بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: توضیحات خطیبزاده در پی تعلیق حق رای ایران در سازمان ملل، وقوع انفجاری در جنوب لبنان، رایزنی لیبی و اسرائیل برای عادیسازی روابط، حمله به کاروان نیروهای آمریکایی در عراق و حمله موشکی ارتش یمن به ائتلاف سعودی، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
توضیحات خطیبزاده در پی تعلیق حق رای ایران در سازمان ملل
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه شب در خصوص تعلیق حق رای جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای پایه گذار و فعال سازمان ملل، خود را متعهد به پرداخت کامل و به موقع حق عضویت در سازمان ملل متحد و دیگر سازمان ها و آژانس های بین المللی می داند.
وی افزود: متاسفانه برای دومین سال پیاپی و به دلیل تحریم های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا پرداخت های کشورمان با مشکل مواجه شده است.
سعید خطیبزاده تاکید کرد: به رغم مضایق متعدد ایجاد شده، دولت جمهوری اسلامی ایران، منابع لازم را برای پرداخت حق عضویت خود در سازمان ملل فراهم آورده و در حال انجام رایزنیهای ضروری برای حل و فصل موضوع است، در عین حال تدارک کانالی امن جهت پرداخت سریعتر حق عضویت مدنظر است.
سخنگوی وزارت خارجه در پایان اشاره کرد: شایسته است دبیرکل سازمان ملل و دبیرخانه نیز شرایط ویژه کشورهای مواجه با تحریم های غیرقانونی را به طور خاص مدنظر قرار دهند و از مساعدت به این کشورها برای پرداخت سهمیه خود مضایقه نکنند.
رسانهها غروب چهارشنبه به وقت تهران گزارش دادند، هشت کشور از جمله ایران به دلیل عدم پرداخت بدهی، حق رای خود در سازمان ملل متحد را از دست دادند.
به گزارش «خبرگزاری فرانسه» هشت کشور از جمله ایران، ونزوئلا و سودان حق رای خود در سازمان ملل را به دلیل پرداخت نشدن بدهی از دست دادند.
«آنتونیو گوترش» روز سه شنبه در نامه ای به مجمع عمومی سازمان ملل گفت: در مجموع بدهی یازده کشور به تعویق افتاده است.
بر اساس ماده ۱۹ اساسنامه سازمان ملل، کشوری که دو سال حق عضویتش را پرداخت نکند، از رأی دادن در مجمع عمومی محروم میشود.
سال گذشته نیز ایران رای خود را به دلیل عدم پرداخت حق عضویت از دست داد. ایران اعلام کرد، به دلیل تحریم های اقتصادی ایالات متحده نمیتواند حتی حداقل مبلغ را پرداخت کند.
پس از ماهها مذاکره، به ایران معافیت داده شد و در ماه ژوئن (خرداد سالجاری) رای خود را پس گرفت.
وقوع انفجاری در جنوب لبنان
منابع خبری صبح امروز، پنجشنبه از وقوع انفجاری در جنوب لبنان خبر دادند.
النشره به نقل از منابع خبری گزارش داد، انفجاری امروز بین دو شهرک حومین الفوقا و رومین در شهرستان النبطیه در جنوب لبنان روی داد که دلایلش مشخص نیست. ساکنان نیز شاهد آتشسوزی در منطقه بودند.
النبطیه از مهمترین شهرهای منطقه جبل عامل در جنوب لبنان است که ثقل اقتصادی و فرهنگی دارد.
رایزنی لیبی و اسرائیل برای عادیسازی روابط
شبکه سعودی «الحدث»، شامگاه چهارشنبه، مدعی شد که «عبدالحمید الدبیبه» نخستوزیر لیبی با مقامات رژیم صهیونیستی در امان پایتخت اردن دیدار و گفتوگو کرده است.
بنا بر ادعای این شبکه سعودی، نخستوزیر لیبی با «دیوید بارنیع» رئیس دستگاه جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) درباره عادیسازی روابط با تلآویو گفتوگو کرده است.
الحدث در ادامه ادعا کرد که الدبیبه برای باقی ماندن در منصب خود در دوران گذار دولت لیبی تا زمان برگزاری انتخابات از تلآویو درخواست کمک کرده است.
