به گزارش «تابناک» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در سه روز گذشته بیش از ٧ میلیون دوز واکسن آسترازنکا و سینوفارم وارد کشور شده که امید است به زودی در مراکز واکسیناسیون توزیع شود و در مجموع تا کنون بیش از ٣۵ میلیون دوز انواع واکسن کرونا وارد کشور شده است.
معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران گفت: قرار است سه محموله واکسن کرونا (در مجموع چهار میلیون دز) به تهران برسد، این واکسن ها از نوع چینی است که با ورود آن مجموع واردات واکسن کرونا به ۴۰ میلیون دز خواهد رسید.
بهرام عین اللهی وزیر بهداشت با بیان اینکه تنها راه حلی که میتواند جلوی کرونا را بگیرد واکسیناسیون است، گفت: باید تلاش کنیم واکسیناسیون به سرعت انجام شود و اولویت دولت و مجلس؛ کرونا و واکسیناسیون است. همه در دولت برای تسریع واکسیناسیون هم صدا هستند چرا که تهیه و منبع ارزی و واردات به بخشهای مختلف بر میگردد .
وزیر بهداشت بیان کرد: ۶٠ میلیون نفر بالای ١٨ سال را باید واکسینه کنیم و در مجموع ١٢٠ میلیون دوز واکسن نیاز داریم، تاکنون ٢٧ میلیون واکسن تزریق کرده ایم که ١٩ میلیون دوز اول و ٨ میلیون دوز دوم بوده است؛ ما باید ٩٣ میلیون دوز برای واکسیناسیون کامل تامین کنیم.
رئیسی، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره واکسیناسیون در ایران اظهار کرد: فاز یک واکسیناسیون که کادر بهداشت و درمان بودند به اتمام رسیده است، در فاز ٢ حدود ٨٧ درصد سالمندان بالای ۶٠ سال واکسینه شدند و فاز ٣ مربوط به گروههای حساس، مشاغل پر خطر و بیماران خاص مانند بیماران دیالیزی، تالاسمی، سرطانی و … بود که واکسیناسیون بیش از ٨٠ تا ٩٠ درصد این گروه به اتمام رسیده است.
رئیسی با بیان اینکه ما وارد فاز ۴ واکسیناسیون شدهایم، گفت: فاز ۴ حدود ۴٢ میلیون نفر افراد زیر ۶٠ سال را تشکیل میدهد و ٨۴ میلیون دوز واکسن برای این جمعیت نیاز داریم و خبر خوش این است از هفته آینده میزان قابل توجهی به طور مستمر وارد میشود و پیش بینی ما این است که هفتگی ۵ میلیون دوز واکسن وارد شود.
او افزود: شهریور ماه در مجموع با احتساب واکسنهای تزریق شده در هفته اول، حداقل ٢٠ میلیون دوز، همچنین ٣٠ میلیون دوز در مهرماه در اختیار خواهیم داشت و سرعت واکسیناسیون بالا خواهد رفت.
کیانوش جهانپور رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت با بیان اینکه خوشبختانه روند واردات واکسیناسیون در روزهای اخیر افزایش یافته است، گفت: پیش بینی میشود در روزهای آتی تا پایان شهریور با سرعت بیشتری محمولههای بزرگی از واکسن را عموما از کشور چین و بعضا از محل کووکس و برخی دیگر از نواحی جهان داشته باشیم.
واکسنهای ایرانی هم یکی پس از دیگری مراحل کارآزمایی بالینی را طی میکنند، تاکنون ٢ واکسن برکت و پاستوکووک مجوز مصرف اضطراری برای تزریق عمومی گرفتهاند.
واکسن اسپایکوژن وارد فاز سه شده است و واکسن رازی کووپارس از امروز وارد فاز سه کارآزمایی بالینی میشود. واکسن فخرا هم در آستانه ورود به فاز سه قرار دارد.
واکسن نورا فاز یک کارآزمایی بالینی را به اتمام رسانده است، واکسن شرکت داروسازی اسوه نیز در انتظار صدور مجوز برای آغاز فاز اول کارآزمایی بالینی است.
