یک کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با تابناک

سه سناریوی پیش روی برجام؛ از برجام بهتر از برجام روحانی تا گریز هسته‌ای صفر/ ایران چه تضمین‌هایی از آمریکا و اروپا می‌خواهد؟

ایران بیش از هر زمانی و با توجه به تجارب بدعهدی‌های آمریکا و اروپا در برجام، خواستار ارایه تضمین‌هایی برای منتفع شدن از مزایای برجام و جلوگیری از ادامه بدعهدی‌ها شده است؛ مطالبه‌ای که از نظر برخی تحلیلگران غیرواقع بینانه و ناشدنی است و از دیدگاه برخی دیگر طرف‌های مقابل ایران به ویژه آمریکا اگر اراده لازم را داشته باشند، می‌توانند تضمین‌هایی به ایران بدهند.  
کد خبر: ۱۰۸۵۹۴۵
|
۱۴ آبان ۱۴۰۰ - ۱۷:۲۷ 05 November 2021
|
41310 بازدید
|

سه سناریوی پیش روی برجام؛ از برجام بهتر از برجام روحانی تا گریز هسته ای صفر/ ایران چه تضمین هایی از آمریکا و اروپا می خواهد؟

بین الملل تابناک: علی باقری کنی، مسئول پرونده هسته‌ای در وزارت خارجه ایران در توییتر خود نوشت: در تماس تلفنی با آقای انریکه مورا، با آغاز مذاکرات با هدف لغو تحریم‌های غیرقانونی و غیرانسانی، در هشتم آذرماه در وین موافقت شد. در واقع، قرار است هشتم آذرماه دوئل بزرگ دیگری بر سر پرونده هسته ای ایران آغاز شود. 

ایران بیش از هر زمانی و با توجه به تجارب بدعهدی‌های آمریکا و اروپا در برجام، خواستار ارایه تضمین‌هایی برای منتفع شدن از مزایای برجام و جلوگیری از ادامه بدعهدی‌ها شده است؛ مطالبه‌ای که از نظر برخی تحلیلگران غیرواقع بینانه و ناشدنی است و از دیدگاه برخی دیگر طرف‌های مقابل ایران به ویژه آمریکا اگر اراده لازم را داشته باشند، می‌توانند تضمین‌هایی به ایران بدهند.

در همین رابطه، تابناک در گفت‌وگو با دکتر «حیدر علی مسعودی» عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس مسائل آمریکا و سیاست خارجی به این موضوع پرداخته است. اینکه سناریوهای پیش روی برجام کدامند، چرا ایران تضمین می خواهد و تضمین هایی که ایران می تواند مطالبه کند، چه هستند؟

تابناک: سناریوهای پیش روی برجام چه هستند؟

دکتر مسعودی: سناریوهای پیش روی برجام را باید در قالب سه سناریو از سناریوهای خوشبینانه تا سناریوهای بدبینانه در نظر گرفت. 

خوشبینانه ترین سناریو؛ برجام بهتر از برجام روحانی 

 خوش‌بینانه ترین سناریوهای ممکن از میان این سه سناریو، سناریوی برجام بهتر از برجام روحانی است؛ یعنی اگر مذاکرات دولت آقای رئیسی شروع بشود و حالت خوشبینانه برایش اتفاق بیفتد، یک توافق بهتر از آنچه در زمان آقای روحانی اجرا شد، می شود. این توافق بهتر البته به معنای یک توافق جدید نیست، بلکه در عمل به معنای تعهدات واقعی و ملموس و در واقع عملی آمریکا برای اجرای همان تعهدات آمریکا در برجام است؛ یعنی تعهدات عملی آمریکا برای اجرای همان برجام قبلی که آمریکا در آن قرار داشته.

سناریوی دوم؛ توافق موقت 

سناریوی دوم که بدبینانه است سناریوی توافق موقت است. اگر مذاکرات فرسایشی بشود و دو طرف با خواسته‌های حداکثری و با موضع بدون تغییر و موضع سختگیرانه وارد این مذاکرات بشوند و بعد از یک نشست، دو نشست یا چند نشست معلوم شود توافقات و مطالبات حداکثری قابل تعدیل شدن و قابل تغییر نیستند، آن وقت سناریوی دوم این هست که یک توافق موقتی بشود و براساس این توافق موقت، ایران بخشی از برنامه هسته‌ای خود را بخصوص آن بخش‌های هسته‌ای حساس خود را متوقف کند؛ یعنی آن نگرانی‌های فزاینده آمریکایی‌ها و کشور‌های دیگر را تا حدودی کم کند و در مقابل بخشی از تحریم‌های آمریکا ضد ایران تعلیق شود و یکسری معافیت‌های صادراتی برای نفت ایران در واقع صادر و اعطا شود. این معافیت‌ها و شکل موقت توافق تا یک بازه زمانی ادامه پیدا کند تا نتایج انتخابات میان دوره‌ای کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۲ مشخص شود و بعد اگر نهایتا تمایلی از سوی دوطرف بود، مذاکراتی برای تمدید این توافق یا توسعه این توافق انجام و دنبال شود.

