بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: درخواست طالبان برای بازگشایی سفارتخانههای خارجی در کابل، حملات هوایی سنگین ائتلاف سعودی علیه یمن، گفتگوی تلفنی وزیران دفاع آمریکا و ترکیه درباره مسائل منطقه ای، برگزاری نخستین انتخابات پارلمانی در قطر و واکنش العامری به انحلال یا ادغام حشد الشعبی، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درخواست طالبان برای بازگشایی سفارتخانههای خارجی در کابل
«ملا عبدالغنی برادر»، معاون نخست وزیر دولت موقت طالبان گفت: این گروه میخواهد با جهان روابط دوستانه داشته باشد.
معاون نخست وزیر طالبان در نخستین دیدار شماری از سفرای کشورهای خارجی، از کشورهای جهان خواست تا سفارتخانههای خود را در افغانستان بازگشایی کنند.
برادر در دیدار با شماری از سفرای کشورهای خارجی در کابل، تاکید کرد که حکومت کنونی اراده ضرر رساندن به هیچ کشوری را ندارد و اطمینان داد که افغانستان آینده، خانه امن خواهد بود.
در نخستین دیدار دیپلماتهای خارجی با مقامات طالبان در محل وزارت خارجه افغانستان، ملاعبدالغنی برادر، معاون نخست وزیر گفت: اگر کسی با ما مشکلی دارد، ما حاضریم از راه مفاهمه مشکلات را حل کنیم. حکومت ما به هیچ کسی اراده و سیاست ضرر رساندن را ندارد. افغانستان آینده، خانه امن خواهد بود.
حضور پر رنگ سفرای شماری از کشورها در کابل ظاهرا نشانهای از تعامل با دولت جدید افغانستان است.
ملابرادر در این باره گفت که طالبان میخواهد با کشورهای جهان روابط حسنه داشته باشد.
در همین حال سرپرست وزارت خارجه دولت موقت طالبان، از نمایندگان کشورهای خارجی خواست، در تعامل با حکومت جدید فصل جدیدی از روابط با افغانستان را تجربه کنند.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه دولت موقت طالبان، در این مورد گفت: ما به خواستها و منافع سایر کشورها احترام میگذاریم و در مقابل از آنان میخواهیم تعامل مشابه با طالبان داشته باشند. توافقنامه دوحه در کنار فراهم کردن راه خروج به آمریکا، فصل جدیدی از روابط طالبان با کشورها را نیز رقم زد.
با آنکه از حکومت جدید طالبان در افغانستان نزدیک به پنجاه روز میگذرد، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان گفت که برای داشتن روابط خوب با جهان فصل جدید روابط سیاسی در این کشور گشوده خواهد شد.
متقی تاکید کرد که طالبان میخواهد فصل جدید سیاسی حکومتداری خوب داخل افغانستان و روابط با منطقه و جهان را باز کند.
مقامهای طالبان همچنین در این دیدار به سفیران کشورهای جهان اطمینان دادند که امنیت آنان و اتباع دیگر خارجی در افغانستان تامین خواهد شد.
حملات هوایی سنگین ائتلاف سعودی علیه یمن
منابع خبری جمعه شب گزارش دادند، جنگنده بمب افکنهای ائتلاف سعودی طی ساعات گذشته ۳۲ بار مناطق مختلف یمن را بمباران کردند.
به گزارش المسیره، جنگنده های ائتلاف سعودی در ساعات گذشته ۲۵ بار شهرستانهای الجوبه، جبل مراد و صرواح در استان مأرب را بمباران کردند.
بر اساس این گزارش، جنگنده بمب افکن های ائتلاف سعودی در پنج نوبت نیز، شهرستان های خب و الشعف و الحزم را هدف قرار دادند.
جنگنده های ائتلاف سعودی همچنین در دو نوبت منطقه وادی جاره واقع در استان جوف یمن را بمباران کردند.
از سوی دیگر، منابع نظامی یمن گزارش دادند، نیروهای وابسته به ائتلاف سعودی ۲۹۴ بار در ۲۴ ساعت گذشته آتش بس الحدیده را نقض کردند.
پیش از این نیز منابع یمنی گزارش داده بودند، در جریان حملات توپخانه ای ارتش عربستان سعودی به منطقه الرقو استان صعده، ۵ غیرنظامی کشته و ۱۱ تن دیگر زخمی شدند.
عربستان سعودی همراه با امارات، بحرین، سودان، مصر و کویت در ششم فروردین سال ۱۳۹۴ با تشکیل به اصطلاح ائتلاف عربی تجاوز خود به کشور یمن را آغاز کرد؛ اما پس از گذشت تقریبا پنج سال از این تجاوز وحشیانه، سایر هم پیمانان سعودی از این ائتلاف خارج شدند.
در این سالها هزاران شهروند یمن که بیشتر آنها را زنان و کودکان تشکیل میدهند بر اثر حملات هوایی جنگندههای سعودی جان خود را از دست دادهاند.
گفتوگوی تلفنی وزیران دفاع آمریکا و ترکیه درباره مسائل منطقه ای
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا با خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه تلفنی درباره مسائل منطقه ای گفتوگو کرد.
به گزارش وزارت دفاع آمریکا، طرفین درباره فرصت های موجود برای افزایش و تقویت روابط دفاعی دیرینه بین دو کشور و به اشتراک گذاشتن دیدگاه ها در مورد مسائل منطقه ای و از جمله تهدیدات مشترک ناشی از تروریسم تبادل نظر کردند.
وزیر دفاع آمریکا تاکید کرد که آمریکا ارزش بسیار بالایی برای روابط دفاعی خود با ترکیه قائل است.
