بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: سوگند سفیر جدید فلسطین در ایران در برابر «محمود عباس»، انتقاد فرانسه از ضعف دستگاه امنیتی عربستان، کشته شدن ۳ نظامی ترکیه در مرز مشترک با سوریه، هشدار شدیداللحن حزب الله عراق به دولت آینده بغداد و آزادی شاهزاده سعودی زندانی در عربستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
سوگند سفیر جدید فلسطین در ایران در برابر «محمود عباس»
خانم «سلام الزواوی» به عنوان سفیر جدید فلسطین در جمهوری اسلامی ایران تعیین شد.
بر اساس گزارش شبکه «المیادین»، وی شنبه شب (دیشب) در برابر «محمود عباس» رئیس تشکیلات خودگردان سوگند خورد.
این مراسم در مقر اقامت محمود عباس در امان، پایتخت اردن انجام شد و «مجدی الخالدی» مشاور عباس در امور دیپلماتیک و نیز «رمزی خوری» مدیرکل صندوق ملی فلسطین نیز حضور داشتند.
سلام الزواوی دختر سفیر سابق فلسطین در تهران «صلاح الزواوی» است و از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران دومین سفیر فلسطین در ایران محسوب میشود.
صلاح الزواوی از سال ۱۹۸۲ سفیر فلسطین در ایران بود. وی از اعضای مؤسس جنبش فتح و سفیر سابق فلسطین در الجزائر، برزیل و کنیا بوده است.
انتقاد فرانسه از ضعف دستگاه امنیتی عربستان
فرانسه، عربستان سعودی را متهم کرده که به دنبال سرپوش گذاشتن بر حمله تروریستی اخیر در این کشور و در جریان برگزاری مسابقه «رالی داکار» است که طی آن یک ورزشکار فرانسوی به کما رفته است.
به نوشته وبگاه انگلیسی «العربی» در هفته گذشته، انفجاری در خارج از هتلی در جده رخ داد که «فیلیپ بوترون» راننده فرانسوی را به شدت مجروح کرد و به بیمارستانی در فرانسه منتقل شد و کماکان او در حالت بیهوشی قرار دارد.
«ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه در یک مصاحبه رادیو تلویزیونی در این زمینه گفت: «ما به سازمان دهندگان و مقامهای سعودی گفتیم که در مورد آنچه اتفاق افتاده، بسیار شفاف باشند، زیرا فرضیهای وجود دارد که این یک حمله تروریستی بوده است.»
لودریان در ادامه گفت که بازرسان فرانسوی به عربستان سعودی سفر خواهند کرد. گفته میشود که این انفجار صورت گرفته یک حمله هدفمند بوده است.
رویه جمع آوری مستندات اولیه توسط اداره امنیت عمومی عربستان سعودی، «هیچ ظن کیفری» پیدا نکرد، اما هفته گذشته دادستان فرانسه اعلام کرد که تحقیقات مربوط به تروریسم در این مورد آغاز شده است. دادستان فرانسه افزود: «شاید یک حمله تروریستی در رالی داکار صورت گرفته باشد.»
رالی داکار در سه سال گذشته در عربستان سعودی برگزار شده است و این رویداد به عنوان تلاشی از سوی این کشور محافظه کار برای اصلاح چهره خود و باز کردن درهای این کشور به روی جهان و شهروندانش تلقی میشود.
عربستان سعودی علاوه بر رالی داکار، میزبان سایر مسابقات اتومبیلرانی نیز بوده است. به گفته تحلیلگران، اتهامات فرانسه در مورد سرپوش گذاشتن در این ماجرا، احتمالاً روابط با عربستان سعودی را تیره خواهد کرد.