طبق ادعای این شبکه، الدبیبه در گفتوگو با رئیس موساد تأکید کرد، زمان در حال حاضر برای اجرای انتخابات در لیبی مناسب نیست. دو طرف همچنین در پایتخت اردن درباره همکاری امنیتی میان لیبی و رژیم صهیونیستی رایزنی کردهاند.
این ادعا در حالی مطرح میشود که دولت لیبی هنوز واکنشی به گزارش این شبکه سعودی نشان نداده و آن را رد یا تأیید نکرده است.
مقامات رژیم صهیونیستی نیز تا این لحظه به این گزارش واکنشی نشان ندادهاند.
لیبی از سال ۲۰۱۱ شاهد بیثباتی سراسری است. پس از کشته شدن «معمر القذافی» رئیس سابق این کشور، لیبی شاهد درگیری گروههای مختلف بود تا جایی که گروههای مسلح در این کشور به دو بخش شرقی (طبرق) و غربی (طرابلس) تبدیل شده بودند و با حمایت برخی کشورها با یکدیگر میجنگیدند.
دولت وفاق ملی لیبی و دولت شرق لیبی (تحت امر خلیفه حفتر) چند سال بر سر قدرت در این کشور جنگیدند و پس از یک سال درگیری شدید که منجر به پیشرویهای دولت وفاق به پایتختی طرابلس شد، مرداد ماه سال گذشته آتشبس اعلام کردند.
اواخر اسفندماه سال گذشته دور جدید گفتوگوهای سیاسی لیبی در شهر ژنو سوئیس، با نظارت سازمان ملل متحد با هدف بررسی نامزد ریاست دولت موقت لیبی برگزار شد و محمد المنفی به عنوان رئیس شورای ریاستی و «عبدالحمید الدبیبه» به عنوان نخستوزیر دولت انتقالی لیبی انتخاب شدند.
بیستم اسفندماه ۱۳۹۹ کابینه «دولت وحدت ملی» رأی اعتماد پارلمان این کشور را کسب کرد و ۳۵ عضو کابینه «عبدالحمید الدبیبه» موفق شدند، رای اعتماد ۱۳۲ عضو پارلمان را به دست آورند و تنها دو نماینده به این کابینه رأی ممتنع دادند و ۳۶ نماینده نیز غایب بودند.
نخستوزیر دولت وحدت ملی لیبی پس از جلسه رأی اعتماد از همکاری دولت موقت و دولت وفاق ملی این کشور برای همکاری در شرایط سخت تقدیر و از سازمان ملل، اعضای کمیته گفتوگوی سیاسی و کشورهای میزبان مذاکرات طرفهای مختلف لیبی تشکر کرد.
عبدالحمید الدبیبه با تاریخی خواندن این رأی اعتماد، متعهد شد که برای آشتی ملی تلاش کند و مانع تکرار جنگ در لیبی شود و گفت که کشورش با وحدت به ساحل امنیت خواهد رسید. با این حال، اختلافات همچنان در میان گروههای مختلف این کشور ادامه دارد.
ساعاتی پس از انتشار این خبر، دفتر نخستوزیر لیبی گزارش شبکه سعودی الحدث را تکذیب کرد.
حمله به کاروان نیروهای آمریکایی در عراق
رسانه ها از حمله به کاروان نیروهای آمریکایی در عراق خبر دادند.
شبکه خبری المیادین چهارشنبه شب گزارش داد: یک کاروان پشتیبانی لجستیک ائتلاف آمریکایی در بابل واقع در جنوب بغداد با دو بمب هدف قرار گرفت.
پایگاه شفق نیوز هم به نقل از یک منبع امنیتی اعلام کرد: این کاروان شامل تعدادی کامیون حامل ادوات لجستیک برای نیروهای ائئلاف بوده است.
وی اظهار داشت که این کاروان هنگام عبور در مرز استان بابل هدف حمله قرار گرفت.
منبع مزبور افزود: این انفجار هیچ گونه زخمی یا خسارت قابل توجهی در پی نداشته است.
حملات علیه نیروهای ائئلاف به سرکردگی آمریکا، در روزهای اخیر افزایش یافته است.