لوید آستین همچنین تاکید کرد که همکاری قوی اخیر بین دو کشور در مورد افغانستان این موضوع را به خوبی نشان داد.
آمریکا روز جمعه در اخطاری به ترکیه اعلام کرد، ادامه خرید تجهیزات نظامی از روسیه به قیمت روابط دو کشور و همچنین تحریمهای واشنگتن علیه آنکارا تمام خواهد شد.
به گزارش "فرانس ۲۴"، این بیانیه چند روز پس از دیدار رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه با ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه و گفت و گو در مورد افزایش همکاریهای نظامی از جمله خرید جنگنده و زیردریایی منتشر میشود.
ترکیه که یک کشور عضو ناتو است در سال ۲۰۱۷ بدون توجه به اخطارهای آمریکا، قرارداد خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ را با روسیه امضا کرد.
وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا که در سوئیس به سر میبرد به خبرنگاران گفت: ما در هر سطح و فرصتی از ترکیه خواستیم تا سامانه موشکی اس ۴۰۰ را خریداری نکرده و از ادامه خرید تجهیزات نظامی روسیه خودداری کند. ما همچنان این امر و عواقب آن را به ترکیه گوشزد میکنیم. سامانه موشکی اس ۴۰۰ با سیستمهای ناتو سازگار و قابل استفاده نیست.
آمریکا در واکنش به خرید سامانه اس ۴۰۰ از سوی ترکیه، این کشور را از طرح جنگنده اف ۳۵ کنار گذاشت. چندین شرکت ترک در این طرح شرکت داشتند و ترکیه انتظار داشت ۱۰۰ فروند از این جنگنده را دریافت کند.
برگزاری نخستین انتخابات پارلمانی در قطر
قطر امروز شنبه شاهد برگزاری نخستین انتخابات پارلمانی این کشور است.
به گزارش العربی الجدید، رای دهندگان قطری امروز برای انتخاب اعضای اولین پارلمان منتخب کشورشان به پای صندوقهای رای میروند.
در این انتخابات ۲۵۲ نامزد از جمله ۲۷ زن برای دستیابی به ۳۰ کرسی مجلس شورا با هم رقابت میکنند.
بر اساس مواد قانون اساسی قطر، مجلس شورا اختیار تصویب قانون، پیشنهاد قوانین، تصویب بودجه عمومی دولت و کنترل بر دستگاه اجرایی را دارد و وزیران دولت را مورد استیضاح قرار میدهد و همچنین به آنها رای اعتماد میدهد.
طبق این گزارش، این اولین بار است که شهروندان قطری میتوانند سهمی در انتخاب اعضای پارلمان داشته باشند. افراد بالای ۱۸ سال که ملیت قطری دارند، امروز میتوانند از بین ۲۵۲ نامزد تایید شده سی نماینده برای مجلس انتخاب کنند و البته ۱۵ نماینده دیگر را امیر قطر انتخاب میکند.
لیست نامزدها شامل دو وزیر سابق یعنی "حسن الغانم"، وزیر سابق دادگستری که کارشناسان معتقدند، پیروزی او حتمی است، چون رقیبی ندارد و "علی سعید الخیارین"، وزیر سابق شهرداری هستند. همچنین در میان نامزدها اسامی سفیران سابق، متخصصان رسانه، فعالان در رسانههای اجتماعی، دانشگاهیان و تجار و کارمندان بازنشسته نیز به چشم میخورد.
العربی الجدید در ادامه گزارش داد: در قطر هیچ مرکزی برای سنجش افکار عمومی وجود ندارد و رأی دهندگان برای اولین بار در این آزمایش انتخاباتی برای انتخاب اعضای مجلس شورا شرکت میکنند و هیچ سابقهای وجود ندارد که نشان دهنده شانس نامزدها در مناطق انتخاباتی باشد.
طبق این گزارش، بسیاری از نامزدهای زن در ۱۴ حوزه از مجموع ۳۰ حوزه انتخاباتی برای کسب یک کرسی در آن حوزهها رقابت میکنند؛ بدان معنا که شانس آنها برای برنده شدن دشوار است. در حوزه انتخاباتی ۲۲، ۵ نامزد زن برای کسب تنها یک کرسی با یکدیگر رقابت میکنند و در حوزههای سه و ۱۷، سه نامزد زن برای تنها کرسی موجود رقابت میکنند.
قطر از روز جمعه، ۲۴ ساعت قبل از آغاز انتخابات مجلس شورای این کشور وارد مرحله سکوت انتخاباتی و تمام فعالیتهای تبلیغاتی نامزدها متوقف شد.
واکنش العامری به انحلال یا ادغام حشد الشعبی
رئیس ائتلاف الفتح عراق بر مخالفت با هرگونه طرحی برای ادغام یا انحلال حشد شعبی تاکید کرد.
بر اساس این گزارش، «هادی العامری» در همایش انتخاباتی ائتلاف الفتح در کرکوک گفت: حشد شعبی برای بقا متولد شده است و هیچ طرحی را برای ادغام یا انحلال آن نخواهیم پذیرفت.
وی افزود: ائتلاف الفتح شبانه روز برای تشویق مردم به مشارکت در انتخابات و موفقیت آن و انجام اصلاحات مطلوب کار میکند و این از طریق حضور مردم پای صندوقهای رأی میسر است.
العامری در عین حال تاکید کرد که ائتلاف الفتح اجازه بازگشت تروریسم و طایفه گرایی را به کرکوک نخواهد داد.
رئیس ائتلاف الفتح گفت: باید از رزمندگانی که برای وحدت و شکوفایی کرکوک از هیچ کوششی دریغ نکردند، تمجید کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.