«بر اساس طرحی، مشترکان پر مصرف باید در انتظار محاسبه برق مصرفی خود به قیمت تمام شده و بدون یارانه باشند»؛ این جدیدترین هشدار سخنگوی صنعت برق کشور به کسانی است که به دلیل مصرف بسیار برق، از یارانه بیشتری استفاده میکنند؛ رویکردی که با عدالت مغایرت دارد.
به گزارش تابناک؛ اصلاح یارانه پنهان، موضوعی است که مجلس یازدهم آن را در دستور کار قرار داده، چون نتیجه پرداخت این نوع یارانهها، چیزی جز تحمیل هزینههای قابل توجه به دولت نیست. نمونه بارز آن یارانه انرژی و مشخصا یارانه برق بوده که با پایین نگه داشتن قیمت برای مصرفکننده، به مانعی برای اصلاح الگوی مصرف تبدیل میشود.
مصداق بارز این موضوع را میتوان در تابستان امسال دید که بنا بر توضیحات مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور، «اگر مشترکان در پیک تابستان امسال مصرف خود را مدیریت میکردند، دچار خاموشی نمیشدیم.»
حالا توانیر اعلام کرده که براساس تصمیم گیریهای جدید و در صورت تصویب توسط هیات دولت، هزینه برق مصرفی مشترکان پر مصرف به قیمت آزاد و تمام شده محاسبه میشود؛ طرحی که آن را در راستای تحقق عدالت و تغییر رفتار مصرفی مشترکان تعبیر میکنند.
در این باره، رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور توضیح داد: رفتار مصرفی مشترکان پرمصرف به گونهای است که گاه بین ۱۵ تا ۲۰ برابر یک مشترک کم مصرف، از برق استفاده میکنند لذا براساس طرحی که در حال بررسیهای کارشناسی است، هزینه برق مصرفی مشترکان بسیار پرمصرف با نرخ تمام شده و غیریارانهای محاسبه خواهد شد.
یکی از از راهکارهای کنترل رفتار مصرف مشترکان بسیار پرمصرف، به کارگیری کنتورهای هوشمند عنوان شده که در حال حاضر نصب ۵ میلیون کنتور هوشمند برای مشترکان پرمصرف برنامه ریزی شده است.
در این باره، علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود گفت: نباید مشترکان پرمصرف یارانه انرژی دریافت کنند و در عین حال هم نباید مشترکان پرمصرف در فرمولی غیرمنصفانه شناسایی شوند. به عنوان مثال، فرمولی که این روزها در محاسبه برق استفاده شده و از یک جایی به بعد مشترکان را پرمصرف تلقی میکند، اگر نیاز به اصلاح داشته باشد، باید اصلاح شود. تنها آن بخش از قشرهای مرفهی که الگوی مصرف را رعایت نمیکنند، باید هزینه مصرف اضافهتر خود را بپردازند.
او بر لزوم تعیین سقف میزان مصرف مشترکان پر مصرف متناسب با شرایط هر منطقه و بر اساس عدالت اجتماعی نیز تاکید کرد و افزود: حتما الگوی مصرف برق باید در هر منطقهای متناسب با شرایط بومی آن سنجیده شود. مثلا در بخشی از مناطق شمالی کشور به دلیل رطوبت بالا تقریبا استفاده از کولر گازی ناگزیر است. الگوهای مصرف باید براساس شرایط بومی هر منطقه سنجیده شود و قضاوت افراد بر اساس آن صورت گیرد و نباید یک الگوی یکدست در نظر گرفت.
حسین نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی نیز اظهار کرد: مشترکانی که بیش از الگوی مصرف از برق استفاده میکنند، باید بر اساس نظام افزایش پلکانی از یارانه کمتری برخوردار شده و پول مصرف مازاد خود را بپردازند.
او این را هم اضافه کرد که نظام پلکانی باید دقیق اجرایی شود؛ یعنی افرادی که مصرف بیشتری از الگوی مصرف دارند، باید یارانه کمتری دریافت کرده و مبالغ بالاتری را نسبت به مشترکان مصرف کننده در چهارچوب الگوی مصرف بپردازند. این گونه شاهد عدالت در توزیع برق و جبران خسارات وارده از سوی مشترکان پرمصرف به اقتصاد برق، خواهیم بود.
مالک شریعتی عضو دیگر کمیسیون انرژی گفت: باید با کاهش یارانه انرژی و اعمال قیمتهای جدید قشرهای بسیار پرمصرف را برای کاهش مصرف متقاعد کرد یا اینکه هزینه فرصتی که از کشور برای صادرات برق و یا تولید محصولات با ارزش سلب میشود، را بپردازند.
او ادامه داد: چرا ما باید برقی را که میتوانیم صادر کنیم و برای کشور ارزآوری داشته باشد، به یک عده پرمصرف آن هم با یارانه بدهیم. مشترکانی که خیلی بیشتر از الگوی مصرف استفاده داشته و بسیار پرمصرف هستند باید هزینه برق را به نرخ صادراتی بپردازند.
همچنین غلامحسین کرمی عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه و بودجه در گفتگو با تابناک گفت: موضوع توزیع یارانه انرژی دغدغه مقام معظم رهبری است که ما نمایندگان مجلس باید پیگیر این مهم باشیم لذا باید یارانههای انرژی، عادلانه توزیع شده و به گونهای باشد که مردم به عینه شاهد عدالت اجتماعی باشند؛ یعنی مشترکان کم مصرف به حقوق خود دست پیدا میکند.
با توجه به اهمیت موضوع حذف یارانههای پنهان در حوزه برق به خصوص برای مشترکان پرمصرف، انتظار میرود، این مهم با دقت پیگیری و اجرا شود تا حقی از کسی ضایع نشده و در عین حال مفهوم عدالت هم به درستی پیاده شود.