سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با تابناک اقتصادی؛

تبعات اجرای سیاست غلط دلار ۴۲۰۰؛ از ضربه به تولید تا افزایش قاچاق کالا/ راهکار جایگزین چیست؟

پس از التهابات ارزی در سال ۱۳۹۶، دولت یک سال بعد نرخ ارز را با قیمت ۴۲۰۰ ثابت اعلام کرد و سعی داشت با راه انداختن جوی روانی، نسبت به افزایش قیمت کالا‌ها مقاومت کند؛ اما وجود مفاسد بسیار در این سیاست غلط، نتیجه را به گونه دیگری رقم زد.
کد خبر: ۱۰۸۳۴۱۵
|
۲۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۷ 21 October 2021
|
8784 بازدید
|
تبعات اجرای سیاست غلط دلار ۴۲۰۰؛ از ضربه به تولید تا افزایش قاچاق کالا/ راهکار جایگزین چیست؟
 
پس از التهابات ارزی در سال ۱۳۹۶، دولت یک سال بعد نرخ ارز را با قیمت ۴۲۰۰ ثابت اعلام کرد و سعی داشت با راه انداختن جوی روانی، نسبت به افزایش قیمت کالا‌ها مقاومت کند؛ اما وجود مفاسد بسیار در این سیاست غلط، نتیجه را به گونه دیگری رقم زد.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ یکی از این مفاسد، قاچاق کالا‌های مشمول ارز ۴۲۰۰ به کشور‌های همسایه یا صادرات مجدد کالا‌ها است که بر اساس آن، واردکننده بعد از واردکردن کالای موردنظر، آن را با کمترین میزان تغییرات فیزیکی، به دیگر کشور‌ها با ارز آزاد صادر می‌کند. در چنین حالتی در کنار هدر رفتن منابع ارزی کشور، کالا به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد.

در همین راستا با غلامرضا مرحبا سخنگوی کمیسیون اقتصادی به گفتگو پرداختیم که مشروح آن به قرار زیر است.

غلامرضا مرحبا در ابتدای صحبت‌های خود با خبرنگار تابناک اقتصادی، به بیان مفاسد سیاست ارز ۴۲۰۰ پرداخت و اظهار داشت: ارز ۴۲۰۰ به تنهایی توانست رانت بسیار بزرگی را در کشور ایجاد کند. به بیان دیگر، ارز ۴۲۰۰ به جای اینکه به کالای اساسی یا دارو وارداتی تبدیل شود و با قیمت ارزان در دسترس مصرف‌کننده قرار بگیرد، ارز یا کالای وارداتی با قیمت بازار آزاد به دست مردم رسید. عده‌ای هم با ارز تخصیص یافته، کالای اساسی وارد کردند، ولی آن را به جامعه هدف نرساندند. در این بین مواردی دیده شد که بعد از واردات کالا با ارز ۴۲۰۰، همان کالا با کمترین ارزش افزوده به دیگر کشور‌ها صادرات مجدد شد.

مرحبا ادامه داد: متاسفانه اختلاف قیمت بالای ارز ۴۲۰۰ با ارز آزاد باعث شد که صادرات مجدد برای سودجویان جذاب و سودآور باشد. نمونه این مسئله را میتوان در نهاده‌های دامی مشاهده کرد که با تغییراتی جزئی در آن توسط برخی دلالان، به کشور‌های همسایه صادرات مجدد شد. البته ممنوعیت صادرات مجدد هم نتوانست مانع این موضوع شود. چرا که افراد بسیاری اقدام به قاچاق این کالا‌ها کردند. متاسفانه با اجرای سیاست غلط ارز ۴۲۰۰ تومان، علاوه بر ضربه به تولید و عدم حفظ قدرت خرید، میزان قاچاق نیز افزایش زیادی می‌یابد.
 
تبعات اجرای سیاست غلط دلار ۴۲۰۰؛ از ضربه به تولید تا افزایش قاچاق کالا/ راهکار جایگزین چیست؟

سخنگوی کمیسیون اقتصادی با اشاره به جایگاه ارز ۴۲۰۰ در بودجه سال آینده خاطرنشان کرد: باید توجه داشت که دولت نمی‌تواند ارز ۴۲۰۰ را به یکباره حذف کند و این مسئله نیازمند یک برنامه ریزی دقیق و در یک بازه زمانی تدریجی است. البته در بودجه سال آینده پیش بینی می‌شود که حجم ارز ۴۲۰۰ تخصیص یافته به برخی کالا‌ها بسیار کمتر شود. در حقیقت تمام مفاسدی که گفته شد، سبب می‌شود که ما در بودجه ۱۴۰۱ نسبت به ارز ۴۲۰۰ نگاه منفی داشته باشیم.

مرحبا در پایان به بیان راهکار‌های جایگزین این سیاست پرداخت و تصریح کرد: ارز ۴۲۰۰ سوبسیدی است که باید به مردم ایران داده شود و نباید نصیب افراد خاصی شود که با صادرات مجدد، قاچاق و مفاسدی از این قبیل، اقدام به سودجویی کنند؛ بنابراین به نظر بنده بهترین راه برای جلوگیری از بروز چنین مسئله‌ای، حذف ارز ۴۲۰۰ و اعطای یارانه نقدی به دهک‌های مختلف به ویژه دهک‌های پائین است. البته در مواردی، چون نهاده‌های دامی و دارو، می‌توان به یک حلقه قبل از مصرف‌کننده این یارانه را اختصاص داد. بهره‌گیری از این راهکار حمایتی می‌تواند به صیانت از اندک ذخیره ارزی در کشور منجر شود.



