بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: حمله موشکی اسرائیل به جنوب دمشق، سفر وزیر دفاع آمریکا به خاورمیانه با موضوع ایران، آمادگی آمریکا برای فروش اف-۳۵ به امارات، ساز و کار جدید آمریکا و کشورهای عربی برای همکاری ضد ایران و آغاز نشست سوریه و روسیه درباره بازگشت آوارگان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله موشکی اسرائیل به جنوب دمشق
منابع رسمی سوریه بامداد امروز چهارشنبه گزارش دادند، پدافند هوایی ارتش سوریه حمله موشکی رژیم صهیونیستی به منطقهای در جنوب دمشق را دفع کرده است.
خبرگزاری سانا و شبکه الاخباریه اعلام کردند: حدود ساعت ۰۰:۴۵ صبح امروز، دشمن اسرائیلی با دو موشک از سمت جولان اشغالی سوریه، ساختمانی خالی در جنوب دمشق را هدف قرار داد.
همچنین رسانههای سوری افزودند که "یکی از موشکهای متخاصم رهگیری و منهدم شد و این حمله تلفات جانی نداشت.
طی سالهای گذشته، رژیم صهیونیستی صدها حمله به سوریه انجام داده است.
سفر وزیر دفاع آمریکا به خاورمیانه با موضوع ایران
گزارشها حاکی از آن است که لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا ظرف روزهای آتی به خاورمیانه سفر میکند.
خبرنگار رویترز در پنتاگون در توییتی با اعلام این خبر تصریح کرد که سفر آستین شامل بحرین و امارات خواهد بود.
رسانههای اسرائیلی نیز گزارش دادند که این سفر از فردا پنجشنبه آغاز می شود؛ جزئیات بیشتری در این باره اعلام نشده است.
سفر وزیر دفاع آمریکا دو هفته پس از تماس آستین با بنی گانتس، وزیر جنگ اسرائیل درخصوص مسائل امنیتی در منطقه صورت میگیرد.
سپتامبر گذشته آستین از خاورمیانه بازدید کرده بود تا از متحدان واشنگتن بابت کمک به تخلیه شهروندان آمریکایی و کارمندان افغان از افغانستان تقدیر کند. این سفر شامل قطر، بحرین و کویت بود و سفر برنامه ریزی شده به عربستان نیز تعلیق شد.
آمادگی آمریکا برای فروش اف-۳۵ به امارات
یک مسئول آمریکا روز سهشنبه اعلام کرد، آمریکا قصد دارد در مسیر فروش ۵۰ فروند جنگنده اف-۳۵ به امارات قدم بردارد؛ اما باید تفاهم مشخصی در خصوص "تعهدات امارات" باشد. این در حالی مطرح میشود که پیشرفت کندی در روند فروش وجود دارد.
به گزارش ایسنا، به نقل از رویترز، میرا ریسنیک، دستیار معاون وزیر خارجه آمریکا در گفتوگو با خبرنگاران گفت: به رایزنی با مقامات امارات ادامه میدهیم تا مطمئن شویم تفاهم متقابل مشخص و بدون ابهامی در زمینه تعهدات و تدابیر امارات قبل، در حین یا بعد از تحویل جنگندهها وجود خواهد داشت؛ او توضیحی درباره این تعهدات نداد.
فروش ۵۰ فروند جنگنده اف-۳۵ به امارات در میان نگرانیها در واشنگتن در خصوص روابط ابوظبی با چین و استفاده از تکنولوژی نسل پنجم شرکت هوآوی در این کشور با کندی صورت میگیرد.
آمریکا در زمان دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا با فروش این جنگندهها موافقت کرد. این موافقت بعد از عادی سازی روابط امارات با رژیم صهیونیستی بود.
دولت جو بایدن، رئیسجمهوری فعلی آمریکا نیز امسال گفت، اقدام به فروش این جنگندهها به امارات خواهد کرد.
ساز و کار جدید آمریکا و کشورهای عربی برای همکاری ضد ایران
«دانییل بنایم» دستیاور وزیر خارجه آمریکا در امور «خاور نزدیک» مدعی شد، واشنگتن قصد دارد در قالب «ساز و کاری جدید» با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس علیه فعالیتهای منطقهای ایران همکاری کند.
بنایم در مصاحبه با شبکه خبری «الحره» گفت که پیام آمریکا به کشورهای عربی و منطقه این است که «ما در منطقه هستیم و باقی میمانیم. شراکت های پایداری داریم که از چند دهه پیش شکل گرفته است و قصد داریم آن را تا چند دهه آینده ادامه دهیم.»
مقام آمریکایی با اشاره به سفر منطقهای «رابرت مالی»، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران تصریح کرد: «من و رابرت مالی از سه هفته پیش در امارات، قطر و عربستان بودیم و مجددا به ریاض برخواهیم گشت تا با سران کشورهای عربی حاشیه خلیج [فارس] و سران اروپایی در قالب یک سازوکار جدید دیدار کنیم تا نشان دهیم که جامعه بینالملل در تلاش برای رفع نگرانیهای جهانی از برنامه هستهای ایران و رفع چالشهای ناشی از رفتارهای منطقهای ایران متحد است. فکر میکنم که مذاکرات و رایزنی های راهبردی بیشتری با کشورهای [عربی] خلیج [فارس] صورت خواهد گرفت.»
این مسئول آمریکایی ادامه داد: «میخواهیم به جهان این پیام را بدهیم که هم پیمانان اصلی آمریکا در اروپا و دوستان نزدیک ما در خاورمیانه، در کنار ما قرار دارند. همه ما در کنار هم هستیم تا به ایران و هر کسی که حامی ایران است، این پیام را بدهیم که باید مسائل هستهای را حل کنید. نمیتوانید بین ما، تفرقه ایجاد کنید. باید با ما تلاش کنید تا مسائل هستهای و همچنین منطقهای را حل کنیم.»
