به گزارش «تابناک» به نقل از مرکز رسانه قوه قضائیه، حجتالاسلاموالمسلمین محسنی اژهای که نخستین نشست هماندیشی خود با نخبگان را به هم فکری با اصحاب رسانه اختصاص داده بود، با تأکید بر فهم درست از حق و اجرای آن و همچنین استقامت در راه حق، نقش رسانه در تحقق عدالت، هموار کردن مسیر عدالت و ارتقا بخشی به آگاهی مردم به حقوق خودشان و جامعه را بسیار مهم دانست.
رئیس قوه قضائیه افزود: رسانه میتواند به مردم آگاهی دهد تا حقوق خود و راه استیفای حق را به خوبی بشناسد، تا هم به آنها تعدی نشود و هم آنکه بدانند اگر تعدی کنند، چه عواقبی دارد.
محسنی اژهای با بیان اینکه آگاهی انسان از لوازم ضروری اجرای عدالت است گفت: نقش رسانه در مطالبه گری و پاسخگو کردن همه آحاد جامعه اعم از مسئول و غیر مسئول و همه افراد و نهادهایی که وظیفه اجتماعی دارند، حائز اهمیت است.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه در این شرایط به شدت نیاز به فهم مشترک در موضوعات مختلف داریم گفت: اگر بین رسانه و دستگاههای مختلف مانند قوه قضائیه، دولت و مجلس فهم مشترکی نسبت به مسائل و موضوعات وجود داشته باشد، هر کسی به درستی میتواند نقش خود را ایفا کند.
رئیس دستگاه قضا برای نمونه به موضوع ترک فعل اشاره کرد و گفت: بعضی ترک فعلهایی داریم که موجب ضمان است، اما بر اساس قانون جرم نیست، ولی برخی ترک فعلها هم ضمان آور و هم جرم است و در قانون برای آن مجازات تعیین شده و برخی هم در حد یک تخلف اداری و انتظامی است که درباره اینها باید به یک فهم مشترک برسیم.
محسنی اژهای همچنین با اشاره به موضوع رسانه آزاد و آزادی رسانه گفت: نقد در قانون مطبوعات تعریف شده، اما برخی موارد که مطرح میشود مصداق تخریب و حتی توهین است که باید با یک مرزبندی دقیق و شفاف، حساب آنها را از نقد سازنده جدا کنیم.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی برای هر حکومت و دستگاهی مهم است، اظهار داشت: اعتماد مردم مهمترین پشتوانه برای نظام ما به عنوان یک نظام مردمی است و اگر اعتماد مردم را نداشته باشیم در بسیاری از کارها موفق نخواهیم شد.
محسنی اژهای افزود: بدون تردید یکی از الزامات افزایش اعتماد مردم صداقت و به حساب آوردن مردم و بهره مندی از ظرفیتهای آنهاست.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه از دوران جوانی و بیش از ۵۰ سال است که اعتقاد دارم توده مردم مسائل را به خوبی متوجه میشوند و درک میکنند و اگر صاقانه واقعیتها را با مردم در میان بگذاریم اعتماد آنها را جلب میکنیم، گفت: بهره برداریهای خاص و مقطعی از مردم کار ناپسندی است و اگر مردم احساس کنند ظاهرسازی میکنیم و حرفهای خوب را برای رسیدن به اهداف و اغراض سیاسی بیان میکنیم سخن ما را نمیپذیرند.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: باید نکات مثبت و نقاط قوت را با هم دید و به نقاط ضعف و ناکارآمدیها هم توجه داشت و آنها را مصلحانه نقد کرد تا بتوانیم در مسیر موفقیت حرکت کنیم.
محسنی اژهای با استقبال از همکاری و هم اندیشی با اصحاب رسانه گفت: باید با کمک همدیگر مسائل و آسیبها را احصا و راه حل آنها را بررسی کنیم و به هر میزان بتوانیم فاصله در فهم مشترک درباره مشکلات را کاهش دهیم تا بهتر بتوانیم مسائل را حل کنیم.
رئیس دستگاه قضا افزود: لازم است سازوکاری برای استفاده از ظرفیتها و ایدههای یکدیگر ایجاد کنیم که این سازوکار باید با کمک خود اصحاب رسانه طراحی شود.
محسنی اژهای با اشاره به تماس با نخبگان از سوی دفتر رئیس قوه قضائیه و اخذ نظرات، پیشنهادات و انتقادات از سوی طیفها و سلایق مختلف فکری بلافاصله پس از انتصاب به ریاست دستگاه قضا گفت: اگر چه فرصت مطالعه همه نظرات دریافت شده نبود، بخش عمده نظرات را که بهصورت تلفنی یا مکتوب فرستاده شده مطالعه کردم و به همکارانم گفتم که اینها را برای بررسی بیشتر و عمیقتر دستهبندی و اولویتبندی کنند.
رئیس قوه قضائیه تصریح کرد: این نظرات باید با نگاهی مبتنی بر واقعیتها بررسی شود و برای آنها راهکار پیدا کنیم و اگر بخواهیم برای آنها در اتاقهای دربسته تصمیمگیری و دستورالعمل صادر کنیم اثری نخواهد داشت و این اتفاق هم نمیافتد حتماً در این خصوص با ارائه دهندگان ایده و نظرات همفکری میکنیم.
وی تاکید کرد: باید با مشورت و مفاهمه با فردی که مسألهای طرح کرده راهکار درست را انتخاب کرد و برای این موضوع باید زمان مناسبی اختصاص داد.
رئیس قوه قضائیه شاخص ارزیابی عملکرد دستگاه قضا و سنجش موفقیتهایش در تغییر و تحول را شرع، قانون و ابلاغیه مقام معظم رهبری به رئیس دستگاه قضا عنوان کرد و گفت که با ملاکهای سلیقهای نمیتوان ارزیابی دقیقی از موفقیت یک دستگاه داشت و هر قضاوتی بشود نادرست است.
محسنی اژهای همچنین گفت: ممکن است بعضی وقتها خود ما یا فعالان رسانه به قانون یا دستورالعملی نقد داشته باشند و آن قانون و دستورالعمل نیازمند اصلاح هم باشد، اما اگر ملاک مشخصی نداشته باشیم نمیتوانیم ارزیابی کنیم که به وظیفهمان درست عمل کردهایم یا نه و باید قانون را مبنای عمل خود قرار دهیم.
محسنی اژهای در پایان سخنان خود تشکیل «شورای حل اختلاف رسانه ها» با حضور افراد آشنا به مسائل رسانه و مسائل حقوقی و مصالح کشور را تدبیری خوب برای رسیدگی به برخی دعاوی علیه رسانهها دانست و تأکید کرد در صورت نیاز و برای تسریع و تسهیل رسیدگیها میتوان این شورا را با تشکیل شعب دیگری توسعه داد.