تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون سبزپوشی بورس در دومین هفته پاییز، نمادهای پُرتراکنش بورس کدامند؟ سهام عدالت چقدر میارزد؟ قیمت نفت خام جهش کرد و به ۸۳ دلار بازگشت، ایست طلای جهانی در آستانه انتشار آمار اشتغال آمریکا و سوئیچ از گاز به نفت در صنعت برق اروپا را در بر دارد.
بررسیها نشان میدهد با پایان فعالیت چهار روزه بازار سرمایه در دومین هفته پاییز، شاخص کل بورس با رشد همراه بوده است. به عبارت دیگر شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات هفتهای که گذشت (چهارشنبه، ۱۴ مهرماه) با ۵۱ هزار واحد افزایش نسبت به هفته قبل به عدد یکمیلیون و ۴۸۸ هزار واحد رسید؛ بنابراین، رشد شاخص کل در هفته جاری حدود ۳.۵ درصد بود.
در چهار روز معاملاتی این هفته بورس، نمادهای گروه دارویی برکت (برکت)، شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا)، معدنی دماوند (کدما)، پارس فولاد سبزوار (فسبزوار)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر)، سپید ماکیان (سپید)، آریان کیمیاتک (کیمیاتک) و ایرانخودرو (خودرو) در گروه نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.
در این هفته ارزش سهام عدالت ۴۰۹، ۴۹۲، ۵۳۲ هزار تومانی و یک میلیون تومانی به ترتیب به میزان ۴۶۷، ۵۶۲، ۶۰۸ هزار تومان و ۱ میلیون و ۱۴۳ هزار تومان رشد داشت یافته است.
در همین وضعیت ارزش سهام عدالت در برگههای مختلف به ۱۰۴، ۱۲۶، ۱۳۶ و ۲۵۶ میلیون ریال رسیده است. در صورتی که همین برگهها در مردادماه سال گذشته به قیمت ۱۵۵، ۱۸۷، ۲۰۲ و ۳۸۰ میلیون ریال میارزیدند. سهام عدالت در ماههای گذشته با رشد ۱۵ درصدی توانسته بخش از زیان ۴۵ درصدی که در سال گذشته متحمل شده بود، را جبران کند.
در سبد سهام عدالت که در بورس حاضر هستند، شرکتهایی مانند مهندسی حمل و نقل پتروشیمی، پتروشیمی شهید تندگویان، فجر انرژی خلیج فارس، پالایش نفت اصفهان، بانک تجارت، معدنی و صنعتی گل گهر، پالایش نفت تهران، کارخانجات مخابراتی ایران، پتروشیمی جم، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، نیرو ترانس، پالایش نفت بندر عباس، معدنی و صنعتی چادر ملو، پتروشیمی مارون، بانک ملت، سیمان داراب، فولاد مبارکه اصفهان، آلومینیوم ایران، بیمه دانا، گروه سرمایه گذاری توسعه صنعتی ایران، پالایش نفت شیراز، مخابرات ایران، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت تبریز، فولاد خوزستان، ایران خودرو، مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران_مپنا، سرمایه گذاری رنا، پست بانک ایران، بانک صادرات ایران، صنایع سیمان دشتستان، پالایش نفت لاوان، پارس سویچ، سایپا، فولاد آلیاژی ایران حضور دارند. /فارس
نائب رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران، روز جمعه در گفت و گو با ایرنا درباره تحولات بازار سکه و طلا در هفتهای که گذشت، گفت: انس جهانی طلا حدود ۱۵ دلار در هفته گذشته نوسان داشت و هم اکنون به سطح اولیه روز شنبه بازگشته است. محمد کشتیآرای افزود: علاوه بر کاهش انس جهانی طلا طی هفته گذشته، نرخ دلار نیز روند کاهشی داشت و ۵۵۰ تومان ارزان شد. وی گفت: در کنار کاهش قیمت انس جهانی طلا و نرخ دلار در بازار با کاهش تقاضا نیز مواجه بودیم و این کاهش تقاضا باعث شد، حباب سکه نیز به ۶۰ هزار تومان کاهش یابد و اکنون حباب سکه ۴۳۰ هزار تومان رسیده است. نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران گفت: پیشبینی ما این است که برای هفته آینده با توجه به کم نوسان بودن قیمت انس جهانی طلا و کاهش نرخ ارز، نوسان قیمت در بازار طلا را شاهد نباشیم و آرامش بر بازار حاکم باشد.
