بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: انهدام چهار پهپاد اسرائیلی توسط حزب الله، حمله هوایی و زمینی ترکیه به شمال عراق، مذاکرات آمریکا و شورای همکاری خلیجفارس درباره امنیت گذرگاههای آبی، تعطیلی بغداد و یازده استان عراق به دلیل کمبود برق و ابراز نگرانی وزیر خارجه رژیم صهیونیستی از احیای برجام، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
انهدام چهار پهپاد اسرائیلی توسط حزب الله
برخی منابع عربی بامداد پنجشنبه از پرواز چند فروند پهپاد متعلق به ارتش رژیم صهیونیستی بر فراز آسمان لبنان خبر دادند.
کانال تلگرامی «صابریننیوز» در خبری فوری به نقل از منابع نزدیک به جنبش مقاومت حزبالله لبنان نوشت: «نیروهای حزبالله از بیروت به سمت پهپادهای اسرائیلی تیراندازی کردند.»
بر اساس این گزارش، منابع حزبالله خبر دادند که نیروهای این جنبش، با چهار فروند هواپیمای بدون سرنشین رژیم صهیونیستی ـ که از دریا به سمت محله ماضی در بیروت حرکت میکردند ـ درگیر شده و آنها را ساقط کردند؛ هنوز جزئیات بیشتری از این خبر منتشر نشده است.
به تازگی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد مستقر در لبنان، اعلام کردهاند که رژیم صهیونیستی با نقض قطعنامههای سازمان ملل، مکرر حریم هوایی لبنان را نقض کرده است.
در این گزارش آمده است: در بازه زمانی ژوئن تا اکتبر، ۶۱ ساعت و ۵۱ دقیقه پرواز ازسوی صهیونیستها در حریم هوایی لبنان صورت گرفته است. حدود ۹۵ درصد از این موارد نقض حریم هوایی توسط پهپادها انجام گرفته است.
نقض مکرر و غیر قانونی حریم هوایی لبنان توسط رژیم صهیونیستی، در حالی صورت میگیرد که به تازگی ارتش رژیم صهیونیستی، مناطقی از مرز سرزمینهای اشغالی با جنوب لبنان را هم منطقه بسته نظامی اعلام کرده است.
حمله هوایی و زمینی ترکیه به شمال عراق
چهارشنبه وزارت دفاع ترکیه از تداوم حملات زمینی و هوایی در شمال عراق و علیه مواضع تروریستهای «پکک» خبر داد.
به نوشته روزنامه «دیلی صباح» یگانهای اطلاعاتی ترکیه با انجام یک عملیات موفق در روز چهارشنبه دو عضو ارشد پکک را در شهر «سلیمانیه» در عراق کشتند.
دستگاه اطلاعاتی ترکیه اعلام کرد که این دو نفر، یکی با ملیت ترکیهای و دیگری سوری بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۵ به پکک پیوستند. بنا بر گفته منابع اطلاعاتی ترکیه، این تروریستها قصد انجام عملیات خرابکاری در سلیمانیه و جنوب قندیل را داشتند.
وزارت دفاع ترکیه نیز روز چهارشنبه از حملات هوایی جنگندههای این کشور علیه مواضع تروریستهای پکک در شمال عراق خبر داد.
روزنامه «ینی شفق» گزارش داد که طی این یورش هوایی، دستکم هفت تروریست پکک از پای درآمدند. وزارت دفاع ترکیه فیلمهایی نیز از این یورش هویی منتشر ساخته است.
ترکیه مدتهاست به بهانه مقابله با پکک در حال نقض تمامیت ارضی شمال عراق است. پکک که در ۳۵ سال گذشته با دولت آنکارا در تقابل نظامی است از سوی ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان گروه تروریستی شناخته میشود. ترکیه میگوید که شبهنظامیان حزب کارگران کردستان، مسئول مرگ بیش از ۴۰ هزار تن از شهروندان ترکیه از جمله زنان و کودکان هستند.
«ریوینگ هروری» رئیس کمیسیون پیشمرگه کردستان عراق، اخیرا گفته که ساکنان مناطق شمالی عراق در پی حملات زمینی و هوایی ارتش ترکیه در وضعیت بسیار بدی قرار گرفته و مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.
او گفت که ارتش ترکیه به تازگی هشت مقر جدید برای خود در منطقه کردستان دایر کرده است. به گفته وی، شبهنظامیان گروه تروریستی پکک مراکز ثابتی در کوه ها ندارند و دایم در حال تغییر موضع هستند و از تاکتیک غافلگیری استفاده میکنند.
به گفته این مقام کردستان عراق، روستاهای واقع شده در مناطق جنگی در وضعیت بسیار بدی به سر میبرند، به گونه ای که بسیاری از مزارع آتش گرفته و در عملیات اخیر ۱۷ روستا در منطقه «درکار»، ۱۴ روستا در منطقه «باتیفا» و هفت روستا در «کانی ماسی» خالی از سکنه گشته و ساکنانشان خواستار پرداخت غرامت شدهاند.
مذاکرات آمریکا و شورای همکاری خلیجفارس درباره امنیت گذرگاههای آبی
دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، با فرمانده نیروهای دریایی آمریکا در فرماندهی مرکزی دیدار کرد.
به گزارش روسیا الیوم، نایف مبارک الحجرف، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس و چارلز برادفورد کوپر، فرمانده نیروهای دریایی آمریکا در ستاد فرماندهی مرکزی در این دیدار ـ که در ریاض انجام شد ـ بر اهمیت تقویت همکاری در زمینه امنیت دریایی که در چارچوب شراکت استراتژیک میان شورا و آمریکا قرار دارد، تاکید کردند.
