به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، "علیرضا قاسمی"، در اینباره بیان کرد: پیرو هشدار هواشناسی در هفتم دی ماه مبنی بر ورود سامانه بارشی قوی در سیستان و بلوچستان به ویژه نوار ساحلی و جنوبی استان، یک تیم عملیاتی واکنش سریع به همراه تیمهای عملیاتی امور آب و فاضلاب شهرهای کنارک و چابهار از ۹ دی در منطقه مستقر شدند و همزمان با شروع بارندگی بخشی از آبهای سطحی معابر را از طریق شبکه جمعآوری فاضلاب و نصب پمپ در نقاط بحرانی پمپاژ و به بیرون از شهر انتقال دادند.
وی ادامه داد: پیشبینیها از احتمال بارش حداکثر ۸۰ میلیمتری خبر میداد، اما بارانی که آمد در ۴۰ سال اخیر بیسابقه بود، بر همین اساس به کل استان اعلام آمادهباش شد و اقدامات لازم جهت حفاظت از تأسیسات صورت پذیرفت، باران بسیار خوبی بارید، اما به دلیل اینکه زیرساختهای شهر کامل نبود، معضلاتی را برای مردم به وجود آورد.
این مقام مسئول اظهار کرد: به صورت پراکنده از روز پنچشنبه تا دوشنبه هفته گذشته شاهد بارش بودیم که در مجموع ۳۳۵ میلیمتر باران بارید که در نوع خود بیسابقه بود و به اندازه متوسط چهار سال طی پنج روز در کنارک بارندگی رقم خورد.
وی اضافه کرد: پس از بارندگی فوقسنگین دوم که در کمتر از ۲۰ دقیقه ۱۳۰ میلیمتر باران بارید، تیم مدیریت بحران شرکت آبفای استان در کنارک حاضر و پس از بازدید سطح شهر، جلسه مدیریت بحران تشکیل و وظایف تیمهای استانی مشخص شد.
قاسمی ادامه داد: همچنین به دستور وزیر نیرو که به عنوان نماینده ویژه رئیسجمهور به کنارک سفر کرد، مدیریت جمعآوری آبهای سطحی به شرکت آب و فاضلاب استانی ابلاغ شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور به عنوان سرپرست تیمهای عملیاتی مشخص و طی جلسه مدیریت بحران مقرر شد تیمهای عملیاتی از شهرداریهای مشهد و کنارک، بسیج، گروههای جهادی و دیگر گروههای فعال در سطح شهر زیر نظر این شرکت نسبت به انجام عملیات انتقال آب از سطح معابر اقدام کنند.
به گفته وی، کنارک در یک گودی نسبت به دریا قرار گرفته و دریا در مَد خودش باعث میشود، سطح زهاب زیرزمینی بالا باشد، بارندگی این مشکل را تشدید کرد، آب امکان نفوذ نداشت، به همین دلیل به رواناب و سیلاب تبدیل شد. علاوه بر این سیلاب به قسمتهایی از شهر که جدید ساخته شده بود، هدایت شد. در بعضی مناطق ارتفاع سیلاب ۸۰ سانتیمتر بود.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان با بیان اینکه فاضلاب شهر کنارک ارتباطی به بارندگی و جمعآوری آبهای سطحی ندارد، اظهار کرد: شبکه فاضلاب به منظور دفع فاضلاب خانگی طراحی شده و جمعآوری آبهای سطحی از وظایف شهرداریهاست، آبفا بنا بر وظیفه انساندوستانه و جهت کمک به مردم طبق دستور وزیر نیرو و استاندار به این موضوع ورود کرد.
وی افزود: ابتدا اقدامهای لازم جهت جمعآوری آبهای سطحی با سه تیم آغاز شد، اما باران ادامه پیدا کرد، با این وجود تا عصر یکشنبه بخش عظیمی از آب تخلیه شد تا این که بارش سیلآسایی که در روز دوشنبه بارید، وضعیت را تغییر داد.
قاسمی گفت: از روز سهشنبه هفته گذشته نیروهای ستادی، زابل و زاهدان در کنارک مستقر شدند، وزیر نیرو و مدیرعامل شرکت آبفای کشور نیز در منطقه حضور پیدا کردند، به علاوه از کمک استانهای معین استفاده شد، بر این اساس تیمهای تهران با ۴۵ نفر و اصفهان با ۸ نیرو در منطقه حاضر شدند و بیش از ۹۰ پمپ توسط شرکت آب و فاضلاب خریداری و در اختیار مردم گذاشته شد.
وی اضافه کرد: در مجموع بیش از ۱۵۵ پمپ در سایزهای کوچک و بزرگ تهیه شد و پنج کیلومتر لولهگذاری روکار برای انتقال آب صورت گرفت و بیش از هفت کیلومتر با لولههای آتشنشانی و خرطومی از معابر فرعی و منازل تخلیه شد، تا جایی که توانستیم در ۴۸ ساعت آب موجود در معابر و منازل مسکونی را تخلیه کنیم، اما کار رها نشد و تا صبح روز گذشته همکاران مشغول فعالیت بودند.
قاسمی اظهار کرد: طی بازدیدی که صورت گرفت، خانهای نمانده که دچار آبگرفتگی باشد، وضعیت تمام معابر هم عادی شده است، اما با توجه به شرایط شهر کنارک این کار باید ادامه پیدا کند و به دلیل بالا آمدن زهاب برای تخلیه آن تا یک هفته دیگر در منطقه مستقر هستیم.
وی ضمن تشکر از استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به تصمیمهای اخذ شده بیان کرد: مقرر شد طرح موقتی تا زمان اجرای طرح نهایی کانال هدایت آبهای سطحی توسط آب و فاضلاب در کنارک اجرایی شود، محلهای آبگیر، خطرساز یا بحرانی را در نظر بگیریم و با لوله گذاری حدود ۱۰ تا ۱۲ کیلومتر در پنج نقطهای که تاکنون شناسایی شده به سمت دریا و خارج از شهر منتقل کنیم.
این مقام مسئول افزود: اقدام اول کمک به شهروندان کنارک برای رفع بحران بود، در مرحله دوم تیمهای مشهد و تهران روز گذشته وارد کنارک شدند، کل شبکه فاضلاب شهر که به دلیل ورود سیلاب دارای گل و لای شدید شده بود، شست و شو داده میشود.
وی اضافه کرد: در گام بعدی تیم بهداشت و ایمنی را مستقر کردیم که نقطه به نقطه شهر و روستاهای درگیر سیل را جهت بررسی آب داخل منازل و مخازن پایش میکنند، هرچند وظیفه شرکت تا پشت کنتور است، اما به دلیل وضعیت نابسامان کلرزنی مخازن داخل خانهها هم صورت میگیرد.
قاسمی با بیان اینکه اجرای طرح ضربتی جمعآوری آب از سطح معابر فوقبحرانی شهر در دستور کار قرار گرفته است، گفت: در این راستا پیرو دستور استاندار، بر اساس بررسیهای اولیه پنج نقطه شناسایی شد که امکان افزایش آن وجود داشته و به مشاور جهت ارائه طرح پمپاژ و انتقال ابلاغ شده است و به محض ابلاغ موافقتنامه از سوی سازمان برنامه و بودجه عملیات اجرایی آن آغاز و پیشبینی میشود ظرف ۳ ماه انجام شود.