بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: روایت وزیر خارجه مصر از رایزنی با آمریکا درباره ایران، قرار گرفتن سه رهبر انصارالله در لیست سیاه شورای امنیت سازمان ملل، واکنش دیپلمات روس به نشست هیأتهای ایرانی و انگلیسی در لندن، بمباران شدید یمن توسط جنگندههای سعودی و درخواست الجرایر برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
روایت وزیر خارجه مصر از رایزنی با آمریکا درباره ایران
«سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر که اخیرا به آمریکا سفر کرده است، شامگاه روز چهارشنبه، اظهاراتی درباره مذاکرات قاهره و واشنگتن مطرح کرد.
بر اساس گزارش شبکه «اسکای نیوز»، وزیر امور خارجه مصر گفت: «ما در گفتوگو با طرف آمریکایی تأکید کردیم که در هر گونه مذاکرات با ایران باید منافع منطقه در نظر گرفته شود.»
سامح شکری اضافه کرد: «هیچ گونه مذاکرات مستقیمی میان مصر و ایران وجود ندارد.»
وی همچنین در بخش دیگری از اظهاراتش بیان کرد: «طرفهای سوری باید مساله ریشه کردن کردن تروریسم را به دور از مداخله خارجی دنبال کنند.»
دیشب، واشنگتن طی بیانیهای اعلام کرد که «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا و سامح شکری همتای مصری او گفتوگوی راهبردی ایالات متحده و مصر را افتتاح کردهاند و این اولین گفتوگوی دوجانبه از سال ۲۰۱۵ میان دو طرف است.
پیشتر روزنامه قطری «العربی الجدید» از جریان داشتن مذاکراتی میان قاهره و تهران با هدف بهبود روابط میان دو کشور و دستیابی به رویکردهای نزدیک درباره برخی از مسائل منطقهای خبر داده بود.
پس از انتشار این گزارش، «سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران این گفتوگوها را تأیید کرد و با اشاره به اینکه این مذاکرات با هدف احیای روابط دو کشور در جریان بوده است، افزود که این روابط به سطح تأمین منافع تهران و قاهره بستگی دارد.
قرار گرفتن سه رهبر انصارالله در لیست سیاه شورای امنیت سازمان ملل
شورای امنیت سازمان ملل اسامی سه تن از رهبران جنبش انصار الله یمن را در لیست سیاه قرار داد.
به نوشته روزنامه القدس العربی، شورای امنیت سازمان ملل با اعمال تحریمهایی علیه محمد عبدالکریم الغماری، رئیس ستاد کل و هماهنگ کننده حملات، یوسف المدنی، یکی از فرماندهان نیروهای انصار الله و صالح مسفر صالح، مسئول مالی و لجستیکی موافقت کرد.
شورای امنیت این سه تن را به عنوان «تهدیدکنندگان صلح، امنیت و ثبات یمن» در این فهرست قرار داد.
طبق بیانیه کمیته تحریم سازمان ملل این تحریمها شامل مسدود کردن داراییهای این سه رهبر انصارالله و ممنوعالسفری آنها میشود، اقداماتی که به اتفاق آرا توسط کمیته تحریمها که پانزده عضو شورای امنیت در آن حضور دارند، گرفته شد.
یمن از سال ۲۰۱۴ با جنگی مواجه است که جان ۲۳۳ هزار تن از سکنه آن را گرفته و طبق آمار سازمان ملل، باعث شده ۸۰ درصد جمعیت ساکن این کشور ـ که تعدادشان به حدود ۳۰ میلیون تن میرسد ـ برای رفع نیازهای اولیه خود به حمایتها و کمکهای بشردوستانه متکی شوند.
واکنش دیپلمات روس به نشست هیأتهای ایرانی و انگلیسی در لندن
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین بامداد پنجشنبه به دیدار آتی هیأتهای ایرانی و انگلیسی در لندن واکنش نشان داد.
«علی باقری کنی» معاون سیاسی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران بامداد پنجشنبه وارد لندن شد تا با همتای انگلیسی دیدار و گفتوگو داشته باشد.
اولیانوف در صفحه توئیتر خود در اینباره نوشت: «برای همتایان ایرانی و انگلیسی آرزوی موفقیت دارم. لطفا فراموش نکنید که در خصوص برجام، همگی ما در یک قایق نشستهایم.»
وی همچنین افزود: «تمام مشکلات دیگر در درجه دوم اهمیت است.»
علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از پاریس راهی برلین شد و از آنجا به لندن رفته است. مادرید هم از دیگر مقاصد سفر اروپایی وی است.
بمباران شدید یمن توسط جنگندههای سعودی
رسانههای یمنی بامداد پنجشنبه از حملات شدید جنگندههای ائتلاف متجاوز و جنایتکار سعودی به مناطق مختلفی از صنعاء خبر دادند.
شبکه «المسیره» در خبری فوری گزارش داد: «جنگنده های متجاوز سعودی-آمریکایی به صنعا پایتخت این کشور حمله کردند. دو حمله به منطقه حفاظت شده در منطقه الثوره انجام شد.»
در ادامه این گزارش آمده است: «متجاوزان سعودی-آمریکایی به منطقه الحفا در منطقه السبعین حمله کردند.»
شبکه «المیادین» نیز خبر داد: «جنگندههای ائتلاف سعودی منطقه جبلالنهدین در جنوب صنعا پایتخت یمن را هدف قرار دادند. ائتلاف سعودی سه بار به مناطق حفاظت شده حمله کرد.»
وبگاه مرکز اطلاعرسانی انصارالله یمن هم دقایقی بعد نوشت: «دشمنان سعودی-آمریکایی به شهرستان حرف سفیان واقع در استان عمران نیز حمله کردند.»
این پایگاه سپس خبر داد که منطقه سحار واقع در استان صعده نیز هدف حملات هوایی شدید و ددمنشانه سعودیها قرار گرفت.
ائتلاف سعودی عصر چهارشنبه در بیانیهای مدعی شد که سه موشک بالستیک شلیک شده از خاک یمن را رهگیری کرده است.
با این حال، سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن اعلام کرد، یگان موشکی یمن عملیات منحصر به فردی در «ظهران الجنوب» در منطقه عسیر (جنوب عربستان سعودی)، مأرب (شرق صنعاء) و غرب تعز (جنوب صنعاء) انجام داده است که موشکها دقیقا با اهداف برخورد داشتهاند.
درخواست الجرایر برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب
وزیر امور خارجه الجزایر که کشورش در ماه مارس برای دومین بار نشست سران اتحادیه عرب را میزبانی خواهد کرد، گفت: زمان بازگشت سوریه به این اتحادیه رسیده است.
به گزارش شبکه روسیه الیوم، «رمطان لعمامرة» افزود: صندلی سوریه در اتحادیه عرب باید بدون دخالت در سیاستهای دمشق و کسانی که آن بر این کشور حکمرانی میکنند به آن بازگرداند.
این دیپلمات الجزایری با یادآوری اینکه لغو عضویت سوریه در اتحادیه عرب راه حل نیست، تاکید کرد که کشورش به هیچ عنوان با تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب موافق نبود.
وزیر خارجه الجزایر ادامه داد: اکنون ما به آینده نگاه خواهیم کرد.
وی تصریح کرد که الجزایر در نشست سران کشورهای عربی برای نزدیک کردن برادران عرب به یکدیگر و واقع گرایی تلاش خواهد کرد.
لعمامرة سفر وزیر خارجه امارات به دمشق را تبریک گفت و ابراز امیدواری کرد که این سفر به از بین بردن موانع بین سوریه و سایر کشورهای عربی کمک کند تا اهداف اتحادیه عرب بار دیگر محقق شود.
پیشتر «عبدالمجید تبون» رییس جمهوری الجزایر در مراسم افتتاحیه کنفرانس روسای نمایندگیهای دیپلماتیک و کنسولی این کشور در کاخ ملل در باشگاه کاج الجزیره اعلام کرد که این کشور در ماه مارس میزبان نشست سران کشورهای عربی خواهد بود.
عضویت سوریه از نوامبر ۲۰۱۱ در اتحادیه عرب به حالت تعلیق درآمد.
اتحادیه کشورهای عرب یک سازمان بینالمللی منطقهای شامل ۲۲ کشور عمدتا عربیِ جنوب غرب آسیا (۱۲ کشور) و شمال آفریقا (ده کشور) است که در ۲۲ مارس ۱۹۴۵ با شش عضو موسس مصر، عربستان، عراق، سوریه، لبنان و «فرا اردن» (اردن کنونی) بنیان نهاده شد و یمن نیز چند روز بعد در ۵ مه ۱۹۴۵ به آن پیوست. این اتحادیه ۲۲ عضو اصلی و ۴ عضو ناظر دارد.