روزانه عبارت و مفاهیم متعدد و صد البته متفاوتی از سوی کاربران فضای مجازی در شبکههای اجتماعی و موتورهای جستجوگر جست و جو میشود؛ مفاهیمی که بعضاً با تحولات خبری ارتباط تنگاتنگی دارند و کاربران به دنبال اطلاعات بیشتری در مورد آنها هستند. در بسته خبری پیش روی، به مهمترین مفاهیم جست و جو و بیان دیگر ترندهای گوگل در ۴۸ ساعت گذشته اشاره شده است.
به گزارش «تابناک»، در بازه زمانی مورد اشاره، مفاهیم و عباراتی، چون «کربروس چیست؟»، «داستان آرمان و غزاله چیست؟»، «قارچ سیاه چیست؟»، «محمد برسوزیان»، «پریسا جهانفکریان»، «حسین قدیانی»، «ریزش بورس» و... از مهمترین موضوعاتی بود که کاربران ایرانی در اینترنت به دنبال اطلاعاتی در مورد آنها بودند.
در ادامه در رابطه با این موضوعات به اختصار توضیحاتی داده ایم؛
کربروس چیست؟
Kerberos یک پروتکل امنیتی برای احراز هویت در شبکه است که برای کاربران مجاز امکان ورود به شبکه پس از تایید هویت را فراهم میآورد.
کاربران تیکت یا بلیت هایی را ازمرکز توزیع کربروس (KDC) دریافت میکنند و پس از آن هنگامی که ارتباط با شبکه فراهم شد کاربران این بلیتها را به سرور ارائه میکنند و در صورت تایید مجوز ورود به شبکه فراهم میشود. بلیتهای کربروس اعتبار کاربران شبکه را نشان میدهند.
قبل از این که ارتباط امنی در شبکه برقرار شود، پروتکل کربروس یک مکانیزم برای تایید دو طرفه اطلاعات بین موجودیتهای شبکه فراهم میکنند. هرچند این ارتباط امن بین سرورها نیز میتواند به وجود آید، بر اساس این مستندات این دو موجودیت کاربر و سرور نامیده میشوند. در پروتکل امنیتی کربروس کاربر و سرور به عنوان اصول امنیتی در نظر گرفته میشوند.
پروتکل کربروس فرض میکند که معادلات بین کاربر و Server بر روی یک شبکه محافظت نشده قرار دارد، به گونهای که بیشتر کاربران و بسیاری از سرورها امنیت کافی ندارند و بستههایی که از طریق شبکه در حال جابجایی هستند میتوانند نظارت و دستکاری شوند.
محیط فرضی پروتکل امنیتی کربروس مانند اینترنت امروزی است که هکرها میتوانند در نقش سرورها و یا کاربران ظاهر شوند و به راحتی ارتباطات بین سرور و کاربر را مورد نظارت و دستکاری کنند.
روش کار در الگوریتم کربروس به این صورت است که وقتی کاربری به یک شبکه Kerberos وارد میشود، یک پیغام درخواست به سرور مربوط به نام و کلمه عبور حساب خود میفرستد. آن سرور با یک TGT که بر مبنای کلمه عبور سرویس گیرنده رمزنگاری شده است جواب میدهد. محض دریافت TGT از کاربر درخواست میشود که کلمه عبور خود را وارد کند و سپس از آن کلمه عبور برای رمزگشایی TGT استفاده میکند.
هرچند کربروس یک راهکار و در واقع یک پروتکل برای احراز هویت در شبکه و به نظر یک نیاز جدی برای افزایش امنیت محیطهای مجازی است، دلیل ترند شدن این مفهوم آن در فضای کنونی را نمیتوان بی ارتباط با گمانههای ضد و نقیض در مورد تغییرات در ساختار فضای مجازی در کشور دانست. با این حال باید در این باره متخصصان نظر دهند.
بیشتر بخوانید
داستان آرمان و غزاله چیست؟
چند روزی است دوباره داستان آرمان و غزاله به یکی از ترندهای گوگل تبدیل شده است.
آرمان عبدالعالی، نام یک پسر جوان است که در سال ۱۳۹۲ مرتکب قتل شد و دختری به نام غزاله را به قتل رساند.
پیشتر دادگاه حکم قصاص آرمان را تأیید کرده بود، اما به واسطه درخواست اعاده دادرسی وکیل، پرونده برای بررسیهای بیشتر ارسال شد.
ماجرای آشنایی آرمان و غزال به سالهای قبلتر از سال ۱۳۹۲ و در کشور ترکیه بازمیگردد که آنها به سن قانونی نرسیده بودند. آشنایی آنها در ترکیه آغاز میشود و پس از بازگشت به تهران نیز با یک دیگر در تماس بوده اند. یک بار که پدر و مادر آرمان در خانه نبودند، آرمان غزاله را به خانه دعوت میکند و مشاجرات فی مابین شان در آن روز در نهایت به مرگ غزاله ختم میشود.
