وگو با ایسنا گفته بود که ویلا سازی در شمال هم‏چون تیغ دولبه است و متاسفانه این تغییر کاربری ها و انبوه سازی در جنگل و ساحل نه تنها گردشگری را توسعه نداد، بلکه ضررهای جبران ناپذیری بر منابع آبی و منابع طبیعی بکر شمال وارد آورد.
وی، ویلاسازی در روستا را سبب تبدیل زندگی روستایی به زندگی مدرن و شهری دانست و خاطرنشان کرد که تغییرات فرهنگی که توسط افراد غیربومی به شکل ناخودآگاه به روستائیان القا شد، منشا تحولات در نحوه زندگی روستائیان و از بین رفت آداب و رسوم اصیل بومی منطقه گشت.
این محقق و پژوهشگر حوزه گردشگری، هجوم افراد غیر بومی به شمال کشور را مغایر با ظرفیت و تاب و توان محیط زیست منطقه برشمرد و گفت که از دیگر مضرات گردشگری غیر اصولی در شمال، هجوم بیش از اندازه مسافر و خارج از توان منطقه بوده که صدمات جبران ناپذیری به منابع آبی، محیط زیست و طبیعت وارد کرده است. بسیاری از ویلاها در شمال کشور تنها چند روز در سال و حتی کمتر مورد استفاده و سکونت قرار می گیرند و در برخی فصول سال و ایام تعطیل، جمعیت شناور منطقه در حدی است که باعث ترافیک‌های سنگین در جاده های شمالی می شود.

*نقش نمایندگان مجلس را در حفظ و حراست از اراضی ملی

همچنین محمدیوسف سجادی، کارشناس ارشد جنگلداری در گفت و گو با ایسنا با اشاره به قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی موضوع اجرای ماده ۵۶ قانون جنگل‌ها و مراتع خاطرنشان کرده بود که اجرای این قانون منوط به بازدید کارشناسان مختلف و رصد نقشه‌ها و مقایسه اسناد و مدارک ارائه شده است که پس از طی مراحل قضایی به صاحبان املاک بازسپاری خواهد شد. در مورد اجرای ماده ۵۶، منابع طبیعی و سازمان جنگل‌ها هیچ نقش و نفعی ندارد. امروزه موارد نادری از وجود چنین اراضی به چشم می‌خورد و تصرفات اخیر ناشی از تغییرات کاربری است که چندین سال قبل اعمال شد.
کارشناس ارشد جنگلداری نقش نمایندگان مجلس را در حفظ و حراست از اراضی ملی را بسیار برجسته و پر رنگ برشمرد و یادآورشد: متاسفانه نمایندگان مجلس در استان های شمالی کشور به اموری غیر از آنچه باید توجه کنند می‌پردازند. نمایندگان باید قوانینی وضع کنند که به کمک محیط زیست بیاید؛ خشکسالی اخیر در کشور، تخریب محیط زیست و منابع طبیعی و از بین رفتن اراضی ملی به طور غیرمستقیم مربوط به وضع قوانین نادرستی است که در مجلس شورای اسلامی توسط نمایندگان مردم حاصل شده است.
سجادی به مشکلات قانونی در کمیسیون های مواد ۹۹ و ۱۰۰ و جرائم مربوط به آن پرداخت و تصریح کرد: اجرای قوانین نادرست باعث سودجویی افراد متخلف شده و متجاوزان با اتکا بر اینکه پس از ساخت و ساز و هماهنگی های لازم جرائم تخلفات را پرداخت می‌کنند، اقدام به تجاوز غیر قانونی کرده‌اند.
وی، قوانین را فاقد ضمانت اجرائی و غیر بازدارنده توصیف کرد و افزود: تخریب محیط زیست و منابع طبیعی ثمره وضع قوانین نادرستی است که باعث باز گذاشتن دست متخلفان شده و صدمات جبران ناپذیری به عرصه های طبیعی و منابع موجود وارد کرده است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
کدام وزیر دولت پزشکیان تاکنون عملکرد ضعیف تری داشته است؟