سناریوی سوم؛ گریز هسته ای صفر 

سناریوی سوم که سناریوی کاملا بدبینانه ای هست و من طبیعتا احتمالش را کم می بینم، سیاست گریز هسته ای صفر برای چانه زنی بزرگ است؛ یعنی ایران سرعت برنامه هسته ای و کیفیت برنامه هسته ای را به گونه ای بالا ببرد و افزایش دهد که عملا فاصله ایران با بمب اتم فاصله یک تصمیم سیاسی شود که این را من سیاست گریز هسته ای صفر می‌گویم. یعنی ایران اگر تصمیم سیاسی بگیرد می‌تواند در واقع یک بمب هسته ای را آزمایش کند که این برای چانه زنی بزرگ بین ایران و آمریکاست.  

تابناک: ایران از آمریکا و اروپا خواسته برای عمل به تعهدات خود در برجام ضمانت هایی بدهند؛ ضمانت های مورد نظر ایران کدامند؟ 

دکتر مسعودی: یک فرضیه این هست که این ضمانت هایی که ایران مطالبه می‌کند درواقع درمقابل و در واکنش به خواسته های فرابرجامی آمریکا باشد، چون آمریکایی ها تلاش می‌کنند در بیانیه احیای برجام چند جمله را بگنجانند و براساس این جملات، ایران برای مذاکرات در حوزه های موشکی و مسائل منطقه ای اعلام آمادگی کند. لذا ایران در واکنش به خواسته‌های فرابرجامی آمریکا درخواست تضمین را مطرح کرده است. 

 به هر صورت آنچه در خواسته‌های ایران مطرح است، دو ضمانت است؛ یکی ضمانت عدم تحریم دوباره‌ و دیگری ضمانت عدم خروج آمریکا از برجام در آينده که من در رابطه با هر یک از این ها نکاتی را عرض می‌کنم.

 در رابطه با ضمانت عدم‌ تحریم دوباره آنچه‌ در عمل قابل تحقق است- باتوجه به وضعیت حقوقی و سیاسی داخل آمریکا - این است که دولت فعلی آمریکا چندکار را در راستای این خواسته ایران انجام دهد. یکی اینکه به نوعی آمریکا در آن بیانیه احیای برجام یا بیانیه بازگشت آمریکا به برجام تضمین کند که افراد و نهادهایی که مطابق با برجام تحریم هایشان لغو می‌شود این ها دوباره تحت تحریم دولت آمریکا قرار نمی‌گیرند. در واقع آمریکا تضمین کند، شرکت‌ها، نفتکش‌ها و همه آن مجموعه افراد حقوقی و حقیقی دخیل در مبادلات تجاری ایران، فعالیت های هسته ای و حتی برنامه های غیر هسته ای دوباره تحت تحریم های آمریکا قرار نمی‌گیرند. این بنظرم یک خواسته معقول و قابل تحققی هست که ایران می‌تواند دنبال کند و طرف مقابل هم می‌تواند این خواسته را تاحدودی عملی کند.

دوم اینکه آمریکا در بیانیه بازگشت به برجام تعهد دهد که اجرای قوانین تحریمی ایران را به گونه ای متوقف کند که ایران بتواند از منافع و مزایای برجام بهره مند شود. یعنی اگر قرار است که آمریکا به برجام برگردد اما دولت آمریکا قوانین تحریمی ایران مثل قانون تحریم کاتسا، قوانین مربوط به مساله تهدید ایران و حقوق بشر و این ها را هم اجرا کند و اجرای آن ها مانع منتفع شدن ایران از برجام شود؛ عملا یعنی ایران هيچ منفعتی از بازگشت آمریکا به برجام نخواهد برد؛ بنابراین، به نظرم این تضمین هم قابل تحقق هست. در واقع تضمین توقف اجرای قوانین تحریمی ایران به گونه ای ایران بتواند از منافع برجام منتفع شود.

مساله بعدی که در رابطه با همین ضمانت عدم تحریم دوباره است، تعهد دولت آمریکا به وتوی تحریم های احتمالی کنگره آمریکاست که این به نظر می رسد کمی نسبت به آن دو تعهد و ضمانت دیگر در هاله ای از ابهام قرار دارد که واقعا دولت آمریکا بتواند چنین تعهدی را بدهد یا نه؟!

