کیوسک بین الملل تابناک: ساخت بیش از ۱۰۰ سیلوی جدید موشکهای بالستیک قاره پیما از سوی چین، رزمایش همزمان نیروی دریایی روسیه و ناتو در «دریای سیاه»، نامه ۱۱۳ سازمان حقوق بشری به بایدن درباره حملات پهپادی، توافق روسیه و ترکیه بر سر ایجاد منطقه عاری از سلاح در ادلب و ادعای رویترز درباره محدود کردن دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات نطنز از مهم ترین خبرها و رویدادهای بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
ساخت بیش از ۱۰۰ سیلوی جدید موشکهای بالستیک قاره پیما از سوی چین
کارشناسان اعلام کردند، چین ساخت بیش از ۱۰۰ سیلوی جدید برای موشکهای بالستیک قارهپیما در صحرایی در نزدیکی شهر "یومن" واقع در شمال غربی کشور را آغاز کرده است؛ موج ساخت و سازی که میتواند نشاندهنده توسعه وسیع تواناییهای اتمی پکن باشد.
به نوشته رونامه واشنگتن پست، تصاویر ماهوارهای که به دست محققان در "مرکز جیمز مارتین برای مطالعات منع گسترش تسلیحات اتمی" در شهر "مونتهری" واقع در ایالت کالیفرنیا رسیده، نشان میدهند که ساخت و سازها در تعداد زیادی از سایتها در سراسر شبکهای که صدها مایل مربع از زمینهای خشک در استان "گانسو" چین را پوشش میدهد، در جریان است. ۱۱۹ سیلوی زیرزمینی تقریبا ویژگیهایی مشابه تاسیسات پرتابی موجود چین برای زرادخانه موشکهای بالستیک با کلاهک هستهای را منعکس میکنند.
در صورت تکمیل این پروژه، بدست آوردن بیش از ۱۰۰ سیلو جدید موشکی بیانگر یک تغییر تاریخی برای چین خواهد بود؛ کشوری که گمان میرود دارای یک انبار تقریبا متوسط بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ سلاح هستهای است. تعداد دقیق موشکهای جدید که برای این سیلوها در نظر گرفته شدهاند، هنوز مشخص نیست اما میتواند بسیار کمتر باشد. چین در گذشته سیلوهای فریبندهای را مستقر کرد.
آمریکا در جریان جنگ سرد برنامهای را برای انتقال موشکهای بالستیک قارهپیمایش در سراسر ماتریس سیلوها از طریق نوعی بازی پوکههای هستهای طراحی کرد تا اطمینان پیدا کند که برنامهریزان جنگ جماهیر شوروی هرگز نخواهند توانست متوجه مکان دقیق موشکها شوند.
جفری لوئیس، کارشناسی در زمینه زرادخانه اتمی چین و بخشی از تیمی که این سایتهای مشکوک را تحلیل کردهاند، گفت: این توسعه ساخت و سازی حاکی از یک تلاش گسترده برای تقویت اعتبار بازدارندگی اتمی چین است.
وی این میزان از موج ساخت و ساز را "باور نکردنی" توصیف کرد.
لوئیس، مدیر برنامه منع گسترش تسلیحات اتمی آسیای شرقی در مرکز مطالعات منع گسترش اتمی که بخشی از موسسه مطالعات بینالمللی میدلبری محسوب میشود، در خلاصهای از دستاوردهایش که به روزنامه واشنگتن پست ارائه داد، گفت: اگر سیلوهای در دست احداث در دیگر سایتهای سراسر چین نیز محاسبه شوند، تعداد کل سیلوهای در دست احداث به حدود ۱۴۵ مورد میرسد. ما معتقدیم که چین در حال توسعه نیروهای اتمیاش است تا بازدارندگی را حفظ کند که بتواند از حمله نخست آمریکا جان سالم به در ببرد و دفاع موشکی آمریکا را شکست دهد.
این اکتشاف به دنبال هشدارهای اخیر مقامات پنتاگون درباره توسعه سریع توانایی اتمی چین مطرح میشود.
آدمیرال چارلز ریچارد، فرمانده نیروهای اتمی آمریکا در آوریل سال جاری میلادی در یکی از نشستهای کنگره گفته بود: یک توسعه نفسبر در چین در جریان است که شامل توسعه زرادخانه موشکهای بالستیک قاره پیما و موشکاندازهای متحرک جدید هستند که میتوان خیلی راحت آنها را از دید ماهوارهها پنهان کرد. به علاوه، نیروی دریایی چین زیردریاییهای مجهز به تسلیحات اتمی جدیدی را در راستای رشد این یگان معرفی کرده است.
