کیوسک بین الملل تابناک: طرح پارلمان اروپا برای تصویب قطعنامه تحریم مقامهای ایران، فشارهای آمریکا، فرانسه و ریاض برای تشکیل دولت در لبنان، رزمایش بمب افکنهای راهبردی روسیه در قطب شمال، ادامه همکاری ایران، روسیه و ترکیه برای نابودی تروریسم در سوریه و اعلام پایان حضور نظامی انگلیس در افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
طرح پارلمان اروپا برای تصویب قطعنامه تحریم مقامهای ایران
پارلمان اروپا قطعنامهای را به تصویب رساند که خواستار اعمال برخی تحریمهای هدفمند علیه مقامهای ایرانی به بهانه بازداشت اتباع اتحادیه اروپا شد.
در بخشی از این قطعنامه، پارلمان اروپا از شورای اروپا خواسته اعمال تحریمهای هدفمند اعم از انسداد داراییها برای آن دسته از مقامهای و نهادهای ایران شد که «در بازداشت خودسرانه و صدور حکم اعدام برای اتباع اتحادیه اروپا نقش داشتهاند.»
«چارلی ویمرز»، نماینده سوئدی پارلمان اروپا، روز پنجشنبه در توییتر نوشت: «از اینکه پارلمان اروپا از درخواست اعمال تحریم علیه مقامهای رژیم ایران حمایت کرد، خرسندم.»
نمایندگان پارلمان اروپا از آیتالله «ابراهیم رئیسی»، رئیسجمهور منتخب ایران خواستهاند حکم اعدام «احمد رضا جلیلی»، استاد دانشگاه ایرانی مقیم سوئد را که به دلیل ارتباط با سازمان جاسوسی موساد دستگیر شده متوقف کند.
در این بند از قطعنامه پارلمان اروپا آمده است: «پارلمان از ایران میخواهد در دوران رئیسجمهور منتخب، ابراهیم رئیسی، اعدام قریبالوقوع دکتر احمدرضا جلیلی را متوقف کند.
جلالی استاد دانشگاه ایرانی مقیم سوئد است. وی اردیبهشتماه سال ۱۳۹۵ به دلیل ارتباط با سازمان جاسوسی موساد دستگیر و به زندان اوین منتقل شد.
یکی از اقدامات احمدرضا جلالی، اعلام نشانی و برخی مشخصات سی نفر از افراد شاخص پروژههای تحقیقاتی، نظامی و هستهای از جمله شهیدان شهریاری و علیمحمدی به افسران اطلاعاتی موساد بوده که به ترور و شهادت آنان منتهی شده است.
جمهوری اسلامی ایران پیشتر دخالتهای کشورهای اروپایی در روند قضایی ایران به بهانههای ادعایی «حقوق بشر» را رد و محکوم کرده است.
فشارهای آمریکا، فرانسه و ریاض برای تشکیل دولت در لبنان
روزنامه لبنانی الجمهوریه گزارش داد که سفرهای دیپلماتیک آمریکایی و فرانسوی به ریاض، گویای گامهای اجرایی غرب است که با مشارکت طرف سعودی در مورد تشکیل دولت در لبنان برداشته میشود.
برخی منابع رسمی سیاسی به روزنامه الجمهوریه گفتند که سفر سفرای ایالات متحده و فرانسه به ریاض، بیانگر اقدامات اجرایی این دو کشور با مشارکت طرف سعودی برای تحمیل تشکیل دولت جدید در لبنان است.
این منابع در پاسخ به سوالی در مورد اینکه آیا این سفر، زمینه را برای ایجاد یک دولت جدید فراهم میکند، گفتند: فرانسویها و آمریکاییها از کسانی که مانع تشکیل دولت شدهاند خشمگین هستند؛ به این معنی که آنها مخالف تشکیل دولتی به ریاست سعد الحریری نیستند و سفر به عربستان سعودی را باید از این جنبه مورد توجه قرار داد که اگر تمایل به دولت جدید به سرپرستی شخصیتی سنی غیر از حریری وجود داشت، این میل به هر طریقی ابراز میشد و این فرد جانشین شناخته میشد. ما همه میدانیم که هیچ رازی در لبنان وجود ندارد.
سعد حریری در ماه اکتبر پس از استعفای دولت حسن دیاب در پی انفجار بندر بیروت، مامور تشکیل دولت شد، اما وی تا به امروز در بحبوحه اختلافات شدید با رئیس جمهور میشل عون و تیم سیاسی وی و تحت تاثیر بحران مالی و اقتصادی بی سابقه در این کشور موفق به توافق با احزاب در مورد تشکیل دولتی نشده که همه را راضی کند.
رزمایش بمب افکن های راهبردی روسیه در قطب شمال
رزمایش بمب افکن های راهبردی دورپرواز روسیه، قادر به حمل بمب های هسته ای در قطب شمال آغاز شد.