آرمان در سال ۹۲ بعد از دستگیری در بازجوییها به قتل غزاله اعتراف کرد و گفت بعد از درگیری با این دختر او را کشته و جسدش را در سطل زباله رها کرده است.
بعد از اعترافات آرمان تلاش برای پیدا کردن جسد آغاز شد، اما این جستوجوها راه به جایی نبرد و جسد دختر جوان هنوز هم پیدا نشده است. مدتی بعد آرمان اعترافات قبلی خود را پس گرفت و مدعی شد قتلی مرتکب نشده است.
او گفت: غزاله به خانه ما آمده بود که موقع بازگشت در راهپله پایش لیز خورد و روی پلهها افتاد و جانش را از دست داد. من هم ترسیده بودم، او را بلند کردم و در یک چمدان گذاشتم و نزدیکی سطل زباله رها کردم. من غزاله را نکشتم.
انکارهای آرمان فایدهای برای او نداشت، با اینکه او در زمان قتل چند روز تا ۱۸ سالگی زمان داشت و هنوز به ۱۸ سالگی نرسیده بود، در دادگاه محاکمه و به قصاص محکوم شد. رأی صادره مورد تأیید دیوان عالی کشور قرار گرفت و پرونده برای اجرای حکم آماده شد.
چند روز قبل از اجرای حکم، وکیل آرمان متوجه شد بعد از تاریخ تشکیل پرونده برای غزاله در دانشگاه برگه مرخصی به نام او صادر و دفترچه بیمهاش هم تمدید شده است، به این ترتیب با اسناد بهدستآمده درخواست اعاده دادرسی کرد. دو نفر از قضاتی که قبلا رأی بر قصاص داده بودند اعلام کردند با توجه به نامهای که دانشگاه صادر کرده و تاریخ آن مربوط به بعد از گمشدن غزاله است، باید در این زمینه تحقیقات بیشتری شود. این در حالی بود که خانواده غزاله نیز تصمیم گرفتند یک بار دیگر به آرمان مهلت دهند تا جای جسد را به آنها بگوید.
مادر غزاله اعلام کرد در صورتی گذشت میکند که آرمان محل دفن جسد را بگوید.
با توجه به مدارک بهدستآمده و قبول اعاده دادرسی، آرمان بار دیگر پای میز محاکمه رفت و این بار در شعبه ۵ محاکمه شد. او که حالا در مقطع فوقلیسانس در دانشگاه شهید مدرس در حال تحصیل است، یک بار دیگر اعلام کرد قتل کار او نیست و نمیداند جسد کجاست و ممکن است غزاله زنده باشد.
در نهایت قضات دادگاه کیفری استان تهران وارد شور شدند و آرمان را در قتل مجرم تشخیص دادند و او را به قصاص محکوم کردند. رأی صادرشده یک بار دیگر در دیوان عالی کشور تأیید شد.
حالا و در آستانه اجرای حکم اعدام آرمان، بسیاری از فعالان رسانه ای، هنرمندان و دیگر شخصیتها با انتشار مطالبی خطاب به پدر و مادر غزاله از آنها درخواست گذشت و بخشش آرمان را دارند. اخیراً خبرگزاری رکنار در این باره در گزارشی نوشت: دختر و پسر عاشقی که روزی تصمیم گرفتند خاطرات خوش عاشقی شان را در دفترچه کوچک زرد رنگی مشق کنند، حالا پرونده قضایی، سرگذشت تلخ آنها را روایت میکند.
پروندهای که یک سوی آن مادر غزاله است که به حق و با دلی مادرانه باور مرگ دردانه دخترش برایش سخت است و سوی دیگرش مادر آرمان که همزمان با سوگوار بودن برای غزاله بر سر مرگ و زندگی پسرش چانه میزند.
بیشتر بخوانید
قارچ سیاه چیست؟
موکورمایکوزیس که به نام «قارچ سیاه» نیز شناخته میشود، عفونتی نادر، اما بسیار خطرناک است. این شرایط به واسطه گروهی از قارچها به نام موکورمایسیتها ایجاد میشود و اغلب سینوس ها، ریه ها، پوست و مغز را تحت تاثیر قرار میدهد.
افراد میتوانند هاگهای قارچ را استنشاق کرده یا از طریق چیزهایی مانند خاک، محصول یا نان فاسد یا تودههای کمپوست در معرض آنها قرار بگیرند.
