به گزارش تابناک، مدیر مطالعات پایه آب شرکت آب منطقهای البرز با هشدار در خصوص ادامه نشست زمین در مناطق مختلف البرز، گفت: این روند میتواند به زیرساختهای حساس و ارزشمند استان مثل فرودگاه، نیروگاه، صنایع و ... خسارت جدی وارد و از فعالیت خارج کند.
سعید نقدی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه سازمان نقشهبرداری کشور در حال انجام مطالعات جدید فرونشست زمین است، گفت: اما طبق مطالعاتی که ما در گذشته انجام دادهایم سطح آبهای زیرزمینی در استان البرز به طور متوسط سالانه تا ۷۲ سانتیمتر افت میکند.
نقدی با بیان اینکه پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی عامل اصلی فرونشست در استان البرز محسوب میشود، افزود: متوسط فرونشست در البرز بین سه تا چهار سانتیمتر است اما این نشست در مناطق شهری مثل مهرشهر و کمالشهر بین شش تا هفت سانتیمتر و در دشتهای غربی استان مثل نظرآباد بین ۲۷ تا ۲۸ سانتیمتر برآورد شده است.
وی در خصوص فرونشست در مناطق شهری استان خاطرنشان کرد: در مهرشهر ترکهای ناشی از فرونشست در برخی از سازهها و ساختمانها مشاهده میشود از جمله ساختمان شرکت آب منطقهای البرز که در این منطقه واقع شده است اما به طور کلی چون فرونشست هنوز به صورت نقطهای رخ نداده و کل منطقه با هم در حال نشست است چیزی احساس نمیشود.
این مسئول ادامه داد: فرونشست نقطهای نشان دهند عفونت زمین است و آن موقع دیده میشود اگرچه در حال حاضر ما در مناطق مجاور کارخانه سیمان آبیک و فتحآباد اشتهارد شاهد ترکها و شیارهای عمیقی هستیم که ناشی از همین پدیده فرونشست زمین است.
وی با گلایه از بی توجهی به این وضعیت، خاطرنشان کرد: اگر همین ترکها در کنار ریل راهآهن یا جادههای استان مشاهده میشد وضعیت فرق میکرد و متولیان بیشتر متوجه شرایط میشدند.
نقدی با بیان اینکه خشکسالی در کشوری چون ایران پدیده جدیدی نیست و مردم همیشه خود را با آن سازگار میکردند، افزود: ولی الان شرایط به گونهای شده که بسیاری با موضوع آب خودخواهانه برخورد میکنند و هر کس به فکر منفعتطلبی لحظهای خود است. قبلاً تعهد نسبت به پاسداشت آب وجود داشت اما اکنون حس انتفاع فردی اجازه نمیدهد که موضوع همگانی بودن آب بروز پیدا کند.
وی ادامه داد: مساله دیگر در بحران آب نبود سیاستهای ترویجی مناسب است. چرا باید در استان البرز کلم کاشته و جلوی گله گوسفند ریخته شود؟ چرا باید در اشتهارد هندوانه و خربزه کاشته شود؟ این کارها هیچ توجیهی ندارد؛ این کارها باید جرم انگاری شود و اعلام گردد در مناطقی که فرونشست وجود دارد هیچ کس حق کاشت صیفی جات ندارد.
مدیر مطالعات پایه آب شرکت آب منطقهای البرز ادامه داد: سالهای گذشته در کرج یک کشت جو یا گندم آن هم با سه مرحله آبیاری صورت میگرفت اما اکنون شاهد کشتهای متعدد هستیم مثلا در زمینی که گندم یا جو کشت و در خرداد ماه برداشت انجام شده، پس از آن چهار مرحله کاهو میکارند این کار به قیمت مرگ آبخوان و فرونشست زمین انجام میشود. اگر این روند ادامه داشته باشد مانند بسیاری از شهرهای کشور برای تأمین آب شرب هم با مشکل مواجه خواهیم شد.
وی تأکید کرد: جهاد کشاورزی برای ساماندهی این وضعیت باید وارد عمل شده و اجازه کشت چند باره را ندهد. این کارها باید جرم تلقی شود چون تا زمانی که تخلف محسوب شود شاهد تکرار آن خواهیم بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.