نامه دلسوزان زاینده‌رود به استاندار اصفهان

بیش از ۲۰۰ نفر از اساتید دانشگاه‌ها، فعالان محیط زیست و شخصیت‌های فرهنگی استان اصفهان در نامه‌ای به استاندار اصفهان خواستار حفظ پایداری جریان آب زاینده‌رود و تأمین هرچند اندک نیاز زیست‌محیطی این رودخانه شدند.
کد خبر: ۱۱۰۳۹۳۲
|
۲۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۳:۲۷ 10 February 2022
|
52582 بازدید
|
به گزارش تابناک به نقل از ایسنا، امضاکنندگان این نامه که متن آن در اختیار خبرگزاری ایسنا قرار گرفته است، خواستار حفظ پایداری جریان زاینده‌رود و تأمین هرچند اندک نیاز زیست‌محیطی در بازۀ زمانی اتمام تحویل آب به کشاورزان شرق تا زمان رهاسازی مجدد در نیمۀ فروردین ۱۴۰۱، شدند.

در این نامه آمده است:

«زاینده‌رود، اصلی‌ترین رودخانۀ فلات مرکزی ایران است که در تمام طول سال جریان داشته، هم اکنون به علت بارگذاری‌های بی‌رویه به ویژه در بالادست و کمبود شدید آب، به خشک‌رودی بدل شده است. شهر تاریخی اصفهان که به برکت جریان دائمی زاینده‌رود شکل گرفته، بالیده و به پایتخت فرهنگی ایران ارتقاء یافته، در هیچ زمانی به اندازۀ دورۀ کنونی در معرض آسیب‌های زیست‌محیطی و گسترش بی‌قاعده و تغییر کاربری اراضی فراتر از توان اکولوژیک نبوده است.

متأسفانه طی سالیان اخیر، تبدیل زاینده‌رود و زیست‌بوم طبیعی آن به کانال موقت آبرسانی و قطع و وصل مکرر جریان و خشکاندن ادواری زاینده‌رود و نابودی میلیارد‌ها زیستمند حریم و بستر رودخانه، به رویه‌ای عادی تبدیل شده است و از آثار منفی و خطرناک افت آبخوان‌ها و بروز پدیدۀ بازگشت‌ناپذیر فرونشست زمین در شهر اصفهان که حیات در این شهر را در معرض تهدید جدی قرار داده، غفلت شده است.

یکی از مصادیق بارز این رویۀ تکراری که بی‌شک تخطی از قانون هم محسوب می‌شود، حذف سهم پایداری جریان رودخانه و نیاز زیست‌محیطی در سال آبی جاری، با وجود تصویب در کارگروه سازگاری با کم‌آبی استان است. این در حالی است که سرعت و گستردگی بروز و پیشروی بحران‌هایی که تنها به بخشی از آن‌ها اشاره شد، به حدی است که برای نجات اصفهان فرصت چندانی وجود ندارد و در صورتی که فوراً برای جریان دائمی زاینده‌رود تصمیم گیری نشود؛ شاید برای همیشه باید نگران قضاوت تاریخ و نسل‌های آینده به عملکرد خود باشیم. اگرچه، حفظ جریان پایدار در زاینده‌رود به معنای حل همه مسائل نیست، ولی بی‌شک اولین و مهم‌ترین گام است؛ گامی که باید برداشته شود تا طبیعت به ما مجال برداشتن گام‌های بعدی را بدهد. گامی در جهت ایجاد روحیۀ امید و همکاری و درک مشترک در تأمین نیاز زیست‌محیطی و باور به امکان‌پذیر بودن حفظ جریانی حداقلی، ولی دائمی در زاینده‌رود به صورت طبیعی».

به گزارش ایسنا، امضاکنندگان این درخواست براساس دلایل زیر خواستار حفظ پایداری جریان زاینده‌رود و تأمین هرچند اندک نیاز زیست‌محیطی در بازۀ زمانی اتمام تحویل آب به کشاورزان شرق تا زمان رهاسازی مجدد در نیمۀ فروردین ۱۴۰۱ شدند:

«_ در بسیاری از اسناد و قوانین بالادستی از جمله اصل ۵۰ قانون اساسی، سیاست‌های کلی محیط زیست و منابع آب ابلاغی مقام معظم رهبری، قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب‌های کشور، آیین‌نامه جلوگیری از تخریب و آلودگی غیرقابل جبران تالاب‌ها و مصوبات هیئت دولت؛ بر اهمیت حفظ محیط زیست و تأمین نیاز آبی زیست‌محیطی بعد از تأمین آب شرب تصریح شده است. بنابراین، خشکاندن زاینده‌رود در فواصل بین نوبت‌های آبیاری غیرقانونی است.

- بارش‌های نسبتاً مناسب در سرشاخه‌ها و جاری بودن رودخانه برای کشت کشاورزان شرق، امکان جاری سازی دائمی با جریان کمینه را مهیا می‌سازد.