چندین فروند بمب افکن دورپرواز توپولف-۱۶۰، توپولف-۹۵ ام اس و هواپیماهای ایلیوشین-۷۸ ویژه سوختگیری هوایی در چارچوب یک رزمایش هوایی به قطب شمال پرواز کردند.
این هواپیماها با پرواز از یک پایگاه هوایی در استان ساراتف (در منطقه ولگا یا مرکزی روسیه) و طی مسافت بیش از ۴ هزار کیلومتر به قطب شمال پرواز کرده و موشک های بالدار به یک محدوده نظامی پرتاب کردند.
بمب افکن های توپولف-۹۵ ام اس با تیربارهای ویژه، اهداف دشمن فرضی را گلوله باران کردند.
رزمایش بمب افکن های دورپرواز روسیه در منطقه قطب شمال تا فردا نهم ماه جولای ادامه خواهد داشت.
رزمایش زیردریایی های روسیه در آبهای پیرامون قطب شمال و در محدوده آبی تحت کنترل این کشور نیز از روز جمعه هفته گذشته در حال اجراست.
در این رزمایش، زیردریایی های پیشرفته روسی از جمله زیردریایی های نسل چهارم که مدرن ترین زیردریایی محسوب می شوند، شرکت دارند.
بر اساس برنامه تعیین شده برای رزمایش، زیردریایی های روسی به جستجوی دشمن فرضی می پردازند و به سوی اهداف دشمن و نابودی آن موشک و اژدر شلیک می کنند.
زیردریایی هایی که در این رزمایش شرکت می کنند تا قعر ۵۰۰ متری و بیشتر در دریا پایین رفتند این رزمایش تا پایان هفته جاری ادامه دارد.
دریای بارنتز و دریای نروژ دو محدوده آبی است که واحدهای ناتو در آن حضور گسترده دارد.
روابط روسیه و ناتو در هفت سال اخیر به شدت پرتنش شده و دو طرف برای قدرت نمایی برای یکدیگر هر سال چند رزمایش برگزار می کنند.
روز هفتم فروردین ماه سال جاری نیز سه زیردریایی هستهای نیروی دریایی روسیه برای نخستین بار در تاریخ، همزمان در یک رزمایش واقع در قطب شمال از زیر یخ ظاهر شدند.
روسیه در آبهای قطب شمال که در مجاورت این کشور قرار گرفته، رزمایشی برگزار کرد که در آن ۶۰۰ نظامی، ۲۰۰ نوع تسلیحات مدرن و سه زیردریایی اتمی به کار گرفته شد.
«نیکلای یومنوف» فرمانده نیروی دریایی روسیه، گزارشی از این رزمایش را با نام «اومکا-۲۱» که یک هفته جریان داشت، به صورت وبیناری به ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ارائه کرد.
انتظار میرود با گرم شدن هوای کره زمین، رقابت بین روسیه و کشورهای همجوار قطب شمال برای حضور هر چه بیشتر در این منطقه و آبهای اقیانوس منجمد شمالی و سرزمینهای واقع در این منطقه تشدید شود.
قطب شمال به انتهای شمالی محوری نامیده میشود که زمین به دور آن میچرخد و در اقیانوس منجمد شمالی واقع شده است. این نقطه در فاصله ۷۲۵ کیلومتری شمال جزیره بزرگ گرینلند قرار دارد.
قطب شمال هم اکنون تحت نظارت سازمانی بینالمللی است و جزو قلمرو هیچ کشوری محسوب نمیشود.
این منطقه با سرزمین های پهناور و بستر آبی غنی از منابع انرژی از جمله نفت و گاز و منابع معدنی برای پنج کشور مجاور آن و بیش از همه روسیه و آمریکا عرصه جنگ سرد واقعی شده است که از مدت ها پیش راهبرد تسلط خود را بر این سرزمین سفید یخی عملیاتی کرده اند.
روسیه، آمریکا، کانادا، نروژ و دانمارک کشورهای همجوار قطب شمال، برای دستیابی به ذخایر قطبی و تسلط بر آب های پیرامون آن با یکدیگر رقابت می کنند و رقابت این کشورها در یک دهه اخیر افزایش یافته است.
مسکو در سال های گذشته به ویژه در دو سال اخیر برای تشدید و گسترش حضور خود در قطب شمال تلاش و برنامه ریزی کرده که مهم ترین آن، تاسیس پایگاه نظامی در منطقه قطب شمال و استقرار دائمی نیروهای خود در این سرزمین است.
ادامه همکاری ایران، روسیه و ترکیه برای نابودی تروریسم در سوریه
جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در پایان شانزدهمین دور مذاکرات سوریه در نورسلطان قزاقستان در بیانیه مشترکی اعلام کردند: به همکاری های خود تا از بین بردن کامل داعش و دیگر گروه های تروریستی در سوریه ادامه می دهند.
