مسعود رضایی، مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی فراوردههای نفتی در برنامه زنده تلویزیونی در خصوص رفع مشکل سهمیهبندی سوخت در جایگاههای عرضه سوخت، گفت: برای حل این مشکل ۲ راهکار را بهصورت موازی شروع کردهایم یکی فعال شدن جایگاههای عرضه سوخت با قیمت بالاتر یعنی بنزین لیتر ۳ هزار تومان تا هموطنان به سوخت موردنیاز خود دسترسی داشته باشند.
وی افزود: بهصورت همزمان برای عیبیابی سیستم سهمیهبندی و تست راهکارهای بازگرداندن این سیستم اقدام کردهایم که این امر هم اواخر روز گذشته به نتیجه رسید و در حال حاضر تیمهای عملیاتی برای فعال شدن سیستم سهمیه در جایگاههای عرضه سوخت فعالیت میکنند.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی فراوردههای نفتی، در خصوص خبر رفع ۷۰ درصدی مشکل جایگاههای عرضه سوخت، گفت: ما هر ۲ راهحل ذکرشده را آماده پیادهسازی داریم و این ۷۰ درصد به جهت شرایط عملیاتی است که سعی میکنیم تا سیستم سهمیهبندی را بهطور کامل فعال کنیم و نمیخواستیم که بیشتر از این حد سوخت را با تکنرخی ارائه بدهیم.
رضایی ادامه داد: تلاش ما این است که جایگاههای باقیمانده را با سیستم سهمیهبندی بالا بیاوریم تا هموطنان عزیز بتوانند از سهمیه کارتهای سوخت خود استفاده کنند. اما راهکار عملیاتی که بتوانیم با نرخ ۳ هزارتومانی بنزین را ارائه بدهیم همچنان امکانپذیر است و در سطح جایگاههای عرضه سوخت کشور انجام میشود و برای فعالسازی سیستم سهمیهبندی نیز بهزودی به نتیجه خواهیم رسید.
مدیر سامانه هوشمند سوخت شرکت ملی فراوردههای نفتی، در خصوص اعلام بازده زمانی برای رفع مشکل سهمیهبندی سوخت بابیان اینکه بحث سوخترسانی که اولویت اول در ساعات ابتدایی بروز مشکل بود حل شده است و در حال حاضر جایگاهها در حال سوخترسانی هستند، گفت: ولی اکثریت جایگاههای سوخت بنزین را فقط با نرخ ۳ هزارتومانی عرضه میکنند.
رضایی در پایان اظهار کرد: مشکل سهمیهبندی نیز که در اولویت دوم ما بود تا سامانهها بهطور کامل به حالت عادی و عملیاتی برگردند از اواخر دیشب به نتیجه قطعی رسید و در حال پیادهسازی این مورد در سطح جایگاههای عرضه سوخت هستیم، اما به دلیل این که برای عملیاتی شدن سیستم سهمیهبندی در ابتدا باید تستهای لازم در جایگاههای عرضه سوخت انجام شود این کار یک مقدار کند پیش میرود، اما امروز تلاش ما این است که ان شاءالله تا انتهای روز کار به نتیجه برسد تا هموطنان بتوانند از کارتهای سوخت خود استفاده کنند.
کرامت ویس کرمی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در گفتوگویی تلویزیونی با بیان این که حدود ساعت ۱۱ صبح سهشنبه اختلالی در سیستم سامانه هوشمند شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران رخ داد و متاسفانه سیستم سامانه هوشمند سوخت تمام جایگاههای عرضه سوخت که بالغ بر ۴۰۰۰ باب جایگاه هستند، در کل کشور متوقف شد و دیگر از طریق سامانه هوشمند نمیتوانستیم بنزین و نفت گاز را به خودروها ارائه کنیم.
او افزود: بلافاصله جلسه مدیریت بحران را در شرکت پالایش و پخش برگزار کردیم. تیمهای فنی و عملیاتی در ۳۷ منطقه کشور حضور پیدا کردند و با تدوین دستورالعملی قرار شد دو کار انجام بگیرد. سیستم سامانه هوشمند سوخت را از مدار خارج و در واقع سوخت را با نرخ دوم و بدون استفاده از سامانه هوشمند سوخت ارائه کردیم. این دستورالعمل به مناطق عملیاتی ابلاغ شد و جایگاهها در سرویس قرار گرفتند تا ما بتوانیم عرضه بنزین و گازوئیل را بدون سیستم سامانه هوشمند سوخت با نرخ دوم ارائه دهیم.
