تصویب عضویت ایران در باشگاه آثار تشعشعات اتمی

عضویت دائم ایران در باشگاه علمی آثار تشعشعات هسته ای سازمان ملل متحد (آنسکِر) که پیش از این در کمیته ویژه سیاسی و استعمار زدایی (کمیته چهارم) سازمان ملل تصویب شده بود، در مجمع عمومی این نهاد بین المللی نیز تصویب نهایی شد.
کد خبر: ۱۰۹۲۴۵۹
|
۲۰ آذر ۱۴۰۰ - ۰۷:۲۲ 11 December 2021
|
4465 بازدید

به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا به وقت محلی، جمهوری اسلامی ایران به ‌رغم مخالفت های رژیم صهیونیستی و آمریکا، با تصویب کمیته چهارم سازمان ملل در ۱۹ آبان ماه امسال به عضویت دائم کمیته علمی سازمان ملل متحد درباره آثار تشعشعات هسته ای (UNSCEAR) درآمد که اکنون این مصوبه با اجماع در جلسه مجمع عمومی سازمان ملل نیز به تصویب نهایی رسید.

به دنبال چندین دور مذاکره بر سر پیش‌نویس قطعنامه ارائه شده از سوی استرالیا در کمیته ویژه سیاسی و استعمارزدایی و تصویب اجماعی آن در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، جمهوری اسلامی ایران توانست جایگاه خود را از وضعیت «ناظر» در این نهاد علمی برجسته بین‌المللی به «عضویت کامل» ارتقا بخشد.

با توجه به محدودیت‌های مرتبط با فرآیند پیوستن به این کمیته علمی که عمدتاً در اداره کشورهای بلوک غرب است، جمهوری اسلامی ایران اقدامات و رایزنی‌های دیپلماتیک خود را از نشست شصت‌و ششم مجمع عمومی در سال ۲۰۱۱ آغاز کرد و در نهایت پس از چندین دور مذاکره طی سال‌های اخیر، عضویت دائم و کامل کشورمان در نشست مجمع عمومی امسال به تصویب رسید.

در قطعنامه مصوب امسال از جمهوری اسلامی ایران دعوت شده است تا با حضور یک دانشمند هسته‌ای در نشست‌های آنسکر مشارکت کند.

مجید تخت روانچی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل هنگام تصویب عضویت دائم ایران در کمیته علمی سازمان ملل درباره آثار تشعشعات اتمی (آنسکر) در کمیته ویژه سیاسی و استعمار زدایی مجمع عمومی (کمیته چهارم) در پاسخ به اتهامات نماینده آمریکا اظهار داشت: دولت آمریکا با خروج از برجام و نقض تعهدات خود وفق این توافقنامه، هرگز در جایگاهی قرار ندارد که در خصوص برنامه هسته ای مسالمت آمیز ایران و عضویت آن در کمیته عملی آثار تشعشعات هسته ای اظهار نظر کند.

سفیر ایران در سازمان ملل تاکید کرد دولت قبلی آمریکا با خروج غیرقانونی برجام به وضع تحریم های غیرقانونی علیه مردم ایران اقدام کرد و ضروری است دولت کنونی آمریکا با برداشتن تحریم ها به تعهدات خود پایبند باشد.

به گزارش ایرنا، به‌دنبال وقوع حادثه چرنوبیل و فوکوشیما این دغدغه جهانی شکل گرفت که در صورت وقوع سوانح طبیعی از جمله سیل، زلزله و نظایر آن و یا حوادث غیر مترقبه ناشی از خطای انسانی چگونه می‌توان آخرین دستاوردهای علمی مربوط به بررسی و چگونگی مقابله با اثرات تشعشعات اتمی ناشی از چنین رخدادهایی را به اشتراک گذاشت. بدین منظور، کمیته علمی سازمان ملل متحد درباره آثار تشعشعات هسته ای (آنسکر) بر اساس قطعنامه ۹۱۳ (x) در ۳ دسامبر ۱۹۵۵ و با هدف جمع‌آوری و ارزیابی اطلاعات در مورد تشعشعات اتمی که انسان‌ها در معرض آن قرار می‌گیرند و تأثیرات احتمالی چنین مواجهه‌هایی تشکیل شد.

این کمیته در ابتدا متشکل از دانشمندان ارشد ۱۵ کشور عضو سازمان ملل متحد، یعنی آرژانتین، استرالیا، بلژیک، برزیل، کانادا، چکسلواکی، مصر، فرانسه، هند، ژاپن، مکزیک، سوئد، بریتانیا، ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی بود.

دو گزارش اساسی اولیه آنسکر که در سال‌های ۱۹۵۸ و ۱۹۶۲ به مجمع عمومی ارائه شد، زمینه‌های علمی را ایجاد کردند که بر اساس آن معاهده منع آزمایش نسبی در مورد منع آزمایش سلاح هسته‌ای در جو در سال ۱۹۶۳ مذاکره و امضا شد.

در طول دهه‌های بعد، آنسکر به مرجع رسمی بین‌المللی در مورد سطوح و اثرات تشعشعات اتمی تبدیل شد که برای اهداف صلح‌آمیز از جمله مصارف پزشکی و همچنین نظامی و برگرفته از منابع طبیعی و همچنین ساخت بشر استفاده می‌شود و از این‌رو عضویت در این نهاد عالی‌رتبه بین‌المللی بسیار حائز اهمیت است.

آنسکر همچنین به طور منظم وضعیت سلامت بازماندگان بمباران اتمی ژاپن در سال ۱۹۴۵ و سایر گروه‌های در معرض آن را به همراه پیشرفت‌های علمی درباره آثار مثبت تشعشعات هسته‌ای برای سلامتی افراد را ارزیابی می‌کند. این ارزیابی‌ها شامل بررسی اثرات سرطانی و غیر سرطانی تشعشعات هسته‌ای، اثرات آن بر سیستم ایمنی، و پاسخ‌های سلولی به قرار گرفتن در معرض تابش می‌شود .

بررسی هایی نیز در مورد مواجهه های پزشکی، عمومی و شغلی انجام می شود. قرار گرفتن در معرض تشعشعات ناشی از حوادث، اثرات سلامتی حادثه چرنوبیل و اثرات تشعشع بر موجودات زنده غیر انسانی.

در حال حاضر ۲۷ کشور (آرژانتین، استرالیا، بلاروس، بلژیک، برزیل، کانادا، چین، مصر، فنلاند، فرانسه، آلمان، هند، کره‌جنوبی، اندونزی، ژاپن، مکزیک، پاکستان، پرو، لهستان، روسیه، اسلواکی، اسپانیا، سودان، سوئد، اوکراین، انگلستان و ایالات متحده آمریکا) عضو دائم این کمیته بوده که با تبدیل عضویت چهار عضو ناظر (ایران، نروژ، الجزائر و امارات متحده عربی)، تعداد اعضای دائم آنسکر به ۳۱ عضو افزایش پیدا می‌کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