واکسن پاستوکووک تولید مشترک ایران و کوباست و مجوز مصرف اضطراری در ایران و کوبا گرفته است، این واکسن در ایران سه دوزی تزریق میشود و پلت فرم آن پروتئین نوترکیب است.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت بیان کرد: با افزایش واردات واکسن، تولید واکسن کووایران برکت و ورود به تولید صنعتی واکسن پاستوکووک انستیتو پاستور ایران را تا پایان شهریور خواهیم داشت.
واکسن رازی کووپارس اولین واکسن تزریقی- استنشاقی جهان است که در موسسه سرم سازی رازی تولید میشود و با ورود به فاز سه امیدها برای تزریق این واکسن در کشور و بررسی اثر بخشی واکسنهای استنشاقی به منظور پیشگیری از ناقل بودن افراد بیشتر خواهد شد چرا که با دوز استنشاقی دیگر افراد ناقل کرونا نخواهند بود و میتوان امید داشت که از شر ماسک خلاص شد .
فلاح معاون تحقیقات و فناوری موسسه سرم سازی رازی و سخنگوی پروژه کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان اظهار کرد: فاز سه کارآزمایی بالینی واکسن رازی از امروز آغاز میشود و ٢ سایت ایران مال در تهران و سرم سازی رازی در استان البرز برای تزریق واکسن رازی کووپارس به داوطلبان شرکت کننده برای کارآزمایی بالینی فاز سه آماده شده است و ۴٠ هزار داوطلب در فاز سه کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس مشارکت میکنند که به ۵٠ درصد داوطلبان واکسن رازی و به ۵٠ درصد داوطلبان واکسن سینوفارم تزریق میشود و در واقع همه داوطلبان واکسن دریافت میکنند.
سخنگوی پروژه کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس درباره شرایط شرکت در فاز سه کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس بیان کرد: محدودیت خاصی برای شرکت در کارآزمایی بالینی فاز سه واکسن رازی کووپارس نداریم و افراد بالای ١٨ سال میتوانند در این فاز واکسن شرکت و واکسن دریافت کنند البته افرادی که پیش از این به کرونا مبتلا شده باشند نمیتوانند در کارآزمایی فاز ٣ واکسن رازی شرکت کنند و در این فاز فقط از افراد به صورت شفاهی سوال میکنیم و آزمایش گرفته نمیشود و اطلاعات به صورت خوداظهاری ثبت میشود.
فلاح با بیان اینکه هنوز امکان شرکت اوطلبان در کارآزمایی بالینی فاز سه واکسن واکسن رازی کووپارس وجود دارد، گفت: داوطلبان میتوانند برای شرکت در کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس به سایت covid.rvsri.ac.ir مراجعه و ثبت نام کنند و این فرصت مناسبی است تا کسانی که اولویت واکسیناسیون آنها چند ماه دیگر است چرا که همه داطلبان واکسن دریافت میکنند.
معاون تحقیقات موسسه سرم سازی رازی درباره تست واکسن رازی کووپارس بر روی نوجوانان اظهار کرد: برنامه ریزیهای لازم را انجام دادهایم تا در صورت موافقت وزارت بهداشت ظرف یک ماه آینده در طول اجرای فاز سه کارآزمایی بالینی، واکسن رازی کووپارس به گروهی از داوطلبان ١٢ تا ١٨ سال تزریق شود و برای این کار یک مطالعه طراحی شده است که امیدواریم بتوانیم آن را اجرایی کنیم.
فلاح با اشاره به زمان احتمالی صدور مجوز مصرف اضطراری برای تزریق واکسن رازی کووپارس به عموم مردم بیان کرد: روند صدور مجوز اضطراری واکسن برکت و پاستوکووک به این صورت بود که مجوز مصرف اضطراری بعد از انجام یک سوم کارآزمایی فاز سه صادر شد و در صورتی که نتایج کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس رضایت بخش باشد و تغییراتی در روند صدور مجوز رخ ندهد، مجوز اضطراری را وزارت بهداشت صادر خواهد کرد و پیش بینی ما این است که تا پایان مهرماه مجوز مصرف اضطراری واکسن رازی کووپارس برای تزریق به عموم مردم صادر شود.