وی با بیان این که از ساعت ۱۱:۳۰ که این کار آغاز شد تاکنون بالغ بر ۱۷۰۰ باب جایگاه در کل کشور با این روش در چرخه سوخترسانی قرار گرفتهاند، گفت: این کار را با جدیت ادامه میدهیم تا تعداد این جایگاهها افزایش یابد. به موازات این کار نیز به دنبال این بودیم که نقص سامانه را برطرف کنیم. تیمهای فنی و پیمانکارهای مربوطه بحثهای فنی را انجام دادند و در نهایت در جایگاه ۱۱۵ تهران واقع در میدان فردوسی متوجه شدیم که میتوانیم سامانه هوشمند را وارد مدار کنیم. دستورالعملهای این کار تهیه شد. البته اقدامات امنیتی که باید انجام میگرفت تا مجددد این اتفاق رخ ندهد، زمانبر بود اما در نهایت این کار نیز انجام شد و اکنون تعدادی از جایگاهها با روش سامانه هوشمند سوخت نیز وارد مدار شدند.
ویس کریمی با بیان این که امیدوار است با این دو روش در کمترین زمان ممکن جایگاههای سوخت مانند گذشته فعال شوند، اظهار کرد: در مرحله اول دنبال این هستیم که سیستم سامانه را بازگردانیم و دستگاههای ذیربط در مورد حمله سایبری در حال انجام کارهایی هستند تا دلیل موضوع مشخص شود اما موضوعی که ما به دنبال آن بودیم رفع نقص سامانه بود و در خصوص حمله سایبری دستگاههای ذیربط اقدامات را انجام میدهند و اطلاعرسانی خواهند کرد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص رفع کامل مشکل گفت: با برنامهریزیای که بین مجموعه و مالکان جایگاههای عرضه سوخت صورت گرفته است و همراهی بسیاری خوبی که در این بین وجود داشت و همچنین در کنار همراهی هموطنان اصلاح کار با هماهنگی کامل شروع شد و اکنون سرعت بازگشت فعالیت جایگاهها از طریق دو روش افزایش یافته است و این تلاش نیز ادامه دارد.
او ابراز امیدواری کرد طی ۲۴ ساعت آینده تمام جایگاههای عرضه سوخت از طریق سامانه به چرخه سوخترسانی بازگردند.
همزمان با تلاش برای فعالسازی سوختگیریدر جایگاه ها در سراسر کشور به صورت آفلاین که منجر به فروش آزاد سوخت و عدم امکان استفاده از سهمیه ها شده، تلاش هایی برای بازگشت سوخترسانی به وضعیت آنلاین در دست انجام است که مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی تاکید دارد تا ظهر فردا به ثمر خواهد نشست.
سالاری در این باره گفته: با تلاش نیروهای شرکت ملی پالایش و پخش احتمال میدهم سوختگیری با کارت سوخت از طریق سامانه در جایگاهها تا فردا ظهر فعال شود و مردم بتوانند با استفاده از سهمیههای خود بنزین بزنند.
به دستور علیرضا زاکانی، شهردار تهران، جهت رفاه حال شهروندان و مشکل اختلال در سامانه پمپ بنزینها، مترو تهران تا ۹ فردا صبح رایگان ست. افزون بر این، امشب سرویس دهی متروی تهران تا ساعت ۱۲ خواهد بود.
مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی به فارس گفت: در کنار سوخترسانی آفلاین، ما برای عرضه بنزین به صورت سامانهای نیز در حال پیگیری هستیم و برای یک جایگاه به صورت آزمایشی اتصال به مرکز کنترل مورد امتحان قرار گرفت که با موفقیت همراه بود. با انجام موفقیتآمیز این اقدام، ما مجموعا توانستیم 6 جایگاه را به صورت سامانهای مهیای عرضه بنزین کنیم.
وی افزود: نمیتوانم قول بدهم که تمامی جایگاههای سوخت تا امشب به صورت آفلاین وارد مدار میشوند زیرا همکاران بنده باید به تمامی نقاط کشور حتی جایگاههای بین راهها مراجعه کرده و اصلاحات لازم را انجام دهند.
سالاری در ادامه گفت: درست است که وارد مدار کردن جایگاهها به صورت آفلاین حدود 5 دقیقه بیشتر زمان نمیبرد اما مسیری که باید همکاران ما از یک جایگاه به جایگاه دیگر مراجعه کنند سرعت را از ما میگیرد.