این پروژه ساخت سیلو گزارش شده میتواند برای چین وسیله دیگری برای پنهان کردن قدرتمندترین تسلیحاتش فراهم میکند. این سایتهای ساختمانی مشاهده شده در تصاویر ماهوارهای در دو قسمت عظیم قرار گرفتهاند که بخشهایی از یک صحرا را در امتداد غرب و جنوب غربی یومن، شهری با ۱۷۰ هزار سکنه در امتداد جاده ابریشم دیمی چین در بر میگیرند.
هر سایت با یک فاصله دو مایلی از همسایهاش جدا شده است و بسیاری از این سایتها با یک پوشش عظیم و گنبدیشکل پنهان شدهاند.
لوئیس گفت: این سیلوها احتمالا متعلق به موشک بالستیک قارهپیمای چینی موسوم به "دیاف-۴۱" خواهند بود؛ موشکی که قادر است چندین کلاهک را حمل کند و اهداف تا فاصله ۹۳۰۰ مایلی را هدف بگیرد؛ بردی که سرزمین آمریکا را در تیررس خود قرار میدهد. بخش عمده گودبرداریها در این سایتها اوایل سال جاری میلادی آغاز شدند اگرچه آمادهسازیها احتمالا ماهها ادامه خواهد داشت.
در سالهای اخیر مقامات چینی شکایت کردهاند که بازدارندگی اتمی کشورشان به خاطر برنامههای مدرنسازی اتمی که در روسیه و آمریکا پیشنهاد شده و یا در حال انجام است، در حال از دست دادن اعتبار خود است. پکن تاکنون در برابر درخواستها برای پیوستن به مذاکرات جدید کنترل تسلیحاتی مقاومت کرده چرا که نگران است محدودیتهای جدید جایگاهش به عنوان دومین قدرت اتمی جهان را در مقایسه با واشنگتن و مسکو برای همیشه متزلزل کند.
لوئیس گفت: این موج ساخت و ساز سایتهای پرتاب جدید در چین میتواند فشار بر مقامات آمریکایی برای تقویت تلاشها جهت مدرنسازی زرادخانه آمریکا را افزایش دهد. ما درگیر یک رقابت تسلیحاتی هستیم که بیشتر ناشی از سرمایه گذاریها و دفاع موشکی آمریکاست.
رزمایش همزمان نیروی دریایی روسیه و ناتو در «دریای سیاه»
در حالی که نظامیان اوکراین و کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مشغول برگزری رزمایش در دریای سیاه بودند، کشتیهای جنگی روسیه نیز به انجام تمرینات نظامی در همان منطقه پرداختند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، رزمایش موسوم به «نسیم دریا» که توسط اوکراین و ایالات متحده برنامهریزی شده، بعد از افزایش تنشها بین ناتو و مسکو بعد از شلیک اخطار نظامیان روس به سمت کشتی انگلیسی متجاوز انجام میشود.
پیش از شروع رزمایش نسیم دریا، دولت مسکو خواستار لغو این اقدام تنشزای نظامی شده بود و وزارت دفاع روسیه نیز گفته بود در صورت لزوم برای دفاع از امنیت ملی خود اقدام میکند.
بر اساس این گزارش، ناوگان دریای سیاه ارتش روسیه امروز (پنجشنبه) در بیانیهای اعلام کرد که تمرینات نظامی از جمله شلیک گلولههای توپخانه از دو کشتی جنگی بزرگ به سمت اهداف دریایی و هوایی در منطقه دریای سیاه انجام داده است.
این تمرین نظامی روسیه دو روز بعد از آزمایش سامانه پدافند موشکی این کشور در شبهجزیره کریمه انجام میگیرد.
به نوشته رویترز، رزمایش نسیم دریا ۲۰۲۱ به مدت دو هفته طول میکشد و در آن ۵ هزار نظامی از کشورهای عضو ناتو و ۳۰ کشتی، ۴۰ جنگنده و ناوشکن «یو.اس.اس. راس» متعلق به نیروی دریایی آمریکا در آن شرکت دارند.
پیش از این، وزارت خارجه روسیه با بیان اینکه اوکراین و ناتو به انباشت نیروی نظامی در مرزهای این کشور ادامه میدهند، به آنها هشدار داد از اقداماتی که منجر به درگیری خواهد شد اجتناب کنند.
نامه ۱۱۳ سازمان حقوق بشری به بایدن درباره حملات پهپادی
۱۱۳ گروه و نهاد حقوق بشری شامگاه چهارشنبه (دیشب) به «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا نامه نوشته و خواستار توقف حملات «غیر قانونی» پهپادی در کشورهای مختلف شدند.
به نوشته آرتی، گروه حقوق بشری «ائتلاف حقوق بشر و امنیت» این کمپین را رهبری میکند و نهادهایی از یمن و سومالی نیز جزو امضاءکنندگان هستند. در نامه مذکور آمده است که «جنگهای ابدی» باید پایان یافته و «عدالت نژادی» برقرار شود.
