به گزارش تابناک به نقل از ایرنا از خبرگزاری "شینهوا"، وانگ کان تاکید کرد: چنین کمکهای آشکاری به استرالیا که یک کشور غیر اتمی است باعث گسترش مواد و تکنولوژیهای اتمی خواهد شد.
وی افزود: این اقدام برخلاف هدف و تعهد پایهای پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) و به قیمت رژیم بین المللی منع گسترش سلاحهای اتمی و تلاشهای بین المللی در این زمینه است.
در همین حال ژائو لیجیان سخنگوی وزارت امور خارجه چین اظهار داشت: تجهیز استرالیا به زیردریاییهای اتمی به شکل جدی صلح و امنیت منطقه را خدشه دار میکند، رقابت تسلیحاتی را تشدید و پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی را تضعیف خواهد کرد.
"گلوبال تایمز" در این خصوص نوشت: به گفته کارشناسان نظامی چین، چنین اقداماتی در صورت بروز یک جنگ اتمی، استرالیا را به یک هدف برای حمله اتمی تبدیل میکند. اگر چه آمریکا اعلام کرده سلاح اتمی در اختیار استرالیا قرار نخواهد داد، اما این کشور به راحتی میتواند زیردریاییهای اتمی استرالیا را به موشکهای هستهای مجهز کند.
سران کشورهای آمریکا، انگلیس و استرالیا روز (چهارشنبه) توافقنامه همکاری در حوزههای دیپلماتیک، امنیتی و نظامی در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام امضا کردند. برنامه زیردریاییهای اتمی استرالیا اولین پروژه بزرگ این توافق خواهد بود. در چارچوب این معاهده به استرالیا برای دستیابی به زیردریاییهای اتمی کمک خواهد شد.
برخی رسانهها و تحلیلگران خارجی، هدف اصلی و پنهان از تشکیل این معاهده را تقابل با نفوذ روزافزون چین در شرق آسیا و دیگر مناطق جهان دانسته و تحلیل میکنند که این اقدام ممکن است واکنش پکن و کشورهای متحدش را در پی داشته باشد.