مطابق با مقررات موجود و مصوبات بانک مرکزی، افرادی که دارای حساب جاری بوده، اما فاقد دسته چک هستند، میتوانند در هر تقاضا حداکثر دو فقره و در سال مجموعا حداکثر ۵ فقره چک از بانک دریافت کنند که به این چک، چک موردی گفته میشود.
به گزارش «تابناک»؛ بانک مرکزی، بخشنامه چک موردی را بر اساس تبصره ۲ ماده ۶ اصلاحیه قانون جدید چک به تمامی بانکها ابلاغ و تاکید کردهکه اجرای این مقررات از مرداد سال ۱۴۰۰ الزامی است.
ویژگیهای صدور چک موردی عبارتند از اینکه؛
ـ فرد متقاضی اخذ چک موردی، در هر سال حداکثر میتواند ۵ فقره چک موردی دریافت کند.
ـ چک موردی غیرقابل انتقال است و فقط کسی که چک در وجه او صادر شده است، میتواند چک را وصول کند.
ـ فرد متقاضی اخذ چک موردی، باید دارای حساب جاری بدون دستهچک در بانک محالعلیه باشد.
ـ و قبل از تعیین تکلیف نسبت به چکهای موردی سابق در سامانه صیاد یا ارائه به بانک، چک موردی جدید صادر نمیشود.
سقف مبلغ مجاز سالیانه برای صدور چک موردی بر اساس شیوهنامه موضوع ماده ۷ دستورالعمل اجرایی ماده ۶ اصلاحی قانون است. بر اساس ماده ۷ این دستورالعمل، سقف اعتبار مجاز متقاضی دستهچک اعم از اشخاص حقیقی دارای حساب جاری غیرتجاری، اشخاص حقیقی دارای حساب جاری تجاری و اشخاص حقوقی، حسب مورد با توجه به انفرادی یا مشترک بودن حساب و نیز متناسب با نتایج گزارش اعتباری و امتیاز اعتباری دریافتی از شرکتهای اعتبارسنجی یا گزارش رتبهبندی دریافتی از مؤسسات رتبهبندی اعتباری، توسط سامانه صیاد بر اساس شیوهنامهای که توسط بانک مرکزی تدوین میکند و به تصویب شورای پول و اعتبار میرسد، محاسبه خواهد شد، تا قبل از ابلاغ شیوهنامه یادشده، صرفاً رتبه اعتباری یا امتیاز اعتباری مذکور به وی اعلام میشود.
قوانین و مقررات ناظر بر چکهای موردی، کلیه قوانین و مقرراتی است که در مورد چکهای عادی وجود دارد.
برای تسویه چک موردی میباید ثبت مشخصات آن و نیز ثبت عملیات تسویه در سامانه صیاد انجام گیرد.
دارنده چک موردی این امکان را دارد که بتواند از طریق سامانه صیاد، آخرین وضعیت صادرکننده چک را در سه سال اخیر شامل سابقه چک برگشتی و میزان تعهدات چکهای تسویهنشده او را استعلام کند. در صورت پرداخت نشدن وجه چک موردی به دلیل موجودی ناکافی و یا … صاحب حساب یا وکیل یا نماینده امضا کننده چک، تا زمان پرداخت وجه چک، مشمول محرومیتهای مندرج در ذیل ماده ۵ قانون جدید صدور چک و نیز محرومیت استفاده از چک جدید میشود.
به افراد زیر چک موردی تعلق نمیگیرد؛
اشخاص دارای چک برگشتی که رفع سوء اثر انجام نشده است، اعم از چک عادی یا موردی؛ اشخاص معسر از پرداخت محکومبه، افراد ورشکسته؛ همه افرادی که به موجب رای قطعی محاکم، محروم از داشتن دستهچک هستند؛ وکیل یا نماینده صادرکننده چک برگشتی رفع سوء اثر نشدده از طرف اشخاص صاحب حساب و تمام افرادی که حساب جاری آنان بنا به دلایلی اعم از تصمیم مراجع قضایی یا سایر دلایل قانونی، مسدود شده باشد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.