به نقل از سیانبیسی، قیمت نفت خام در معاملات امروز، جمعه، تحت تأثیر بالا رفتن قیمتهای گاز و سوئیچ کردن برخی صنایع از گاز به نفت، جهش کرد و قیمت نفت برنت به بالاترین سطح ۳ ساله نزدیک شد. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام برنت، بنچمارک جهانی قیمت نفت، تا ساعت ۱۰:۴۷ به وقت تهران، ۱.۳۳ درصد جهش کرد و به ۸۳.۱۹ دلار رسید. قیمت پیشخرید هر بشکه نفت خام نیمهسنگین تگزاس غرب آمریکا هم تا این لحظه ۱.۴۵ درصد جهش کرد و به ۷۹.۶۱ دلار رسید. هر دو شاخص نفت خام در پایان معاملات دیشب سقوطهای دیروز را جبران کرده و با جهش ۱.۱ درصدی بسته شدند. در شرایطی که تقاضا برای انرژی به شدت بالا رفته و اوپک پلاس هم اعلام کرد تولید نفت خام خود را بیش از این افزایش نمیدهد. بیانیه دیشب وزارت انرژی آمریکا مبنی بر اینکه این وزارتخانه در این لحظه هیچ برنامهای برای آزادسازی ذخایر نفت استراتژیک خود برای آرام کردن بازارها ندارد، باعث شد قیمتهای نفت خام جهش کنند.
قیمت طلا در معاملات روز جمعه بازار جهانی که سرمایه گذاران منتظر انتشار گزارش اشتغال ماهانه آمریکا بودند، اندکی افزایش یافت. به گزارش ایسنا، بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری با ۰.۱ درصد افزایش، به ۱۷۵۷ دلار و ۳۰ سنت رسید. در بازار معاملات آتی آمریکا، بهای هر اونس طلا ثابت بود و در ۱۷۶۰ دلار و ۱۰ سنت ایستاد. بهای معاملات این بازار شب گذشته با ۰.۲ درصد کاهش، در ۱۷۵۹ دلار و ۲۰ سنت بسته شده بود. به گفته جفری هالی، تحلیلگر ارشد منطقه آسیا اقیانوسیه شرکت OANDA، طلا در آسیا با تقاضای سرمایه گذاران برای خرید این فلز ارزشمند به عنوان پوشش ریسک پشتیبانی شده است. سرنوشت طلا با انتشار گزارش اشتغال ماهانه غیرکشاورزی آمریکا در روز جاری مشخص خواهد شد. اگر آمار سپتامبر بالای ۵۰۰ هزار اشتغال جدید را نشان داد، طلا روند نزولی خود را از سر خواهد گرفت، زیرا بازارها منتظرند تعدیل برنامه خرید اوراق قرضه بانک مرکزی آمریکا از دسامبر آغاز شود و این انتظارات ارزش دلار و بازده اوراق قرضه آمریکا را تقویت خواهد کرد.
سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی ضمن تأیید خبر کاهش ۱۰ درصدی قیمت محصولات لبنی گفت: این کاهش قیمت در حمایت از دهکهای محروم جامعه است. سیدمحمدرضا بنی طبا ادامه داد: کارخانهها از فردا قیمت محصولات لبنی را تغییر میدهند و اعمال سراسری این قیمتها در بازار حدود یک هفته طول خواهد کشید. محمدرضا بنی طبا افزود: سه محصول لبنی شیر، ماست و پنیر از شنبه با کاهش ۱۰ درصدی قیمت همراه خواهند شد. این سه محصول نیز شامل ماست ساده ۲.۵ کیلوگرمی، پنیریواف ۴۰۰ گرمی و شیر پاستوریزه ساده کیسهای ۹۰۰ گرمی است. صنایع لبنی از سود مشروع و قانونی خودشان ۵ درصد به مصرف کننده تخفیف داده اند. همچنین شبکه توزیع و فروشگاهی نیز با کاهش ۵ درصدی سودشان موافقت کردند که در نهایت به ۱۰ درصد کاهش قیمت رسیدیم.