همچنین در این دیدار زمینههای همکاری مشترک میان دو طرف، اهمیت تقویت امنیت گذرگاههای آبی، تضمین آزادی و تردد کشتیرانی در حوزه خلیج فارس بررسی شد.
تعطیلی بغداد و یازده استان عراق به دلیل کمبود برق
دولت عراق اعلام کرد امروز پنجشنبه به علت افزایش درجه دما، بغداد و یازده استان دیگر تعطیل است و استانداران می توانند برای استان های باقی مانده (از مجموع ۱۸ استان) تصمیم گیری کنند.
پیش بینی شده است، درجه حرارت در بغداد به ۵۰ درجه سانتیگراد هم برسد؛ بنابراین، بحران قطعی مکرر برق که در برخی شهرها مانند کربلا به ۱۹ ساعت در شبانه روز می رسد، بر وخامت اوضاع افزوده است.
دولت عراق در بیانیه ای با اعلام خبر تعطیلی فردا پنجشنبه بغداد و یازده استان و تفویض اختیار به استانداری های دیگر استان ها افزود: در هفته آینده نیز ساعت های کار رسمی تا ۱۳ خواهد بود. استان های بغداد، نینوا، کربلای معلی، صلاح الدین، المثنی، الأنبار، میسان، الدیوانیة، بابل، دیالی، نجف اشرف و بصرة امروز پنجشنبه تعطیل است.
دمای امروز بغداد به ۴۹ درجه سانتیگراد رسید و پیش بینی های هواشناسی حاکی است که روز پنجشنبه به ۵۰ درجه برسد.
همچنین پیش بینی شده است که در دو ماه آینده دمای هوا در عراق روی مرز ۵۰ درجه سانتیگراد باشد و در برخی استان ها به ۵۵ درجه برسد.
مطالبات پی در پی شهروندان عراقی با فرا رسیدن فصل گرمای شدید و نیاز به سیستم های سرمایشی انرژیبر به ابزاری موثر برای منتقدان دولت در عراق تبدیل شده است.
رسانه های عراقی روزانه ده ها خبر در ارتباط با بحران برق در گوشه و کنار کشور منتشر می کنند؛ از حمله خرابکاران تروریست به دکل های برق و نیروگاه ها گرفته تا تمدید تعطیلی ها، کاهش ساعات کار به علت موج گرما، وعده های مسئولان و قطعی های مکرر برق از بغداد پایتخت گرفته تا دورترین نقاط مرزی.
برق به طور ویژه و انرژی غیر متکی به نفت و گاز در شکل عام آن، برای دولت مصطفی الکاظمی بسیار مهم است؛ به همین علت هم عمده تمرکز در نشست سه جانبه عراق با سران اردن و مصر بر همین کلیدواژه (برق) متمرکز بود.
برای دولت الکاظمی، حل مشکل برق شهروندان، دستاوردی بزرگ و برگ برنده ای در اداره امور و نتیجتا ارزش افزوده ای در انتخابات پارلمانی پیش رو خواهد بود که کمتر از ۱۰۰ روز دیگر روز دهم اکتبر ۲۰۲۱ (۱۸ مهرماه ۱۴۰۰) در عراق برگزار می شود و سرنوشت کابینه او را رقم خواهد زد.
ابراز نگرانی وزیر خارجه رژیم صهیونیستی از احیای برجام
«یائیر لاپید»، معاون نخستوزیر و وزیر امور خارجه رژیم صهیونیستی در اولین سفر خود به امارات متحده عربی ضمن ابراز نگرانی از احیای برجام، خواستار رسیدن به توافقی شد که مورد پسند رژیم صهیونیستی باشد.
رویترز گزارش کرد، لاپید با تأکید بر این که با مقامهای دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در خصوص توافق هستهای ایران گفتوگو کردهاند، گفت: «آن چه ما باید انجام دهیم این است که اطمینان حاصل کنیم، چیزی که در مورد ایران خواهیم داشت، توافق خوبی است.»
«یائیر لاپید» که روز سهشنبه در سفری بیسابقه وارد امارات شد، سفارتخانه رژیم صهیونیستی در «ابوظبی» و سرکنسولگری این رژیم را در دبی را افتتاح کرد.
امارات در سپتامبر سال۲۰۲۰ با وساطت دولت وقت آمریکا به ریاست دونالد ترامپ، توافقنامه سازش با رژیم اشغالگر قدس به نام «توافقهای آبراهام» را امضا و رسما با تلآویو روابط دیپلماتیک برقرار و پس از آن چندین توافق همکاری با اسرائیل امضا کرد.
لاپید در امارات متحده عربی در جمع خبرنگاران حاضر نشد به این سؤال پاسخ دهد که آیا در حال همکاری با کشورهای حاشیه خلیجفارس در خصوص مساله ایران است و تنها به این جمله بسنده کرد، در حالی که در امارات عربی متحده به سر میبرد، قصد ندارد میزبانان خود را دستپاچه کند؛ اما تلآویو درباره برنامه هستهای ایران نگران است.
از زمان آغاز به کار «نفتالی بنت» نخستوزیر جدید رژیم صهیونیستی، تلاشهای این رژیم برای مانعتراشی در مسیر مذاکرات وین، تشدید یافته است.
به تازگی وبگاه «اکسیوس» به نقل از مقامهای رژیم صهیونیستی گزارش کرد که تلآویو قصد دارد در یکسری جلسات سطح بالا با مقامهای آمریکایی، بر رویکرد دولت «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران اعمال نفوذ کند.
در هفتهها و ماه های اخیر، مقامهای رژیم صهیونیستی در سطوح مختلف برای تأثیرگذاری بر روند مذاکرات «وین» درباره احیای برجام که ششمین دور آن، به تازگی به پایان رسیده است، به واشنگتن سفر کردهاند.