به گزارش تابناک اقتصادی؛ یکی از مشکلات بزرگی که سد راه یک تولیدکننده است، دریافت مجوز است. در واقع این مانع گاه سبب شده که تولیدکننده قید کسب و کار خود را بزند و به سراغ کار دیگری برود. این مجوزها مشکلات عدیدهای را به بار آورده است؛ برای مثال میتوان گفت در سال ۹۷ از ۶۶ هزار مجوزی که در وزارت جهاد کشاورزی درخواست شده بود، بیش از ۳۰ هزار کارآفرین موفق به دریافت مجوز نشدند.
در همین زمینه، سید هادی سبحانیان معاون امور اقتصادی وزیر اقتصاد در گفتوگو با خبرنگار تابناک اقتصادی اظهار داشت: ما در حوزهی محیط کسب و کار با چالشها و موانع مختلفی رو به رو هستیم. یکی از چالشها در واقع انبوه قوانین و مقرراتی است که بسیار بی ثبات است که عملا فعال اقتصادی را سردرگم میکند و یک فضای نامطمئنی را پیش پای او قرار میدهد و عملا پیش بینی پذیری را از پیش پای فعال اقتصادی کنار میگذارد و برای این باید تدبیری اندیشیده شود.
وی افزود: موضوع بعدی، انحصار و رانتهایی است که ما در حوزه فضای کسب و کار در کشور با آنها مواجه هستیم. بحث دیگر ضعف سازوکارهای تامین مالی تولید است که از قضا یک تفاهم نامه ای بین وزارت اقتصاد، وزارت صمت و بانک مرکزی برای موضوع تامین مالی زنجیره ای تولید امضا شد که بر اساس آن عملا میتوانیم تامین مالی زنجیره تولید را بدون این که نیاز به نقدینگی بیشتری واحدها داشته باشند، آن را سامان بدهیم و این میتواند منجر به کاهش فشار بر سیستم بانکی و خلق پول بیشتر شود؛ بنابراین، از این جهت هم ما داریم با بانک مرکزی و مجموعهی شبکه بانکی کشور کار میکنیم تا با این کار، بنگاههای ما در حوزهی فعالیت در کسب و کارشان موفق شوند.
معاون وزیر اقتصاد افزود: یک بخش دیگر، فعالیتهای مولد رقیب تولید است که ما با همکاری خیلی خوبی که بین مجموعهی وزارت اقتصاد و کمیسیون محترم اقتصادی مجلس وجود داشت، به سرعت در همین چند ماهی که در دولت سیزدهم استقرار پیدا کردیم، قانون مالیات بر سرمایه را پیش بردیم؛ امری که بر فعالیتهای سوداگرانه، مالیات وضع میکند و عملا میتواند کمک کند به این که منابع و سرمایهها به سمت فعالیتهای مولد سوق پیدا کند.
سبحانیان تاکید کرد: در واقع ما در حوزهی بهبود محیط کسب و کار، دو اصل را در وزارت اقتصاد دنبال میکنیم؛ در وهله نخست باید، پیدایش کسب و کار در اقتصاد ایران آسان و سریع انجام گیرد و در وهله دوم، به جای این که انگیزه کار زیرزمینی را در فعال اقتصادی، زنده کنیم، مکانیسمها را به گونه ای سازماندهی کنیم که آن فعال اقتصادی خودش انگیزهی این را داشته باشد که برای استفاده از مزایای شفاف کار کردن، فعالیت خود را رسمی کرده و شفاف فعالیت کند.
وی ادامه داد: محیط کسب و کاری که برای ما در ایران مطلوب است، مولفههایی دارد؛ مثلا قوانین و مقررات کسب و کار بایستی برای همه روشن و ضمانت اجرای بالایی داشته باشد و از ثبات کامل هم برخوردار باشد.
معاون وزیر اقتصاد در ادامه تاکید کرد: موضوع بعدی همین مولفههای وضع مطلوب محیط کسب و کار و نیز سازوکارهای تامین مالی مشروع و متنوع و در دسترس است که سعی می شود در دسترس همگان قرار گیرد.
محیط مطلوب کسب و کار باید به گونه ای باشد که ورود همه به بازارها و دریافت مجوز کسب و کار برای همه سهل و شرایط یکسان باشد. ما تلاش کردیم در این قانونی که چندی پیش در مجلس تصویب شد و در همین حوزه طرح تسهیل صدور مجوزها، عملا همین مولفهها را پیگیری کنیم، به ویژه موضوع وقت گذاری برخی از مجوزهایی که وجود داشت و مانع از ورود جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاهی به بازار کار میشد را با همکاری خیلی خوب مجلس و دولت انجام دادیم. این مساله به رغم این که رسانه مخالف تصویب، قدرتمندی داشت، ما توانستیم با رای بالا، این قانون را در مجلس به تصویب برسانیم.
سبحانیان در پایان اظهار داشت: آسان کردن دریافت مجوزهای کسب و کار بسیار مهم است. مردم تقریبا تا به امروز بیش از سه هزار مجوز در سامانه G4B در دستههای مختلف بارگذاری کردند. ما میخواهیم با تعامل با دستگاههای مختلف و با رویکردی که دولت جدید دارد، برای سهل کردن مجوزها شروع کنیم به بازنگری جدی در این حدود سه هزار مجوزی که بارگذاری شده است؛ بنابراین، همه تلاش خود را میکنیم که بتوانیم با سرعت حداکثری، بازنگری جدی برای مجوزهای کسب و کار ـ که در حال حاضر وجود دارد ـ انجام دهیم. برنامهی وزارت اقتصاد این است تا جایی که می شود، به سمت کاهش شرایط و مدارک مورد نیاز، حرکت کند.