همیشه در هنگام خریدوفروش خودروهای دستدوم یا صفر، نکات و جزئیاتی وجود دارد که معمولاً خریداران به آن توجه کافی ندارند. چه خریدار خودرو باشید و چه فروشنده آن، باید نکاتی را درباره نحوه نوشتن قولنامه خودرو بدانید.
برخلاف تصور بسیاری از افراد، حتی قولنامه ماشین یکصفحهای که بهصورت دستی روی یک تکه کاغذ نوشته میشود، وقتی طرفین قرارداد آن را امضا کنند، قانونی است و بر اساس شرایط و بندهایی که در آن قید شده است، میتوانید طبق قرارداد عمل یا آن را فسخ کنید. پس قولنامه را باید دقیق بنویسید؛ حتی اگر طرف دیگر معامله، از دوستان یا آشنایان شما باشند.
درواقع از آنجایی که مراحل اداری نقلو انتقال خودرو مدتی طول میکشد، خریدار و فروشنده قراردادی بنام مبایعهنامه خودرو یا همان قولنامه تنظیم میکنند تا طرفین معامله خودرو، بر انجام دادن تعهداتشان، باقی بمانند. اگر تاکنون تجربهای در این زمینه نداشتهاید و یا این کار را به صورت مبتدیانه انجام میدادید، مطالعه این 10 نکته میتواند برای معامله بعدی شما بسیار راهگشا باشد.
در هنگام نوشتن مبایعهنامه، اطلاعات شناسایی خریدار و فروشنده براساس مدارک شناسایی آنها باید قید شود. همچنین ذکر آدرس و شماره تلفن دو طرف نیز الزامی است.
مشخصات دقیق خودروی مورد معامله باید در مبایعهنامه ذکر شود از جمله نام خودرو، سال ساخت خودرو، شماره پلاک خودرو، شماره شاسی و شماره موتور. توجه داشته باشید که این مشخصات را فقط از روی سند مالکیت خودرو (برگ سبز نیروی انتظامی) باید یادداشت کنید.
قیمت تمامشده خودرو باید در مبایعهنامه مشخص باشد. در این بخش اگر قرار است بخشی از مبلغ خودرو، در پایان معامله پرداخت شود باید مبلغ پیشپرداخت و مبلغ الباقی قیمت خودرو را ذکر کنید و حتی نحوه پرداخت و زمان پرداخت آن را هم شرح دهید. حتی اگر قرار است چک بین طرفین معامله ردوبدل شود، باید مبالغ چک، شماره چک، تعداد چک، نام و کد شعبه بانک صادرکننده چک و ... را نیز با تمام جزییات، ذکر کنید. یادتان باشد گاهی نیز محصول موردنظر به روش وام خودرو بدون ضامن خریداری شده است.
نحوه تحویل خودرو به خریدار باید در مبایعهنامه خودرو، درج شود. اگر خودرو قرار است با شرایط خاصی به خریدار تحویل شود، باید آن شرایط را شفاف توضیح دهید. فراموش نکنید فروشنده خودرو باید تمام نواقص خودرو (مانند رنگشدگی، تعویض قطعات بدنه، تصادف و ...) را یکبهیک در متن قولنامه خودرو توضیح دهد. این قسمت، یکی از حساسترین کارهایی است که هم خریدار و هم فروشنده باید حسابی مراقب آن باشند. بهترین اقدام برای جلوگیری از بروز این مشکل استفاده از خدمات مرکز کارشناسی خودرو است.
زمان مراجعه برای انجام تعویض پلاک، باید در متن قولنامه ذکر شده باشد. همچنین باید ذکر شود که در صورت عدم مراجعه یکی از طرفین، چه تبعاتی وجود دارد. در این بخش حتما خریدار خودرو در متن مبایعهنامه باید قید کند که اگر اصالت خودرو توسط پلیس (در مراکز تعویض پلاک) تأیید نشد، معامله فسخ میشود.
خریدار خودرو در متن مبایعهنامه باید قید کند که مسئولیت تمامی تخلفات رانندگی، جرائم کیفری و قضایی و مالیات یا عوارض پرداختنشده خودرو تا قبل از زمان تحویل خودرو، برعهده فروشنده است. همچنین فروشنده باید برگه استعلام عدم خلافی را ضمیمه قولنامه خودرو کند.
خریدار خودرو، باید در متن قولنامه خودرو قید کند که پس از پرداخت کامل هزینه خودرو، فروشنده موظف به انتقال سند بنام خریدار است.
متن مبایعهنامه نباید خطخوردگی داشته باشد چراکه خطخوردگی، اعتبار مبایعهنامه را از بین میبرد؛ بنابراین در صورت بروز خطخوردگی حتماً باید با اضافه کردن یادداشتی کوتاه، اولاً توضیح دهید که این خطخوردگی، قبل از امضای طرفین به وجود آمده. دوما باید این توضیحات، هم توسط خریدار و هم توسط فروشنده، امضا شود. پس از امضای خریدار و فروشنده، بهتر است دو شاهد دیگر نیز مبایعهنامه را امضا کنند؛ یک شاهد از طرف خریدار و یک شاهد از طرف فروشنده.
پس از پایان تنظیم قولنامه خودرو، نسخه اصلی قولنامه باید تحویل خریدار و نسخه کپی قولنامه باید تحویل فروشنده شود. طبق متن مبایعهنامه خودرو، هردو نسخه اصل و کپی، ارزش قانونی یکسانی دارند.
برای الزام طرفین معامله خودرو، خریدار و فروشنده میتوانند مبلغی را بهعنوان «جریمه تأخیر در تعهد» را در قولنامه خودرو ذکر کنند تا در صورت عدم مراجعه یکی از طرفین در زمان انتقال سند، طرف دیگر بتواند ادعای جبران خسارت کند. این جریمه را معمولاً بهصورت روزانه، تعریف میکنند؛ مثلاً در ازای هرروز تأخیر در مراجعه، مقصر باید 100 هزار تومان را به طرف دیگر، بپردازد.
انتهای رپرتاژ آگهی/