به رغم اینکه حتی در شرایط فعلی که یک وضعیت توازن قدرت بین جمهوری خواه ها و دموکرات ها در سنای آمریکا برقرار است، وتوی تحریم های کنگره آمریکا و بصورت خاص سنای آمریکا برای دولت این کشور و شخص بایدن دارای هزینه سیاسی بسیار زیادی است. چرا که به هرحال مخالفین برجام در سنای آمریکا- بین جمهوری خواهان و حتی برخی دموکرات ها مانند سناتور باب منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنا- نفوذ دارند. اینکه دولت آمریکا حاضر باشد هزینه سیاسی سنگینی را بدهد برای اینکه این را وتو کند، منطقا غیرممکن و غیرعملی نیست؛ یعنی به لحاظ حقوقی این کار امکان‌پذیر است، ولی با توجه به انتخابات پیش‌روی کنگره آمریکا (انتخابات میان دوره ای آمریکا در سال آینده) در سال ۲۰۲۲ و با توجه به شرایط سیاسی شکننده ای که در داخل آمریکا به جهت کاهش محبوبیت بایدن و بیماری وی وجود دارد، شرایط دشوار خواهد بود. از سوی دیگر، نشانه هایی وجود دارد مبنی براینکه در انتخابات ميان دوره ای کنگره در سال آینده ممکن است، حتی اکثریت دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا از دست برود و همچنین وضعیت سنای آمریکا هم از این وضعیت کمابیش متوازنی که وجود دارد به هم بخورد.

بنابراین به لحاظ سیاسی وتوی تحریم های احتمالی کنگره تاحدودی سخت است ولی به لحاظ حقوقی امکان‌پذیر است. آن ضمانت دومی که ایران مطالبه می‌کند ضمانت عدم خروج آمریکا در آینده است. یعنی ضمانت عدم خروج آمریکا تا آینده کوتاه‌ مدت یعنی تا سال ۲۰۲۴ که دولت بایدن بر سر کار است و یا حتی فراتر از او در هر دولتی در آینده نظام سیاسی آمریکا این تعهد یا این ضمانت داده شود. آن وجه اول، یعنی این خواسته ایران که آمریکا متعهد شود و تضمین کند که حداقل دولت آقای بایدن دولت مستقر در آمریکا از برجام خارج نمی‌شود به نظر می‌رسد که این هم قابل تحقق است؛ یعنی هم به لحاظ سیاسی و هم حقوقی در بیانیه بازگشت آمریکا به برجام دولت بایدن می‌تواند متعهد شود تضمین و ضمانت کند که حداقل تا زمان اجرای تعهدات از سوی ایران آمریکا هم در برجام خواهد ماند. این چیزی بود که ظاهرا در خبرها هم داشتیم که آقای بایدن این را در اجلاس گروه ۲۰ هم به نوعی مورد تاکید قرار داده بود.

پس این هم تعهد و ضمانتی است که قابل تحقق است؛ اما آن که دولت آقای بایدن تعهد حقوقی یا حتی تعهد ظاهری و لفظی دهد برای عدم خروج آمریکا از برجام در دولت های آينده آمریکا، مساله ای است که فکر می کنم هیچ دولتی این را نمی‌دهد؛ بنابراین، دولت فعلی هیچ ضمانتی در این زمینه نمی‌تواند بدهد و به هر حال گویا ایران می تواند روی همان بحث برهه زمانی دولت آقای بایدن تأکید کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۱
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۲۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
تحلـــــیل گران حرفــــهایی میزنند که به مــــذاق و میـــل آقایــــــون خوش بیاد

مهم مــــردم ایــــران هســـتند که حرف آخــــر را خواهنـــد زد

و تصمیــــم مردم ایران هم مــــذاکره و دوســــتی با آمریــــکا و افتـــتاح مجدد ســـفارت دو کشـــور است

خیلی شک دارید، جرات دارید در این زمینه رفراندوم با نظارت سازمان های بین المللی برگزار کنید خخخخ!!

