یک فعال سیاسی گفت: با توجه به رویکرد روحانی در مواجهه با اصلاحطلبان به خصوص در چهار ساله دوم دولتش، بعید به نظر میرسد اصلاحطلبان تمایلی برای حضور وی در بدنه اصلاحات داشته باشند.
به گزارش «تابناک»؛ نزدیک به ۱۵۰ روز از سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گذشته و حیات سیاسی اصلاحطلبان همچنان با وخامت جدی رو به روست. بدنه روی برگردانده از این جریان سیاسی، اصلاحطلبان را در کُمای سیاسی فرو برده و هنوز هسته رهبری و اهرمهای تشکیلاتی و حزبی این جریان به درستی نمیدانند، باید چه تدابیری در فضای سرد موجود اندیشید.
اصلاحطلبان دنبال هدررفت سرمایه اجتماعی
نتایج عملکرد دولت مورد حمایت اصلاحطلبان و رهبری این جریان حتی جایگاه محوری بودن رئیس دولت اصلاحات را نیز به شدت مخدوش کرده و شاید برای اولین بار اصلاحات اکنون از رأس تا پایان دچار نوعی از هم گسستگی شده است؛ اما بلوکهای حزبی این جریان برای جلوگیری از هدر رفت سرمایههای اجتماعی به دنبال کانالکشیهای جدیدتری در جریان اصلاحات هستند.
اهرمهای تشکیلاتی و حزبی اصلاح طلب سعی دارند در شرایطی که رهبریت محمد خاتمی به شدت مورد تعرض فعالان و هوادارن قرار گرفته، به سمت چهرههای رادیکالتر این جریان همچون «مهدی کروبی» که اکنون شرایط حصر وی نیز نسبت به گذشته دارای گشایشهای بیشتری شده حرکت کنند، اما این روند مطلوب گروههای معتدل این جریان نخواهد بود.
روحانی؛ عامل پژمردگی اصلاحطلبان؟!
با اینکه به اقرار بسیاری از شخصیتهای اصلاحطلب، مدیریت هشت ساله حسن روحانی، عامل اصلی پژمردگی سیاسی اردوگاه اصلاحطلبان است، برخی از عناصر اصلاح طلب، هدایت و راهبری این جریان توسط حسن روحانی را مطلوب میدانند؛ اما در اوضاع کنونی طرفداران زیادی ندارد؛ البته تجربه نشان داده که شرایط محیطی و جریانی بر تصمیم اصلاحطلبان اثرگذار خواهد بود.
در همین خصوص، «مصطفی هاشمیطبا» فعال سیاسی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی «تابناک» درباره رویکرد اصلاحطلبان نسبت به لیدری حسن روحانی برای این جریان اظهار کرد: آنچه برای همگان روشن و مشخص است، این بوده که آقای روحانی در دوره دوم دولت رویکرد قابلی قبولی در مواجهه با اصلاحطلبان نداشت؛ از این روی، بعید به نظر میرسد وی جایگاه خاصی در بدنه اصولگرایان داشته باشد.
روحانی بیشتر اصولگراست تا اصلاحطلب
وی افزود: روحانی بیش از اینکه یک چهره اصلاحطلب باشد، یک فرد اصولگرا بوده و هست و این رویکرد در سابقه کاری وی به خوبی مشخص است؛ از این روی، اینکه وی در دوران پس از ریاستجمهوری به سمت اصولگرا برود امری محتملتر است.
این چهره سیاسی تصریح کرد: اصلاحطلبان طی چند سال اخیر متاسفانه از نظر کار گروهی و خرد جمعی وضعیت خوبی ندارند و این روند رسیدن به یک گفتمان مشترک در بین آنها را بسیار سخت کرده است لذا برای برون رفت از این وضعیت به چهرههای درون حزبی بیشتر احتیاج دارند تا افرادی که به این جریان وابستگی ندارند.
اصلاحطلبان باید سرمایه اجتماعی از دست رفته را احیا کنند
هاشمیطبا خاطرنشان کرد: روحانی با توجه به رویکرد دو سال پایانی دولت دوازدهم به خصوص در حوزه اقتصادی، نام نیکی از خود در بین مردم به یادگار نگذاشت، از این روی، اصلاحطلبان با توجه به سبقه مردمی خود که همواره بر آن تاکید دارند، قاعدتا نباید به سراغ روحانی بروند.
وی تاکید کرد: انتظار است دوستان اصلاحطلب با رویکردی منطقی، چالشها و مشکلات درونی خود را مورد آسیبشناسی قرار دهند تا جایگاه اجتماعی از دست رفته خود را بازگردانند.
اصلاح طلبان تاوان سنگینی پرداخت کردند
این فعال سیاسی در پایان گفت: اصلاحطلبان در انتخابات ۹۲ و ۹۶ در حمایت از یک چهره اصولگرای معتدل به دلیل محدویتهایی که وجود داشت، تاوان سنگینی را پرداخت کردند و جایگاه اجتماعیشان در بین مردم آسیب جدی دید؛ از این روی، قطعا بهتر است با تکیه بر پتانسل درون گروهی خود در جهت بازسازی گام بردارند، چون تجربه روحانی برای آنها بس است.