جعفر قادری عضو کمیسیون جهش تولید مجلس نیز پیش‌تر در گفتگو با تابناک اقتصادی به رانت و فساد به وجود آمده از توزیع ارز ۴۲۰۰ تومانی اشاره کرده‎ و ‎گفته بود: با توجه به اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی محدود است، این ارز نیز به تعداد محدودی تخصیص داده شده است. عده‎ای از این راه ثروت‎های باد آورده و کلانی را یک‎شبه به دست آوردند که نه تنها نتیجه‌ای برای کشور نداشت، بلکه تورم را شدت بخشید و زندگی را برای مردم سخت‎تر کرد. قادری معتقد است، اگر قرار است ارز ترجیحی در دولت جدید حذف شود باید در مقابل، قشر‌های ضعیف جامعه مورد حمایت قرار گیرند و این حمایت‎ها نیز بیشتر جنبه یارانه‎ نقدی داشته باشد.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به لزوم حمایت از قشر‌های مختلف جامعه با یارانه نقدی اظهار داشت: طبیعتا اگر کالایی که تاکنون با ارز ترجیحی وارد می‎شده و به دست مصرف‎کننده می‌رسیده در سبد مصرفی خانوار‌های کم درآمد قرار دارد، ازین پس یارانه ارزی باید غیرمستقیم و نقدی به این مصرف‌کنندگان پرداخت شود.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
هر کاری میکنید سریعتر انجام بدید

اوضاع خیلی خرابه

وضع معیشت مردم از هر زمان دیگری خطرناکتر شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
باشه.
مسعودی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
تا وقتی که مفاسد بسیار وجود داره وضع همینه
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
خودتون هم میدونین در صورت حذف ارز ترجیحی چه بلایی سر اقشار کم درآمد میاد حتی اگه ماهانه یک میلیون تومان به هر نفر یارانه بدین ولی بساط تورم و گرانی گسترده تر میشه. راه چاره اجرای صحیح این سیاست اقتصادی است، جناب رئیسی بارها گفتن روز اول کار من روز پایان فساد هست، قوه ی قضایییه و مجلس هم همراه دولت، گمرکات و مرزها هم که تحت کنترل حاکمیت هست پس کسی نباید بتونه قاچاق کنه اونم صادرات محموله ی وارداتی، این گوی و این میدان، اگه کفگیر به ته دیگ خورده و میخواین قیمت ها را آزاد کنید و در عوض یارانه نقدی بدین هم بسم الله، ببینیم سر یکسال مملکت رو ازین که هست نابود تر میکنین یا نجاتش میدین؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
ما در مورد دلار 4200 یه جور دیگه فکر می‌کنیم خودتون منظورمو فهمیدید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
خواهشن اول کار دولت رو با بحران آغاز نکید
ناشناس
|
Spain
|
۲۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
دلار ۴۲۰۰ یعنی دستکاری در اقتصاد
یعنی هدر دادن ثروت کشور به بهانه حمایت از مردم درصورتی که این حمایت از روشهای کم هزینه تر امکان پذیر است
حمید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
وجود‌ دلار‌ چند نرخی نتیجه ای جز رانت‌ و و قاچاق‌ و در نهایت گرانی نداره‌
بهترین‌ کار اینه‌ که ارز چهار و دوبیتی را بصورت یارانه به همه بدن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
سلام حذف ارز ۴۲۰۰ یکی از مبادی رانت خواری را متوقف کرد. این تصمیم از اول بوی فساد و ویژه خواری داشت. بسیاری از مدیران ، بنام اقوام و فرزندانشان اقلامی غیراساسی را وارد کردند مثل بخارشوی و قهوه ایتالیایی و لوازم آرایشی و ... انشالله یکی از کارهای دولت جدید توقف این تصمیمات منفعت طلبانه و فساد زاست که تحریم های آمریکا را خنثی می کند.
سید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۹
سلام، برادر من راهکار جایگزین خیلی ساده است مگر شما نمی خواهید کالای اساسی گران نشود و مردم فقیر در مضیقه قرار نگیرند پس به جای اینکه با دست کاری اقتصاد ارز مفت را به گردن کلفت ها بدهید، به موسسات خیریه و نهادهای عمومی مصرف کننده این کالا ها بودجه بدهید که خودشان از مصادر طبیعی کالاهای مورد نیازشان را خریداری کنند. این را فقط بعنوان یک مثال عرض می کنم مثلا بنده برای دیابت خودم بالاخره موفق شدم یک داروخانه دولتی که دستگاه قند خون را به قیمت دولتی عرضه می کرد گرفتم در حالیکه اگر این امکان و بودجه به صورت راحت و روان در اختیار مرکز بهداشت سر خیابان خودمان باشد به جای خرید دستگاه مرتب می روم آنجا قند را انداره گرفته و تازه مشورت پزشکی هم می گیرم. به راحتی می توان مراجع نیازمند به این کمک ها را لیست کرد و این پول ها را به مصرف کننده واقعی رساند.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