به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، گفتگوهای امنیتی راهبردی روسیه و آمریکا در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۲ (۲۰ دی)، نشست شورای ناتو و روسیه در ۱۲ ژانویه (۲۲ دی) و نشست شورای دائمی سازمان امنیت و همکاری اروپا در ۱۳ ژانویه (۲۳ دی) برگزار خواهد شد و وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا ریاست هیات آمریکایی را در گفتگوهای دو جانبه راهبردی با روسیه برعهده خواهد داشت.
بلینکن روز یکشنبه به وقت محلی در مصاحبه با شبکهای بی سی نیوز آمریکا گفت که ایالات متحده آماده گفتگو در مورد محدودیتهای استقرار موشکی و رزمایشهای نظامی در اروپا در مذاکرات این هفته با روسیه بر سر اوکراین است.
وزیر امور خارجه آمریکا افزود به عنوان مثال ممکن است زمینههایی برای تمدید پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد با روسیه که دولت ترامپ از این پیمان خارج شد، وجود داشته باشد.
این مقام دولت بایدن اظهار داشت به همین ترتیب، توافقهایی در مورد استقرار نیروهای متعارف در اروپا، دامنه و مقیاس رزمایشها وجود دارد، که اگر پایبندی به آن متقابل باشد، یعنی روسیه به تعهدات خود عمل کند زمینههایی برای کاهش تنشها، ایجاد شفافیت بیشتر و اعتماد بیشتر به وجود میآید که همه اینها نگرانیهای روسیه را برطرف میکنند.
وی تصریح کرد اقدامات اعتمادساز و کاهش خطر وجود دارد، که اگر به صورت متقابل انجام شوند، میتوانند تنشها را کاهش دهند و نگرانیها را برطرف کنند.
بلینکن با رد اینکه آمریکا به دنبال کاهش نیروهای خود در شرق اروپا است گفت: ما به مساله استقرار نیروها و تعداد آنها نگاه نمیکنیم. برخلاف آن، اگر روسیه مجددا علیه اوکراین تجاوز انجام دهد، فکر میکنم این یک چشم انداز بسیار منصفانه است که ناتو مواضع خود در امتداد جناح شرقی یعنی کشورهای هم مرز با روسیه را تقویت کند.
وزارت امور خارجه روسیه ماه گذشته، فهرستی از خواستههای خود برای آمریکا و ناتو را پیش از مذاکرات ارائه کرد. روسیه از آمریکا و ناتو خواسته است که اوکراین را به عضویت ناتو درنیاورند و سطح نیروهای نظامی در شرق اروپا را کاهش دهند.
مسکو همچنین از آمریکا خواسته است که هیچ پایگاه نظامی در کشورهایی که اعضای سابق اتحاد جماهیر شوروی بوده و بخشی از ناتو نیستند، احداث نکند.
به گزارش روزنامه واشنگتن تایمز، آمریکا با هیچ کدام از این درخواستها موافقت نکرده است. با این وجود، مقامات آمریکایی میگویند که دولت بایدن مایل است در مورد برخی از نگرانیهای مطرح شده از سوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفتگو کند.
روزنامه واشنگتن تایمز به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی نوشت: روسیه گفته است که از احتمال استقرار سامانههای موشکی تهاجمی در اوکراین احساس خطر میکند. همانطور که بایدن به پوتین اعلام کرده است آمریکا هیچ قصدی برای انجام این کار ندارد؛ بنابراین اگر روسیه مایل به تعهد متقابل باشد، این یکی از زمینههایی است که میتوانیم در مورد آن به تفاهم برسیم.
بر اساس اعلام وزارت خارجه آمریکا، وندی شرمن معاون وزیر امور خارجه آمریکا از ۸ تا ۱۳ ژانویه (۱۸ تا ۲۳ دی ماه) به سوئیس و بلژیک سفر خواهد کرد و ریاست هیات آمریکایی در نشست گفتوگوی دوجانبه ثبات راهبردی با روسیه را برعهده خواهد داشت.
همزمان با افزایش تنشها میان واشنگتن و مسکو، جو بایدن و ولادیمیر پوتین ۳۰ دسامبر ۲۰۲۱ (۹ دی) ۵۰ دقیقه با یکدیگر تلفنی گفتگو کردند. این دومین تماس میان رهبران آمریکا و روسیه در ماه دسامبر ۲۰۲۱ بود.
منطقه دونباس با ساکنان روس تبار در شرق اوکراین واقع شده است و از سال ۲۰۱۴ میلادی روسهای این منطقه دو جمهوری خودخوانده دونتسک و لوگانسک تاسیس کرده و دولتهای محلی مستقل از دولت اوکراین تشکیل دادهاند.
روسیه بارها خواستار مذاکره دولت اوکراین با نمایندگان این دو منطقه برای دستیابی به توافق و حل و فصل اختلافات شده است، اما کی یف مسکو را به حمایت و تشویق جدایی طلبان متهم و مذاکره با نمایندگان این مناطق را رد میکند.