کیوسک بین الملل تابناک: اعلام آمادگی امارات برای سرمایهگذاری در بازسازی سوریه، درخواست غرامت فرانسه از استرالیا بابت فسخ قرارداد زیردریایی اتمی، تماس تلفنی دو عضو کنگره آمریکا با احمد مسعود و حمایت از او، رایزنی وزرای خارجه انگلیس و روسیه درباره ایران و مذاکرات وین و درخواست چین برای پایان یافتن تحریمهای اقتصادی علیه افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام آمادگی امارات برای سرمایهگذاری در بازسازی سوریه
«تمام رعد» وزیر منابع آبی سوریه با «سهیل المزروعی» وزیر انرژی امارات عربی متحده دیدار کرد. این دیدار در مقر مرکز تجاری دبی صورت گرفت.
پایگاه خبری الخلیج الجدید گزارش داد در این دیدار، امارات برای افزایش همکاری با دولت سوریه در زمینههای آب و انرژی اعلام آمادگی کرده است.
رعد در این دیدار گفت: «دولت سوریه با وجود جنگ ظالمانه، تحریمهای یکجانبه و تخریب سازمانیافته زیر ساختهای خود توسط گروههای تروریستی، همچنان از پروژههای آبیاری، ارائه آب مجانی برای آبیاری محصولات، سدسازی و احداث سیستمهای آبیاری حمایت میکند.»
وی گفت که دولت سوریه تمایل دارد در این زمینه همکاری خود را با امارات افزایش دهد.
المزروعی هم گفت که امارات به «فعالیت مشترک عربی به ویژه در بخش آب، باور دارد و از انتقال تجربه خود در زمینه خصوصیسازی بخشهای مهم، تبادل تجارب و حمایت از طرحهای سرمایهگذاری در سوریه استقبال میکند.»
این وزیر اماراتی تأکید کرد: «سوریه از کشورهای زیبای جهان و مقصد مهم گردشگری بسیاری از مردم است. امارات با هدف افزایش توسعه سوریه و بازگشت وضعیت به دوران پیش از بحران، آماده همکاری است»؛ طرفین در این دیدار بر ادامه همکاری و تماس با یکدیگر تأکید کردند.
امارات در دسامبر سال ۲۰۱۸ سفارت خود را پس از هفت سال، در دمشق بازگشایی کرد. در همین ارتباط، خبرگزاری آناتولی ترکیه بعدازظهر امروز گزارش داد، کشورهای عربی به این نتیجه رسیدهاند که باید هر چه سریع تر، روابط خود را با دولت سوریه احیا کنند.
درخواست غرامت فرانسه از استرالیا بابت فسخ قرارداد زیردریایی اتمی
یک پیمانکار نظامی فرانسوی اعلام کرد، صورت حسابی از زیان متحمل شده بابت فسخ قرارداد تبادل فناوری ساخت زیردریایی اتمی از سوی استرالیا تنظیم میکند.
به نوشته پایگاه خبری «هیل»، «اریک پاملِت» مدیر اجرایی شرکت دریایی «نیوال گروپ» به روزنامه فرانسوی «فیگارو» گفت، «ظرف هفتههای آتی» صورت حساب غرامت را برای طرف استرالیایی ارسال خواهد کرد.
پاملت افزود: «این موردی است که برای قرارداد در نظر گرفته شده بود و شامل پرداخت هزینههای ما تا به امروز و هزینههای بعدی از جمله هزینه انتقال زیرساختها و فناوری اطلاعات و استقرار مجدد کارکنان خواهد بود.»
او درباره اعلام ناگهانی فسخ این قرارداد گفت: «ما شوکه شدیم. این تصمیم بدون اطلاع قبلی اعلام شد. شرکتهای اندکی چنین سناریویی را تجربه کردهاند.»
وزارت دفاع فرانسه اعلام کرده، شرکت نیوال گروپ تاکنون حدود ۱.۱ میلیارد دلار از کار مربوط به قرارداد زیردریاییها را انجام داده است.