- بر پایۀ این درخواست ضمن حفظ خط قرمز سد زاینده‌رود برای تامین آب شرب، می‌توان با رهاسازی حداقلی بخشی از «نیاز زیست‌محیطی و پایداری جریان رودخانه» مصوب شده در برنامه توزیع آبِ سال جاری و همچنین مصوبات شورای عالی آب و شورای هماهنگی حوضه (۱۷۶ میلیون مترمکعب)؛ ضمن تغذیۀ حداقلی آبخوان و جلوگیری هرچند اندک از تشدید فرونشست، امکان تقویت چاه‌های مورد استفاده در شرب و کشاورزی را هم فراهم کرد.

- خشکاندن رودخانه در بازۀ زمانی پایان تحویل آب به کشاورزان شرق تا رهاسازی مجدد در فروردین‌ماه، آثار زیان‌بار زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی قابل توجهی به دنبال خواهد داشت.

این جریان کمینه آب در رودخانه می‌تواند تلاشی در جهت حاکمیت قانون و رعایت عدالت، انصاف و اخلاق و بارقۀ امیدی برای زنده ماندن این پیکرۀ نیمه‌جان و ﻧﻤﺎدی از امکان ایجاد تغییر و ﺗﻌﻬﺪی ﺑﻪ این رودﺧﺎنۀ ﺗﻤﺪن‌ساز و شاهرگ حیاتی اصفهان و ﻗﻠﺐ تپندۀ اﯾﺮان باشد».
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۴
انتشار یافته: ۵۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
به صراحت اعلام می کنند که بودجه برای انتقال اب زاینده رود برای توسعه صنعت در بروجن اختصاص داده اند و مدعیان محیط زیست هیچ اعتراضی نمی کنند. اگر انتقال اب از رود دیگری بود، گریبان پاره می کردند. قوم گرایی و منطقه گرایی بیماری کثیفی است که دچار ان شده ایم.
ناشناس
|
United States of America
|
۰۷:۲۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
اینها نمی فهمند آب نیست بعد به عناوین مختلف میخواهند این یک ذره آب هم از دست بدهیم آنوقت چی ؟ تا آب به مقدار کافی ذخیره نشه نباید ابراجاری کرد آنهم برای محیط زیست اکنون که زمستان است ومحیط زیست احتیاج به اب جاری ندارد ابن آب برای زمانی است که گرما بیداد می کند وابی برای محیط زیست نباشه افرادی هستند در محیط زیست که بیشتر نفوذیند ودر جای جای محیط زیست لانه کرده‌اند ودنبال تخریب بیشتر محیط زیست هستند تا نجات ان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
ذوب آهن اصفهان را تعطیل کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۴
نگران نباش با این رویه بخواهندپیش بروند کارخانه که سهله مردم هم اب براخوردن ندارن. شب دراز هست وقلندر تا تابستان بیدار. دوباره چادرها برقراره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
متاسفانه این عزیزان از میزان مدیریت منابع و‌مصارف اطلاعات کافی ندارند و نامه بیشتر احساسی است تا یک پیام علمی سال اینده در تابستان و پاییز باید در اصفهان برای شرب مردم با تانکر اب توزیع کرد
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
سلام و درود
شما به چه مدرکی عنوان کردید که برداشت بی‌رویه در بالا دست باعث خشمی زاینده رود شده؟ در حالیکه مافیای اصفهان حتی از ساخت یک دامداری و یا ۳۱طرح کشاورزی مصوب از سال۸۹جلوگیری میکنند. حدود ۹۵درصد از تولید آب در زاینده‌رود متعلق به چهارمحال است ولی کمتر از ۵درصد آن در چهارمحال مصرف میشود. شهر یانچشمه در ساحل سد زاینده‌رود اجازه استفاده از زاینده‌رود برای آشامیدن ندارد. چرا باید کشت غالب اصفهان یک شهر کویری است، کشت برنج باشد؟؟؟ هیچ ادم عاقلی در کویر ، برنج نمیکارد!!! در حالیکه در سالهای گذشته تا ۱۵متر برف میبارید الان حتی چند سانتیمتر هم برف نباریده ، این کجایش بارش مناسب است؟؟؟
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
فعالان محیط زیست اصفهان به استاندارنامه بنویسن که جلوساخت وسازوبزرگ شدن کلان شهر اصفهان صنایع آب بر برنج کاری و... بگیرد تا آب زاینده رود پایدار باشد...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
آب شرب تموم بشه این فعالان محیط زیست کدوم گور میرن
ایرج
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
سال ۷۹ که اب زاینده رود به یزد برده شد رودخانه خشکید احتمالا به کرمان هم برده شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
اولأ آبی باید باشه که تو زاینده رود رهاسازی بشه. به قول خودتون چند درصد اب هم که حیف ومیل میشه وداخل زمین فرو میره. درضمن تابستان نزدیک هست وبی آبی نزدیکتر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
زاینده رود را زنده نگهدارید
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