معاون تحقیقات موسسه سرم سازی رازی درباره انتشار مقالات مراحل کارآزمایی بالینی واکسن رازی کووپارس بیان کرد: مقاله مطالعه پیش بالینی و فاز یک ما آماده است و برای مطالعات اولیه، مقاله را برای افرادی که در تحقیقات واکسن نقش داشتند، ارسال کردهایم و امیدواریم این ٢ مقاله را تا پایان ماه برای چاپ و انتشار به یک ژورنال معتبر ارسال کنیم.
واکسن کووایران برکت نخستین واکسن ایرانی است که یه سبد واکسیناسیون کشور اضافه شد، این واکسن ویروس غیرفعال است و روند تولید و تحویل آن در ماه آینده سرعت خواهد گرفت.
مصطفی قانعی عضو کمیته ملی واکسن کرونا درباره روند افزایش سرعت تولید واکسن کووایران برکت گفت: چنانچه خط دوم این زیرساخت بتواند اواخر شهریور ماه کارش را آغاز کند، امید میرود بتوانیم تا ۱۲ میلیون دوز واکسن در ماه داشته باشیم. میزان تولید بیشتر از ۲ میلیون دوز نیست.
واکسن اسپایکوژن در میانه فاز سوم کارآزمایی بالینی
به گفته جهانپور واکسن اسپایکوژن در میانه فاز سوم کارآزمایی بالینی قرار دارد و در این فاز به حدود ١٧ هزار داوطلب واکسن تزریق خواهد شد.
قانعی درباره واکسن اسپایکوژن (تولید مشترک ایران و استرالیا) گفت: نتیجه فاز حیوانی این واکسن را در آگوست ۲۰۲۱ در یک مجله علمی بسیار معتبر منتشر کرده است. همچنین فاز یک مطالعات بالینی بر روی ۴۰ نفر از جمعیت ۱۸ تا ۶۵ سال در استرالیا انجام شده و تاییدیه مجوز انجام فاز دو بر ۴۰۰ نفر را نیز از سازمان غذا و داروی ایران اخذ کرده است.
وی ادامه داد: فاز سه بالینی بر ۱۶ هزار و ۸۷۶ داوطلب انجام میشود شد اکنون داوطلبگیری تمام شده است و در حال تزریق واکسن هستند، انتظار میرود این واکسن بتواند در حجم قابل توجهی در اواخر مهر یا اوایل آبان به دست ایرانیان برسد. خط تولید این واکسن کاملا در ایران مستقر است و اصلا استرالیا خط تولید ندارد؛ بنابراین تولید صنعتی آن در ایران انجام میشود. درحال حاضر هم خط تولید آن موجود است و آماده تولید به میزان ۳ میلیون دوز در ماه است.
قانعی درباره واکسن نورا و فخرا گفت: در فاز دوم کارآزمایی بالینی فعلا هیچ واکسنی نداریم و واکسن نورا هم در انتهای فاز اول کارآزمایی بالینی و منتظر دریافت مجوز برای ورود به فاز دوم است همچنین واکسن فخرا مجوز ورود به فاز سوم کارآزمایی بالینی را در تاریخ ۳ شهریور ماه اخذ کرده است.
کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، گفت: با سفارش و حمایت معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت و به منظور مراقبت فعال عوارض واکسنهای رایج مورد استفاده در کشور، مطالعهای با استفاده از آخرین راهنمای سازمان جهانی بهداشت منطبق بر طراحی CEM یا (Cohort Event Monitoring) با مجریگری دانشگاه علوم پزشکی شاهرود و در هفت شهر کشور شامل شاهرود، رشت، بیرجند، مشهد، سنندج، زاهدان و کرمان از ابتدای امسال در حال اجراست.
