پرونده بازیکن گابنی باشگاه گلگهر و کسر هفت امتیاز از این تیم صدرنشین، بدون تردید جنجالیترین پرونده حقوقی فوتبال ایران در سال جاری و یکی از مهمترین ها طی ۲۰سال اخیر است.
به گزارش تابناک ورزشی، این پرونده که با رای کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال با استناد به گزارش پلیس فتا، تغییرات مهمی در جدول ردهبندی لیگ برتر بیستویکم به وجود آورد، با اعتراض گلگهر به استیناف رفته است و گمانهزنیهای متعدد در رسانهها حاکی از احتمال زیاد نقض رای بدوی دارد.
اما در فضای به شدت ملتهب فوتبال باشگاهی ایران، یک مصاحبه غیرمنتظره از سوی رئیس کمیته استیناف فدراسیون که غروب روز جمعه روی خروجی یکی از خبرگزاریهای رسمی کشور قرار گرفته است، به بحث و جدل پیرامون رد احتمالی حکم نخستین دامن زده است.
علیرضا صالحی که کمکم در جایگاه ریاست عالیترین مرجع قضایی فدراسیون فوتبال ایران رکورد میزند و حضورش در چهارمین فدراسیون پیاپی هم ادامه دارد، امروز برخلاف قانون درباره حکم خبرساز پرونده گلگهر اظهارنظر کرد.
صالحی در این گفتوگوی رسانهای در روز تعطیل، با وجود اینکه اعتراف کرده هنوز پرونده برای رسیدگی و تجدیدنظر احتمالی به کمیته تحت امرش ارسال نشده است، به جزئیاتی از حکم اریک باگناما اشاره کرده است! وی در این مصاحبه به صراحت اعمال نتایج ۳ بر صفر علیه تیم گلگهر را در جدول مسابقات لیگ توسط سازمان لیگ، غیرقانونی و خلاف مدیران آن دانسته است.
فارغ از اینکه رای پرونده جنجالی باگناما در کمیته انضباطی درست صادر بوده و آیا اعطای امتیازات به سه تیم سپاهان، استقلال و پیکان براساس قوانین صحیح بوده یا خیر؟ ، رسانهای شدن نظرات و عقاید رئیس کمیته استیناف، باعث حیرت کارشناسان مسائل قضایی فوتبال شده است!
طبق بند 13 ماده 21 مقررات انضباطی فدراسیون فوتبال ایران؛ ریيس و کليه اعضای رکن قضایی باید ضمن توجه کامل به وصف محرمانگی و بی طرفی، از هرگونه اظهارنظر در خصوص پرونده و محتویات آن و نيز هرگونه مصاحبه با رسانه ها تا قبل از صدور رای خودداری نمایند. بعد از صدور رای و در صورت نياز به پاسخگویی یا تفسير رای، این امر ترجيحا از طریق سایت رسمی فدراسيون صورت می گيرد.
به این ترتیب می بینیم بالاترین مرجع صیانت از قانون در فدراسیون فوتبال ایران، خود به صراحت قانون و مقررات را زیرپا گذاشته است.
جالب آنکه علیرضا صالحی سال گذشته و در ماجرای رسیدگی به پرونده جنجالی دیگری که به استیناف کشیده شده بود، مهدی دادرس عضو پرحاشیه این کمیته را بخاطر مصاحبه و اظهارنظر در رسانهها به طور علنی مورد سرزنش و توبیخ قرار داد و حتی اعلام کرد که او را از جلسات این نهاد طرد کردهاند!
حالا شخص رییس که از قضا چهرهای بسیار آرام و رسانه گریز طی سالها حضور در فدراسیون ارائه داده است، دچار این اشتباه و قانون شکنی شده است.
نکته مهم دیگر حمله بیدلیل و غیرمنطقی رئیس استیناف به سازمان لیگ بخاطر اعمال تغییر نتایج در جدول مسابقات است؛ بند چهار ماده 103 مقررات انضباطی فوتبال ایران میگوید: تجدیدنظرخواهی مانع اجرای حکم یا توقف اجرای آن نخواهد شد مگر اینکه حکم مورد اعتراض ناظر به تسليم وجه یا مال یا جریمه نقدی باشد که در این صورت تا زمان اعلام نتيجه نهایی تجدیدنظرخواهی ، اجرای حکم متوقف می شود.
به این ترتیب کسر امتیاز از گلگهر و اضافه کردن امتیازات به سه تیم مذکور هم مطابق با قوانین جاری فدراسیون بوده است.
تصویر زیر نشان میدهد که در آئین نامه انضباطی فیفا هم به این موضوع صحه گذاشته شده است.
علیرضا صالحی رئیس کمیته استیناف اظهار داشت: هنوز پرونده به صورت کامل شده در اختیار کمیته استیناف قرار نگرفته است.
وی در پاسخ به این سوال که چرا هنوز پرونده در اختیار این کمیته قرار نگرفته، گفت: طبق روال قانونی بعد از اعلام رای کمیته انضباطی باشگاه متضرر یک هفته فرصت دارد تا اعتراض خود را به کمیته انضباطی اعلام کند بعد از این مرحله طرح اعتراض باشگاه شاکی باید به اطلاع طرفین این پرونده هم برسد که خودش یک هفته فرصت دارد. همچنین هر یک از این باشگاهها یک هفته فرصت دارند تا دفاعیات خود را در اختیار کمیته انضباطی قرار دهند و سپس بعد از تکمیل شدن همه این موارد کمیته انضباطی پرونده را به کمیته استیناف می دهد. هنوز این پرونده در چنین پروسه ای هست و به همین دلیل نزد ما نیامده تا آن را بررسی کنیم.
صالحی درخصوص اینکه باشگاه پرسپولیس نسبت به صادر نشدن رای اطلاعیه داده گفت: شاکیان این پرونده باشگاه های دیگر هستند و نمی دانم چرا پرسپولیس اعتراض دارد و چرا فکر می کنند اعتراض آنها در رای تاثیر دارد؟ در هر صورت طبق قانون سازمان لیگ هم نباید رای کمیته انضباطی را در جدول اعمال می کرد چون در رای کمیته انضباطی فرصت اعتراض به باشگاه گل گهر داده شده و باید منتظر می شدند تا نتیجه جلسه کمیته استیناف هم مشخص شود.
نویسنده: امید صبوری