در ماه دسامبر گذشته «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه، اولین رهبر یک کشور غربی بود که پس از قتل وحشیانه «جمال خاشقجی» روزنامهنگار و مخالف سعودی، به عربستان سفر و با «محمد بن سلمان» ولیعهد این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
به گفته تحلیلگران، پس از چند سال رکود سیاسی در سطح جهانی، اکنون بن سلمان سعی دارد وجهه عربستان سعودی را بهبود ببخشد؛ بن سلمان در چند بحران سیاسی و منطقهای پیدرپی دست داشته و این گونه در تلاش است عربستان را به کشوری جذاب برای غرب مبدل کند؛ کشورهایی غربی که همواره برای مسابقات ورزشی و رخدادهای فرهنگی جدید شور و هیجان داشتهاند.
کشته شدن ۳ نظامی ترکیه در مرز مشترک با سوریه
وزارت دفاع ترکیه امروز، شنبه از کشته شدن سه نظامی خود در اثر انفجار بمب در نوار مرزی با سوریه خبر داد. این در حالی است که بعد از ظهر یک خودروی نظامی ترکیه در گذرگاه تلابیض در مرز با ترکیه و در حومه شمالی الرقه واقع در شمال شرقی سوریه منفجر شد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد: در هشتم ژانویه ۲۰۲۲ سه تن از همقطاران قهرمان ما بر اثر انفجار بمبی که "تروریستها" در نوار مرزی آقچه قلعه / شانلی اورفه کار گذاشته بودند، کشته شدند.
وزارت دفاع ترکیه، مسئول این انفجار را مشخص نکرد؛ اما همواره گروههای مسلح کرد فعال در واحدهای حمایت خلق که زیر لوای نیروهای دموکراتیک سوریه فعالیت میکنند را به انجام این حملات متهم میکند.
در این راستا گروه «دیدهبان حقوق بشر سوریه» وابسته به معارضان در وبسایت خود توضیح داد که این انفجار منجر به کشته و زخمی شدن افرادی شد که در داخل خودروی نظامی بودند، این در حالی است که تاکنون اطلاعاتی در مورد وسیله انفجاری، اعم از بمب، مین یا سایر اهداف مخابره نشده است.
شبه نظامیان وابسته به «نیروهای دموکراتیک سوریه» (قسد) کنترل شهر الطبقه را که شامل بزرگترین سدهای سوریه یعنی سد فرات و سد بعث در شهر الطبقه و سد تشرین در حومه منبج میشود، در اختیار دارند.
نیروهای دموکراتیک (قسد) و نیروهای ارتش سوریه کنترل حومه غربی الرقه را تحت کنترل دارند و نیروهای دموکراتیک کنترل بیشتر بر حومه غربی و نیروهای ارتش مناطق بر جنوب و غرب الطبقه تسلط دارند.
هشدار شدیداللحن حزب الله عراق به دولت آینده بغداد
ابو علی العسکری، مسئول امنیتی در گردان های «حزبالله» عراق تأکید کرد که دولت آینده این کشور، باید «عراقی صرف» باشد.
شبکه خبری العهد به نقل از ابوعلی گزارش داد، دولت آینده باید «نه شرقی، نه غربی، نه آمریکایی، نه انگلیسی و نه اماراتی باشد.»
وی تأکید کرد که «مداخله طیف های اهل تسنن و کُرد به سود یک طرف خاص از فراکسیون بزرگتر، باعث بیثباتی کشور خواهد شد».
این مسئول حزب الله خاطر نشان کرد، تلاش یک طرف برای انتقام گیری و کنار گذاشتن اکثریت از فراکسیون بزرگتر، باعث اختلاف خواهد شد.
ابوعلی بار دیگر تأکید کرد: «آنچه در انتخابات رخ داد، بزرگترین فریبکاری بود و این به آن معنی نیست که فریبکاران حق دارند حقوق دیگران را مصادره کنند.
در همین ارتباط، کتائب حزب الله هفتم ماه جاری تاکید کرد، آنچه در انتخابات پارلمانی عراق رخ داد، بزرگترین تقلب در تاریخ مردم عراق بود.
کتائب حزب الله با اشاره به اینکه کسی که حقوق عراقیها را مصادره کرد، مورد حمایت ائتلاف شرارت سعودی-آمریکایی-صهیونیستی بود، گفت: ائتلاف شر میخواست با تسلیم کردن عراقیها در برابر ارادههای بدخواهانه، دستور کار خود را پیش ببرد.