وی افزود: این مطالعه مورد توجه و علاقه سازمان جهانی بهداشت در ژنو قرار گرفته و مقرر شده مورد حمایت معنوی و مالی آن سازمان نیز قرار گیرد. در این طرح قرار است حداقل ۳۰ هزار نفر از دریافت کنندگان هر یک از واکسنهای اسپوتنیک، سینوفارم، آسترازنکا و کووایران برکت به مدت ۱۷ هفته پس از دریافت دُز دوم(در مورد آسترازنکا ۲۵ هفته پس از دُز دوم) و به صورت فعال(تماس تلفنی هفتگی) مورد پیگیری قرار گرفته و عوارض مهم قابل انتساب به واکسن، ابتلا به کووید۱۹(بالینی و آزمایشگاهی)، بستری به علل مختلف از جمله ابتلا به کووید۱۹ و نهایتا مرگ در این افراد ثبت و پیامدهای مهم مورد اشاره(بستری و مرگ) در کمیتههای بررسی و طبقه بندی علت بستری یا فوت به دقت بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
سخنگوی سازمان غذا و دارو یادآوری کرد: بنابر اعلام معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تاکنون بیش از یک سوم از تعداد نمونه مورد نیاز یعنی حدود ۴۰ هزار نفر از ۱۲۰ هزار نفر، وارد مطالعه شده اند و مطالعه تا زمان رسیدن به تعداد مقرر ادامه خواهد یافت. همچنین قابلیت اضافه شدن واکسنهای جدید به این مطالعه در صورتی که وارد سیستم واکسیناسیون کشور شوند، وجود دارد.
جهانپور بیان کرد: با توجه به اهمیت و فوریت تجزیه و تحلیل دادهها تا این مرحله جهت پاسخ به سوالات مهم کشور و اینکه در همین مرحله نیز دادههای ارزشمندی در خصوص تعداد بستری به علت ابتلا به کووید۱۹ در زمانهای مختلف متعاقب دریافت واکسن به دست آمده، مجری طرح با هدایت و نظارت اعضای کمیته راهبری مطالعات واکسیناسیون کووید۱۹ که در این معاونت تشکیل شده، تجزیه و تحلیل میانی روی این دادهها انجام دادهاند که در جلسات متعدد کارشناسی توسط اعضای کمیته راهبری که همگی از اساتید به نام و صاحب نظر در این زمینه هستند، بررسی و مورد نقد و اصلاح قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: بر اساس یافتههای این مطالعه، کارایی واکسیناسیون کشور در کاهش میزان بستری در دریافت کنندگان واکسنها، چشمگیر بوده است. آنچه از یافتههای توصیفی این مطالعه بر میآید، حاکی از آن است که در مجموع از تعداد ۴۰ هزار و ۷۹۸ نفری که وارد مطالعه شدهاند، یک هزار و ۴۶۹ مورد کووید۱۹ گزارش و ثبت شده و ۷۰۷ نفر از این افراد معادل ۴۸.۱ درصد مرد بودهاند و میانگین سن مبتلایان ۵۷.۲ با انحراف معیار ۱۸.۸ سال و دامنه ۱۸.۸ تا ۹۹.۸ سال بوده و ۹۶۰ نفر از این افراد معادل ۶۵.۴ درصد بر اساس خودگزارشدهی اعلام کردهاند که دارای تست PCR مثبت بودهاند و ۱۸۰ نفر از آنها نیز معادل ۱۲.۳ درصد به علت کووید۱۹ بستری شدهاند که البته ۱۳۸ نفر از آنها PCR مثبت داشتهاند.
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، گفت: تعداد افراد وارد مطالعه شده به تفکیک نوع واکسن عبارت است از یک هزار و ۹۸ نفر واکسن اسپوتنیک وی، ۲۲ هزار و ۹۲ نفر واکسن سینوفارم، ۱۳ هزار و ۸ نفر واکسن آسترازنکا و ۴ هزار و ۶۰۰ نفر واکسن کووایران برکت.
جهانپور ادامه داد: یافتههای موجود، اثربخشی واکسنها در پیشگیری از بستری ناشی از ابتلا به کووید۱۹ معادل ۸۸.۶ درصد محاسبه شده است. البته ورود نمونهها به این مطالعه کماکان ادامه دارد و پتانسیل اضافه شدن واکسنهای جدید به آن وجود دارد، نتایج تکمیلی نیز با بررسیهای بیشتر از آن قابل استخراج است که متعاقبا و هر زمان که گزارشهای مربوطه آماده شد، مورد نقد و اصلاح قرار گرفت، تقدیم میشود. با افزایش حجم نمونه مطالعه و پیگیری بیشتر شرکت کنندگان، این امکان خواهد بود که کارایی برنامه واکسیناسیون کشور در جلوگیری از فوت و همچنین مقایسه عملکرد واکسنها نیز گزارش شود.