حمله موشکی ارتش یمن به ائتلاف سعودی
سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن، شامگاه روز چهارشنبه خبر داد که نیروهای صنعاء جلوی پیشروی مزدوران امارات در استان شبوه (جنوب یمن) و استان مأرب (مرکز یمن) را گرفتهاند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن در حساب کاربری خود در شبکه توئیتر در این خصوص نوشت: «به لطف خداوند، نیروهای ما توانستند با پیشروی چشمگیر مزدوردان و داعشیان تحت حمایت امارات به سمت شهرستانهای "عین" در شبوه و "حریب" در مأرب جلوگیری کنند.»
یحیی سریع اضافه کرد که این اقدام به مدت چند ساعت به طول انجامید و به رغم پشتیبانی هوایی فشرده از مزدوران اماراتی، آنها هیچ گونه پیشروی نداشتند.
سریع در عین حال خبر داد که خسارات سنگینی به عناصر داعشی وابسته به امارات و مزدوران این کشور وارد شد، بهنحوی که دهها تن از آنها کشته و مجروح شدند.
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است که محل تجمع نیروهای ائتلاف با دو موشک بالستیک هدف حمله قرار گرفت که هر دو موشک دقیقا با اهداف برخورد کردند.
طبق این بیانیه، در پی برخورد موشکها، تعداد زیادی از نیروهای ائتلاف کشته و مجروح شدند که خودروهای امدادی بلافاصله برای انتقال آنها به بیمارستان در محل حضور پیدا کردند.
مدتی است که درگیریهای شدیدی میان مزدوران اماراتی و ارتش و کمیتههای مردمی یمن در استان شبوه در جریان است.
نیروهای یمنی طی یک هفته گذشته توانستهاند دو پهپاد جاسوسی متعلق به امارات عربی متحده را حین انجام عملیاتی خصمانه در جنوب این کشور سرنگون کنند.
این دو عملیات در حالی انجام شد که نیروی دریایی یمن نیز اخیرا و در اقدامی بیسابقه موفق شد، یک کشتی نظامی اماراتی را در غرب این کشور توقیف کند.
کشتی مذکور که در حال حمل تسلیحات نظامی برای ائتلاف سعودی بود، توسط نیروی دریایی یمن در مجاورت شهر الحدیده یمن توقیف شد.
سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن امروز نیز اعلام کرد، ارتش این کشور توانسته است طی چند روز گذشته به مزدوران و داعشیان امارات در استان شبوه خسارات سنگینی وارد کند.
طبق اعلام امروز یحیی سریع، نیروهای صنعاء توانستهاند تعداد ۵۱۵ تن از مزدوران و داعشیان امارات از جمله چند فرمانده را از پای درآورند و بیش از ۸۵۰ تن از آنها را مجروح کنند.
سریع همچنین با استناد به دادههای اطلاعاتی اضافه کرد: ۲۰۰ تن از مزدوران و داعشیان وابسته به امارات نیز مفقود شدهاند.
ارتش یمن در عین حال توانست ۱۰۲ خودروی نظامی و تعدادی از توپهای بزرگ و پیشرفته مزدوران را منهدم کند.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن همچنین خبر داد که دهها موشک به سوی محل تجمع مزدوران و داعشیان امارات در استان شبوه شلیک شلیک شده است که در پی این اقدام، دهها تن از آنها کشته و تعداد زیادی مجروح شدهاند.
سریع پایان بیانیه امروز ضمن تأکید بر آمادگی کامل برای دفاع از کشور یمن، مردم این کشور و مقابله با امارات تا زمان پیروزی، هشدار داد که عواقب اقدامات تنشزای امارات سنگین خواهد بود و اماراتیها باید پیامدهای این تنش را متحمل شوند.
عربستان سعودی در رأس یک ائتلاف عربی و تحت حمایت آمریکا، از ششم فروردین ۱۳۹۴ با ادعای تلاش برای بازگرداندن رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، هوایی و دریایی این کشور کرد.
این تجاوز نظامی هیچ یک از اهداف ائتلاف سعودی را محقق نکرد و تنها با کشته و زخمی شدن دهها هزار یمنی، آواره شدن میلیونها تن، به بار آمدن خرابی برای زیرساختهای این کشور و گسترش قحطی و گرسنگی و بیماریهای واگیردار همراه شده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.