بعد از آن که سران کشورهای آمریکا، انگلیس و استرالیا بامداد روز پنجشنبه توافقنامه برای همکاری در حوزههای دیپلماتیک، امنیتی و نظامی در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام را امضا و اعلام کردند، برنامه زیردریاییهای اتمی استرالیا اولین پروژه بزرگ این توافق خواهد بود. کانبرا اعلام کرد که توافق ۹۰ میلیارد دلاری زیردریایی با پاریس را فسخ خواهد کرد.
این اقدام از آن روز باعث تنش در روابط فرانسه با این کشورها به خصوص استرالیا و آمریکا شده و پاریس آن را خنجر از پشت توصیف کرده است. در ادامه این تنشها، نشست وزیران دفاع انگلیس و فرانسه لغو شد.
روزنامه «ساندی تلگراف» انگلیس اخیراً فاش کرد، جزئیات معاهده نظامی جدید استرالیا، انگلیس و ایالات متحده در اجلاس گروه هفت که ماه ژوئن در «کورنوال» انگلیس برگزار شد، مورد بحث قرار گرفت؛ اما امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه از آن بیاطلاع بود.
فرانسه همچنین در اعتراض به این اقدام استرالیا و توافقش با آمریکا و انگلیس، سفرایش را از کانبرا و واشنگتن برای مشورت فراخواند.
دفتر «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهور فرانسه دیروز (چهارشنبه) اعلام کرد که رئیس جمهور فرانسه در روزهای آینده، سفیر خود را به آمریکا بازمیگرداند. این تصمیم پس از آن گرفته شد که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا در تماس تلفنی از ماکرون دلجویی کرد.
تماس تلفنی دو عضو کنگره آمریکا با احمد مسعود و حمایت از او
دو عضو کنگره آمریکا در تماس تلفنی از مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود علیه طالبان قدردانی کردند.
به گزارش اسپوتنیک، لیندسی گراهام و مایک واتز دو سناتور آمریکایی در تماس تلفنی با احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان از تلاش های وی اعلام حمایت کردند.
این دو مقام آمریکایی در یک بیانیه مشترک گفتند: گفتوگو با احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان افتخار و امتیاز بزرگی بود. از شنیدن تعهد مستمر وی برای مقاومت در برابر وحشیگری طالبان افغان و دفاع از حقوق و آزادیهای اساسی بشر قدردانی میکنیم.
آنها ادعا کرده که کابینه و نیروهای طالبان شامل القاعده و دیگر گروههای تروریستی است و به نفع آمریکاست که طالبان از سوی جامعه بین المللی مشروعیت پیدا نکند.
در بیانیه والتز و گراهام آمده است: ما از دولت بایدن می خواهیم در برابر هرگونه تلاش برای به رسمیت شناختن طالبان افغانستان به عنوان دولت افغانستان و نیز در برابر همه درخواست ها برای ارائه نمایندگی طالبان افغانستان در سازمان ملل مقاومت کند.
این در حالی است که پیش از این، پارلمان اتحادیه اروپا با صدور قطعنامهای، خواستار دعوت احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی، به اجلاس پارلمان و شورای اتحادیه اروپا شد.
احمد مسعود، نیروهای جبهه مقاومت ملی را در پنجشیر رهبری میکند. او پس از سقوط کابل به دره پنجشیر رفت. هرچند جبهه مقاومت و طالبان در ابتدا وارد مذاکره شدند، پس از شکست مذاکرات، طالبان حملات خود را به پنجشیر آغاز و پس از چندین روز دیگر اعلام کردند که این ولایت را کامل تصرف کردهاند. نیروهای مقاومت ملی اما میگویند که پنجشیر کامل سقوط نکرده است و مقاومت ادامه دارد.
رایزنی وزرای خارجه انگلیس و روسیه درباره ایران و مذاکرات وین
به دنبال دیدار لیز تراس، وزیر خارجه جدید انگلیس با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نیویورک، لندن از تبادل نظر این دو وزیر درباره ایران خبر داد.
