بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بمباران شمال عراق توسط جنگندههای ترکیه، آماده شدن آمریکا برای تحریم عوامل انتقال تکنولوژی موشکهای بالستیک چین به عربستان، ممانعت انگلیسیها از ساخت یادبود سردار سلیمانی در فرودگاه بغداد، توافق آلمان و رژیم صهیونیستی برای رایزنیهای نزدیک درباره برجام و کاهش محبوبیت حزب حاکم ترکیه به حدود ۳۰ درصد، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بمباران شمال عراق توسط جنگنده های ترکیه
رسانه های عراقی مدعی شدند که ترکیه مناطقی را در شمال «اربیل» مرکز اقلیم کردستان این کشور بمباران کرده است.
خبرگزاری «شفق نیوز» وابسته به حزب دموکرات کردستان عراق به نقل از شاهدان محلی نوشت که نیروی هوایی ترکیه عصر روز گذشته (پنجشنبه) مناطق استقرار عناصر «پ ک ک» (حزب کارگران کردستان ترکیه) را در شمال اربیل، هدف حملات خود قرار داد.
بر پایه گزارش ساکنان محلی، بمب افکن های ارتش ترکیه محل استقرار پ ک ک در چندین ناحیه در منطقه «برادوست» (واقع در شمال اربیل) را هدف گرفتند.
به گفته شاهدان، حملات ارتش ترکیه و بمباران شدید منطقه برادوست، باعث ایجاد ترس و وحشت مردم و ساکنان روستاهای نزدیک به مناطق عملیات هوایی آنکارا شده است.
مقام های رسمی عراقی در اربیل و بغداد تاکنون درباره این حمله و میزان خسارت و تلفات احتمالی آن اظهارنظر نکرده اند.
دور تازه حملات آنکارا به شمال عراق از زمین و هوا علیه پ ک ک از خرداد سال گذشته (۹۹) آغاز شده است و در این مدت صدها تن از دو طرف کشته شده اند.
دولت عراق در این مدت بارها به علت نقض حاکمیت سرزمینی این کشور به ترکیه اعتراض کرده است، اما با وجود این، عملیات نظامی آنکارا همچنان در شمال عراق ادامه دارد.
ترکیه پ ک ک را سازمان تروریستی می داند و از دهه ۱۹۸۰ میلادی دو طرف علیه هم وارد نبرد مسلحانه شده اند.
آماده شدن آمریکا برای تحریم عوامل انتقال تکنولوژی موشکهای بالستیک چین به عربستان
منابع آگاه آمریکایی اعلام کردند، دولت جو بایدن آماده مجازات طرفهای مرتبط با انتقال تکنولوژی موشکهای بالستیک چین به عربستان است.
شبکه سیانان به نقل از منابع آگاه اعلام کرد، برخی اعضای کنگره طی ماههای اخیر در جریان اطلاعات جدید در خصوص عملیات انتقال تکنولوژی موشکهای بالستیک بین چین و عربستان قرار گرفتند.
این منابع اعلام کردند، دولت جو بایدن آماده مجازات برخی نهادهای شرکت کننده در عملیات انتقال است؛ هرچند برخی در کنگره نگران این هستند که کاخ سفید، آماده اعمال تحریمهای بزرگ علیه دولت عربستان نیست.
آژانسهای اطلاعاتی آمریکا معتقدند که عربستان در حال حاضر به صورت گسترده در حال ساخت موشکهای بالستیک با کمک چین است و نیز در گذشته موشکهای بالستیک را از چین خریداری میکرد؛ هرچند تاکنون قادر به ساخت این موشکها نبوده است، تصاویر ماهوارهای جدید به این مساله اشاره دارد که هم اکنون عربستان این سلاحها را حداقل در یک مکان تولید میکند.
ممانعت انگلیسیها از ساخت یادبود سردار سلیمانی در فرودگاه بغداد
منابع عراقی، شامگاه چهارشنبه، خبر دادند که شرکت مجری طرح ساخت بنای یادبود برای شهید حاج «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و شهید «ابومهدی المهندس» نایب رئیس سازمان الحشدالشعبی عراق در فرودگاه بغداد از تعویق ساخت این یادواره خبر داده است.
بر اساس گزارش کانال تلگرامی «صابرین نیوز»، شرکت مجری طرح ابتدا خاطرنشان کرد که پس از خواسته پیشین «مصطفی الکاظمی»، نخستوزیر فعلی عراق درباره موکول کردن اجرای طرح یادشده به زمانی دیگر به علت حضور «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا در رأس قدرت و بیم او از اعمال تحریم علیه عراق، ساخت بنای یادبود به تعویق افتاد.
با این حال، شرکت مذکور اضافه کرد: «ما از حضور یکسری شرکت خارجی در محل که مانع اجرای دستور و مفاد سند قانونی شدند، غافلگیر شدیم.»
