موج پنجم کرونا هنوز تمام نشده، نگرانیها درباره موج بعدی اوج گرفته است؛ این را وزیر بهداشت دولت سیزدهم میگوید که امیدوار است با شتاب گرفتن واکسیناسیون بشود از شدت موج بعدی کاست.
به گزارش «تابناک»، آن گونه که آخرین گزارشهای رسمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان درباره شیوع ویروس کرونا در کشور نشان میدهد، موج پنجم بیماری کووید ۱۹ در سراشیبی نزول قرار گرفته و روز به روز از شمار بیماران شناسایی شده، بیمارانی که نیازمند بستری یا بدحال هستند و در بخشهای مراقبتهای ویژه بستری میشوند، کاسته میشود.
این تغییری است که البته در روند فوتیهای ناشی از این بیماری کمرنگتر است تا جایی که آمارها حکایت از فوت میانگین روزانه بالغ بر ۵۷۰ بیمار در یک هفته اخیر دارد که عددی بسیار بزرگ و البته دردناک است، تا جایی که وزیر خطاب به روسای دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور میگوید: «من اگر وزیرم، شما اگر رییس دانشگاه هستید، باید شب تا صبح نخوابیم. اکنون که این مرگ و میر را داریم، نباید خوابمان ببرد.»
اما راه خلاصی از این وضعیت چیست؟ به تاکید بهرام عین اللهی، تنها راه پایان دادن به مرگ و میرهای پرشمار کووید ۱۹ در کشورمان، پیشگیری است و باز به تاکید وی، مهمترین رکن پیشگیری در حال حاضر، واکسیناسیون است. برنامهای که میبایست برای انجامش مجاهدت و از همه دعوت کرد که به «مجاهدین واکسیناسیون» بپیوندند: «به یک مجاهدت در واکسیناسیون نیاز است و نام آن را مجاهدین واکسیناسیون گذاشتهایم. در واقع نوعی جهاد است. امروزه در ایام محرم هستیم و تا اربعین هم فاصله کمی داریم. در این ایام که همه دلها متوجه اباعبدالله است، انشاءالله در همین ایام محرم که همه به دنبال خیرات و کار خوب هستند، امروز مهمترین کار و جهاد فی سبیلالله شرکت در این حماسه ملی واکسیناسیون است که انتظار داریم همه به ما کمک کنند تا به سرعت این حجم واکسنی که وارد کشور می شود و شده و تولید هم میشود، تزریق کنیم.»
عین اللهی میافزاید: «من عاجزانه از روسای دانشگاهها خواهش میکنم که تعدد مراکز واکسیناسیون را انجام داده و ساعتهای واکسیناسیون محدود به یک شیفت نباشد. مردم ما باید برایشان عزت و احترام قائل باشیم. نباید مردم در صف بمانند. بارها از روسای دانشگاهها خواهش کردم؛ انتظار داریم که مردم در صف نمانند. توان نیروی انسانی و مردمی که کمک میکنند، بیش از این است؛ بنابراین با تعدد مراکز واکسیناسیون در هرکجا که میتوانند اقدام کنند.»
بدین ترتیب میشود حدس زد که به زودی تعداد مراکز واکسیناسیون در کشور با افزایش مواجه شده و افزون بر آن، ساعات کاری این مراکز نیز افزایش بیابد؛ «اگر میتوانید واکسیناسیون را ۲۴ ساعته کنید». این تقاضای صریح عین اللهی از روسای دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور است که اجرای واکسیناسیون در زیرمجموعههای ایشان صورت میگیرد و مسئولیت توسعه و سرعت دادن به آن هم بر عهده ایشان گذاشته شده است.
آیا واکسن به قدر کافی هست؟ آن گونه که وزیر بهداشت میگوید، روند واردات واکسن به کشورمان در روزهای آتی هم با قوت پی گرفته خواهد شد، تا جایی که «فردا هم ۸ میلیون دوز و یکشنبه ۱۰ میلیون دوز وارد میشود و تا پایان این ماه ۴۰ میلیون دوز واکسن و شاید هم تا ۵۰ میلیون دوز در اختیار داریم و از این نظر خیالمان راحت است. از طرفی مراکز تولید واکسن مان مانند برکت، سیناژن، فخرا، پاستور و رازی هم تایید شدند.»
البته سخنان وزیر در خصوص تایید برخی واکسنهای تولید داخلی دقیق نیست، چون برخی از این واکسنها هنوز در مرحله کارآزمایی بالینی قرار دارند و مجوز تولید و مصرف دریافت نکرده اند. مراحلی که احتمالا با موفقیت در حال پیمودن هستند و وزیر به استناد آگاهی اش از این موضوع، ورود این واکسنها به عرصه مصرف عمومی در آینده نزدیک را پیش بینی کرده است؛ اتفاقی که میتواند به سرعت گرفتن بیشتر واکسیناسیون در کشورمان منجر شود.
اما این همه تاکید وی بر شتاب دادن واکسیناسیون چیست و چه عاملی موجب شده که وزیر خواستار شکل گیری کار جهادی در واکسیناسیون باشد؟ عین اللهی پاسخ این پرسش را این گونه میدهد: «در حال حاضر در حال تمام کردن موج پنجم هستیم و فرصتی داریم که خودمان را برای موج ششم آماده کنیم. این فرصت طلایی که حدود شش تا هفت هفته است، هر روزش برایمان ارزش دارد. از همه خواهش میکنم که حتی یک دقیقه را هم از دست ندهند و اگر واکسن میآید بلافاصله تزریق را انجام دهند.»
بله! به تاکید وزیر بهداشت، یک ماه و نیم دیگر احتمالا موج ششم کرونا در ایران از راه خواهد رسید و تا پیش از آن روز، زمان طلایی واکسیناسیون در کشورمان است. زمانی که اگر از آن بهره کافی ببریم، شمار زیادی از هموطنان مان واکسینه خواهند شد و در نتیجه از شمار مبتلایان و فوتیها کاسته خواهد شد و اگر این گونه نشود، وضعیتی فاجعه بارتر از پیک پنجم را تجربه خواهیم کرد، همان گونه که در این پیک به نسبت پیک چهارم، شرایط تلخ تری را تجربه کردیم.
فرصتی که البته بهره مندی از آن فواید دیگری هم برایمان خواهد داشت. از جمله اجرای طرحهای دیگر وزارت بهداشت برای مقابله با کرونا در کشور که یکی از آنها، اجرای قرنطینه هوشمند است. طرحی که وزیر در تشریح چرایی اش میگوید: «ما دنبال این هستیم که مردم برای کسب و کارشان دچار محدودیت نشوند و همه محدودیتها اعم از محدودیت شبانه، محدودیت رفت و آمد و ... از بین برود. در این نوع قرنطینه، کسانی که واکسیناسیون را انجام داده و کارت واکسن دارند، میتوانند راحت کارهایشان را انجام دهند.»