به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، رضا دهقان روز جمعه با بیان اینکه هنوز صندوق حمایت از فرصتهای شغلی، تسهیلات اعطا نکرده است، افزود: اکنون موضوع اصلی، پرداخت تسهیلات از طریق صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت نیست زیرا در حال حاضر سه هزار میلیارد تومان اعتبار در قالب بند «ب» تبصره ۱۶ قانون بودجه در شبکه بانکی کشور برای همه مددجویان بهزیستی مصوب و ابلاغ شده و این اعتبار در ۲۰ بانک عامل بهزیستی برای پرداخت تسهیلات وجود دارد.
به گفته وی، خط اعتباری صندوق برای پرداخت تسهیلات ۲۴ میلیارد تومان است درحالیکه در اعتبارات بند «ب» تبصره ۱۶، سه هزار میلیارد تومان اعتبار داریم که اصلا این دو عدد قابل مقایسه نیستند.
دهقان اضافه کرد: اینکه افراد دارای معلولیت منتظر این باشند که صندوق تسهیلات بدهد، منطقی نیست. اعتبار صندوق به فرض اینکه اکنون ۱۴ میلیارد تومان نقد باشد چنانچه تقسیم بر یکصد میلیون تومان شود، ۲۴۰ فقره وام خواهد بود، بنابراین اکنون مددجویان دارای معلولیت و غیرمعلول درخواست خود را برای تسهیلات بند «ب» تبصره ۱۶ قانون بودجه که وام های تا سقف یکصد میلیون تومان هست را به بهزیستی شهرستان ها ارائه کنند، آنها از محل اعتبارات بند «ب» تبصره ۱۶ قانون بودجه برای سازمان بهزیستی به بانک معرفی میشوند و مشکلی برای پرداخت تسهیلات اشتغال در بهزیستی وجود ندارد.
مدیرکل اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه موضوع سه درصد استخدامی افراد دارای معلولیت در حوزه دفتر توانمندسازی قرار میگیرد، گفت: اعطای تسهیلات خود صندوق، موکول به اخذ مصوباتی میشود که مربوط به هیات امنا، افتتاح حساب بانک مرکزی و اختصاص خط اعتباری است. اینها کارهایی است که باید زیربنایی برای صندوق انجام شود که کارهای اجرایی آن محسوب میشود. بنابراین پیشبینی من این است که اگر صندوق بخواهد وارد فاز پرداخت تسهیلات شود، حداقل نیمه دوم سال این اتفاق میافتد.
دهقان با اشاره به تشکیل صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت سازمان بهزیستی کشور در تیرماه امسال، گفت: هنوز از تسهیلات این صندوق کسی استفاده نکرده است و فقط دفتر مرکزی آن راهاندازی شده و آئین نامه داخلی هیات امنا تصویب شده است. هیات مدیره و مدیرعامل برای دوره اول انتخاب شدند. آئیننامه مالی و معاملاتی صندوق و دستورالعملهای مالی این صندوق تهیه شده و از سوی هیات امنا تائید شده است و منتظر هستیم آئین نامه مصوب به ما ابلاغ شود.
وی اضافه کرد: ما نیاز داریم آئین نامه اداری و استخدامی هم به تصویب هیات امنا برسد. موضوع دستورالعمل تسهیلات اشتغال باید در صندوق مصوب شود. اعتبارات صندوق باید در حساب بانکی که برای صندوق ایجاد میشود، منتقل شود. بعد از اینکه این اتفاقات افتاد، اعطای تسهیلات صندوق عملیاتی شود.
مدیرکل اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه اگر این امکان فراهم بوده که تسهیلات از محل بند «ب» تبصره ۱۶ قانون بودجه تشکیل شود، علت تشکیل صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت چه بوده است، گفت: تشخیص اینکه صندوق راهاندازی شود، تشخیص قانون بوده است. حتما قانون موضوعی را پیشبینی کرده و قانونگذار تحلیلی داشته است و حتما قانونگذار الزامی دیده و تشکیل صندوق را در قانون مصوب کرده است. اینکه آن تحلیل چیست، در توضیح بخشی از آن میتوان گفت که اساسا بهزیستی به عنوان سازمانی که دولتی است و نقش حاکمیتی دارد و درگیر فعالیت های اقتصادی نمی تواند، باشد، به نهادی نیاز داریم که ماهیت آن سیاستگذاری، اجرا و نظارت بر فعالیت های اقتصادی مددجویان دارای معلولیت باشد.
