آیا واکسنهای اسپوتنیک که در دوز سوم و یادآور به مراجعان تزریق میشود، واکسنهای تولیدی شرکت اکتوور در کشورمان است؟!
به گزارش «تابناک»؛ در روزهایی که تزریق دوز سوم واکسن کرونا در کشورمان با قوت در حال پیگیری است، تنوع واکسن در پایگاههای واکسیناسیون به شدت خودنمایی میکند؛ از انواع واکسنهای تولید داخل تا واکسنهای وارداتی مانند کوواکسین هندی، سینوفارم چینی و حتی اسپوتنیکوی که شروع واکسیناسیون علیه کووید ۱۹ در کشورمان با آن بود و کادر درمان با آن واکسینه شدند.
به عبارت بهتر، جز کمبود واکسن آسترازنکا ـ که تا حدی ریشه در بدعهدی سازمان بهداشت جهانی دارد ـ برای دریافت دیگر واکسنهای وارداتی و واکسنهای تولید کشورمان محدودیت خاصی وجود ندارد و افراد میتوانند با کمی پرس و جو، هر واکسنی که ترجیح میدهند، یافته و تزریق کنند؛ واکسنهایی که محل تولید یکی شان برای برخی سوال برانگیز شده است؛ اسپوتنیک.
احتمالا این سوال ریشه در اطلاع از بدعهدی شدید روسیه در تحویل محمولههای فروخته این واکسن به کشورمان دارد تا جایی که میدانیم به رقم عقد دو قرارداد میان ایران و روسیه برای خرید ۶۲ میلیون دوز از این واکسن، بر اساس آمار رسمی گمرک کشورمان، تا کنون کمتر از ۴ میلیون دوز از این واکسن تحویل کشورمان شده است؛ عددی ناچیز که قرار بود با تولید این واکسن در کشورمان تا حدی جبران شود.
صحبت درباره قراردادی است که میان شرکت داروسازی اکتوور از ایران و موسسه گامالیای روسیه برای تولید این واکسن در کشورمان منعقد شد، به تحویل بانک سلولی ویژه این تولید منجر گشت و در نهایت در ابتدای تیرماه امسال و در مراسمی که وزیر وقت بهداشت در آن حضور داشت، به تولید رسمی این واکسن در کشور گره خورد؛ تولیدی که خبری از عرضه نتیجه اش به بازار نشد!
در خصوص این ماجرا البته زیاد صحبت شده و به تاکید مسئولان وزارت بهداشت کشورمان، تاخیر در عرضه اسپوتنیکهای تولیدی اکتوور در ایران، در نتیجه تعلل طرف روسی بوده است، اما عرضه عمومی این واکسن در پایگاههای واکسیناسیون سراسر کشور برای تزریق به عنوان دوز سوم یا دوز بوستر، این سوال را به وجود آورده که آیا این اسپتونیکهای توزیع شده، تولید داخل هستند؟
پرسشی که دکتر سید محسن زهرایی، رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به آن میگوید: واکسنهای اسپوتنیکی که درحال حاضر به عنوان یادآور و بوستر واکسن آسترازنکا تزریق میشود در سیستم بهداشتی کشور موجود بوده و از آن دسته واکسنهای وارداتی از قبل میباشد. تاکنون واکسنی از شرکت دارویی اکتوور تحویل نگرفته ایم، ولی مجوز مصرف اضطراری این واکسن از سوی سازمان غذا و دارو صادر شده است.
اظهارنظری که نشان میدهد هنوز مشکل عرضه تولیدات اکتوور در کشورمان پابرجاست و رفع نشده است؛ با این یادآوری که اگر این مشکل رفع شود، اسپوتنیکهای تولیدی این شرکت مانعی برای عرضه در کشورمان ندارند، چون مجوز مصرف اضطراری دارند و بر اساس دستورالعمل به روز شده معاونت بهداشت وزارت بهداشت، واکسن اسپوتنیکوی میتواند یکی از انتخابهای دوز سوم برای افرادی باشد که در نوبت اول و دوم واکسن آسترازنکا تزریق کردهاند.
این در حالی است که بر اساس دستورالعمل یاد شده، افرادی که در نوبت اول و دوم واکسن اسپوتنیک V تزریق کرده اند، در نوبت سوم میتوانند واکسن آسترازنکا یا پاستوکووک پلاس را دریافت نمایند.