تبعات توقف موقتی تجارت ایران و افغانستان برای صادرات ایران چیست؟

مرز‌های مشترک ایران و افغانستان اندکی ناآرام است و آنچه که نمود بیرونی این رویداد را نمایان می‌سازد، گمرکاتی است که هر روز خبر فتح یکی از آن‌ها به دست طالبان به گوش می‌رسد؛ اما اینکه توقف موقتی تجارت و معطلی کامیون‌ها، چه تبعاتی برای صادرات غیرنفتی ایران دارد، موضوعی است که باید با موشکافی به پاسخ آن رسید.
کد خبر: ۱۰۶۳۵۰۴
|
۲۱ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۴ 12 July 2021
|
5304 بازدید
آمار‌های تجاری حکایت از آن دارند که اگرچه ارزش صادرات ایران در فصل بهار ۱۴۰۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل با ۱۵ درصد رشد مواجه بوده، اما به لحاظ وزنی کاهش ۵ درصدی را تجربه کرده است؛ اما اکنون با ناآرامی‌هایی که در گمرکات مشترک دو کشور و مرز ماهیرود ظرف روز‌های گذشته رخ داده، بسیاری از صادرکنندگان با دلنگرانی‌هایی در رابطه با تداوم صادرات خود به این کشور مواجه هستند که همین امر، چشم‌انداز آتی مثبت مراودات تجاری دو کشور به خصوص در حوزه صادرات را با تردید‌های بسیاری مواجه می‌سازد.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ مرز‌های مشترک ایران و افغانستان اندکی ناآرام است و آنچه که نمود بیرونی این رویداد را نمایان می‌سازد، گمرکاتی است که هر روز خبر فتح یکی از آن‌ها به دست طالبان به گوش می‌رسد؛ اما اینکه توقف موقتی تجارت و معطلی کامیون‌ها، چه تبعاتی برای صادرات غیرنفتی ایران دارد، موضوعی است که باید با موشکافی به پاسخ آن رسید.

در این میان اگرچه آمار‌های تجاری میان ایران و افغانستان از سال ۹۵ تا سال ۹۹ به صورت مرتب روند کاهشی را به خود دیده است، اما افغانستان به عنوان یکی از کشور‌های همسایه ایران، همچنان در تجارت مرزی نقش مهمی را برای دو کشور بازی می‌کند؛ هر چند که تراز تجاری همواره به نفع ایران مثبت بوده است.

بررسی آمار‌های تجارت ایران و افغانستان در فاصله سال‌های ۹۵ به بعد حکایت از آن دارد که روند ارزش صادراتی ایران در فاصله سال‌های ۹۵ تا ۹۷ رو به رشد و از سال ۹۷ به بعد مدام در حال کاهش بوده است؛ به نحوی که در نقطه اوج، صادرات ایران در سال ۹۷ به ۳ میلیارد دلار رسیده که ۵۰۰ میلیون دلار نسبت به سال ۹۵ رشد را به ثبت رسانده است.

اما درست بر عکس این روند، از سال ۹۷ به بعد، صادرات ایران به این کشور مدام کاهشی بوده و در نهایت در سال ۹۹ به ۲ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است. به نقل از اکسپورتنا؛ در این شرایط، واردات ایران نیز از سال ۹۵ به بعد مدام رو به کاهش نهاده و از ۲۱ میلیون و ۶۰۰ هزار دلار در سال ۹۵ به ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار در سال ۹۹ رسیده است.

البته در بهار امسال نیز این روند باز هم با کاهش مواجه شده است؛ به نحوی که صادرات ایران در فصل اول سال ۹۹ معادل ۴۹۵ میلیون دلار بوده که در فصل اول سال جاری به ۵۷۰ میلیون دلار رسیده است؛ اما این رشد تنها در بخش ارزشی صادرات ایران بروز و ظهور یافته است؛ به نحوی که تناژ صادرات ایران در فصل اول سال گذشته معادل ۱۴۷۲ هزار تن بوده که در فصل اول سال جاری به ۱۴۰۰ هزار تن رسیده است که خود نشانگر آن است که ارزش صادرات ۱۵ درصد رشد داشته، ولی تناژ آن با حدود ۵ درصد کاهش مواجه بوده است.

از سوی دیگر، میانگین قیمت صادرات هر تن کالای ایرانی به افغانستان در فصل بهار ۱۴۰۰ معادل ۴۰۷ دلار بوده است.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