اخیرا اخباری مبتنی بر درگیری بیماران کرونایی در هند با این عفونت قارچی منتشر شده که نگرانیهای بسیاری را در این رابطه ایجاد کرده است.
قارچ سیاه در بین بیماران مبتلا به کرونا رو به افزایش است. به نظر میرسد مهمترین دلیل این عفونت در بدن بیماران کرونایی، استفاده بی رویه از داروهای استروئیدی و سطح قند خون بالا باشد.
همچنین در روزهای اخیر اخباری مبنی بر مشاهده افراد مبتلا به این بیماری در افغانستان، نگرانیها را در کشورمان پیرامون این بیماری افزایش داده است.
به ویژه به این دلیل که افغانستانیها درگیر یک جنگ جدید داخلی شده اند و بیم آن میرود که در آینده نزدیک، شاهد روند رو به رشد مهاجرت بسیاری از آنها به کشورمان باشیم.
محمد برسوزیان
محمد برسوزیان که در سال ۱۳۲۴ متولد شده بود، در تاریخ دوازدهمتیر ۱۴۰۰ درگذشت. او بازیگر ایرانی بود که از مهمترین آثارش میتوان به بازیگری در سریال سه در چهار، متهم گریخت و روزگار قریب اشاره کرد.
فوت این بازیگر نام آشنای سینما و تلویزیون در روزهای گذشته نام او را به یکی از ترندهای گوگل تبدیل کرد.
پریسا جهانفکریان
پریسا جهانفکریان یکی از وزنه برداران خانم ایرانی است که برای اولین بار به عنوان زن ایرانی در رشته وزنه برداری در مسابقات المپیک حضور خواهد یافت.
خبر حضور او در مسابقات المپیک به تازگی رسانهای و به همین دلیل او نیز به یکی از تردهای گوگل تبدیل شده است.
توضیح بیشتر اینکه پریسا جهانفکریان متولد ۱۴ فروردین ۱۳۷۴، در سی سخت، وزنهبردار زن ایرانی است.
پریسا جهانفکریان در دسته فوق سنگین، در تاریخ ۱۲ تیرماه ۱۴۰۰سهمیه المپیک توکیو را گرفت تا نخستین بانوی المپیکی تاریخ وزنه برداری ایران لقب بگیرد.
وی به همراه پوپک بسامی، الهام حسینی، ابریشم ارجمندخواه، مریم زارع، مرضیه قنبری، الناز باجلانی اعضای نخستین تیم ملی وزنهبرداری زنان ایران اعزامی به مسابقات بینالمللی را تشکیل دادند.
جهانفکریان در مسابقات قهرمانی آسیا رتبهٔ نهم در گروه A وزن ۷۸ کیلوگرم را کسب کرد. پریسا جهانفکریان عضو تیم ملی وزنهبرداری زنان ایران اعزامی به مسابقات قهرمانی وزنهبرداری جهان ۲۰۱۹ بود (به همراه الهام حسینی، پوپک بسامی، ابریشم ارجمندخواه). این برای نخستین بار بود که تیم زنان ایران در مسابقات جهانی این رشته شرکت میکرد.
حسین قدیانی
حسین قدیانی- روزنامه نگار، نویسنده و وبلاگ نویس است که سابق بر این در روزنامه جوان نیز مطلب مینوشته است.
او که در دهه هشتاد به عنوان یک نیروی حزب الهی شناخته میشد، آرام آرام با بدنه حزب الهی و انقلابی کشور زاویه گرفت.
قدیانی در سال ۱۳۹۸ و به واسطه مطالب اهانت آمیزی که علیه رئیس جمهور و دولت در اینستاگرام منتشر میکرد با شکایت نهاد ریاست جمهوری به شش ماه حبس قطعی محکوم شده بود.
اخیراً و دروزهای گذشته قدیانی در شبکه اجتماعی اینستاگرام توهینهای بسیار زنندهای را خطاب به مرحوم آیت الله مصباح یزدی به نگارش درآورده که او را به یکی از ترندهای گوگل تبدیل کرده است و بسیاری از علاقه مندان به مرحوم مصباح یزدی واکنشهای تندی نسبت به اهانتهای او داشته اند.
محمد صالح مفتاح از فعالان رسانهای در همین باره در صفحه توئیتری خود نوشت: از سالها پیش نوشته بودم از ادبیات افراد هتاک دفاع نکنید. روزی که حسین قدیانی گفته بود از آوینی برترم، گفتیم بزرگش نکنید. وقتی به بنده تهمت حراملقمگی و حرامزادگی داد، اعتراض کردیم. گفتید مدارا کنید. امروز باید به خاطر اهانتش به آیتالله مصباح شرمنده شوید. تحویل بگیرید!