درست در روزی که یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نطقش از تدارک طرح استیضاح وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خبر داد، سخنانی به نقل از وزیر منتشر شد که مورد توجه بسیاری از رسانههای خارجی و تعجب داخلیها شد!
به گزارش «تابناک»، دکتر بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت سیزدهم که در آیین یازدهمین جشنواره علوم پزشکی سپاه، باقر العلوم (ع) و آغاز فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن نورا در جمع حضار سخن میگفت، در بخشی از سخنانش تاکید کرد: «تا شروع کار دولت تنها ۵ میلیون واکسن تزریق شده بود و متاسفانه واکسن به عنوان وسیلهای برای کارهای سیاسی قرار گرفته بود؛ اینکه مردم تحت فشار قرار بگیرند که بتوانند بعضی کارها را قبول کنند؛ افایتیاف و برجام و از این جور کارها»!
اظهاراتی عجیب و تامل برانگیز که دور از انتظار نبود مورد توجه رسانههای خارجی قرار گیرد و بازنشر جالب توجهی در شبکههای اجتماعی بیابد. روایتی بی سابقه از زبان یکی از مسئولان ارشد کشور که تاکید دارد کمبود واکسن در کشورمان در دولت قبل، حربهای برای تحت فشار گذاشتن مردم کشورمان و تن دادن مان به مسائل سیاسی بوده است نه روایت موکد دیگر مسئولان سابق و فعلی مبنی بر تاثیر تحریمهای ظالمانه و کارشکنیهای وسیع در مقوله واردات واکسن!
ادعایی که صرف نظر از آن هم، سخنان وزیر بهداشت جالب توجه و قابل تامل به نظر میرسد، به ویژه آنجایی که تاکید کرده تا روز شروع به کار دولت سیزدهم، تنها ۵ میلیون دوز واکسن در کشور تزریق و در ادامه متذکر شده که «ما وقتی شروع کردیم دولت را، در هفته اول حتی یک دانه واکسن نداشتیم؛ واکسنها همه تزریق شده بود» و بلافاصله یکی از حضار را شاهد گرفته و تاکید میکند که آن فرد هم در جریان این موضوع بوده است.
سخنانی تکان دهنده که البته درست نیست! این را میشود از کنکاش در آمارهایی دریافت که منبع انتشارشان وزارت خانه تحت امر عین اللهی است؛ آمارهایی که بر اساس آنها، تا روز تحلیف دولت سیزدهم یعنی ۱۴ مرداد ۱۴۰۰، بالغ بر ۱۴.۴ میلیون دوز واکسن تزریق شده است که تقریبا سه برابر عددی است که وزیر بهداشت اعلام کرده است. این اختلاف قابل توجهتر میشود اگر بدانیم عین اللهی در سومین روز شهریورماه از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفته و رسما وزیر بهداشت شده است.
آمار رسمی کرونایی که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشورمان منتشر میکند، حکایت از تزریق بالغ بر چهارده میلیون دوز واکسن تا روز 14 مرداد 1400 دارد.
به عبارت بهتر، اگر قرار باشد مبنای اظهارنظر وزیر بهداشت را از روز شروع کارش در کسوت وزیر و در وزارت خانه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نظر بگیریم، میبایست اشاره کنیم که تا آن روز قریب به ۲۴.۵ میلیون دوز واکسن به جامعه هدف واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان تزریق شده است که فاصلهای بسیار چشمگیر با عدد مورد ادعای وی دارد. ادعایی که به پیوست آن، خالی بودن کشور از ذخیره واکسن و مصرف شدن همه واکسنهای وارد شده هم ارائه شده که آن هم با واقعیت همخوانی ندارد.
این را میشود با مراجعه به آمارهای رسمی گمرک کشورمان از واردات واکسن (جدول ضمیمه شده) دریافت که بر اساس آن، تا روز ۱۴ مرداد (روز تحلیف دولت سیزدهم) قریب به ۲۰ میلیون دوز (دقیقا ۱۹ میلیون و ۹۰۴ هزار و ۶۱۰ دوز) انواع واکسن به کشورمان وارد شده است؛ واکسنهایی که بر اساس تصویر فوق میدانیم قریب به ۱۴.۵ میلیون دوز از آنها تا آن روز تزریق شده و بالغ بر ۵ میلیون دوز از آنها در صف تزریق به جامعه هدف واکسیناسیون در کشورمان قرار داشته است.
البته اگر مبنای اظهار نظر وزیر بهداشت را روز شروع به کار خودش در کابینه دولت بدانیم (سوم شهریور)، آمار رسمی گمرک کشورمان نشان میدهد که میزان واردات واکسن ۲۶ میلیون و ۶۷۹ هزار و ۶۱۰ دوز واکسن بوده که از این میزان، ۲۴ میلیون و ۴۷۴ هزار و ۶۱۹ دوزش تزریق شده بود و ذخیره واکسن کشور بالغ بر ۲ میلیون دوز بوده است، با این یادآوری که تقریبا همزمان با رای اعتماد مجلس به وزیر، محمولهای شامل ۲.۲ میلیون دوز از واکسن در مسیر بارگیری از فرودگاه پکن به مقصد کشورمان بوده است و بامداد نخستین روز کاری وزیر در وزارتخانه، در فرودگاه امام خمینی (ره) در تهران تحویل وزارت بهداشت شده است.
البته دقت در سخنان امروز وزیر بهداشت نشان میدهد که اشتباهات وزیر محدود به موارد یاد شده نبوده و ادامه داشته است. اشتباهاتی که میتواند دستمایه خوبی برای طرفداران تئوریهای توطئه و مخالفان واکسن باشد که کمترین آسیب آن، خدشه دار شدن روند واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشور باشد. آسیب دیدن روند مثبتی که اگر این روزها کرونای اومیکرون موجب فلج شدن زندگی در بسیاری از کشورها شده و در ایران این گونه نبوده، حاصل آن است؛ حاصل همراهی مثال زدنی مردم و تلاش مسئولان برای تامین واکسن.
دستاوردی به غایت ارزشمند که در سایه تلاشهای شبانه روزی فراوان حاصل آمده و برای حفظش میبایست دقت بسیاری کرد، نه اینکه با طرح ادعاها و اعداد و ارقام نادرست، به گونهای القا کرد که کندی واکسیناسیون در کشور در ماههای ابتدایی شروع برنامه ملی واکسیناسیون در کشور، طرح و برنامهای سیاسی بوده که با رفع آن، واکسیناسیون شتاب گرفت و موفقیت بزرگ امروز در حوزه سلامت جامعه حاصل آمده است؛ حوزهای که وزیر بهداشت باید بهتر از هرکسی بداند، آلوده شدن آن به سیاست، چه آسیبهایی در پی خواهد داشت و قطعا به این امر واقف است و با تصحیح اظهاراتش در ساعات آینده و روزهای پیش رو این مهم را ثابت خواهد کرد.