بنا بر گزارشی که خبرگزاری «تاس» روسیه منتشر کرد، یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس از رایزنی دیپلماتهای ارشد لندن و مسکو در نیویورک درباره ایران و مذاکرات وین خبر داد.
خبرگزاری تاس بدون اشاره به نام این سخنگوی وزارت خارجه انگلیس خبر داد، این مقام انگلیسی درباره دیدار وزرای خارجه انگلیس و روسیه گفت: «آنها (لیز تراس و سرگئی لاوروف) درباره ضرورت بازگشت ایران به مذاکرات هستهای صحبت کردند.»
طبق گفته این مقام انگلیسی، تراس و لاوروف همچنین درباره ثبات و امنیت در افغانستان، از جمله نیاز به تشکیل دولت فراگیر از سوی طالبان صحبت کردند.
دیدار لیز تراس، وزیر خارجه انگلیس با سرگئی لاوروف، همتای روس او، اولین دیدار آنها بعد از اقدام هفته گذشته بوریس جانسون در تعیین وزیر خارجه جدید بوده است.
لیز تراس، وزیر خارجه انگلیس که برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک حضور دارد، با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران هم دیدار داشت. وی بدون اشاره به بدعهدیهای طرفهای غربی حاضر در برجام گفت که خواستار بازگشت ایران به مذاکرات احیای برجام است.
حسین امیرعبداللهیان در این نشست با بیان اینکه بازسازی روابط دوجانبه نیازمند اقدامات جدی است، بر لزوم عملیاتی شدن بازپرداخت بدهی چهار دههای انگلیس به ایران تأکید کرد.
وزیر خارجه ایران با بیان اینکه ایران در برجام حرفها و وعدههای زیادی شنیده، اما عملی ندیده است، گفت: «متأسفانه انگلیس هم جزیی از این بیعملی بوده و این رویکرد باید تغییر کند.»
امیرعبداللهیان افزود: «دولت آمریکا با سکوت و همراهی اروپا، همچنان به اعمال تحریمهای غیرقانونی خود ادامه میدهد و همزمان ادعای بازگشت به برجام را دارد. این تناقض آشکاری است که به دقت توسط مردم ایران مشاهده میشود. برای دولت فعلی ایران، معیار و سنجه، اقدام و عمل قابل اندازهگیری از سوی طرفهای مقابل در برجام است و حرف ملاک نخواهد بود.»
درخواست چین برای پایان یافتن تحریمهای اقتصادی علیه افغانستان
وزیر امور خارجه چین گفت که تحریمهای اقتصادی علیه افغانستان باید در اسرع وقت برداشته شود.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که «وانگ یی»، وزیر امور خارجه چین، این موضوع را در نشست گروه ۲۰ مطرح کرده است.
وزیر امور خارجه چین در این نشست با توجه به وضعیت مردم افغانستان گفت که تحریمهای اقتصادی علیه این کشور باید پایان یابد.
وی با اشاره به ذخایر ارزی بانک مرکزی افغانستان افزود، این داراییهای مردم افغانستان است و باید متعلق به مردم این کشور باشد.
وانگ یی تأکید کرد که این داراییها باید توسط مردم افغانستان استفاده شود و از آن نباید برای چانهزنی سیاسی کار گرفته شود.
چین در حالی به پایان تحریم اقتصادی علیه افغانستان اشاره کرده که آمریکا ذخایر بانک مرکزی به ارزش ۹.۴ میلیارد دلار را مسدود کرده است. این کشور گفته که طالبان نباید به این ذخایر دسترسی پیدا کنند.
طالبان در ۲۴ مرداد ماه گذشته کابل را تصرف کرد. تاکنون هیچ کشوری آنها را به رسمیت نشناخته است. جامعه جهانی گفته است که برای به رسمیت شناختن طالبان عجلهای ندارد.