به احتمال 90 درصد هرگونه توافق با آمریکا، را دولت بعدی آمریــــکا که دولت ترامــــــپ خواهد بود را در روز اول ریاســـت جمهوری اش، پــــاره خواهد کرد

و باز تاریخ تکرار خواهد شد و شما توان پاســـــخ به امریــــکا ابـــر قدرت اقتــــصادی جهان را نخواهیــــد داشـت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
برو رای های همتی رو بشمار یا میزان محبوبیت روحانی
والی
| Japan |
۰۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
قضیه اینجاست که روابط بین ایران و امریکا بدلیل مخالفت روسیه وچین عادی نخواهد شد و ضمنا اگر سفارتخانه ها باز شوند خیلی ها باید بذارن برن از ایران
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
بله تصمیم مردم ایران بر مذاکره هست؛ اما مذاکره ای که قرارداد بسته شه و قراردادی که تضمین داشته باشه نه قراردادی که باد هواست و هر وقت خوسات پاره اش کنه. سفارت آمریکا هم زمانی باز میشه که حداقل به یک قراردادش عمل کنه نه اینکه فقط خیانت و دخالت و کودتا و لانه جاسوسی
صابر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
پس اینهمه شهدا و انقلاب و زحمت ما که تا اینجا ما دهه 50ها زحمت کشیدیم چی میشه الان که داریم یواش یواش قدرتمند میشیم
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
کدام آمریکا را میفرمایی آمریکایی که زیر توافقاتش بزنه و توقع داشته باشه ما تمام تعهداتمان را انجام بدیم این یعنی پول کالایی را به فروشند مغازه بدی ولی کالا تحویل نگیری چون مغازه دار دوست داره زور داره و بعد شما خرید بعدیت را هم بری اونجا که عاقلانه نیست فکر نکنم برای خودت و با پول توی جیبی خودت هم اینکار ار بکنی
اگر آمریکا مثل یک طرف خوش عهد باشه و مسئله اسرائیل را هم از خودش جدا (که اگر جدا میکرد تا حالا با ایران اینقدر مشکل نداشت و خیلی زودتر به توافق میرسید)بله همه میخوان ببینید بحث اسرائیل اگر حتی از نظر بین الملل هم نگاه کنیم این اسرائیل نیست جولان سوریه و شبعای لبنان و ... وخیلی موارد دیگر ا در اشغال داره وحمله کنند به اکثر کشورها مثل عراق سوریه و لبنان و ... بوده و هست هیچ عقل سلیمی همچی کشوری را نمی پذیره و ایجاد جامعه بین الملل و سازمان امنیت هم برای مقابله با چنین کشوری بوده نه اینکه به بهانه سلاح شیمیایی حمله بشه به عراق و ..
وقتی کلی نگاه کنیم و یه کم فکر می بینیم چند مطلب تقریبا محال است و کار مشکلی است پس بهترین راه حل ساخت بمب اتم و خروج از ان پی تی است تا تقریبا دست از سر کشور بردارند که اونم ...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
كافر همه را به كيش خود پندارد!
ضمنا آمريكا ديگر ابرقدرت اقتصادي نيست و روز به روز در حال ضعيف شدن پيش مي رود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
برجامتون درخت گلابی بود

برجام بعدی تون هم احتمالا بوته خیار و بادمجان خواهد بود که هیچگاه ثمر نخواهد داد
پاسخ ها
دادا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
اکثرا سیاستمدارهای ایران کوته فکر و بیسواد هستند ویا کر هستند فرمایشات مقام معظم رهبری را نمیشنوند حضرت اقا دریک کلام گفتند این برجام که راه انداختند نان و اب برای ملت نمیشه یک تله اقتصادی است گوش ندادند هشت سال کشوررا با برجام معظل کردند باز افتادید دنبال برجام خاک بر سرتان که حیا ندارید روزگار ملت را نمیبینید شماهم 8سال معطل برجام خواهید بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
چی مخالفان مذاکره با امریکا سازش کار شدند جدیدا

سیاست خرید وقت برای ساخت بمب
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
روسیه دارای ۵۰۰۰ بمب و موشک قاره پیمای اتمی بود