آنها ضمن استقبال از وعده جو بایدن در دوره تبلیغات انتخاباتی مبنی بر پایان «جنگهای ابدی» در منطقه، از اینکه ارتش آمریکا بر خلاف هدف دونالد ترامپ با پایان ماه می از افغانستان خارج نشده و تاریخ آن را به تعویق انداخته، انتقاد کردند.
در این نامه آمده است که جو بایدن در دوره تبلیغات انتخاباتی وعده داده بود که مسائل حقوق بشری بر خلاف دوره ترامپ، سهم مهمی در سیاست خارجی آمریکا خواهد داشت و اکنون توقف حملات پهپادی گام مهمی برای عمل به این وعده است.
گروههای حقوق بشری میگویند که بر خلاف ادعای ارتش آمریکا مینی بر دقیق بودن حملات پهپادی، در اکثر مواقع این غیرنظامیان و افراد بیگناه هستند که قربانی حملات میشوند. آنها از بایدن خواستند تا از این روش در عملیاتهای نظامی دست بردارد و گام مهمی در احرتام به جامعه بشری بردارد.
امضاء کنندگان تأکید کردند که با ادامه یافتن حملات پهپادی «جنگهای ابدی» نیز ادامه خواهد یافت و در این میان جوامع اسلامی و آفریقایی متحمل خسارت شدید خواهند شد.
توافق روسیه و ترکیه بر سر ایجاد منطقه عاری از سلاح در ادلب
وزیر خارجه روسیه در دیدار روز چهارشنبه با همتای ترکیهای از توافق کشورش با آنکارا بر سر به جریان انداختن توافقنامه ادلب مبنی بر "ایجاد منطقه عاری از سلاح" خبر داد.
به گزارش سایت قطری العربی الجدید، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در کنفرانس خبری مشترک با مولود چاووشاوغلو، همتای ترکیهای در آنتالیا گفت: توافق کردیم توافقنامه ایجاد منطقه عاری از سلاح در ادلب را به جریان بیندازیم.
اما دو طرف منظور از منطقه عاری از سلاح و حضور نظامی را توضیح ندادند و مشخص نیست آیا منظورشان "گذرگاه امن" در دو طرف جاده بینالمللی لاذقیه - حلب "ام ۴" است که در نشست مسکو در پنجم مارس ۲۰۲۰ روی آن توافق کردند.
مولود چاووشاوغلو نیز ضمن اشاره به بررسی روابط دو جانبه با روسیه در دیدار با لاوروف، تاکید کرد: درباره تحولات سوریه، لیبی، افغانستان و قرهباغ بحث و بررسی صورت گرفت.
چاووشاوغلو در ادامه تصریح کرد: هدف ما اطمینان از ثبات، صلح و آرامش در همه این کشورها است. برای روند سیاسی در سوریه و تداوم آرامش در میدان به همکاری با روسیه ادامه خواهیم داد.
ادعای رویترز درباره محدود کردن دسترسی بازرسان آژانس به تأسیسات نطنز
منابع غربی مدعی شدهاند ایران بعد از وقوع خرابکاری در تأسیسات نطنز دسترسی بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این سایت را بنا به ملاحظات امنیتی محدود کرده است.
رویترز با بیان اینکه اختلافات بر سر این موضوع در حال حل و فصل شدن است نوشته این موضوع به تنشها میان ایران و غرب همزمان با مذاکرات وین دامن زده است.
یک دیپلمات غربی مدعی شده دسترسی کامل بازرسان آژانس اتمی از هفته آینده برقرار خواهد شد. خبرگزاری رویترز نوشته به مقامهای ایرانی برای کسب اطلاع درباره این موضوع دسترسی نداشته و آژانس، با بیان اینکه سیاست این نهاد بینالمللی عدم اظهارنظر درباره مسائل مربوط به بازرسیها است در این باره نظری مطرح نکرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تا کنون این موضوع را به اعضای خود گزارش نداده و خواستار برگزاری نشست ۳۵ عضو شورای حکام آژانس نشده است.
منابع خبری روز ۲۲ فروردینماه سال جاری از وقوع خرابکاری در مرکز غنیسازی سوخت هستهای نطنز خبر داده بودند. «بهروز کمالوندی»، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفته بود این حادثه در بخشی از شبکه برق تاسیسات غنی سازی شهید مصطفی احمدی اتفاق افتاد.
«محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در این باره تاکید کرد: صهیونیستها میخواهند انتقام توفیقات در مسیر لغو تحریمهای ظالمانه را از مردم ایران بگیرند، ولی ما اجازه نخواهیم داد و انتقام این اقدامات را از خود صهیونیستها خواهیم گرفت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.