جلیل سالاری مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی درباره شرایط عرضه بنزین در کشور بیان کرد: بعد از اتفاقاتی که ظهر امروز افتاد ما مجبور شدیم مجاری عرضه بنزین را از حالت سامانه خارج کرده و به صورت دستی کار عرضه بنزین را انجام دهیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تمامی نیروهای شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی باید در جایگاههای سوخت سراسر کشور حاضر می شدند و با آموزشی که به آنها داده شده است، روند عرضه سوخت را از حالت سامانهای خارج کنند، به مدار آوردن جایگاهها به صورت تک به تک کمی طول کشید.
سالاری گفت: تا الان 50 درصد جایگاههای سوخت کشور به صورت آفلاین وارد مدار شدهاند و کار عرضه بنزین به خودروها سرعت گرفته است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی جایگاههای فعال عرضه سوخت کشور را اعلام کرده که به طور مرتب، بهروز میشود.
مرکز ملی فضای مجازی درخصوص حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت اطلاعیهای صادر کرد:
به اطلاع هموطنان گرامی می رساند، ساعت ۱۱ صبح روز سه شنبه (۱۴۰۰/۰۸/۰۴) مرکز افتا گزارشی درخصوص حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت کشور اعلام کرده و به تبع آن جایگاه ها در ارایه خدمات سوخت رسانی از مدار خارج شدند.
در همین راستا، دستگاه های ذیربط در حال رفع مشکل ایجاد شده می باشند و تا ساعاتی دیگر خدمات سوخت رسانی به حالت عادی برخواهد گشت.
فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکلات پیش آمده در استفاده از کارت های سوخت، بیان کرد: عملیات هدفمندی بر روی جایگاههای سوخت انجام شده است که مسئولان مربوطه در حال رفع مشکل هستند. پس از بررسیهای لازم از سوی مسئولان مربوطه اطلاعرسانی دقیق درباره اتفاق رخ داده انجام خواهد شد.
وی در ادامه افزود: برخی شایعات در فضای مجازی درباره اینکه مشکل ایجاد مربوط به گرانی احتمالی حاملهای سوخت است، مطرح شده که این موضوع کذب محض است و تکذیب میشود. مشکل اکثر پمپ بنزینها رفع شده است و در ساعات آینده نیز مشکل به کلی برطرف میشود.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: بنده نیز به عنوان رئیس کمیسیون انرژی پیگیریهایی درباره اتفاق امروز داشتم و جلساتی نیز با مسئولان وزارت نفت و پالایش پخش داشتیم. رئیس مجلس نیز پیگیر اتفاق رخ داده است و به کمیسیون دستور پیگیری این موضوع را داده است.
مرکز اطلاع رسانی وزارت ارتباطات، این وزارتخانه با صدور اطلاعیهای تاکید کرد:
تمامی زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی کشور بدون هیچ مشکلی در حال خدماترسانی هستند.
در پی اختلال به وجود آمده در سامانه جایگاههای سوخت و نگرانی افکار عمومی از تسّری این اختلال به زیرساختهای ارتباطی و مخابراتی به آگاهی میرساند تمام سامانههای ارتباطی و مخابراتی در سراسر کشور بدون هیچگونه اختلالی در حال ارائه خدمات هستند.
بر اساس پیگیریهای به عمل آمده و با تلاش کارشناسان وزارت نفت اختلال به وجود آمده در سامانههای جایگاههای سوخت نیز در حال رفع است و در ساعات آینده به تدریج به حالت پایدار باز میگردد.
از آنجایی که مشکل به وجود آمده به دلیل حمله سایبری بروز کرده، برای بازگشت به کار جایگاههای سوخت، فعالیت آنها به صورت آفلاین در دستور کار قرار گرفته است.
بر اساس این تدبیر، امکان فروش سوخت در پمپ های بننزین و گازوئیل فراهم میشود با این یادآوری که امکان استفاده از سوخت سهمیهای فراهم نیست. نکته ای که البته جای نگرانی ندارد چراکه با بازگشت فعالیت جایگاهها در قالب شبکه آنلاین، میتوان از سهمیه ها استفاده کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور، احمد وحیدی وزیر کشور گفت: اختلال در ارائه خدمات در برخی از پمپهای بنزین ناشی از یک اشکال فنی و سامانه ای است و به زودی رفع می شود.
وزیر کشور با تأکید بر اینکه: هیچ برنامه ای برای گرانی بنزین وجود ندارد، گفت: مردم هیچ نگرانی نداشته باشند.