چندی پیش، موضوع «واردات لوازم خانگی» به دغدغه آن دسته از تولیدکنندگان داخلی تبدیل شد که در سه سال گذشته، رقیبی برای عرضه محصولات خود نداشتند؛ تهدیدی که با دستور اخیر مقام معظم رهبری در زمینه جلوگیری از واردات خنثی شد؛ هرچند تبدیل آن به فرصت بستگی به همت تولیدکنندگان و افزایش کیفیت کالاها دارد.
به گزارش تابناک، از میانه شهریور ماه، بحث واردات لوازم خانگی کرهای ال جی و سامسونگ به جای پرداخت بدهیهای کره جنوبی به ایران در رسانههای مختلف بدین شکل مطرح شد که آمریکا برای آزاد کردن بخشی از پولهای ایران به کره و شرکتهای کره جنوبی مجوز داده که بدهی ایران را تنها از طریق واردات کالا به ایران پرداخت کنند، اما در این مجوز قید شده که شرکتهای جدید امکان صادرات محصولات خود به ایران را ندارند و همان شرکتهای پیشین الجی و سامسونگ باید محصولات خود را به ایران صادر کنند؛ اخباری که در منبع انگلیسی آن، اشارهای به دو شرکت نشده، منتها گمانهزنیهایی از واردات لوازم خانگی کرهای بعد از توافق با کشورهای غربی مطرح شد.
این گمانه زنیها به جایی رسید که علیرضا سلیمی، عضو هیات رییسه مجلس در جلسه علنی ۱۴ شهریور در تذکری گفت: «شنیده شده دو شرکت سامسونگ و ال جی میخواهند با شرایط عجیب و غریب به کشور برگردند؛ روزی که ما به سامسونگ و الجی نیاز داشتیم، آنها ایران را رها کردند و رفتند. حالا هم پذیرفتنی نیست که به جای پولهای بلوکه شده ایران در کرهجنوبی و با فضایی که آمریکاییها باز کردهاند، محصولات کرهای وارد کشورمان شود.»
سلیمی این را هم اضافه کرد که «دولت نباید اجازه دهد سامسونگ و الجی به کشور برگردند، چون آنها به ما خیانت کردند.»
منظور از «خیانت» دو شرکت کرهای ال جی و سامسونگ، به اقدام آنها در ترک ایران در دو سال گذشته برمیگردد که با تشدید تحریمهای آمریکا ایران را ترک کردند. در حال حاضر برند این دو شرکت در ایران به جی پلاس و سام تغییر کرده و قطعات آنها از کشورهای دیگری به جز کره به ایران وارد میشود؛ بنابراین، کالاهای برند ال جی و سامسونگ موجود در بازار قاچاقی وارد میشوند و گارانتی ندارند.
حالا جمعی از تولیدکنندگان داخلی در نامهای به رهبر انقلاب نگرانی خود را دربارهی گشایش واردات محصولات لوازم خانگی خارجی بعضی از شرکتهای کرهای بیان کرده و از ایشان درخواست چارهجویی کردند؛ بنابراین، مقام معظم رهبری براساس رویه همیشگی خود در حمایت از تولید ملی، ضمن تایید درخواست تولیدکنندگان ایرانی در نامهای خطاب به رییس جمهوری چنین تاکید کردند: «این موضوع بسیار مهمی است. اگر این خبر (گشایش واردات از دو شرکت کره جنوبی) راست باشد، به معنی شکستن کمر شرکتهای لوازم خانگی داخلی است که تازه توانستهاند قدری روی پا بایستند. جدا جلوی این مشکل را سد فرمایید.»
پیرو این نامه نیز ابراهیم رییسی رئیس جمهوری، دستور جلوگیری از واردات را به وزرای صنعت، معدن، تجارت و اقتصاد ابلاغ کرد؛ البته شورای هماهنگی سران سه قوه در سال ۱۳۹۷ ممنوعیت واردات لوازم خانگی تا پایان سال ۱۴۰۰ را تصویب کرده بودند که با دستور فعلی رییس جمهوری این مصوبه همچنان اجرایی میشود.
دستور مقام معظم رهبری و ابلاغ آن توسط رییس جمهوری با استقبال نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواجه شد که پیش از این نیز با امضای بیانیهای بر لزوم جلوگیری از واردات لوازم خانگی خارجی به خصوص دو برند کرهای تاکید کرده بودند.
در همین باره، احمد نادری نماینده تهران، دستور رهبری را درخشان و هوشمندانه تعبیر کرد و گفت: طبیعتاً کسانی که نسبت به کشور و مردم ایران بدعهدی و بدقولی کردند، باید بدانند که این واکنش یک واکنش کاملاً جدی است. کشور و شرکتهای کرهای در زمان تحریم، بدعهدی و بدقولی و پشت ایران را خالی کردند؛ لذا قاعدتا ما هم باید واکنش نشان میدادیم و کالاهای آنها را تحریم کنیم.
علی حدادی نماینده ساوجبلاغ نیز تولید داخلی را مساله مهمی برای کشور خواند و افزود: دستور رهبر انقلاب، دستور ویژهای است که باید مسئولان به آن توجه کنند، چون ممنوعیت واردات لوازم خانگی کرهای در راستای حمایت از تولید داخل است.
او با اشاره به توانمندیهای کشور اظهار کرد: باید با حمایت همه جانبه از سرمایه گذاران و تولید داخل به سمت خودکفایی در تولید محصولات مختلف برویم، چون رونق تولید به معنای ایجاد اشتغال و تشویق تولیدکنندگان و همچنین افزایش رقابت پذیری و به بهبود کیفیت محصولات ایرانی است.
علی بابایی نماینده ساری نیز درباره چرایی ممنوعیت لوازم خانگی کرهای گفت: واردات لوازم خانگی کرهای در اوضاع کنونی، یک تیر و دو نشان برای چشم بادامیهاست؛ هم به جای پولهای بلوکه شده، تولیدات خود را به فروش میرسانند و هم جلوی رشد صنایع رقیب در ایران را میگیرند که البته هر دو تیر به قلب اقتصاد و تولید ایران اصابت خواهد کرد.
طبیعتا ممنوعیت واردات، بستری برای عرضه گسترده تولیدات داخلی آن هم بدون رقابت با محصولات خارجی را فراهم میکند، در این وضعیت انتظار میرود تولیدکنندگان داخلی با افزایش کیفیت و مشتری مداری رضایت حداکثری جامعه را فراهم کنند؛ موضوعی که مهرداد گودرزوند چگینی نماینده رودبار هم به آن اشاره داشت و گفت: «با توجه به فرصت ایجاد شده برای تولیدکنندگان لوازم خانگی، وزارت صمت برنامه ای فوری برای بالا بردن کیفیت، کاهش قیمت و افزایش تولید ارائه دهد. حمایت برای یک دوره زمانی مشخص مناسب است، اما در ادامه راه رقابت پذیری هم در بعد کیفیت و هم هزینه شرط موفقیت است.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.