در این بیانیه که امروز پنجشنبه صادر شد، سه کشور اجرای کامل توافق نامه ها و حفظ ثبات در ادلب را ضروری دانستند.
بر اساس این بیانیه ایران، روسیه و ترکیه مصمم به مخالفت با برنامه های جدایی طلبانه در شرق فرات سوریه هستند.
این بیانیه مشترک می افزاید: روسیه، ایران و ترکیه توقیف غیرقانونی نفت و انتقال درآمد حاصل از فروش نفت متعلق به سوریه را نمی پذیرند.
این بیانیه گفت: ایران، روسیه و و ترکیه حملات نظامی اسرائیل به سوریه را محکوم می کنند، این حملات نقض قوانین بین المللی است، باید متوقف شود.
در این بیانیه آمده است: «آنها عزم خود را برای مخالفت با برنامه های تجزیه طلبانه با هدف تضعیف وحدت سوریه و تهدید امنیت ملی کشورهای همسایه مجدداً تأیید کردند.»
طرفین توافق کردند که دستیابی به امنیت و ثبات طولانی مدت در شمال شرقی سوریه تنها بر اساس حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه امکان پذیر است.
در این بیانیه آمده است: «ما دقیق وضعیت منطقه کاهش تنش در ادلب را بررسی و بر لزوم حفظ صلح از طریق اجرای کامل توافقات موجود در مورد ادلب تأکید کردیم.»
«نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن قالب آستانه بر مخالفت خود با توقیف غیرقانونی و انتقال درآمدهای نفتی که باید متعلق به جمهوری عربی سوریه باشد، تأکید کردند.
طرفین همچنین از افزایش حضور و فعالیت تروریستی گروه تحریر الشام و سایر سازمان های تروریستی وابسته به آن، که غیرنظامیان را تهدید می کند، نگرانی جدی نشان دادند.
در این بیانیه اعلام شد که نشست بعدی فرمت «آستانه» با موضوع سوریه تا پایان امسال (میلادی) برگزار می شود.
شانزدهمین دور مذاکرات بینالمللی سوریه در قالب آستانه از روز چهارشنبه با حضور هیاتهایی از جمهوری اسلامی ایران، روسیه، ترکیه، دولت سوریه و معارضان سوریه در شهر نورسلطان قزاقستان برگزار شد.
«علی اصغر خاجی» دستیار ارشد وزیر امور خارجه ایران در امور سیاسی ریاست هیات ایرانی حاضر در این نشست را بر عهده داشت.
وضعیت سوریه، فعالیت های کمیته قانون اساسی سوریه در ژنو، کمک های بین المللی و برخی اقدامات از جمله مبادله زندانیان، آزادی گروگانها از جمله محورهای این مذاکرات اعلام شد.
پانزدهمین نشست روند آستانه اواخر سال گذشته در «سوچی» روسیه برگزار شد.
اعلام پایان حضور نظامی انگلیس در افغانستان
همزمان با گمانهزنیها درباره خروج آمریکا از افغانستان، نخستوزیر انگلیس به نمایندگان پارلمان این کشور خبر داده که حضور اشغالگرانه انگلیس در افغانستان بعد از ۲۰ سال به پایان رسید.
روزنامه «گاردین» روز پنجشنبه (امروز) گزارش داد، بوریس جانسون نخستوزیر انگلیس پایان ماموریت نظامی این کشور در افغانستان را اعلام کرد.
این رسانه در گزارش خود اذعان کرد، خروج نظامیان انگلیسی از افغانستان بعد از ۲۰ سال حضور در این کشور، «عجولانه و محرمانه» انجام شده است.
طبق این گزارش، نخستوزیر انگلیس در اظهارنظری خطاب به نمایندگان پارلمان این کشور از پایان حضور نظامی انگلیس در افغانستان خبر داد.
برآورد رسانههای انگلیس، حضور نظامی این کشور در جنگ به رهبری آمریکا در افغانستان، باعث مرگ ۴۵۷ نظامی انگلیسی شده است.
طی روزهای گذشته رسانهها از تدارک لندن برای خروج از افغانستان خبر داده بودند؛ بنابراین، سیزدهم تیر ماه روزنامه «دیلیمیل» نوشته بود که تمام نظامیان انگلیسی امروز (یکشنبه) خاک افغانستان را ترک خواهند کرد.
انگلیس در سال ۲۰۰۱ و به بهانه «جنگ با ترور»، دوشادوش آمریکا به افغانستان لشکرکشی و امروز پنجشنبه نخستوزیر این کشور در پارلمان، پایان «ماموریت نظامی» لندن در افغانستان را اعلام کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.