منابع بازرگانی پیش بینی می کنند صادرات LPG ایران از ۵.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۵.۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ خواهد رسید.
به گزارش تابناک اقتصادی، پیش بینی می شود صادرات LPG تولیدکنندگان خاورمیانه در سال ۲۰۲۲ همزمان با تشدید رقابت برای بازارهای آسیایی رو به رشد و افزایش عرضه رقیبان دیگر نظیر آمریکا، به میزان ۶.۶ درصد در مقایسه با سال ۲۰۲۱ رشد کند.
منابع آگاه به پلاتس گفتند: برآورد می شود مجموع صادرات قطر، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، کویت و ایران از ۳۶.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۳۸.۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ رشد کرده است. عمده این صادرات بر مبنای قراردادهای بلندمدت بوده است با این حال قطر در مواقعی LPG برای تحویل فوری عرضه کرده است.
از میان این تولیدکنندگان، انتظار می رود صادرات قطر در سال میلادی جاری ثابت بماند و حدود ۱۰ میلیون تن باشد در حالی که صادرات امارات متحده عربی از ۹.۴ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۹.۹ میلیون تن رشد می کند و صادرات عربستان سعودی از هفت میلیون تن به ۸.۶ میلیون تن افزایش پیدا خواهد کرد.
یک منبع آگاه گفت: صادرات LPG کویت امسال به پنج میلیون تن می رسد که بالاتر از حدود ۴.۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ است. تولید کویت حدود ۵.۲ تا ۵.۳ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ است و صادرات این کشور حدود پنج میلیون تن خواهد بود در حالی که تقاضای داخلی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تن است. این منبع آگاه خاطرنشان کرد امسال برخلاف سال ۲۰۲۱ فروش نقدی LPG پیش بینی نمی شود.
یک تحلیلگر صنعت پیش بینی کرد عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر و عمان صادراتشان را امسال به میزان ۱.۵ میلیون تن افزایش می دهند و عربستان سعودی در چهار تا پنج ماه نخست سال حجم بیشتری صادر می کند.
به گفته منابع بازرگانی، هند بزرگترین خریدار محمولههای خاورمیانه خواهد بود تا رشد مستمر تقاضای تجاری و مصرفی را تامین کند.
"اس اند پی گلوبال پلاتس آنالیتیکس" برآورد کرد که تقاضای هند برای LPG در سال میلادی جاری ۱.۹۳ درصد رشد کرده و به بیش از ۲۸ میلیون تن می رسد.
صادرات LPG ایران
منابع بازرگانی پیش بینی می کنند صادرات LPG ایران از ۵.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ به ۵.۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ رشد خواهد کرد. تحلیلگران می گویند انتظار می رود ایران صادراتش را امسال به میزان ۱.۹ میلیون تن افزایش دهد.
ایران که از سال ۲۰۱۸ از سوی دولت دونالد ترامپ، رییس جمهور وقت آمریکا هدف تحریم قرار گرفت، قصد دارد ۱۳۰ میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز در سال ۲۰۲۲ اضافه کند.
در فاصله سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ ایران ۳.۲ میلیون تن به ظرفیت تولید LPG اضافه کرد که عمدتا از میدان گازی پارس جنوبی بود و پیش بینی شد که ۲.۲ میلیون تن دیگر تا سپتامبر سال ۲۰۲۱ اضافه می کند.
طبق آمار صنعتی، چین بزرگترین خریدار LPG ایران بوده و ۴.۹۴ میلیون تن در سال ۲۰۱۹، حدود ۳.۸۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ و ۱.۹۶۵ میلیون تن در فاصله ژانویه تا مه سال ۲۰۲۱ وارد کرد.
بعضی از منابع بازرگانی می گویند محموله های ایران با تخفیفهای چشمگیر بیش از ۱۰۰ دلار در هر تن در مقایسه با قیمت قرارداد عربستان، برای خریداران چینی جذاب بودهاند.
در دور قبلی تحریمهای غربی در سال ۲۰۱۲، خریداران چینی LPG ایران را با تخفیف ۴۰ تا ۵۰ دلار در هر تن خریداری می کردند.
بر اساس آمار پلاتس، میانگین قیمت پروپان فوب خاورمیانه از ۳۷۱.۰۶ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۰ به ۶۴۵.۷۲ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۱ صعود کرد و میانگین قیمت بوتان فوب خاورمیانه ۳۷۶.۶۳ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۰ و ۶۲۷.۷۹ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۱ بود.
واردات LPG به چین
طبق آمار گمرکی چین، این کشور ۷.۱۹۵ میلیون تن LPG از امارات متحده عربی، عمان، قطر، کویت و عربستان سعودی در فاصله ژانویه تا نوامبر سال ۲۰۲۱ وارد کرد که کمتر از ۹.۰۹۴ میلیون تن در سال پیش از آن بود.
اگرچه واردات LPG از عربستان سعودی ۳۲ درصد در مدت ۱۱ ماهه کاهش یافت و به ۶۳۱ هزار و ۱۱۹ تن رسید اما صادرات عربستان سعودی به چین در نوامبر ۲۴۳.۳ درصد بر مبنای ماهانه بهبود یافت و به ۱۶۵ هزار و ۳۵۶ تن رسید.
بر اساس گزارش پلاتس، با کاهش واردات از خاورمیانه، صادرات آمریکا در مدت ۱۱ ماه نخست سال میلادی گذشته ۸۱.۳ درصد رشد کرد و به ۷.۷۷۲ میلیون تن رسید. واردات از نیجریه ۲۲ درصد افزایش یافت و به ۶۱۸ هزار و ۶۶۶ تن رسید اما واردات از آنگولا ۱۳.۴ درصد کاهش یافت و ۶۳۱ هزار و ۱۱۹ تن بود. واردات از استرالیا در همین مدت ۱۸.۳ درصد افزایش یافت و به ۱.۲۰۴ میلیون تن رسید. مجموع واردات چین در ۱۱ ماه نخست سال ۲۰۲۱، حدود ۲۶ درصد رشد کرد و به ۲۲.۶۲۱ میلیون تن رسید.