وی تصریح کرد: شرط تداوم کاهش قیمت این است که قیمت شیرخام و سایر مؤلفههای تولید مانند قیمت پتروشیمی (بسته بندی)، هزینههای سربار، حقوق و دستمزد افزایش نیابد. یعنی اگر قرار باشد قیمت شیر خام مجدداً افزایش یابد و از قیمت مصوب ۶,۴۰۰ تومان که در حال حاضر هم به کارخانهها با قیمت ۶,۶۰۰ تومان میرسد، بیشتر شود یا سایر مؤلفههای تولید تغییر قیمتی داشته باشند طبیعتاً اعمال تخفیف برای کارخانهها و شبکه توزیع مقدور نخواهد بود. اعمال سراسری این قیمتها در بازار حدود یک هفته تا ده روز طول خواهد کشید؛ یعنی از شنبه کارخانهها قیمت روی این محصولات را تغییر میدهند، ولی نکته مهم این است که هنوز اقلام قبلی تولید شده در بازار هستند و اگر مصرف کنندگان بلافاصله کاهش قیمت را در بازار احساس نکردند، بدانند که چند روزی طول خواهد کشید. بنی طبا با بیان اینکه البته این تدابیر در کشوری با تورم بیش از ۴۰ درصدی، تدابیر موقتی است، افزود: راه حل اساسی در حمایت از مصرف کنندگان دهکهای محروم، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و اختصاص آن به دهکهای محروم است. امیدواریم در دولت جدید با همت وزارت جهاد و آموزش پرورش، شاهد احیای طرح شیرمدرسه هم باشیم.
به نقل از تریدینگ اکونومیکس، تا پایان ماه سپتامبر نرخ بیکاری در سوئیس به ۲.۶ درصد کاهش پیدا کرده که نسبت به ماه قبل آن ۰.۱ درصد کمتر شده است و کمترین نرخ بیکاری ثبت شده در این کشور طی ۲۱ ماه اخیر محسوب میشود. در این مدت، شمار افراد فاقد شغل در مقایسه با ماه قبل ۶۰۶۱ نفر کمتر شده و به ۱۲۰ هزار و ۲۹۴ نفر رسیده است. در بین جوانان، نرخ بیکاری افراد ۱۵ تا ۲۴ سال سوئیسی با ۰.۴ درصد کاهش نسبت به رقم ثبت شده در ماه قبل به ۲.۲ درصد تا پایان این ماه رسیده است که کمترین سطح ثبت شده ۱۰ ماه اخیر محسوب میشود. طی این مدت شمار بیکاران جوان سوئیسی ۱۲۴۸ نفر کمتر شده و به ۱۲ هزار و ۵۵۳ نفر رسیده است. متوسط نرخ بیکاری سوئیس از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۲۱ برابر با ۳.۱۸ درصد بوده که بالاترین نرخ بیکاری ثبت شده مربوط به ۵.۷ درصد ژانویه ۱۹۹۷ و کمترین نرخ بیکاری ثبت شده نیز ۱.۵ درصد می ۲۰۰۱ بوده است.
آرگون با بیان اینکه بازار ارز نیز تابع عرضه و تقاضاست، گفت: در سالهای گذشته با تحریمهای آمریکا مواجه بودیم و همین موضوع دسترسی ما به درآمدهای ارزی را تحت تاثیر قرار داده است. یک سوی این ماجرا دولت است که عملا امکان دسترسی به بخش مهمی از درآمدهای ارزی خود را از دست داده و یک سوی دیگر نیز بخش خصوصی است که هرچند بخش مهمی از ارز حاصل از صادرات خود را به کشور بازگردانده، از یک سو با توجه به تحریمها مجبور هزینه بیشتری برای تولید و صادرات شده و از سوی دیگر بازگشت ارز را با دشواریهایی فراوان نهایی کرده است. وی ادامه داد: اگر بخواهیم نرخ ارز پایین بیاید، از سویی باید برای تحریمها و محدودیتها چارهای پیدا کنیم تا با افزایش عرضه، قیمت کاهش پیدا کند و از سوی دیگر با برطرف کردن مشکلات زیرساختی اقتصاد ایران مانند تورم، افزایش قیمت ارز را نیز مانند دیگر بازارها کند کنیم. در غیر این صورت و با دستور و اجبار، قطعا راه به جایی نخواهیم برد. به گفته آرگون، آنچه در بازار ارز بیشترین اهمیت را دارد، ثبات در نرخ و پیشبینی پذیری آینده است، یعنی سیاستها باید به سمتی برود که از سویی شوک قیمتی محدود شود و از طرف دیگر، برای سرمایهگذار امکان پیشبینی از آینده و تحلیل شرایط ایجاد شود. /ایسنا
به نقل از مرکز آمار اتحادیه اروپا، داده های منتشره توسط مرکز آمار اتحادیه اروپا نشان می دهد، در بازه زمانی ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱، متوسط قیمت مسکن در سطح اتحادیه اروپا ۳۴.۱ درصد و متوسط اجاره بها ۱۶.۱ درصد افزایش داشته است. با این حال، در سه ماهه دوم امسال در مقایسه با سه ماهه قبل، قیمت خانه در اتحادیه اروپا ۱.۳ درصد و متوسط اجاره طی همین مدت ۷.۳ درصد افزایش داشته است.