دهقان افزود: از اهداف تشکیل این صندوق نیز این است که در شرایط اشتغال برای مددجویان، نهادی را داشته باشیم که بتواند در کنار بسترسازی برای اشتغال و هماهنگی با سایر نهادهای دولتی، غیردولتی و خصوصی به ایجاد فرصت های شغلی جدید متناسب با شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور مانند شرایط پساکرونایی یا شرایط ویژه اشتغال متناسب با افراد دارای معلولیت کمک کند. همچنین نیاز به نهادی داشتیم که به توسعه کارآفرینی از سوی معلولان و نه لزوما فقط اشتغال معلولان کمک کند، همچنین نهادی باشد که بتواند به افراد دارای معلولیت در ایده پردازی نوآوری تجاری سازی محصولاتشان کمک کند.
وی از دیگر اهداف تشکیل صندوق حمایت از فرصتهای شغلی افراد دارای معلولیت را کمک به معلولان در تاسیس شرکت ها و بنگاههای اقتصادی از طریق مشارکت با آنها و اعطای تسهیلاتی که بیشتر از چیزی است که در اختیارات سازمان بهزیستی است، عنوان کرد و گفت: همچنین هدف از آن کمک به مددجویان دارای معلولیتی است که اشتغال پیدا کردند و تسهیلات گرفتند و الان برای بازپرداخت تسهیلات شان نیاز به نهادی دارند که آنها را کمک کند. همچنین در بحث ضمانت وامشان بتواند آنها را کمک کند. اینها چیزهایی است که ما در حوزه اهداف این صندوق داریم و داریم تلاش کنیم صندوق ما فقط یک بانک برای پرداخت تسهیلات نباشد.
مدیرکل اشتغال و کارآفرینی سازمان بهزیستی کشور تصریح کرد: اکنون در سازمان بهزیستی ۲۰ بانک عامل داریم که به اندازه کافی تسهیلات میدهند و دیگر دنبال بیست و یکمین بانک نیستیم که حالا صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت شکل بگیرد که مانند آن بانکها عمل کند پس انتظار ما از صندوق این است که به عنوان یک نهاد بالادستی، حاکمیتی و نهادی که در قانون حمایت از حقوق افراد دارای معلولیت، مصوب شده، اینگونه است که بتواند نقش تسهیلگری برای اشتغال مددجویان در سطح کلان کشور ایفا کند و این ایفای نقش با اینکه بگوییم چند شعبه در کشور میزنیم و چند فقره وام پرداخت میکنیم، متفاوت است.
دهقان تاکید کرد: بنابراین مددجویان دارای معلولیت به هیچوجه نگران پرداخت تسهیلات برای اشتغال نباشند چون این تسهیلات از محل بند "ب" تبصره ۱۶ قانون بودجه این در سطح کل استانها در حال پرداخت است. سطح سقف تسهیلات نیز از ۵۰ میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. این تسهیلات متناسب با شرایط تا انتهای سقف صد میلیون تومان در استان ها برای اشتغال به معلولان واجد شرایط پرداخت و معرفی به بانک می شود. اما صندوق فقط به عنوان یک بانک که بیاید وام پرداخت کند، نه قانون تنها این کارکرد را برای صندوق دیده و نه ما دنبال پررنگ کردن این کارکرد هستند.
با مصوبه مجلس و پیشنهاد دولت، در قانون بودجه امسال، تسهیلات اشتغال از بند ب تبصره ۱۶، برای مددجویان سازمان بهزیستی خواهیم داشت که ۱۰۰ میلیون تومان وام قرضالحسنه برای اشتغالهای جدید تعلق خواهد گرفت.
صندوق حمایت از فرصت های شغلی افراد دارای معلولیت سازمان بهزیستی کشور به استناد ماده ۱۰ قانون حمایت از افراد دارای معلولیت مصوب سال، تاسیس شد. هیات وزیران در مورخ ۹۹/۷/۹به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اساسنامه صندوق را در ۱۷ ماده و ۷ تبصره به تصویب رسانند که در تاریخ ۲۹ دی ماه سال ۱۳۹۹ نیز توسط شورای نگهبان تاییدشد.