به گزارش تابناک به نقل از فرارو، امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در جدیدترین اظهارنظر خود در مورد برجام گفته است: به طرفهای مقابل گفتیم نیت ما جدی است و ما مرد مذاکره و مرد عمل هستیم و دولت جدید ایران عملگراست و از مذاکرهای که فنجان قهوه در بیاید ملت ما سود نمیبرد. اگر آقای بایدن جدی است، ۱۰ میلیارد دلار از پولهای ما را آزاد کند. یک حرکتی باید انجام دهند که ما بتوانیم بگوییم «جو بایدن» با «ترامپ» تفاوت دارند.
در واکنش به صحبتهای وزیر امور خارجه ایران، وزارت خارجه آلمان ضمن مخالفت با آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران اعلام کرد، تهران در اسرع وقت و بدون قرار دادن پیش شرط، به میز مذاکرات برای احیای توافق برجام برگردد.
سخنگوی وزارت خارجه آلمان بدون اشاره به تداوم بدعهدی کشورهای غربی در قبال برجام، مخالفت برلین با آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران به عنوان پیش شرط احیای مذاکرات برجامی را اعلام کرد.
این درحالیست که سعید خطیبزاده سخنگوی وزارتامورخارجه در پاسخ به این سوال که اظهارات امیرعبداللهیان درباره آزادسازی پولهای ایران آیا پیام به طرف آمریکایی بود، گفت: «آنچه امیرعبداللهیان گفت، پیام برای مقامات آمریکایی نبود بلکه بیان یک منطق بود. دولت آمریکا هیچ تغییری در روش نداشته است بلکه در اقدامات همان مسیری را ادامه داده است که دولت ترامپ انجام میداد. ایشان برای مثال بیان کردند اگر دولت بایدن میخواست تفاوت خود را برای تعامل با ایران نشان دهد، راههایی مانند آزادسازی پولهای بلوکه شده ایران وجود داشت.»
شرط ۱۰ میلیارد دلاری؛ مذاکرات ایران و آمریکا به زودی آغاز می شودعلی بیگدلی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه وزیر خارجه ایران در گفتگوی اخیر خود، شرط جدیدی را برای بازگشت ایران به میز مذاکره مطرح کرده است، گفت: به اعتقاد بنده آقای امیرعبداللهیان در سخنان خود قدری با دستپاچگی روبرو بود، درحالی که ایران در گذشته اعلام کرده بود برای بازگشت به میز مذاکره، آمریکا باید تمام تحریمهایی که از سال ۲۰۱۸ به این طرف و بعد از خروج ترامپ از برجام وضع شد را بردارد و سپس ایران بعد از راستیآزمایی رفع تحریمها به میز مذاکره برمیگردد، حالا امیرعبداللهیان اعلام کرده آمریکا برای نشان دادن حسن نیت خود حداقل باید ۱۰ میلیارد دلار از داراییهای ایران را آزاد کند و بعد از آن مسئولان کشور به میز مذاکره بر میگردند.
وی افزود: به اعتقاد بنده چنین درخواستهایی به هیچ عنوان منطقی نیست و با شروع مذاکرات نیز چنین ارقامی به دست فراموشی سپرده خواهد شد، زیرا برای مذاکره اصولاً هیچ شرطی تعیین نمیشود، در حال حاضر به غیر از شروع مذاکرات هیچ آلترناتیو دیگری وجود ندارد و با توجه به فضایی که به وجود آمده به نظر میرسد مذاکرات تا چند هفته دیگر آغاز خواهد شد.
بیگدلی با اشاره به اینکه طرفهای اروپایی نیز خود را برای آغاز مذاکرات آماده کردهاند، اظهارداشت: سفر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عربستان نشان دهنده آن است که اروپاییها در حال آماده کردن اعراب به منظور مذاکره و توافق احتمالی با ایران هستند و به نوعی آنها را توجیه خواهند کرد.
این کارشناس مسائل بینالملل با تاکید بر اینکه از سخنان وزیر امور خارجه این طور بر میآید که ایران از مواضع سرسختانه خود در چندین ماه گذشته عدول کرده است، بیان کرد: با توجه به این سخنان به نظر ایران از مواضع گذشته خود کوتاه آمده، بنابراین میتوان امیدوار بود که مذاکرات به زودی آغاز شده و گره کار باز شود، این درحالی است که در ۶ دور مذاکرات وین در دولت روحانی به دلیل شروطی که ایران گذاشته بود، مذاکرات به نتیجه نرسیده بود، زیرا طرفهای غربی به هیچ عنوان زیر بار این مسائل نرفتند، بنابراین اگر قرار باشد ایران بازهم بر مواضع گذشته خود پافشاری کند، مذاکرات نتیجهای در بر نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه در مورد چگونگی حصول توافق و نحوه تعامل طرفهای مقابل با ایران نیز تصریح کرد: به نظر میرسد اقدامات دو طرف به صورت پلکانی خواهد بود، بدین معنا که در مقابل لغو بخشی از تحریم ها، ایران نیز درصد غنیسازی خود را کاهش داده و یا دسترسی آژانس را تسهیل خواهد کرد، بر این اساس میتوان گفت مذاکرات در دو بخش انجام میشود، در بخش اول آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران است که در کشورهای مختلف مسدود شده و همچنین رفع تحریمهای بانکی و نفتی و بازگشت ایران به جامعه بین الملل، در بخش دوم نیز انجام تعهدات ایران در توافق هستهای است.
وی با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا و آمریکا خواستار گسترش گفتگوها به سایر موارد هستند، اضافه کرد: سخنان وزیر امور خارجه فرانسه نیز در همین رابطه قابل ارزیابی است، وی اعلام کرده علاوه بر موضوعات هستهای فرانسه خواستار گفتگو در مورد مسائل موشکی ایران است، طرفهای غربی به دنبال انجام گفتگو با ایران در چهار موضوع، مسائل موشکی، مسائل حقوق بشری، حمایت ایران از گروههایی همانند حزبالله و همچنین موضوع نفوذ منطقهای ایران هستند.
بیگدلی با تاکید بر اینکه با توجه به وضعیت منطقه و بخصوص به وجود آمدن بحران در منطقه مرزی آذربایجان، ادامه داد: باید با استفاده از یک دیپلماسی نرم و خیلی هوشمندانه فضا را به سمتی ببریم که کاهش تنش اتفاق بیفتد، در غیر اینصورت با توجه به وضعیتی که ما در منطقه داریم، این موضوع میتواند برای کشورمان اوضاع را پیچیده تر کند، بنابراین اولین ابتکاری که در این زمینه میتوان به خرج داد آغاز مذاکرات برجام است تا فشارها از کشور از جهات مختلف برداشته شود، از سویی با ادامه وضعیت فعلی چه از لحاظ اقتصادی در داخل و چه از لحاظ سیاسی در سطح بینالملل ایران با مشکلات بسیار بیشتری روبرو خواهد شد.