آغاز نشست سوریه و روسیه درباره بازگشت آوارگان
نشست افتتاحیه نشست مشترک دو هیأت وزارتی هماهنگی سوریه و روسیه درباره بازگشت آوارگان سوری عصر سهشنبه با حضور نمایندگان سازمان ملل متحد و کمیته بینالمللی صلیب سرخ و سایر سازمانهای بشردوستانه در دمشق آغاز شد.
نشست مشترک دو هیأت وزارتی هماهنگی سوریه و روسیه درباره بازگشت آوارگان سوری طبق برنامه کاری این نشست برای پیگیری کار کنفرانس بینالمللی بازگشت پناهندگان و آوراگان برگزار شده است.
«حسین مخلوف» وزیر اداره محلی و محیط زیست سوریه در سخنانی در این نشست گفت: کنفرانس بینالمللی بازگشت آوارگان سوری که یک سال پیش در دمشق آغاز به کار کرده بود، نتایج بسیار مهمی را به همراه داشت و یک برنامه را برای کار هیأتهای وزیران هماهنگکننده سوریه و روسیه ایجاد کرده که توسط یک کارگروه مشترک تحت نظارت روسای جمهور روسیه و سوریه پیگیری میشود.
به گزارش سانا، مخلوف توضیح داد: هدف از برگزاری نشستهای دوجانبه سوریه و روسیه که امروز بین وزارتخانهها و مقامات مختلف برگزار شده، حمایت از بازگشت آوارگان سوری و ثبات آنها در شهرها و روستاهایشان است.
وی افزود: به لطف تلاشهای دولت سوریه، با همکاری و با حمایت دوستان، صدها هزار سوری در داخل و خارج از کشور بازگشتهاند و دولت سوریه همواره به شیوهای سیستماتیک و سازمانیافته در زمینههای مختلف برای تامین نیازهای شهروندان و تشویق آوارگان برای بازگشت به وطنشان، کار میکند.
وزیر اداره محلی و محیط زیست سوریه با اشاره به فرمانهای عفو عمومی صادره که آخرین مورد آن فرمان شماره ۱۳ سال ۲۰۲۱ است، تأکید کرد که صدور این فرمانها، امکان بازگشت بیشترین تعداد ممکن از پناهندگان را تسهیل میکند.
وی همچنین به ریشههای فرهنگ همبستگی اجتماعی در میان سوریها اشاره کرد و گفت: اسماء اسد (همسر بشار اسد) ابتکار عمل را برای سازماندهی و متحد کردن تلاش های خیریه قبل از ماه رمضان گذشته آغاز کرد که امکان دسترسی به سه میلیون نفر از نیازمندترین و آسیب پذیرترین گروه ها و ارائه کمک های فوری به آنها را فراهم کرد.
وزیر مخلوف در ادامه تلاشهای دولت در زمینه آموزش و پرورش برای تامین مدارس برای دانش آموزان را تشریح کرد که هزاران مدرسه، دهها دانشگاه و بیمارستان آموزشی تأسیس و بازسازی شدهاند و کار در تمام مناطق آزاد شده توسط ارتش سوریه برای بازسازی زیرساخت ها در حال انجام است.
وی با اشاره به تلاشهای ارتش سوریه برای رسیدگی به وضعیت بیش از ۲۰ هزار شهروند در درعا، دیرالزور، حسکه و قنیطره و بقیه استانها توضیح داد: دولت با وجود اقدامات اجباری ناعادلانه و یکجانبه در سایه شیوع همهگیری کرونا و با وجود سرقت منابع طبیعی نفت، آب و محصولات کشاورزی توسط اشغالگران آمریکایی و ترکیهای، تمام تلاش خود را برای تأمین نیازهای شهروندان انجام میدهد.
وزیر مخلوف همچنین با قدردانی از حمایت کشورهای دوست مانند ایران و چین و روسیه از مردم سوریه و کمک به آنها در مبارزه با تروریسم، از آنها و سازمان ملل متحد و سازمانهای بینالمللی که در کارهای بشردوستانه شریک هستند، تقدیر و تشکر کرد.
«الکساندر لاورنتیف» فرستاده ویژه رئیسجمهور روسیه به سوریه هم طی سخنانی در این نشست، گفت: تلاشهای مشترک سوریه و روسیه به بازگشت صدها هزار آواره و آواره سوری به کشورشان پس از ایجاد شرایط مناسب توسط دولت سوریه، کمک کرده است.
لاورنتیف افزود: اولویت کار مشترک ما دستیابی به ثبات در سوریه برای ایجاد شرایط مساعد جهت بازگشت آوارگان است و به همین دلیل روسیه و سوریه در این زمینه تلاش زیادی می کنند و به صورت مشترک کارهایی را در زمینه بازسازی زیرساختها و احیای خدمات اولیه اجرا کردند.
وی تاکید کرد: روسیه به کمکهای خود به مردم سوریه با هدف بهبود وضعیت اقتصادی و انسانی ادامه خواهد داد. در سال ۲۰۱۰، وضعیت اقتصادی در سوریه با سرعت زیادی در حال توسعه بود و رشد قابل توجهی در زندگی مردم سوریه مشاهده شد، اما متأسفانه کشورهای غربی دست به کار شدهاند تا این کشور را بیثبات کنند.
وی اظهار کرد: مردم سوریه سزاوار احترام و حمایت زیادی هستند و در نهایت پیروز خواهند شد؛ همانطور که در جنگ تروریستی که از آن رنج فراوانی بردند، پیروز شدند.