به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، البته این ویروس خارج از بدن به راحتی با مواد ضدعفونی کننده معمولی از بین میرود.
HIV از طریق موارد زیر منتقل میشود:
_ انتقال از مادر آلوده به نوزاد در دوران بارداری، زایمان و شیردهی
_ روابط جنسی محافظت نشده با فرد مبتلا به ویروس
_ تزریق و انتقال خون آلوده
_ استفاده مشترک از تجهیزات پزشکی آلوده مانند سرنگ و سوزن و...
_ معتادان تزریقی بسیار در معرض خطر هستند و نباید وسایل تزریقی را بیشتر از یکبار استفاده کنند.
_ وسایل آلوده خالکوبی و سوراخ کردن گوش و ... هم میتوانند ویروس را منتقل کنند.
ویروس HIV بعد از ورود به بدن داخل گلبول سفید میشود تا زنده بماند. فرد مبتلا ممکن است تا سالها بدون هیچ علامتی به زندگی ادامه دهد، اما با افزایش ویروس گلبولهای سفید که وظیفه دفاع از بدن را دارند بیرمق میشوند و این مرحله از HIV را ایدز یا سندروم نقص ایمنی مینامیم که هر نوع میکروب فرصت طلبی ظاهر و در نهایت بیماریهای عفونی یا سرطانها بدن را از پا در میآورند.
اگر فرد تحت مراقبت تشخیص و درمان به موقع قرار گیرد، ممکن است که به مرحله ایدز نرسد و زندگی عادی داشته باشد؛ بنابراین سازمان جهانی بهداشت معتقد است چون هر فردی ممکن است در معرض خطر HIV باشد باید همه به آزمایشات دسترسی داشته باشند.
این ویروس از راه هوا، عطسه و سرفه، غذا و حشرات، معاشرتهای اجتماعی و سرویسهای بهداشتی مشترک منتقل نمیشود و فرد مبتلا در معاشرت معمولی خطری برای افراد دیگر ندارد.
راههای پیشگری از بیماری:
_ اجتناب از به اشتراک گذاشتن وسایل تزریقی در تزریق مواد مخدر
_ استفاده از لوازم و تجهیزات پزشکی یکبار مصرف و استریل
_ اطمینان از تست HIV خون و محصولات خونی مرتبط
_ اقدام به موقع درمان
_پرهیز از رفتار جنسی پرخطر
_ تشخیص HIV فقط بر مبنای آزمایش خون است و ممکن است از ابتدا تا 3 ماه اول آلودگی، آزمایشات آلودگی را نشان ندهند و فرد باید به طور مرتب مورد آزمایش قرار گیرد.
_ لازم است که بلافاصله پس از تماس با ویروس به پزشک متخصص مراجعه شود.
_ دانشگاههای علوم پزشکی به منظور سهولت دسترسی به تست HIV، آزمایشگاههای رایگان را به این امر اختصاص داده است که در سایت معاونت بهداشت دانشگاهها این لیست در ج شده است.
بنابر اعلام معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران، فراموش نکنید با مراقبت و درمان به موقع میتوان تعداد این ویروس در خون را به شدت کاهش داد و مانع از رسیدن بیماری به مرحله ایدز شد و خطر انتقال بیماری به سایرین را به نزدیک صفر رساند.
در مادران باردار مبتلا به HIV با تشخیص و درمان به موقع میتوان خطر انتقال به نوزاد را کاهش داد. این مادران باید از شیر دادن به نوزادان خودداری کنند.