بررسی وضعیت مسکن کشورهای اروپایی نشان میدهد که کشورهای اروپای مرکزی و شرقی در میان مدت شاهد بیشترین افزایش قیمت و کشورهای جنوبی اروپا شاهد بیشترین کاهش در قیمت مسکن بوده اند. در بین کشورهای مختلف متوسط قیمت مسکن در استونی طی یک دهه اخیر معادل ۱۳۳ درصد افزایش یافته است. از طرف دیگر لوکزامبورگ با ۱۱۱ درصد، مجارستان با ۱۰۹ درصد، لتونی با ۹۱ درصد و اتریش با ۸۷ درصد افزایش در ردههای بعدی قرار دارند. طی بازه زمانی فوق، بیشترین کاهش قیمت در یونان اتفاق افتاده که متوسط قیمت مسکن در این کشور در مقایسه با ۱۰ سال قبل ۲۸ درصد کمتر شده است و پس از این کشور نیز ایتالیا با ۱۳ درصد کاهش، قبرس با هشت درصد کاهش و اسپانیا با سه درصد کاهش قرار دارند. همچنین در خصوص بازار اجاره، قیمتها در ۲۵ کشور از ۲۸ کشور عضو (با احتساب انگلیس که در بازه فوق عضوی از اتحادیه اروپا بود) افزایش داشته است که در این بین، استونی با افزایش ۱۴۲ درصدی قیمتها رکورددار است و پس از این کشور نیز لیتوانی با ۱۰۹ درصد و ایرلند با ۶۶ درصد افزایش قرار دارند. از سوی دیگر، اما متوسط قیمت اجاره بها در یک دهه اخیر در یونان ۲۵ درصد و در قبرس سه درصد کمتر شده است.
اتحادیه اروپا شامل ۲۷ کشور بلژیک، آلمان، استونی، ایرلند، یونان، اسپانیا، فرانسه، ایتالیا، قبرس، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، اتریش، پرتغال، اسلوونی، اسلواکی، فنلاند، بلغارستان، مجارستان، لهستان، دانمارک، سوئد، کرواسی، جمهوری چک و رومانی است.
سوئیچ از گاز به نفت در صنعت برق اروپا
به نقل از سیانبیسی، بانک آمریکایی جیپی مورگان هشدار داد با افزایش سرسامآور قیمت گاز اروپا باید شاهد سوئیچ بخش گستردهای از صنعت تولید برق اروپا از گاز به نفت باشیم. تحلیلگر جیپی مورگان در یادداشتی برای مشتریان این بانک نوشت: این به معنای آن است، در شرایطی که شاهد یک زمستان معمولی باشیم با تقاضای سوئیچ از نفت به گاز روزانه ۷۵۰ هزار بشکهای روبرو خواهیم شد. تحلیلگر کارگزاری کالای ایانزی هم نوشت: با آمدن زمستان امسال در نیمکره شمالی شاهد شتاب گرفتن سوئیچ از گاز به نفت برای تولید برق خواهیم بود که این میتواند یک تقاضای اضافی برای نفت خام ایجاد کند. این در حالی است که ذخایر میعانات نفتی آمریکا که شامل نفت سوختی و دیزل هستند در پایینترین سطح خود از زمستان ۲۰۰۰ تا کنون قرار دارند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.