طبق این گزارش، شرکت مذکور خبر داده است که حین حضور در محل برای اجرای طرح، گروهی انگلیسی وابسته به شرکت «G4S» و گروهی دیگر وابسته به چند شرکت آمریکایی از آنها خواسته که فورا محل را ترک کنند؛ بهرغم آنکه این شرکت تمام مجوزهای رسمی لازم برای ساخت یادواره را داشته است.
کانال تلگرامی صابرین نیوز به نقل از شرکت مجری طرح ساخت بنای یادبود برای شهدای نصر خبر داد که گروه انگلیسی مذکور متشکل از تعدادی نیروی امنیتی بوده است.
توافق آلمان و رژیم صهیونیستی برای رایزنیهای نزدیک درباره برجام
وزارت امور خارجه آلمان در پیامی که در صفحه رسمی توییتری خود منتشر کرده بود، نوشت که «آنالنا بربوک» وزیر امور خارجه آلمان روز پنجشنبه طی یک تماس تلفنی با «یائیر لاپید» توافق کردند تا ارتباطات نزدیک خود درباره برجام را حفظ کنند.
وزارت خارجه آلمان در توییتر خود در این خصوص نوشت: «ما خواهان گسترش روابط با اسرائیل در موضوعاتی از جمله جوانان، زنان و آب و هوا هستیم. آنالنا بربوک وزیر خارجه آلمان در تماس تلفنی امروز خود با همتایش یائیر لاپید بر این مساله تأکید کرد.»
در ادامه در خصوص تأکید وزرای خارجه رژیم صهیونیستی و آلمان بر همکاری در خصوص موضوع هستهای ایران آمده است: «دو طرف توافق کردند در خصوص برجام و توافقات آبراهام تماس نزدیک خود را حفظ کنند.»
مقامهای رژیم صهیونیستی از قبل از شروع دور اخیر مذاکرات وین در دولت جدید ایران، تمامی تلاش خود را برای مانعتراشی در مسیر مذاکرات به کار گرفته و به فضاسازی علیه برنامه هستهای ایران پرداختهاند. رژیم صهیونیستی و واشنگتن همچنین در ماههای گذشته، همکاری علیه ایران را در دستور کار قرار دادهاند؛ مثلا رویترز چند ماه پیش گزارش داد کابینه جدید اسرائیل قصد دارد برای رایزنی درباره روشهای اجرای بهتر «برنامه جامع اقدام مشترک» و تحریمهایی که بایستی علیه ایران حفظ شوند گروهی از متخصصان مسائل تحریمی را روانه واشنگتن کند.
در هفتههای اخیر نیز مقامهای رژیم صهیونیستی به آمریکا سفر کردهاند و روز سهشنبه هفته جاری نیز «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا برای به روزرسانی صهیونیستها درباره روند مذاکرات وین به فلسطین اشغالی سفر کرد.
کاهش محبوبیت حزب حاکم ترکیه به حدود ۳۰ درصد
مؤسسه «ORC Research» که در محافل خبری ترکیه به نزدیکی با حزب عدالت و توسعه شناخته میشود، در تازهترین نظرسنجی خود از کاهش شدید محبوبیت این حزب به رهبری «رجب طیب اردوغان» خبر داد.
به نوشته روزنامه زمان ترکیه، طبق این نظرسنجی، محبوبیت حزب حاکم از ۳۶.۸ درصد در ماه نوامبر به ۳۰.۳ درصد رسیده است.
در مقابل حزب حاکم اما محبوبیت حزب «جمهوریخواه خلق» به رهبری «کمال قلیچ دار اوغلو» که رقیب اصلی عدالت و توسعه است، از ۲۲.۳ درصد در ماه نوامبر به ۲۵.۵ درصد افزایش یافته است.
این مؤسسه دلیل کاهش محبوبیت حزب عدالت و توسعه را پایین آمدن شدید ارزش لیر، افزایش قیمتها و بیکاری و فقر در ترکیه اعلام کرد.
روزنامه زمان نیز نوشت که افزایش نسبی ارزش لیر در روزهای گذشته و بالا رفتن حداقل دستمزد به دستور اردوغان و اقدامات حمایتی و ضددلاری و تشویق مردم برای ذخیرهسازی لیر به جای دلار، همگی با هدف آمادهسازی شرایط برای انتخابات سال ۲۰۲۳ است.
مؤسسه نظرسنجی ترکیهای «ماک» نیز در آخرین گزارش خود ـ که در پنجم آبان ماه منتشر شد ـ نوشت: خشم و عصبانیت در جامعه ترکیه وجود دارد و در نظرسنجی صورت گرفته در خصوص رأی مردم در انتخابات ریاستجمهوری پیش روی، ۴۲ درصد گفتهاند که به اردوغان رأی نخواهند داد و ۳۷ درصد هنوز حامی او هستند.
«محمد علی کولات» رئیس این مؤسسه به روزنامه زمان ترکیه گفت، اردوغان همانطور که حزب عدالت و توسعه را به جایگاه و قدرت کنونی رساند، همانگونه عامل شکست و افول آن خواهد شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.