که کل دنیا را می توانست نابود کند

ولی چه شد ؟؟؟

هیچی !!! دقیقا تمام ثروت و وقت کشورش و مردمش

را برای رقابت تسلیحاتی با امریکا هزینه کرد

و پس از ۷۰ سال ، به یک کشور فقیر و

ورشکسته و کشوری عقب مانده تبدیل شد
و سقوط کرد

حالا ما چرا در ۳۰ سال گذشته داریم در همان مسیر

خطای روسیه می رویم ،؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
گند ماليهاي سازشكاران را جمع مي كنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
متاسفانه مردم ایران می دانند که شما فقط دنبال بمب هستید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
رهبری چند سال پیش گفتن به هر حمله ای در همان سطح پاسخ خواهیم داد، و منم یک جمله اضافه کنم بمب هسته ای رو هم میشه خرید یا دزدید، آمریکا الکی از ایران نمیترسه، و الا مثل عراق و افغانستان به ایران هم حمله میکرد
بی دانش
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
نگران نباش اگر داشته باشیم همه تا کمر دولا خواهند شد. فقط بمب اتم ما رو از این بدبختی نجات خواهد داد نه برجام ساده خدا خدا کن آنوقت خواهی دید چ باجی خواهند داد ای خدا کمک کن بمب اتم را رو کنیم ی نگاه به پاکستان و هند و چین کن
شهروند مسئول
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۰۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
مگه ما جیمون کمتر از اسرائیله که نداشته باشیم ؟!
دادا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
هرکشوری ارزو داره صاحب قدرت بشه خوب بمب داشته باشیم توچرا میسوزی بنفع کشور است جوجه ها بمب دارند شیر نداشته باشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
از آرمان ژاپن اسلامی تا تبدیل ایران به کره شمالی!!!


البته کره شمالی بدون بمب هسته ای و موشک خخ
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
بخاطر اینکه مثل کره شمالی به آمریکا اعتماد کردیم درحالی که باید مثل ژاپن باهاش میجنگیدیم ولی باید ما زودتر از اون سلاح استفاده میکردیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
فرق ما با کره شمالی چیست>>>؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
یک اشتراک داریم و اونم بخاطر دشمن مشترک هست، خودتو اذیت نکن باج نخواهیم داد تا دوباره دلار ۸ برابر بشه، عملکرد دولت رو هم که دیدیم حدود ۳ ماه هست دلار فیکس شده و در آینده هم ثابت خواهد بود و با ثابت بودن دلار، قیمت بقیه اجناس هم کم کم به تعادل با نرخ جدید خواهد رسید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
فرق اینکه ما در خاورمیانه هستیم بمب اتم نداریم تا نداشته باشیم همین کاسه است اگر برای آینده نگرانی خدا خدا کن بمب اتم رو کنیم آنوقت خواهی دید ترامپها ا تا کمر تا خواهند شد راه نجات همینه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
متاسفانه تا دو سه سال دیگه باید افسوس زندگی مردم کره شمالی را هم بخوریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
چند سال در كره شمالي زندگي كن تا متوجه بشي
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
خیلی فرق هست در کره شمالی وقتی دانه درشت ها فساد داشته باشند با خانواده اعدام می شوند در کره شمالی حجاب اجباری وجود ندارد در کره شمالی آزادی های اجتماعی ممنوع نیست در کره شمالی زنان به راحتی به ورزشگاهها می روند و با لبس استاندارد جهانی مسابقه می دهند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
سلاح هسته ای برای هیچ کس رفاه و آسایش نیاورده و نخواهد آورد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
ولی چطور امریکا و روسیه و چین و فرانسه و شدن همه کاره جهان و دارن برای ما تصمیم میگیرن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
پس چرا همه قدرتهای جهانی رو با هسته ای می شناسند کشوري که بمب اتم نداشته باشه با زرشک يکيه نمونه افغانستان .عراق.سوریه و کشور اتم چپ نمیشه نگاه ش کرد نمونه پاکستان هند و چین ساده دل اگه بد بود مهم نبود کی داره کی نداره دعوا نداشت اگه داشته باشی تا کمر خم میشن فقط اتم ما رو نجات میده بشین تماشا کن خدا خدا کن بمب داشته باشیم
صابر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
پس اینطوریه اول آمریکا خلع سلاح بشه
ar
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
پس چرا اسراییل دارد و اصرار به داشتن آن می کند و دول غربی روسیاه هم با تمام توان از آن حمایت می کنند اگر سلاح هسته ای بد است اول آمریکا و غرب و روسیه کنار بگذارند بعد برای بقیه نسخ بپیچانند. این شد حرف حساب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
این تحلیل گران رو تابناک از کجا پیدا میکنی؟؟

که رسما دنبال بمب هسته ای و نسل کشی بشر هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
بیست و چهار هزار بمب هسته ای در جهان وجود داره بذار چند تا هم بهش اضافه بشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
چه كسي به دنبال بمب هسته اي است؟ اين بنده خدا سناريوها را پيش بيني كرده
دادا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۵
شبها موقع خواب دررا میبندی که مبادا دزد بیاد نمیخواهی کشور بمب داشته باشد با این همه دشمن
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
اینا تحلیل گر نیستن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
بمب هسته ای = مخالفت با انسانیت
ناشناس
|
Canada
|
۱۸:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۴
لطفا اینم بگید وضعیت مردم ( تورم) در هرسناریو چه خواهد شد !!!
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۹:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۱۶
وضعیت مردم که ربطی به تحریم و برجام بی جام نداره
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