این جنبش عراقی خاطرنشان کرد: قوه قضاییه عراق مورد باج گیری، تهدید و فشار به ویژه از سوی جنین پلاسخارت فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در عراق و سفیر آمریکا قرار گرفته است.
انتخابات پارلمانی عراق در ۱۸ مهر ماه برگزار شد و کمیساریای عالی انتخابات در تاریخ نهم آذر ماه، نتیجه نهایی انتخابات پارلمانی را اعلام کرد که طبق آن، فراکسیون الصدریه، وابسته به مقتدا صدر با ۷۳ کرسی در رتبه اول، ائتلاف «تقدم» (بزرگترین ائتلاف اهل سنت به رهبری محمد الحلبوسی، خمیس الخنجر و سلیم الجبوری) با ۳۷ کرسی در رتبه دوم، ائتلاف «دولة القانون» به رهبری نوری المالکی با ۳۳ کرسی در رتبه سوم، حزب دموکرات کردستان عراق با ۳۱ کرسی در رتبه چهارم، ائتلاف کردستان و ائتلاف الفتح به رهبری هادی العامری با ۱۷ کرسی در رتبه بعدی قرار دارند.
پس از اعلام نتایج بسیاری از گروههای سیاسی معتقد به تقلب گسترده بودند تا جایی که در ورودیهای منطقه سبز تحصن و درگیری رخ داد. کمیته هماهنگی شیعیان عراق موسوم به «الاطار التنسیقی» شامل احزاب و گروههای شیعه شامل ائتلاف الفتح، «دوله القانون»، «عصائب اهل الحق» به اضافه «کتائب حزبالله» و دیگر جریانهای شیعی است که بیشترین انتقاد و اعتراض را به این نتایج داشت.
آزادی شاهزاده سعودی زندانی در عربستان
یک سازمان حقوق بشری عربستان روز شنبه از آزادی «بسمه بنت سعود بن عبد العزیز آل سعود» شاهزاده سعودی زندانی در ریاض خبر داد.
به گزارش روسیا الیوم، سازمان حقوق بشری «القسط» که مقر آن در لندن است، اعلام کرد، بسمه بنت سعود به همراه دخترش سهود که از مارس ۲۰۱۹ زندانی بودند، آزاد شدند.
این سازمان حقوق بشری با محکوم کردن «سهل انگاری» مقامات سعودی در خصوص سلامتی این شاهزاده سعودی، افزود: هیچ اتهامی علیه او در طول دستگیری اش وارد نکردند.
بنابر گزارش خبرگزاری «رویترز»، بسمه شاهزاده سعودی، ماه فوریه سال ۲۰۱۹، در حالی که به همراه دخترش «سهود الشریف» برای درمان به خارج از کشور سفر میکرد، به اتهام تلاش برای جعل روادید بازداشت شد.
بسمه بنت سعود بن عبدالعزیز دختر " سعود بن عبدالعزیز " پادشاه پیشین عربستان به خاطر مقالاتی که در روزنامههای اروپایی درباره شرایط بد زنان عربستان سعودی مینوشت، به یکی از چهرههای مشهور اصلاح طلبان سیاسی این کشور تبدیل شد و در سال ۲۰۱۶ پس از انتخاب شاهزاده " محمد بن نایف " پسر عمویش به سمت ولیعهدی به کشور بازگشت اما پس از کنارگذاشتن " بن نایف " از ولیعهدی، او به همراه بسیاری از خاندان سلطنتی دستگیر و زندانی شد.
دولت عربستان اقدامات شدیدی علیه نویسندگان و فعالان مدنی انجام داده و دهها تن از روحانیون، شاهزادگان، نویسندگان، شعرا و فعالان مدنی و مذهبی را به بهانه اقدام علیه امنیت این کشور بازداشت و تاکنون شماری از آنان را به زندان و اعدام محکوم کرده است.