بین الملل تابناک: دور هفتم مذاکرات وین برای احیای برجام و لغو تحریمهای یکجانبه ایالات متحده علیه ایران همچنان برقرار است و طرفین در حال چانه زنی برای کاهش اختلافات و رسیدن به توافق هستند. آن طور که اخبار مذاکرات نشان میدهد، مذاکرات روی پیشنهادهای ایران در حال انجام است و تمامی طرفها برای رسیدن به توافق مصمم هستند.
مذاکره کننده ارشد روسیه شنبه شب از برگزاری نشست گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا برای هماهنگی درباره آخرین تحولات مذاکرات وین خبر داد.
میخائیل اولیانوف سفیر و نماینده روسیه نزد سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در توئیتی نوشت که نشست هماهنگی اعضای برجام، به منظور تبادل نظر درباره تحولات جاری در جریان گفت وگوهای وین، عصر شنبه تشکیل شد. در این نشست به گفته او، نمایندگان ایران حضور نداشتند.
دور جدید مذاکرات پنجشنبه گذشته (۱۸ آذر) با آغاز نشست کمیسیون مشترک برجام از سر گرفته شده است. هیأتها بلافاصله پس از نشست کمیسیون مشترک، کار بر روی متون و تلاش برای کاهش اختلافات را آغاز کردهاند.
در این دور از گفت وگوها، کار بر روی متون صرفا به کارگروهها محدود نیست و طرفین در فرمتها و سطوح مختلف در حال کار در دو حوزه رفع تحریم و هستهای هستند. علاوه بر جلسه کارگروه موضوعات هستهای، چندین جلسه فشرده نیز در فرمتهای مختلف با تمرکز بر رفع تحریمها برگزار شده است.
«علی باقری» مذاکره کننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات با گروه ۱+۴ در گفتوگویی درباره اظهارات یک مقام اروپایی مبنی بر اینکه هشت مورد باز و اختلاف در پیش نویس قبلی وجود دارد و در پاسخ به این سؤال که الان اختلافات موجود در مذاکرات جاری در وین در چه زمینههایی است؟ بیان کرد: در پیش نویسی که حاصل گفتوگوهای وین ۶ و بعد از ۶ دور گفتوگو است، چند موضوع اختلافی بین طرفین باقی ماند که نیازمند تصمیم گیری در سطح عالی داشت و اینها الان هم حل نشده روی میز است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه اضافه کرد: در طول گفتوگوهایی که از هشتم آذر شروع شد نگاه خودمان را در خصوص موضوعات مختلف گفتوگوها چه در بحث لغو تحریمها، اقدامات هستهای، راستی آزمایی و تضمینها و همین طور موارد دیگر بیان کردیم. برخی از این مسائل در طی گفتوگوهایی که چند روز گذشته انجام شد مورد قبول طرف مقابل قرار گرفته و برخی مورد قبول طرف مقابل قرار نگرفته است.
وی که با پرس تی وی گفتوگو میکرد، بیان کرد: ما چند موضوع دیگر هم به عنوان موضوعات اصلی خواهیم داشت که مجموعهای از این موضوعات که خیلی زیاد هم میتواند نباشد، محور اصلی برای گفتوگوهای جدی در سطح مقامات ارشد مذاکره کننده ایران و کشورهای ۱+۴ را شکل خواهد داد.
باقری درباره اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه در مذاکرات قبلی به صورت روشن گفته بودند که همه تحریمها را برنخواهند داشت و ... و در پاسخ به این سؤال که چقدر خوشبین هستید مذاکرات به نتیجه برسد؟ خاطرنشان کرد: ما در این دور از گفتوگوها درباره رفتار آمریکاییها پیش قضاوت نخواهیم کرد. منتظر هستیم که رویکرد جدید آنها را در این دور از گفتوگوها ببینیم و براساس آن رویکرد جدید قضاوت کنیم.
مذاکره کننده ارشد کشورمان درباره خط قرمزهای تیم مذاکره کننده ایرانی بیان کرد: ما یک خط قرمز مبنایی داریم که منطق هم از آن حمایت میکند و آن خط قرمز این است که ما مبنای مشترکی بین دو طرف داریم. ما یک توافقی (برجام) داریم که در ۱۳۹۴ بین ایران و ۱+۵ نهایی شده و آمریکا چند سال بعد از آن خارج شده است و الان آمریکا میخواهد به آن توافق برگردد.
وی گفت: این توافق یک مبنای مشترک بین دو طرف است و ما هیچ چیزی را کمتر از آن توافق قطعا نخواهیم پذیرفت و این قطعا یک خط قرمز برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و این یک منطق واضحی دارد که برای طرف مقابل هم خیلی روشن است.
«شموئل مئیر» خبرنگار روزنامه صهیونیستی هاآرتص در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، نوشت که صهیونیستها به شدت انتظار شکست مذاکرات «وین» برای رفع تحریمها و احیای برجام را میکشند و در تلاش هستند تا ایالات متحده را به تشدید تحریمها علیه جمهوری اسلامی متقاعد کنند.
در حالیکه ادامه دور جدیدی از مذاکرات «وین» برای رفع تحریمها بین ایران و 1+4 (انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) از روز پنجشنبه (18 آذر ماه) در پایتخت اتریش آغاز شده است و تمامی طرفها سیگنالهایی برای رسیدن به توافق ارسال کردهاند، صهیونیستها از چند هفته قبل تمامی تلاش خود را برای مانعتراشی در مسیر مذاکرات به کار گرفتهاند.
خبرنگار روزنامه هاآرتص در پیامی در صفحه توییتر در این خصوص نوشت: «تهیه و تنظیم حجمی از گزارشها و سر و صداها پیرامون سیاست اسرائیل درباره موضوع توافق هستهای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نشان میدهد: «در اسرائیل نه تنها بیصبرانه در انتظار شکست مذاکرات وین هستند بلکه به شدت به اقدامات برای مانعتراشی در مسیر آن ادامه میدهند».
مئیر درباره سفرهای اخیر مقامهای رژیم صهیونیستی به واشنگتن با هدف اعمال فشار به ایالات متحده برای انزوای بیشتر ایران، نوشت: «گانتز و دیگر مقامهای اسرائیلی با یک "مفهوم" جدید به واشنگتن آمدهاند و آن، ترغیب ایالات متحده برای تشدید تحریمها و اعلام سناریوهای حمله در بحبوحه مذاکرات وین برای احیای توافق هستهای است».
این روزنامهنگار اسرائیلی در ادامه با اشاره به مسیری که رژیم صهیونیستی در قبال مذاکرات وین در پیش گرفته، نوشت: «این (سیاستی که رژیم صهیونیستی در قبال مذاکرات وین در پیش گرفته) یک چیز است و بالعکس در طرح بایدن برای بازگشت به توافق هستهای که گزینه مطلوبی محسوب میشود که در مسدود کردن مسیر تسلیحات هستهای خود را به اثبات رسانده، شدنی نیست».
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه گفت: همه طرفها در وین مشتاق حفظ برجام هستند.
وی با این حال این دور از مذاکرات با هدف احیای برجام را پیچیده توصیف و خاطرنشان کرد که پیچیدگی کار، انفعال را توجیه نمیکند.
معاون وزیر خارجه روسیه گفت: این بار، مذاکرات زمان میبرد زیرا پیچیدهتر از شش دور قبلی مذاکرات است.
ریابکوف افزود: همه طرفهای گفتوگو باید برای حل مشکلات هماهنگ عمل کنند.
این دیپلمات روس گفت: ما تلاش خواهیم کرد راه را برای ادامه مذاکرات هموار کنیم.
ریابکوف مذاکرات وین را مثبت توصیف کرد و گفت: تلاشهای چندجانبه برای احیای برجام آغاز شده است.
وزارت خارجه انگلیس در بیانیه ای، از دیدار لیز تراس وزیر خارجه این کشور با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خبر داد.
در این دیدار که در حاشیه نشست وزرای خارجه گروه ۷ در «لیورپول» انگلیس رخ داد؛ بر لزوم تعامل معنادار ایران در زمینه توافق هستهای تأکید شد.
این ادعا در حالی مطرح می شود که طرفین غربی مذاکرات وین، به دنبال ناکام جلوه دادن گفتگوها و متهم کردن ایران به عدم جدیت برای حصول توافق هستند.
هدف تروئیکای اروپایی، تعدی از اصل برجام به طمع کسب منافع حداکثری به ازای واگذاری امتیازات حداقلی به ایران است- مسئله ای که تیم مذاکره کننده ایران هرگز به آن تن نخواهد داد.
یک مقام ارشد اروپایی روز جمعه خبر داد که گفتگوها در وین میان ایران و گروه ۱+۴ رو به جلوست.
به گزارش رویترز، این مقام اروپایی همچنین گفت که موضوعات بزرگ مختلفی درباره توافق در متن نهایی همچنان باز مانده است.
وی در پاسخ به سوالی در این باره که آیا اتحادیه اروپا که ریاست گفتوگوها را بر عهده دارد، درباره موضع تیم مذاکره کننده جدید ایران خوش بین است، گفت: «ما درست در مسیر کاملاً منطقی مذاکرات پیش میرویم.»
این مقام اروپایی گفت که هنوز هفت یا هشت نکته باز برای دستیابی به توافق باقی مانده که آنها نکات سیاسی بزرگی هستند.